PC | Xbox One | X360 | PS3 | Akce

Battlefield 4: Čína povstala, aby Američanům nakopala

Poslední dobou uniklo na internet mnoho nových informací ohledně příběhu, prostředí, postav a dalších detailech nového Battlefieldu. Čeká nás emocionální pouť, nebo další nucený díl?

Volám oba znepřátelené kmeny! Tábory tzv. zapřisáhlých „CoDařů“, tedy vyznavačů série Call of duty a „BFkařů“, kteří si budou při čtení tohoto článku, doufejme spokojeně chrochtat. Především vy, vyznavači hektického boje na menších mapách, zakopejte prosím alespoň na okamžik válečnou sekeru a ochutnejte společně s ostatními plody čtvrtého Battlefieldu od švédských autorů, studia DICE.

 

Když si vzpomeneme, kolik současných i starších titulů líčí Rusko jako zdroj všeho špatného, částečnou změnu můžeme jen přivítat

 

Blonďaté švédské roštěnky se přeci líbí nám všem. Nebo ne? Každopádně nás čeká porce informací, která už někomu může napovědět, čeká-li za pomyslnými herními dveřmi letošní propadák, nebo nástupce na trůn FPS moderní války.

Začneme největším kamenem úrazu minulého dílu, a to kampaní jednoho hráče. Ti, kteří mají rádi překvápko, ať si raději zakryjí očka a přejdou o odstavec níž. Spoilerování se bohužel nevyhneme.

Zápletka s nádechem orientu

Americká armáda se letos rozhodla nechat Rusy chvíli odpočívat, alespoň v roli úhlavních nepřátel. Na zoubek se tentokrát podíváme nejlidnatějšímu státu světa. Když si vzpomeneme, kolik současných i starších titulů, ať už herních, nebo filmových, líčí Rusko jako zdroj všeho špatného, částečnou změnu můžeme jen přivítat. Čína rozhodně není někdo, koho bychom proti sobě chtěli poštvat, pokud si nekoledujeme o pořádný výprask. Proto se v kůži seržanta Daniela Reckera a jeho elitní skupiny zvané „Tombstone Squad“ vydáme zažehnat konflikt, který může vyústit až v otevřenou válku tří velmocí.

FM1kqNy - Imgur.jpg FycR68v - Imgur.jpg GvQWWMx - Imgur.jpg

Po splnění ne úplně standartní mise, kdy byla naše družina zajata při získávání důležitých informací, se potvrdila předešlá podezření spojená s plánem na převrat. O ten se má pokusit jistý admirál Chang, čímž si chce s ruskou pomocí podmanit Čínu a následně i zbytek světa. Plán záhy nabývá reálných rozměrů, když je zabit Jin Jié, nastávající vůdce republiky a čínská naděje na mír. Občané se začínají bouřit.

 

Jak je vidět, příběh z pera Petera Grimsdala má co nabídnout

 

V Číně se proslýchá, že do atentátu jsou zapletené Spojené státy a admirál Chang vyhlašuje stanné právo. Kolem čínského pobřeží se stahují americké a ruské ozbrojené složky. Ztráty na životech jsou nevyhnutelné. Válka začíná. Jak je vidět, příběh z pera Petera Grimsdala má co nabídnout. Nyní už ale k tomu, co dělá Battlefield Battlefieldem. Ponořme se do světa multiplayeru.

1yV5aHy - Imgur.jpg

Sir, yes sir!

S novou, lépe řečeno naleštěnou a vypilovanou hrou více hráčů, přichází také jeden staronový prvek. Řeč je o tzv. Commander módu, který byl opomenut v BF3, nyní se však vrací v plné palbě, se spoustou zatím nevídaných vychytávek. Pokud patříte mezi ty, kteří nadávají na občas ne úplně chytré počínání spoluhráčů, a můžete si vykřičet hlasivky při vydávání povelů monitoru (který si beztak jde vlastní cestou), není nic snazšího, než zaujmout pozici velitele. Každý tým má pod palcem jeden velitel s orlím pohledem na celou mapu, včetně pozice každého pěšáka na jeho straně šachovnice.

dfH72uI - Imgur.jpg eVyi2mz - Imgur.jpg F4NGqDq - Imgur.jpg

Může vydávat povely prostřednictvím mikrofonu, ale i aktivně zasahovat do dění na bojišti. Došla munice, je třeba doplnit lékařské zásoby? Žádný problém, pokud není velitel úplný břídil, určitě uvolní pár beden svých omezených zásob a jednotka může vesele pokračovat v eliminaci nepřátel. Mimo jiné může také dodávat vozidla, nebo třeba vysílat na výzvědy průzkumné drony. Tento způsob velení navíc není nijak hardwarově náročný, a tak máte možnost bez problému řídit až 32 členný vojenský útvar také pomocí tabletu.

5bb77767-78388.jpg

Nač opravovat něco, co není rozbité?

Dost už ale „novinek“, snesme se z oblohy na pevnou zem a vychutnejme si BF v poloze, ve které ho máme nejraději. Zde nás sice žádné velké překvapení nečeká, nicméně už předchozí díl fungoval v tomto směru jako dobře namazaný stroj a přehršel změn by mu mohlo uškodit. To ale neznamená, že to, co bylo fajn na trojce nelze zněkolikanásobit. Podle slov vývojářů a názorné ukázky se dočkáme ještě větších map, více vozidel, více zbraní, více všeho! Jak už jsme ale zvyklí, stačí vybrat typ jednotky, vybavit ji vším, co může uprostřed bitevní vřavy potřebovat a vyrazit do akce.

61c546fa-78389.jpg cb2386e5-78391.jpg dcc14f22-78392.jpg

Co může z počátku být trochu nezvyklé, jsou pokyny velitele. Pokud bude ale nezkušený Herr Kommandant plácat nesmysly, nikdo vás na rozdíl od skutečné armády nenutí jeho bláboly poslouchat. Vždy se můžete řídit vlastním instinktem. Začátečníkům mohou ale povely jedině prospět a při správném velení usměrnit jejich často nelogické počínání. Zkrátka i tým hráčů z různých koutů planety (při dostatečné znalosti AJ), s různou úrovní dovedností může s trochou vůle a pod šikovnou taktovkou působit téměř jako sehraný klan.

 

Nebudeme daleko od pravdy, pokud označíme čtyřku za jednu z nejlépe vypadajících her, které nám v nejbližší době spočinou v rukou

 

Ještě se netěšíte „BFkaři“? Ještě nemáte dost argumentů, proč zkusit něco nového „CoDaři“? Žádný strach, pár es v rukávu ještě zbylo. Přichází dech beroucí vizuál.

Grafické orgie pokračují

Hru pohání nová, v pořadí již třetí generace enginu Frostbite, jehož starší bratříček před dvěma lety oslnil svou špičkovou optimalizací a stabilitou. Frostbite 3 si s ním ale rozhodně nezadá. Ať už díky obrovským mapám plným detailů, skvěle vymodelovaným postavám, ještě lépe zničitelným modelům budov (padající mrakodrap z E3 prezentace), nebo oslnivým efektům hodným hollywoodských blockbusterů, lze BF4 s klidným svědomím označit za velmi krásně a precizně zpracovaný titul. Vlastně nebudeme daleko od pravdy, pokud označíme čtyřku za jednu z nejlépe vypadajících her, které nám v nejbližší době spočinou v rukou.

PJ3Xz3w - Imgur.jpg

Sečteno a podtrženo, máme zaděláno na více než konkurenceschopného nástupce série Battlefield. Jste-li v tomto směru skeptičtější, nic vám nebrání (pokud možno slušně) vyjádřit své obavy v diskusi pod článkem. Vy ostatní vězte, že Battlefield 4 dorazí podle posledních informací 29. října 2013 na současné konzole, PC a později i na next-gen.

Diskuze (4) Další článek: V Assassin's Creed IV dáte do čenichu i žralokům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,