Black Desert: černý kůň na poli online MMO?

Asijský počin na poli next-gen MMORPG, který má vypálit rybník všem dosavadním zavedeným značkám, pomalu klepe na dveře a tasí svoje trumfy na stůl. Bude se jednat o parádní postupku, nebo tvůrci ze studia Pearl Abyss pouze blafují?

Klidné vody MMORPG se v posledních letech snažilo rozvlnit několik značek, které slibovaly strhnutí zigguratu, na jejímž vrchu slavně stojí World of Warcraft. Nepovedlo se to The Elder Scrolls, SWTOR, Wildstaru a dalším. Naopak starší značky, které si dokázaly udržet velkou komunitu, postupně zanikají a za pár let už například po Aionu nikdo neštěkne. Zraky všech, kteří chtějí strávit mládí v masivních online hrách či byli oblbnuti anime Sword Art Online, se upírají na spásu, která měla přijít v podobě ArcheAge a právě Black Desert. Zatím co AA přišlo a po měsíci hraní hráči odešli, tak černá poušť si klade určitě vyšší cíle. A nově i u nás.

018.jpg 1501069_669998623022198_473851364_o.jpg e.jpg

Asijský pohled na věc

Black Desert chce nabídnout opravdu velké vyžití a nepůjde o klasické MMORPG, jak ho známe. Chystá se skloubit několik fungujících prvků z úspěšnějších konkurentů a k tomu dodat nějaký svůj nápad. Půjde o jakousi kombinaci MMORPG a sandboxu. Už jenom tvorba postavy, která je vskutku vymazlená, dává tušit, že se svojí postavičkou strávíte opravdu mraky hodin. Někteří jedinci při tvorbě postavy stráví víc času, než Eso Rimmer milováním.

CryEngine 3 je ve hře využit naplno. Hra na poměry MMO vypadá opravdu nádherně a půjde jistě o jednu z nejlépe vypadajících her tohoto žánru za posledních x let. Otázkou zůstává, kolik lidí bude schopno tuto nádheru rozchodit na svých železech a jak budou vypadat masivní boje proti ostatním hráčům.

6.jpg

V korejské betě jsou doposud přístupny pouze čtyři třídy, a to: Ranger, Warrior, Sorcerer a Giant. Další čtyři (Tamer, Wizard, Valkyrie a Blader) se teprve chystají. Klasický výběr, ve kterém chybí akorát healer. Expení postavy bude povětšinou stejné – dojdi do tábora, naber úkoly, zlikviduj mobky. Bojový systém je hodně inspirován Terou, takže žádné automatické míření a tahové boje, ale pečlivé pobíhání, chlemtání potek a uskakování. Souboje by měly být opravdu akční, což je ostatně vidět ve videích.

Fantasy taškařice

Zasazení děje do středověku s sebou přináší i absenci zmutovaných králíků s chobotnicí, takže budeme bojovat proti humanoidním typům nepřátel. Jejich zabíjením generujeme, podobně jako v Aionu DP, jeden z ukazatelů, po jehož nabití budeme moci vypustit mocné kouzlo.

Black-Desert-Character-Creation.jpg maxresdefault (1).jpg maxresdefault.jpg

Hra disponuje velkou řadou možností, ať už Hausingem (dům si můžete klasicky různě šperkovat), přes sbírání surovin. Tato činnost je rozdělena na více skillů. Z věcí, které máme si můžeme vyrobit předměty, ale k tomu potřebujeme dům, kde ubytujeme dělníky a podobně. Ty také můžeme poslat, aby těžili suroviny. Hloubka hře rozhodně nechybí.

Dále je přítomen knowledge systém, tedy vědění. Například při zabíjení nepřátel nevidíme, kolik jim ještě zbývá života, ale jakmile jich zabijeme více, poznáme je a vše se postupně vyrýsuje. Nechybí systém budování vztahů s NPC. Obchodník vám může zpřístupnit nedostupné zboží či přes minihru zvýšit cenu vlastního zboží, které prodáváme.

GgkJg.jpg

Mounta si můžete koupit nebo ochočit také v rámci minihry. Až budete mít svého oslíka, lze obchodovat s NPC na větší úrovni. Od určitého kupce pořídíme komoditu, jejíž pořizovací cena je například 80 % běžné ceny. Jakmile si vyhlédneme někoho, kdo dané zboží vykupuje za vyšší cenu, tak za ním vyrazíme a namastíme si kapsu. S tím souvisí i nosnost, jelikož vše něco váží, mimo jiné i peníze. Což je zajímavý fakt, protože už nepůjde mít čtyři sady zbrojí, několik štítů, milion potek a miliardu ve váčku u pasu. Budete muset přemýšlet.

Další zajímavostí má být dobývání pevností a hradů různých velikostí, kde se střetne velký počet hráčů ve stylu TES. Kromě toho se dočkáme i klasických PvP v otevřeném světě, GvG a dokonce i bojů na mountech. Při dobývání hradů nebudou chybět obléhací zbraně, jako například děla. Ale pozor, vše něco stojí a jestliže při PvP zemřete, tak můžete ztratit některou ze svých věcí. To hrozí ale pouze hráčům se zápornou karmou, jejichž nicky budou červené. Známe z Lineage 2.

20130929030549a0dlbomq8102zlbb.jpg

Oživení pro našince

Datum vydání je stále stanoveno na rok 2016, i když se objevily zprávy, že bylo posunuto na letošek. Za dobrou zprávu můžeme považovat, že hru zde bude provozovat stejná firma jako v Koreji, kde hra jede na F2P modelu a sbírá samé ovace.

Black Desert si toho nabral věru hodně a přináší zajímavé věci se skvělou grafikou, které v našich krajích mohou působit dost nabušeně, ale do vydání má stále rok času a je jenom dobře, že betatest probíhá v Koreji a tvůrci tak budou mít dost času a ohlasů na to, aby hru mohli vyšperkovat a dodat ji na náš trh v co nejvyšší možné odladěné kvalitě. Rozhodně jim to přejeme.

Diskuze (8) Další článek: Puzzle & Dragons: Super Mario Bros. Edition bylo oznámeno na 3DS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,