Battlefleet Gothic Armada: intergalaktická výzva (recenze)

Univerzum Warhammeru je velmi rozsáhlé. Desková hra od Games Workshop se dočkala několika zpracování napříč různými žánry. Studio Tindalos Interactive nám tentokrát přináší žánr RTS, kde budeme velet mohutným křižníkům a brázdit nekonečné vesmírné dálavy v roli admirálů.

Lidé to opět nezvládají, jejich Císař nebude tak všemocný, jak se zdá a proto potřebují Vás, hrdinu! Poté, co absolvujete desetkrát tutoriál, abyste zjistili, že máte špatnou verzi, si ho dáte ještě jednou a konečně vidíte všechny možnosti.

Příběh má své místo

Kampaň můžete hrát pouze za Imperiální síly, což je na jednu stranu škoda, že nemůžeme události vnímat i z druhé strany. Nicméně, příběhová kampaň je krásně zmáknutá, přes stylové filmečky, které nás uvádějí do dění celého univerza. Dávají nám i kolikrát tušit, jaké zapeklité úkoly budeme muset řešit a představují nové protivníky, ať už jde o již zmíněné odpadlíky na straně Chaosu, Orky, nebo elfy v podání Eldarů.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-03-29 13-13-49-76.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-15 14-01-48-55.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-15 14-03-17-33.bmp

Chaos bude hlavní protivník, který proti nám bude útočit velmi tvrdě. Jejich lodě připomínají lidské, ale jsou vyšperkovány o lidské lebky a červenou barvu. Mapa kampaně je rozdělena do několika sektorů s hlavními světy a několika planetkami kolem nich. Tady začíná ta pravá sranda a taktizování, každá země přináší různé výhody, jejich ztráta znamená surovinové postihy, které se mohou hodit při opravování, vylepšování, nebo kupování lodí.

Přijít o dané světy je přitom jednoduché a vlastně se tomu ani nevyhnete. Orkové, Eldarové a nakonec i armády Chaosu mají každé kolo určitou šanci na útok na některou z vašich planet. Jakmile těmto útokům nezabráníte, budou se stupňovat. Stačí pár prvních proher a najednou máte několik útoků v každém sektoru od různých ras každé kolo. A i kdybyste náhodou vše vyhrávali, ani tak nemáte vyhráno.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-16 10-40-51-34.bmp

Každé kolo máte určitý počet tahů, který se generuje na základě držení planet a vaší hodnosti. A teď si dáme příklad. Armády Chaosu ukradly cenný artefakt a vy jej musíte získat zpět. To vás bude stát jeden tah. Jestliže artefakt získáte zpět, následuje další mise, kdy jej musíte eskortovat do bezpečí. Ve vašich sektorech zatím útočí Orkové na dvou místech a vám zbyl poslední tah, do toho se začnou připlétat Eldarové a už začínáte pomalu ztrácet světy. Jistě, příběhové mise jsou nejdůležitější a přece nenecháte svým odvěkým nepřátelům v prackách mocný artefakt, potom si ale musíte rozmýšlet, který svět se vám nejvíc vyplatí ztratit.

 

Příběhové mise mají vždy přednost, i tak ale musíte řádně taktizovat

 

Příběhové mise jsou velmi specifické, jakmile v nich selžete, ztratíte mocný artefakt, přijdete o bonusové body, dáte nepříteli větší sílu a ochudíte se o originální mise.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-17 16-11-45-28.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-18 11-10-12-31.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-18 11-31-31-76.bmp

Ty ostatní se v kampani generují, jsou náhodné. Jedná se například o ochranu transportních lodí, zničení vlajkové nepřátelské lodi, prolomení obranné blokády, krádež nepřátelských dat. To vše v různých kombinacích útočníka či obránce.

Pochválen buď křižník

Za splnění misí dostáváte body, jak za výhru, tak za prohru, za počet zničených, nebo těžce poškozených nepřátelských lodí. Vaše lodě získávají zkušenosti stejně jako vy.

Nejprve začínáte s lehkým křižníkem a postupně se vypracováváte a získáváte frčky a díky tomu máte přístup k větším a mocnějším lodím, až k pořádné bitevní lodi. Kolikrát se přistihnete, že budete v přístavu slintat nad novou lodí, nad tím, že má více děl, vlastní letku bombardérů a jiné vychytávky.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-18 11-32-40-67.bmp

Vylepšování lodí je alfou a omegou celé hry, čím lepší loď, tím víc schopností nebo vylepšení snese. Můžete si zlepšit štíty, ignorování prvního kritického zásahu, získat různé druhy bomb, které ničí štíty, zpomalují čas a mnoho dalších. Nemůžete je mít ale na jedné lodi všechny, proto se vyplatí přemýšlet, kterou schopnost si zvolit.

Můžete si také vylepšovat posádku, ať už přes techniky, kteří zlepšují opravování lodi v bitvách, přes zbraňového mistra či navigátora. V průběhu hry se vám otevřou i tzv. Favours. Ty obsahují nejmocnější vylepšení a získáte je za plnění úkolů různých frakcí, například za pomoc Inkvizici, nebo Vesmírným mariňákům.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-19 14-20-08-30.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-19 14-20-46-93.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-19 14-27-29-08.bmp

Tyto modifikace nejsou ale zadarmo a stojí hodně bodíků, kterých většinou budete mít nedostatek. Stejně tak otevření slotů pro lepší lodě stojí nemalé částky, proto o to víc zabolí ztráta jedné z vašich lodí, jelikož jejich oprava je velmi nákladná a čekání několika tahů na jejich opravu může znamenat prohrané vesmírné bitvy.

Každá chyba budiž potrestána

A teď konečně k samotným bitvám. První strategické rozhodnutí učiníte, ještě než se vůbec dostanete na bojiště. Na každý boj máte určený počet bodů, každá loď stojí určitý počet těchto bodů a tak musíte přemýšlet, kolik lodí a jaké třídy budete potřebovat. Nejdříve si určíte vlajkovou loď a poté buď další křižník bez doprovodných lodí, nebo lehký křižník s několika menšími lodičkami coby doprovod.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-19 14-19-55-80.bmp

Každá mapa se náhodně generuje a musíte si akorát dávat pozor na roje meteoritů, které mohou vaši loď poškodit víc, než nepřátelská děla. Další věcí na mapě je mlha, ve které se můžete schovat a přichystat tak léčku. A pak už zbývají pouze nepřátelé. Na jejich poražení budete potřebovat hodně umu, jelikož nepřátelská AI si počíná i na normální obtížnost bravurně a využívá všeho, co má k dispozici. Proto se vůbec nebojte před každou misí uložit pozici, jelikož se může stát, že nepřátelskou základnu budete ničit i na desátý pokus.

 

Obtížnost je tu nastavena skvěle a nutí hráče opravdu takticky přemýšlet ještě před začátkem mise

 

Ono se není ani moc co divit, hra za ručičku moc nevede a každou chybu trestá. Při prvních misích letíte do neznámého prostředí a nevíte, s čím na vás soupeři vyrukují. Eldarské lodě a jejich neskutečná rychlost a palebná síla, Orkové a jejich narážení do lodí, musíte si připravit vlastní taktiku, jak na to. Všechny lodě mají slabiny a vy musíte přijít na to, jaké jsou, co proti kterému nepříteli použít.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-19 14-20-52-29.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-19 14-27-57-00.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-19 14-29-41-28.bmp

Řízení lodí také není žádná sranda, kór když jich máte víc, tak se zapotí i zkušenější admirál. Musíte si dávat velký pozor na nepřátelská torpéda, bomby s dosahem umístění přes půlku mapy, roje meteoritů. A když se tomu všemu vyhnete, tak zjistíte, že vaše lodě plují v kolizním kurzu a zničíte si vlastní lodě sami ještě předtím, než vůbec uvidíte nepřítele.

Taktika vyhrává

Boje můžete naštěstí zpomalit a promyslet si veškerý postup. Taktizování je právě cesta k úspěchu. Například při kradení dat nestačí data pouze ukrást z nepřátelské lodě, ale musíte také utéct za pomocí warpu. Naneštěstí, než se warp nabije, tak vám data mohou ukrást zpět. Nezbývá, než promýšlet a časovat veškeré útoky, abyste data měli jako poslední vy a poté hned utéct.

V bojích s orky je třeba si udržovat odstup, jakmile se na vás vyřítí s úmyslem zničit vaši loď nárazem, je dobré spustit svoje vlastní podpůrné motory a zkusit se jim vyhnout. V tu chvíli mohou plout pouze rovně, ale vy můžete i rychle zatočit. Nebo použijete speciální rozkaz a připravíte se na náraz a minimalizujete tak veškeré škody.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-18 11-32-21-51.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-19 14-13-42-96.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-19 14-17-33-05.bmp

A poté tu máme klasické boje, kdy musíte zničit všechny nepřátelské lodě v dosahu. Zde se vyplatí poslat sondy, aby vám ukázaly, s kým máte tu čest. Počkat si na jejich příjezd ve skrytu mlhy, nebo je začít bombardovat kanóny Nova z dálky, ty jsou obzvláště účinné, menší lodě zničí jednou ranou, křižníkům seberou veškeré štíty.

 

Souboje jsou akční a přitom taktické, hra dává hráčům velké možnosti pro seberealizaci

 

U nepřátelských lodí si můžete nastavit prioritu cíle, či kam mají vaše děla pálit. Zničit můstek a zabránit tak v rozkazech? Zničení generátoru štítů, nebo palebných věží? Je to na vás. Mapu můžete otáčet různými směry a kochat se pohledem na kolosální křižníky ve zpomalených záběrech, jak vypouštějí torpéda, sledovat výbuchy, nebo si prohlédnout architekturu jednotlivých lodí, která je vypiplaná do puntíku. Grafické orgie zmírní i pocit z porážky.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-17 11-15-06-23.bmp

Po kampani

Multiplayer, nebo klasické skrimish mapy jedou na podobném principu, kdy také sbíráte body, stoupáte po hodnostech a získáváte lepší lodě, lepší upgrady a schopnosti. A má to i další výhodu v tom, že lidé dělají chyby, ne jako AI protivník v kampani, který vám kolikrát ukáže to pravé frustrující peklo, které si nezadá s poslechem politické debaty.

Zde můžete konečně hrát i za ostatní rasy, chvíli bude trvat, než si zvyknete na rozdílné způsoby hraní a taktik, ale nakonec se do toho dostanete a budete brázdit vesmírem se svým bitevním křižníkem. Nechybí ani možnost vlastní hry, kdy si navolíte ty nejlepší lodě a nemusíte čekat, až se k nim poctivě vypracujete.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-03-29 13-25-54-26.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-15 14-03-17-33.bmpBattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-16 11-39-55-96.bmp

Aby to nevypadalo, že jde o hru roku, tak i zde jsou nějaké problémy, chyby a technické nedostatky, které hru sráží. Vůbec není náhodou, že se hra dočkala odkladu. Frakce se stále ladí a poražení takových Eldarů se rovná malé výhře ve sportce, i když jste si tiket nepodali.

 

Aby to nevypadalo, že jde o hru roku, tak i zde jsou nějaké problémy, chyby a technické nedostatky, které hru sráží

 

Hlavní trumf Impéria jsou kanóny Nova, ale jejich dopady byly pokaždé v jiném místě, než na které jsme klikli, u ostatních bomb takové problémy vůbec nebyly. Na obranu lodi Inkvizice vám hra slibuje 600 bodů a nakonec dostanete trapných 300, to je pak kumšt bránit pouze se dvěma křižníky proti několikanásobně větší přesile.

BattleFleetGothic-Win64-Shippin 2016-04-18 11-32-21-51.bmp

Jistě, na jednu stranu je pěkné, že obtížnost je nastavena vysoko, ale pocit frustrace, když misi nedáte ani na podesáté, a to jste nemuseli udělat žádnou chybu, ale výsadek jste kvůli technické chybě hry poslat nemohli, je bolestivý.  Naštěstí jednotlivé bitvy netrvají dlouho, pohybují se v rozmezí pěti až deseti minut.

Nicméně, vývojáři stále měli nějaký ten čas na vychytání nejvážnějších problémů, ovšem pochybujeme, že se jim podaří vyladit vše do vydání a určitě můžete očekávat opravné patche v průběhu následujících týdnů až měsíců po vydání. Není to nic neobvyklého, v dnešních hrách bohužel. Tuzemské hráče určitě potěší, že komunita chystá překlad hry do češtiny.

         

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | Vesmírná strategie
Výrobce: Tindalos Interactive
Začátek prodeje: 21. dubna 2016
  • Management kampaně
  • Vylepšování lodí
  • Různorodá hratelnost
  • Obtížnost
  • Technické nedodělky
  • Nevyváženost ras
  • Jsou potřeba patche
    

Battlefleet Gothic Armada je velice komplexní strategie, která dává hráčům možnosti vytvořit si vlastní flotilu lodí s takovými vylepšeními, které odpovídají jeho stylu hraní a vlastním taktikám. Hru lehce sráží několik nedostatků, které mohou otrávit, nikoliv však odradit od skvělého herního prožitku s parádní grafikou a vymazlenou hratelností.

Až vydají všechny patche, tak si připočtěte další hvězdičku. 

Diskuze (3) Další článek: Vývojářský deníček z akce Hellblade přibližuje systém soubojů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,