Bumerang na odstřelovače

Pokud rádi hrajete strategické hry, jistě vám neušla série Command And Conquer. Přemýšlivější z vás se možná zamýšleli nad silou odstřelovačů ve hře a reálnou hrozbou.

Podobnými pochody mohli procházet i v laboratořích BBN, kde vymysleli výstražný systém pro posádky vozidel. Nejhorší údajně na odstřelovačích je zjistit jejich pozici i po výstřelu. Systém Boomerang, jehož padesát vzorků již pracuje v Iráku, se zaměřuje na zvuk a tlakový otřes při výstřelu náboje. Údajně je schopen do dvou vteřin varovat posádku i s určením pozice střelce.

  

Systém byl testován hlavně na kalibru 7.62, který je používán ve většině zbraní vyrobených v bývalém Sovětském svazu (typickým příkladem je i slavný AK-47). Je však schopen zachytit i náboje jiné ráže. Údajně chybně detekuje výstřel jednou za tisíc hodin testování při rychlosti vozidla do padesáti mílí (cca 80km) za hodinu.

 

Doupě komentuje: Možná by se tvůrci her simulujících současnost měli spíše dívat na tyto systémy, než vymýšlet různá letadélka hellfire. Rozhodně se jedná o zajímavý vynález, otázkou však zůstává, zda střela nezasáhne cíl dříve, než je ten varován

Zdroj: Gizmag

Diskuze (8) Další článek: Doupě nám profouklo

Témata článku: , ,