Byznys hrátky: DOOMa natočí v Čechách!

Zánik Acclaimu = krutá realita * Filmový DOOM se bude natáčet na Barrandově! * Nový Tomb Raider se představí na E3 2005 * Rockstar Games budou spolupracovat s Interscope Records na GTA: San Andreas * VU Games a Konami společně na japonský trh * Jaké hry představí Square Enix na Tokio Game Show? * Xbox kompatibilní s PC? * Další MMORPG zrušeno

Zánik Acclaimu = krutá realita

Zdroje blízké vedoucímu manažerskému týmu společnosti Acclaim v pondělí uvedly, že firma v dohledné době vyplní dokumenty o bankrotu v souladu s americkým právem a Kapitolou 7.

Acclaim již propustil více než 600 zaměstnanců po celém světě. Podle vysoce postaveného úředníka společnosti tito lidé nedostanou žádné odstupné ani nic jiného; žádné podíly na zisku společnosti a dokonce ani právo pokračovat ve svých vlastních ziskových činnostech odvozených od existence společnosti Acclaim, jako je například dodělání již rozdělaných herních titulů.

Kapitoly 7 o bankrotu znamená, že Acclaim požádá konkursní soud, aby zrušil většinu současných dluhů této společnosti s tím, že věřitelé dostanou prioritní postavení před správním soudem při řízení o placení dluhů z jmění společnosti, ke kterému dojde právě na základě soudního rozhodnutí.

Někteří zasvěcení lidé prorokovali tento pád již dlouho. Jeden - nyní již bývalý - zaměstnanec společnosti na její zánik reagoval slovy: "Nemůžete vydávat špatné produkty po dlouhou dobu aniž by vás to poznamenalo..."

Ale čekání se protahovalo. Až ve čtvrtek otiskly noviny New York Newsday článek o tom, že společnost vyplnila formuláře o svém krachu u Úpadkového soudu Central Islip v New Yorku. Zpráva dále uvádí, že podle dokumentů soudu je "evidovaný majetek společnosti v hodnotě 10 - 50 miliónů dolarů a dluh přesahující 100 miliónů".

Nicméně o několik dalších dní později se ukázalo, že krach společnosti nepostihne alespoň jeden z jejích několika očekávaných titulů - hru Juiced. Jak je to možné? Ukázalo se totiž, že práva na tuto hru nevlastnil Acclaim, ale společnost Fund 4 Games, která její vývoj financovala a vedla. Ta si nyní prostě vzala rozpracovaný titul zpět k sobě a nyní hledá nového vydavatele pro tuto hru, která se vyvíjí v nezávislém britském studiu Juice Games.

Snad se ukáže, že i jiné z očekávaných titulů krachujícího Acclaimu - jako například The Red Star - budou mít stejné štěstí...

Zdroj: Gamespot, Eurogamer

Filmový DOOM se bude natáčet na Barrandově!

Donedávna se spekulovalo, jestli se vůbec konečně najde uspokojivý scénář. Nyní už je jisté, kde se bude natáčet. V České republice! Podle úterní zprávy ČTK od října využije pohostinnost barrandovkých ateliérů americký režisér End McCallion, který zde bude natáčet film na motivy legendárního Dooma!

Podle mluvčí majitele ateliérů Dušany Chrenekové se děj filmu Doom odehrává v budoucnosti na planetě Olduvai, kde ve vesmírné stanici vědci provádějí vojenský tajný výzkum. Vymkne se jim však z rukou a otevře brány pekel. Stanice i jejich životy jsou v ohrožení. Lidé musejí podstoupit boj s démony z jiných dimenzí. V hlavní roli se představí mistr wrestlingu Dwayne Johnson, známý pod přezdívkou The Rock. "Kromě pronájmu ateliérů tvůrci využijí služeb filmových laboratoří, stavby dekorací a postprodukce," dodala Chreneková.

Zdroj: idnes, ČTK

Nový Tomb Raider se představí na E3 2005

Nový titul ze série Tomb Raider se podle prohlášení Eidosu představí na E3 2005. Kromě tohto detailu ale oficiální zdroje nic neoznámili, takže jediné, co máme k dispozici, jsou zákulisní drby o vydání plánovaném na léto příštího roku.

Nový Tomb Raider dosud nemá oficiální podtitul. Pro Eidos ho vyvíjí americké studio Crystal Dynamics namísto Core Design, kteří pracovali na předchozích dílech. Eidos také oznámil, že Toby Gart, původní character designer této série, se k Tomb Raiderovi opět vrací poté, co komerčně neuspěl jeho samostatný projekt Galleon.

Bohužel to je asi vše, co lze v současné době o totmo titulu říci. A tak nezbývá než doufat, že se té příští E3 ve zdraví dočkáme...

Zdroj: Eurogamer

Rockstar Games budou spolupracovat s Interscope Records na GTA: San Andreas

Zástupci společností Rockstar Games a Interscope Records (která je součástí Universal Music Group) oznámili, že se dohodli na spolupráci na připravovaném soundtracku pro hru Grand Theft Auto: San Andreas. Ovšem seznam konkrétních hudebníků a konkrétních skladeb, které budou v soundtracku použity, bude vypuštěn až krátce před plánovaným vydáním hry, které je stanoveno na 19. října.

Ředitel Rockstar Games Terry Donovan tuto smlouvu komentoval slovy: "Díky naší spolupráci s Interscope si jsme jistí, že soundtrack ke Grand Theft Auto: San Andreas bude pokračovat v trendu nastavování nových úrovní dokonalosti a kreativity a překoná cokoli, co dosud herní průmysl nebo Hollywoood byli schopni vyprodukovat co do rozsahu, žánrů i hloubky".

Silná slova, ale již v minulých dílech Rockstar dokázali, že rozhodně o nápady nemají nouzi... Tak uvidíme, třeba se skutečně dočkáme něčeho, co tu dosud nebylo.

Zdroj: Gamasutra

VU Games a Konami společně na japonský trh

Společnosti VU Games a Konami oznámily, že uzavřely smlouvu o společném působení na japonském herním trhu. Podle této smlouvy bude Konami hry na japonském trhu distribuovat, ale vydavatelská práva zůstanou VU Games.

Podle této smlouvy VU plánuje na japonský trh uvést pět konzolových titulů. Čtyři z nich ještě letos a pátý (hru Red Ninja) počátkem příštího roku.

Konkrétně jde podle smlouvy o tyto hry:

  • Název: Van Hellsing
  • Japonský název: Van Hellsing
  • Platforma: PS2
  • Release: 9. září 2004


  • Název: Crash Bandicoot Purple: Ripto`s Rampage
  • Japonský název: Crash Banditcoot Advance WakuWaku Tomodachi Daisakusen
  • Platforma: GBA
  • Release: 9. prosinec 2004


  • Název: The Cortex Conspiracy
  • Japonský název: Spyro Advance WakuWaku Tomodachi Daisakusen
  • Platforma: GBA
  • Release: 9. prosinec 2004


  • Název: Crash Twinsanity
  • Japonský název: Crash Bandicoot E - Crash & Cortex no Yabou!?
  • Platforma: PS2
  • Release: 9. prosinec 2004


  • Název: Red Ninja: End of Honor
  • Japonský název: Red Ninja
  • Platforma: PS2
  • Release: začátek roku 2005

Ředitel VU Games Bruce Hack tuto smlouvu komentoval slovy: "Japonský trh je pro VU Games velmi důležitý a silná distribuční síť Konami výrazně pomůže naší společnosti v tomto regionu." Ředitel Počítačové a Videoherní divize Konami Kazumi Kitaue k tomu dodal: "Považujeme VU Games za důležitého partnera do budoucna nejen pro vnitrostátní distribuci her, ale i jako partnera pro celosvětové podnikání ve všech odvětvích byznysu. Jsme velmi rádi, že VU Games se chtějí stát japonským vydavatelem. Uděláme pro prodej jejich produktů to nejlepší..."

Zdroj: Gamespot

Jaké hry představí Square Enix na Tokio Game Show?

Jedna z předních japonských herních společností, Square Enix, zveřejnila částečný seznam her, které hodlá představit na Tokio Game Show, která se uskuteční koncem tohoto měsíce právě v Tokiu. Zajímavé je, že na seznamu sice jsou nejnověji oznámené tituly (Radiata Stories), ale  nenajdeme na něm dvě nejočekávanější hry této společnosti - Final Fantasy XII a Dragon Quest II... Žeby pracovala zákuslisní politika?

• Final Fantasy XI: Chains of Promathia (PC/PS2)
• Fullmetal Alchemist 2: Akaki Elixir no Akuma (PS2)
• Before Crisis - Final Fantasy VII (Mobile Phones)
• Final Fantasy VII: Advent Children (DVD/UMD)
• Front Mission Online (PC/PS2)
• Kingdom Hearts II (PS2)
• Kingdom Hearts: Chain of Memories
• Radiata Stories (PS2)

Zdroj: Gamespot

Střípky ze světa herního byznysu

  • Na Inquireru se objevila zpráva, podle níž Microsoft údajně plánuje sjednotit základní zdrojový kód pro hry na budoucích PC a Xboxu 2. Není však ale jisté, jestli se tím opravdu v konečném důsledku vytvoří
    univerzální základna pro obě platformy. Není také jisté, jak by tento krok bral do úvahy rozmanitost PC a jednotnou architekturu Xboxu a konečně také není vůbec jisté, jestli se nejedná o obyčejnou novinářskou kachnu aneb "Jedna paní povídala...". Xbox 2 by se měl na trhu objevit nejdříve až za rok, nicméně se spekuluje, že představen by mohl být ještě před příští E3 (na kterou se chystá odhalení PS3).
  • Britská vydavatelská společnost Codemasters oznámila, že ukončila práce na své připravované MMORPG Dragon Empires z "technických důvodů". Většina zaměstnanců, kteří na této hře pracovali, byla převelena do jiných, interních týmů společnosti. Codemasters nicméně prohlašují, že zrušení tohoto projektu nic nemění na jejich dlouhodobých ambicích na poli MMO her. Nicméně homepage této hry, která se neachází na adrese www.codemasters.co.uk/dragonempires, zůstane pro nejbližší dobu v provozu... Dragon Empires ovšem nejsou první MMORPG, která byla v poslední době zrušena. Podobný osud potkal například i velice nadějný projekt Warhammer Online, Ulitma X Oddysey nebo Mythica od Microsoftu...
  • Společnost Midway hodlá v dohledné době otevřít nové interní vývojářské studio v Austinu v Texasu. Již nyní má společnost studia v Chicagu v Illinois, v San Diegu v Kalifornii a v Seattlu ve Washingtonu. Tato zpráva se objevila v tiskovém prohlášení ředitele společnosti Viacom (která vlastní mimo jiné nejednu televizní stanici a dokonce i Paramount Pictures) Sumnera Redstona, v níž odhalil záměr Viacomu stát se případně licenčním partnerem Midwaye. V současné době vlastní Redston majoritní podíl akcií společnosti Midway Games - konkrétně 73,6%.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 22. - 28. srpna 2004)

Takže tu máme žebříček za poslední prázdninový týden. Děti se těšily do školy, hry se prodávaly... A nám se tu zrodilo jedno docela velké překvapení!

Celkový žebříček
Tak na rovinu. Čekali byste tohle? Že nevíte co? No jen se koukněte do tabulky... Že nic nevidíte? Podívejte se níž... Níž... Už? Vidíte to? Doom 3 až na třetím místě! Poražen třikrát staršími hrami Spidermanem a olympijskými Athénami!

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Athens 2004 9
2. ë 3. Spider-Man 2 8
3. í 1. Doom 3 3
4. ë 5. DRIV3R 11
5. í 4. Tom Clancy`s Rainbow Six 3: Black Arrow 2
6. - 6. Shrek 2 11
7. ë 10. FIFA 2004 45
8. í 7. Need For Speed: Underground 41
9. ë 26. The Simpsons: Hit and Run 44
10. ë 14. Medal of Honor: Rising Sun 38
11. í 9. Formula 1 04 5
12. í 11. America`s 10 Most Wanted 4
13. - 13. Lord of The Rings - Return of The King 41
14. ë 18. International Cue Club 12
15. í 12. The Sims: Bustin` Out 37
16. ë 28. Singstar 15
17. í 8. The Chronicles of Riddick: Butcher Bay 3
18. ë 19. Sonic Heroes 30
19. ë 22. Grand Theft Auto: Vice City 83
20. ë ?? Red Dead Revolver 10

PC - žebříček
Tak konečně jsem se dočkal... První hra v našich tabulkách dosáhla 100 tádnů participace v žebříčku na jednom z viditelých míst! Gratulace pro Simáky! A jinak, kdyby to někoho zajímalo... Všimněte si, že Doom na PC stále vede, ale konzolové tituly ho prostě v číslech překonávají. Tomu se říká síla trhu. Sbohem, PC!!!

AP MP Název hry PT
1. - 1. Doom 3 3
2. - 2. Championship Manager: Season 03/04 41
3. - 3. The Sims Triple Deluxe 11
4. ë 5. Far Cry 23
5. ë 6. Csi: Dark Motives 16
6. ë 10. Call of Duty - Game of The Year Edition 13
7. í 4. The Sims 100
8. ë 9. Joint Operations: Typhoon Rising 10
9. í 7. Soldiers: Heroes of World War 2 9
10. ë 11. Age of Mythology 95

PlayStation 2 - žebříček
Nuda, nuda, nuda... Holt co se dá dělat, na PS scéně se nic neděje - a i to stačí k pokoření Dooma... Nevyzpytatelné jsou cesty Páně...

AP MP Název hry PT
1. - 1. Athens 2004 9
2. - 2. Spider-Man 2 8
3. - 3. DRIV3R 11
4. - 4. Formula 1 04 5
5. - 5. America`s 10 Most Wanted 4
6. - 6. Shrek 2 11
7. ë 10. Singstar 15
8. ë 8. Sonic Heroes 30
9. ë 16. Red Dead Revolver 12
10. í 9. Catwoman 4

Xbox - žebříček
Vin Diessel pro svůj film (a jeho další dvě pokračování, která plánuje, pokud první díl bude mít úspěch) s názvem Riddick: Kronika temna vypracoval tak složitou mitologii a reálie, že k jejich vysvětlení samotné filmy nestačí. A tak zvolil podobnou cestu jako Lucas a jeho Hvězdné války a vypomáhá si pomocí počítačových her...

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Chronicles of Riddick: Butcher Bay 3
2. N - Sudeki 1
3. - 3. Spider-Man 2 8
4. - 4. DRIV3R 11
5. í 2. Full Spectrum Warrior 10
6. N - Headhunter: Redemption 1
7. ë 12. Red Dead Revolver 12
8. í 6. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 23
9. ë 10. Project Gotham Racing 2 39
10. í 8. Grand Theft Auto: Double Pack 36

GameCube - žebříček
Je až s podivem, jak se GC daří zachovávat svou tvář konzole pro mladší hráčskou generaci. Vždyť podívejte se sami, jak jsou úspěšné dětské tituly - a kolik je v tabulce her pro "velkáče"!

AP MP Název hry PT
1. - 1. Spider-Man 2 8
2. - 2. Pokemon Colosseum 16
3. ë 4. Mario Golf: Toadstool Tour 11
4. í 3. Mario Kart: Double Dash!! 42
5. ë 6. Harvest Moon: A Wonderful Life 20
6. ë 7. Sonic Heroes 30
7. í 5. Shrek 2 11
8. - 8. Prince of Persia: The Sands of Time 27
9. ë 12. The Sims: Bustin` Out 32
10. í 9. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 5

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Teda řeknu vám - tohle už snad ani není možné. Už jen to, že se v posledních několika měsících v tabulce prodejnosti her v USA permanentně drželi tři tituly z řady Sims, na mě bylo docela dost. Ale tentokrát... Hned čtyři najednou? Sakra, co s těma američanama je?!?

AP Název hry
1. Doom 3
2. The Sims Deluxe
3. Age of Mythology
4. Zoo Tycoon: Complete Edition
5. Rise of Nations
6. The Sims Mega Deluxe
7. Halo: Combat Evolved
8. The Sims: Makin` Magic
9. The Sims: Superstar
10. The Sims: Unleashed

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Diskuze (7) Další článek: Midway otevře nové studio

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,