Byznys hrátky: ceny BAFTA ovládlo kontroverzní Vice City!

Známe výsledky prestižních cen BAFTA – hrám vévodil titul GTA: Vice City, filmům Pán Prstenů: Návrat krále * Sony PSP letos pouze v Japonsku * Bude Xbox 2 méně atraktivní pro hackery? * Historický milník – Nokia přiznává neúspěch zařízení N-Gage * Restruktualizace firmy JoWooD dokončena, oznámeny nové tituly v čele s Gothicem 3!

Jak dopadlo udílení prestižních cen BAFTA?

Prestižní vyhlášení nejlepších herních (ale také filmových) děl roku 2003 podle britské akademie televizního a filmového umění BAFTA již máme za sebou a dle očekávání s jasným vítězem - společností Rockstar North, která si odnesla hned pětici cen. Všechny má přitom na svědomí jen jeden jediný titul, Grand Theft Auto: Vice City - známá kontroverzní gangsterka zvítězila v kategoriích pro nejlepší design, hudbu, akční, PC a PS2 hru.

Nejlepší hrou pro konzoli Xbox se stalo veleúspěšné RPG Star Wars: Knights of the Old Republic, ve stejné kategorii platformy GameCube pak prvenství patří oblíbenému akčnímu výtvoru Metroid Prime. Nejlepší hrou vůbec se však stala FPS z druhé světové války, Call of Duty. Mezi dalšími oceněnými byla hra Eye Toy, jež vyhrála dětskou kategorií a cenu za nejlepší technické zpracování. Zbylé tituly získaly pouze jednu cenu – FIFA 2004 mezi sporty, Battlefield 1942 v multiplayerovkách a Harry Potter and The Chamber of Secrets za hudbu.

Opomenout nesmíme ani výsledky v kategorii nejsledovanější, totiž filmové. Nejlepším snímkem roku 2003 se v nabité konkurenci stal třetí díl ságy Pána prstenů s podtitulem Návrat krále. Cenu za režii si však opět neodnesl Peter Jackson, tentokráte si ji za svůj výtvor Master and Commander: Odvrácená strana světa vysloužil Peter Weir. V kategorii nejlepších mužských a hereckých výkonů si cenu za nejlepší hlavní roli odnesl mezi muži Bill Murray za snímek Lost In Translation (Ztraceno v překladu), mezi ženami Scarlett Johansson za svůj výkon ve stejném filmu.

Kompletní přehled oceněných najdete zde. Jak dopadly výsledky u nás, se dozvíte v tomto článku.

Zdroj: BAFTA

Sony PSP letos pouze v Japonsku!

Když japonské Sony oznámilo svůj záměr zaútočit na prozatím neprobádaných trh handheldů, jásali jsme. Stejně tak pozitivní reakce jste mohli vnímat všude po celém světě v okamžiku, kdy na světlo světa vyplynuly první oficiální informace o tomto malém technologickém zázraku. Nyní však Sony své věrné fanoušky zklamalo a mnohé analytiky přinejmenším překvapilo - japonská společnost totiž poprvé otevřeně potvrdila, že se jejího výtvoru PSP (PlayStation Portable) nedočkáme již tento rok.

V roce 2004 se tak bude moci z vlastního kousku PSP těšit pouze jediný národ - a není žádným překvapením, že jako první bude prodej tohoto handheldu zahájen v rodném Japonsku. Místní trh patří mezi nejsilnější na světě a pro samotné Sony bude velmi dobrou prověrkou - už předem však můžeme očekávat vysokou prodejnost, neboť co je Sony, to je v Japonsku zárukou vysoké kvality. Do evropských a amerických obchodů se však konzole dostane až v prvním čtvrtletí 2005.

Důvod? Budeme-li citovat oficiální zdroje, pak za tímto odkladem stojí především starost o zákazníky, přesněji dostatečný přísun nových a kvalitních titulů. Další (oficiálně samozřejmě nepotvrzené) informace hovoří o technologických problémech, podobné spekulace jste mohli na internetu vídat i v minulých týdnech. Posunutím termínu zahájení prodeje se Sony mimo jiné odmítlo zúčastnit přímého souboje s největším konkurentem PSP, nedávno oznámeným Nintendem DS, které by se mělo na trhu objevit ještě letos. Že by se u Sony báli?

Více informací o Sony PSP najdete v našem podrobném článku

Zdroj: GameSpot

Bude Xbox 2 méně atraktivní pro hackery?

Po dlouhém období ticha se v posledních týdnech vynořily první bližší informace týkající se konzolového nástupce platformy Xbox. Přestože i nadále zůstává Microsoft skoupý na slovo a veškeré vzrušení obstarávají nekončící spekulace, dorazily až k nám nové podrobnosti věrohodnějšího rázu. Ty potvrzují již dříve řečené - "Xbox 2" se nebude pyšnit vlastním harddiskem a není to jediná změna, od které si Microsoft mimo jiné slibuje snížení výrobní ceny i takřka nulový zájem hackerů o jeho nový konzolový výtvor.

Zajímavé prohlášení v těchto dnech dorazilo ze společnosti M-Systems, která je ve světě proslulá coby výrobce flash pamětí - vídat je můžete například coby součást klíčenky či jiné miniatury. Jak bylo oficiálně potvrzeno, firma M-Systems se postará o dodávku pamětí pro novou konzoli, přičemž Xbox 2 se bude podle zveřejněných informací pyšnit doposud neexistující technologii - v řeči čísel se hovoří o paměti o kapacitě minimálně 512 MB, pravděpodobnější je však dvojnásobek.

Microsoft se dohodou s M-System zbavil hned několika problémů - dostatečná kapacita paměti je zárukou, že si hráči budou moci ukládat stovky a tisíce herních pozic, mimo to dává dostatečný prostor pro stahování nových postav a dalších rozšíření her. Mnohem podstatnější se však zdá být nepotřebnost klasického harddisku, o jehož vyškrtnutí ze základní specifikace konzole se již delší dobu hovoří. Právě od tohoto kroku si Microsoft slibuje snížení výrobních nákladu, smlouva s M-System také potvrzuje, že nástupce konzole Xbox bude menší (a doufejme hezčí) než jeho předchůdce. Absence harddisku má podle zodpovědných orgánů uvnitř Microsoftu pomoci také v boji s hackery – právě pro ty je pevný harddisk „nejdůležitější“ vnitřností konzole.

Zdroj: GI.biz

Nokia přiznává neúspěch N-Gage!

Měla to být velká revoluce v herním a mobilním světě. A výsledek? Jak jsme konec konců již přiznali v naší dvoudílné recenzi (první & druhý díl), Nokia N-Gage je výjimečným kouskem zařízení – zároveň však také přízrakem, který předběhl dobu. Nokia tak stvořila v mnoha ohledech úžasný kousek hardware, který však po stránce nejdůležitější (tedy svých herních kvalit) zklamal. A jak dokazuje poslední prohlášení finského výrobce, jsou stejného názoru také milióny hráčů celého světa.

Historicky poprvé tak představitel nejznámějšího evropského výrobce komunikační techniky, finské Nokie, připustil, že N-Gage je pro Nokii zklamáním. "Prodeje jsou na spodní hranici našich představ," řekl v rozhovoru pro Financial Times ředitel společnosti Jorma Ollila. Zároveň však dodal, že pro posuzování, zda-li multifunkční zařízení spojující přednosti mobilního telefonu a herní konzole na trhu uspělo nebo ne, je čas do listopadu 2005. V té době bude N-Gage slavit druhé narozeniny.

Prodejnost originálního produktu Nokie byla od počátku spíše podprůměrná, na což reagoval výrobce postupným zlevňováním, které však neúspěch mezi hráči neodvrátilo. Nokia odmítá zveřejnit výsledky prodeje, jediné číslo, které potvrdila, bylo 600 000 expedovaných kusů, což je na poměry herních handheldů malé číslo (navíc se jedná pouze o expedované kusy, nikoliv prodané koncovým uživatelům).

Zdroj: GameSpot

Novinky z JoWooDu – oznámen Gothic 3!

Restrukturalizace společnosti dokončena, hlásá rakouská vydavatelská společnost Jowood po účetní uzávěrce minulého roku. Firma, která byla dříve známá spíše béčkovou produkcí, se nyní zaměřuje na zahraniční trhy, které dobývá zajímavou skladbou titulů, s níž se chystá zaútočit i na konzolový trh. I přes pokles obratu ze 43 na 23 miliónů eur je vedení firmy spokojeno. Prodeje v cizině stoupají a vydavatelství si buduje slávu na kvalitních titulech jako Gothic, SpellForce anebo "DoplňteSiCokoliv" Giant.

A právě na těchto sériích hodlají Rakušané vystavět svou budoucnost. Ještě letos se tak setkáme s datadiskem skvělého RPG Gothic 2, dále přídavku kombinace strategie a RPG SpellForce a datadisků pro Söldner a Wildlife Park. Těšit se můžeme i na Transport Giant a konzolové verze AquaNoxu a Neighborough from Hell. Ještě zajímavěji vypadá nabídka na rok 2005. Bez velkého humbuku Jowoodi potvrdili přípravu nástupce Gothica, Söldner 2, SpellForce 2, The Guild 2, Star Gate SG1 a další ekonomický tycoon.

Uvidíme, jestli se našim jižním sousedům sázka na jistotu v podobě dalších pokračování vyplatí.

Zdroj: TZ

Střípky ze světa herního průmyslu

  • Populární a světoznámá firma Team 17 v těchto dnech oznámila okamžité ukončení prací na titulech pro konzoli GameCube. Tato informace se objevila na diskusním fóru firmy, kde sám ředitel společnosti Martyn Brown oznámil fanouškům nemilou skutečnost - hra Worms 3D byla posledním multiplatformovým titulem, který si mohli vychutnat také majitelé konzole GameCube. Britský vývojářský tým je tak dalším herním tvůrcem, který se již nadále nehodlá angažovat ve tvorbě her pro platformu japonského Nintenda - podobné stanovisko zaujaly loni také společnosti Eidos či Acclaim.
  • Electronic Arts i nadále pokračují ve své snaze centralizovat veškerá vývojářská studia do určených oblastí USA, což se v těchto dnech dotkne také modly mnoha hráčů, světoznámé firmy Origin Systems. Tvůrce proslulých sérií Ultima a Wing Commander tak podle posledních informací uzavře své původní kanceláře, stávající zaměstnanci se přesunou do Kalifornie - právě tento americký stát se má stát novým centrem většiny vývojářských studií, jejichž vlastníkem je společnost Electronic Arts. Mimo Origin Systems se do této oblasti před několika měsíci přesunulo studio Westwood, minulý týden bylo oznámeno také stěhování firmy Maxis - a překvapivě opět do Kalifornie.
  • Překvapivá zpráva k nám dorazila z francouzského Ubi Softu, který se nečekaně rozhodl rozvázat dohodu se společností Warner Broos týkající se publishingu očekávané masivně multiplayerové hry The Matrix Online. Krok původem francouzského vydavatele (a v současnosti jedné z nejperspektivnějších herních firem) je skutečně nečekaný, ještě nedávno obě firmy hodnotily svou spolupráci jako velmi přínosnou. Oficiální důvod pro odstoupení od smlouvy nebyl zveřejněn.

Zdroj: GI.biz

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 15. – 21. února 2003)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Pro fanoušky zklamání, přesto však nadprůměrná a zajímavá hra. To jest poslední díl proslulé japonské série Final Fantasy, který se v týdnu od 15. – 21. února letošního roku objevil také na pultech britských obchodů – a samozřejmě vítězně coby nejprodávanější hra vůbec. První místo tak musel opustit titul Sonic Heroes, česká Mafia se propadla z šesté na desátou příčku. Několik titulů zažilo znovuoživení prodeje, zejména pak hry Prince of Persia: The Sands of Time, Tom Clancy`s Splinter Cell a Soul Calibur 2.

AP MP Název hry PT
1. N Final Fantasy X-2 1
2. í 1. Sonic Heroes 3
3. í 2. Need For Speed: Underground 14
4. - 4. The Simpsons: Hit and Run 17
5. í 3. Norton Internet Security 2004 20
6. í 5. FIFA 2004 18
7. ë 8. Lord of The Rings: Return of The King 15
8. ë 39. Prince of Persia: The Sands of Time 13
9. ë 10. The Sims: Bustin` Out 10
10. í 6. Mafia 8
11. - 11. Eye Toy: Play 34
12. í 9. Medal of Honor: Rising Sun 13
13. - 13. Grand Theft Auto: Double Pack 9
14. - 14. Looney Tunes: Back In Action 3
15. í 21. Tom Clancy`s Splinter Cell 59
16. ë 40. Soul Calibur 2 15
17. í 15. Grand Theft Auto: Vice City 56
18. ë 24. Crash Bandicoot - Wrath of Cortex 92
19. í 17. Championship Manager: Season 03/04 14
20. - 20. Medal of Honor: Frontline 73

PC – žebříček
Už po několik dlouhých týdnu vídáme ve smíšeném PC žebříčku (ten totiž zahrnuje jak software, tak počítačové hry) na prvním místě program Norton Internet Security 2004 a ani další týden tuto situaci nezměnil. Z herních titulů je i nadále nejvýše fotbalový manažer Championship Manager: Season 03/04, neuvěřitelných prodejních výsledků dosahuje i nadále původní titul The Sims. Kromě něj figurují v první desítce ještě další tři datadisky této populární série.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Norton Internet Security 2004 23
2. - 2. Championship Manager: Season 03/04 14
3. ë 5. The Sims 73
4. í 3. X2 The Threat 3
5. ë 8. The Sims: Makin` Magic 17
6. í 4. Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre 2
7. í 6. Norton Antivirus 2004 26
8. ë 15. The Sims: Superstar 40
9. í 7. Call of Duty 16
10. ë 13 The Sims: Unleashed 73

PlayStation 2 – žebříček
Final Fantasy X-2 se stalo nejprodávanější hrou bez rozdílu platformy a tak je její usednutí na stejný trůn konzole PlayStation 2 pouze formalitou. I zde se před jejími kvalitami musel sklonit výtvor Sonic Heroes i česká Mafia, která spadla o dvě příčky na páté místo. Zpět do první desítky se nám navrátili také dva staří známí – výtvory The Sims: Bustin` Out a Eye Toy: Groove.

AP MP Název hry PT
1. N Final Fantasy X-2 1
2. í 1. Sonic Heroes 3
3. í 2. Need For Speed: Underground 14
4. - 4. The Simpsons: Hit and Run 17
5. í 3. Mafia 4
6. - 6. Eye Toy: Play 34
7. - 7. Lord of The Rings: Return of The King 15
8. - 8. FIFA 2004 18
9. ë 11. The Sims: Bustin` Out 10
10. ë 13. Eye Toy: Groove 13

Xbox – žebříček
Přestože o své prvenství v některých žebříčcích přišel, vládne titul Sonic Heroes i nadále herní konzoli Xbox (tedy alespoň ve Velké Británii). Nadále si velmi dobře vede speciální edice Grand Theft Auto: Double Pack, premiéru má za sebou Xbox verze oblíbeného a kvalitního titulu Prince of Persia: The Sands of Time. Mezi jinými debutovala v týdnu od 15. – 21. února také edice Morrowind: Game of The Year.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Sonic Heroes 3
2. - 2. Grand Theft Auto: Double Pack 9
3. N Prince of Persia: The Sands of Time 1
4. - 4. Project Gotham Racing 2 13
5. N Morrowind: Game of The Year 1
6. í 5. Need For Speed: Underground 14
7. - 7. FIFA 2004 18
8. - 8. Tom Clancy`s Rainbow Six 3 16
9. - 9. Lord of The Rings: Return of The King 15
10. ë 13. Xiii 13

GameCube – žebříček
Jaký titul upřednostňují hráči konzole GameCube? Soudě dle posledních dnů a týdnů jim i nadále nejvíce imponují dobrodružství populárního ježka Sonica, právě titulu Sonic Heroes totiž patří jejich přízeň. Stejně jako v případě Xboxu, i GameCube verze titulu Prince of Persia: The Sands of Time se již dostala na pulty prodejen a svůj boj odstartovala slušivým druhým místem. Hvězda posledních týdnů loňského i prvních týdnů letošního roku, hra Mario Kart: Double Dash!!, se propadla na třetí místo.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Sonic Heroes 3
2. N Prince of Persia: The Sands of Time 1
3. í 2. Mario Kart: Double Dash!! 15
4. í 3. Sonic Mega Collection 45
5. í 4. The Simpsons: Hit and Run 16
6. í 5. Mario Party 5 12
7. - 7. Looney Tunes: Back In Action 3
8. ë 14. The Sims: Bustin` Out 10
9. ë 11. Sonic Adventure DX: Director`s Cut 29
10. í 8. Need For Speed: Underground 14

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Ani v dalším vydání pravidelného seriálu Byznys hrátky nebude chybět pohled za oceán, na dění ve zřejmě nejvýznamnější zemi světa. Jaká hra pro osobní počítače se tedy stala ve Spojených státech amerických tou vůbec nejprodávanější? Startovnímu poli i nadále vévodí oblíbená akce Call of Duty, nejlepší FPS loňského roku, jemuž v první desítce přibyl nový soupeř – výtvor EverQuest: Gates Of Discord, který svou pouť odstartoval druhým místem. Překvapivě dobře si vede postarší RTS Age of Mythology, pro níž mají Američané viditelnou slabost. Stále veleúspěšná je série The Sims, která je v první desítce zastoupena hned čtveřicí titulů.

AP Název hry
1. Call of Duty
2. EverQuest: Gates Of Discord
3. Age of Mythology
4. The Sims Deluxe
5. Zoo Tycoon: Complete Collection
6. The Sims: Makin` Magic
7. Hoyle Casino 2004
8. The Sims: Unleashed
9. Delta Force - Black Hawk Down: Team Sabre
10. The Sims Double Deluxe

Zdroj: GameSpot

Diskuze (1) Další článek: Vyšel Gamestar 60

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,