Borderlands: The Handsome Collection – pěkně pohromadě (recenze)

Vtipálci z univerza Borderlands se vrací v nejnabitějším a nejvtipnějším balíčku, který si v současné době můžete pořídit.

Série Borderlands urazila slušnou cestu. Po prvním náčrtu čehosi s horou náhodně generovaných zbraní se vyklubala v pokračování jedna z nejlepších FPS stříleček s RPG prvky na trhu, která doteď drtí konkurenci excelentními dialogy, geniálním humorem a stylově pojatým fantaskním světem. A ačkoliv zatím poslední díl s podtitulem Pre-Sequel nezvedá laťku o moc, nyní máte šanci mít to nejlepší v jednom kompaktním balení.

Borderlands_ The Handsome Collection_20150331201656.jpgBorderlands_ The Handsome Collection_20150331210232.jpgBorderlands_ The Handsome Collection_20150401145239.jpg

Vzhůru na lov

Pro konzole nové generace totiž vyšla Handsome Collection, která v sobě kombinuje druhý a poslední díl včetně všech DLC balíčků a dalšího dodatečného obsahu a vylepšení. Což znamená další hodiny zábavy díky příběhovým rozšířením rozličných postav. Ale popořadě.

 

Po událostech prvního dílu uplynulo už pět let a na povrch vyrašil vzácný minerál Eridium, který si ihned nahrabal padouch jménem Handsome Jack

 

Ve druhém dílu se vydáte na planetu Pandora jakožto jeden ze čtyř lovců, tzv. Vault Hunterů. Po událostech prvního dílu uplynulo už pět let a na povrch vyrašil vzácný minerál Eridium, který si ihned nahrabal padouch jménem Handsome Jack, který s lehkostí bere první cenu z pozice nejlepšího padoucha za posledních několik herních let. Ten začíná vládnout ocelovou pěstí, napříč galaxií se však začínají rojit spekulace o ještě větším planetárním trezoru, který by mohl skrývat ještě větší bohatství. Co začíná klasickým lovem však přeroste v něco mnohem většího a nakonec vyústí ve snahu osvobodit obyvatele planety.

Borderlands_ The Handsome Collection_20150331132921.jpg

Druhý díl si zcela zaslouženě odnesl přehršel cen, především díky volné nátuře, prvotřídním postavám, propracovanému systému vylepšování a samozřejmě značkovému prvku náhodně generovaného lootu, díky kterému honba za stále lepší zbraní neutichá ani na minutu. Kromě hory zbraní a štítů si lze dle libosti upravovat vzezření vaší postavy a plnit výzvy, za které si odemykáte jednotlivé bonusy v Badass systému a rovnou třech stromech schopností.

Před-pokračování

Druhým dílem ale vaše dobrodružství teprve začíná. I přes veškerou snahu o plnohodnotný třetí díl nám kluci z 2K Australia přinesli s titulem The Pre-Sequel spíše jakýsi datadisk s příjemnými inovacemi, který zavede novou čtveřici lovců na měsíc planety Pandora, Elpis. Příběhově navíc děláme tentokrát slušnou kličku a vracíme se ještě před události druhého dílu. Do doby, kdy Handsome Jack byl pouze Jack, technik korporace Hyperion, snící o lepších zítřcích. Po jeho boku se pokusíte zastavit zločineckou organizaci, která mu jde po krku a především se postaráte o to, aby se z Jacka stal padouch, kterého tak dobře znáte. No není to karma?

Borderlands_ The Handsome Collection_20150403150244.jpgBorderlands_ The Handsome Collection_20150403152602.jpgBorderlands_ The Handsome Collection_20150403162455.jpg

The Pre-Sequel přináší několik velmi příjemných novinek. Helios je totiž obdařen nejen nižší gravitací, ale také nedostatkem kyslíku. Což znamená, že hlídání jeho úrovně v helmě bude stejně důležité, jako se naučit dvojím skokem využívat plachtění k mnohem větší vertikalitě během soubojů. Ty jsou nyní mnohem živější a variabilnější díky schopnosti se dostat na dříve nedostupná místa a hráči tak dostávají mnohem větší svobodu pohybu.

 

Pocit volnosti navíc nikam nemizí a stále lze plnit mise dle libosti a uvážení

 

Obtížnost se drží na velmi únosné úrovni, s kyslíkem většinou nikdy není problém a až na výjimky je hráč vždy schopen rozpoznat, kam se dostat může a kam již nikoliv. Pocit volnosti navíc nikam nemizí a stále lze plnit mise dle libosti a uvážení. Po víceméně klasických džípech a buginách druhého dílu jsme se dočkali o něco více futuristických dopravních prostředků, například měsíčního motorkového vznášedla.

Borderlands_ The Handsome Collection_20150330161724.jpg

Ačkoliv Pre-Sequel nedosahuje kvalit druhého dílu, stále jej drží nad vodou skvělé postavy a dialogy, stejně jako nové druhy zbraní s dodatečnými magickými efekty. Celá kolekce navíc nově nabízí možnost hrát ve čtyřech lidech na jedné obrazovce, což dříve nebylo možné. Herní večírek u vás doma tak dostane úplně nový rozměr.

Nabitý až k prasknutí

Jak jsem zmínil již na začátku, kolekce v sobě skrývá nejen dvě plnohodnotné hry, ale také kompletní stažitelný obsah včetně příběhových DLC, bonusových postav, zbraní, vybavení či výzev a misí. S trochou nadsázky to lze označit za další hodiny a hodiny zábavy navíc a pokud se rozhodnete skočit po tužším módu True Vault Hunter, který se vám odemkne po dokončení kampaně, máte o zábavu postaráno na hodně dlouhou dobu.

Borderlands_ The Handsome Collection_20150330161114.jpgBorderlands_ The Handsome Collection_20150331013708.jpgBorderlands_ The Handsome Collection_20150331121907.jpg

Co ale znamená přestěhování série na konzole nové generace? Mimo jiné mnohem hezčí grafické pozlátko, které dodává komiksově laděnému výtvarnému stylu mnohem větší hloubku. Vše je nyní uhlazenější, ostřejší a detailnější, navíc obě hry běží v rozlišení 1080p při 60 snímcích za vteřinu (v případě kooperace více jak dvou hráčů klesá rychlost na standardních 30fps).

Borderlands_ The Handsome Collection_20150331013127.jpg

O zvukové stránce téměř nemá cenu mluvit, o geniálním dabingu, trefnému ozvučení a skvělému soundtracku, perfektně sednoucímu k náladě a vyznění hry, jsme pěli ódy už mnohokrát.

         

Dostupné pro: PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Akční FPS
Výrobce: Gearbox Software
Začátek prodeje: 27. března 2015
  • Nabušený obsah
  • Vylepšená grafika
  • Lepší kooperace
  • Všechna DLC v ceně
  • Menší technické chybky
    

The Handsome Collection je tak ideálním herním balíčkem pro všechny, komu parodický komiksový styl série Borderlands sedne. Vyplatí se pořídit už jen kvůli perfektnímu druhému dílu s kompletním DLC plánem za opaskem, ani Pre-Sequel však není k zahození. Pokud jste sérii doposud minuli, je vaší povinností si sbírku pořídit. I pokud však máte lovce ohmatané ze všech stran, vyplatí se přemýšlet minimálně o čestném místě na vaší poličce. 

Diskuze (3) Další článek: Prvních 15 minut ze Zaklínače 3: bitky, příroda a chutný vizuál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,