Byznys hrátky: Pirátství jako zaměstnání?

Za spam za mříže? I to se může stát... * Výroba záložních kopií - pirátství nebo legální práce? * V čele Sony poprvé není Japonec, ale Američan! * Premiéra Sony PSP v Evropě odložena * Další herní společnost v problémech - tentokrát Eidos * Další smazané účty na WoW * Americký herní průmysl roste * Kdy bude GTA5 pro PC v Evropě? * Namco získalo licenci na sérii Warhammer

Za spam za mříže? I to se může stát...

USA nejsou jen zemí svobody, ale mnohdy i - nebojím se toho výrazu - šíleného právního systému. Můžete nejen vysoudit miliony na nejmenovaných stravovacích podnicích za to, že po jejich produktech tloustnete, ale třeba žalovat svého zaměstnavatele, že vás nutí chodit do práce. Na druhou stranu má tento systém jednu nespornou výhodu; soudci jsou zcela suverénní a řídí se jen precedensy a svou vlastní úvahou.

To na vlastní kůži brzy pozná i osmnáctiletý mladík původem z New Yorku Anthony Greco, který se dostal před soud díky své ilegální činnosti spojené s rozesíláním nevyžádaných e-mailů. Dá se očekávat, že si vyslouží vysokou finanční pokutu a možná i nějaký ten pátek za mřížemi, vzhledem ke zkušenostem s předchozími podobnými případy by to nebylo nic zvláštního.

Zdroj: Sophos

Výroba záložních kopií - pirátství nebo legální práce?

Pro mnohé překvapivý verdikt vynesl plzěnský krajský soud; v odvolacím řízení potvrdil rozhodnutí okresního soudu, který zprostil viny podnikatele Rudolfa Matějku. Ten byl obviněn z porušování autorského zákona tím, že pořizoval svým zákazníkům kopie hudebních kompaktních disků.

Vymyšlené to měl znamenitě - lidé si přinesli originální CD, o jehož kopii měli zájem a on jim za mírný poplatek (99 Kč) CDčko vypálil, ale vždy udělal pouze jednu kopii jednoho originálního nosiče. Jeho činnost mu schvalovaly i úřady, měl dokonce živnostenský list na kopírování hudebních děl pro osobní potřebu zákazníka. Podle soudních spisů touto činností Matějka vydělal 446 000 korun.

Pochopení pro jeho podnikání ale nenašla česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu, která na něj podala stížnost. Na jejím základě bylo policií 5. prosince zabaveno veškeré vybavení z "palírny" a následně  bylo proti Matějkovi zahájeno trestní řízení.

Předmětem sporu bylo především nejednoznačné znění autorského zákona. Ten se totiž v případě jiných autorských děl než počítačovývh programů pozitivně vyjadřuje k vytváření jedné záložní kopii pro vlastní potřebu, bohužel už ale nespecifikuje, zda může kopii vytvořit pouze majiteli originálky, nebo i někdo jiný. Soud dal nakonec zapravdu Matějkovi, především proto, že se skutečně jednalo o činost neodporující zákonu a protože se nepodařilo prokázat, že by dělal rozmnoženiny jiných než originálních děl nebo že by dělal více než jednu rozmnoženinu jednoho originálního nosiče. 

Matějka se nyní může radovat, což sám potvrzuje slovy: "Jsem samozřejmě rád, že to tak dopadlo. Ještě ale nevím, zda firmu obnovím."

Zdroj: ČTK

V čele Sony poprvé není Japonec, ale Američan!

Japonská společnost Sony přišla se vskutku šokujícími zprávami - nastaly velké změny ve vedení firmy. Tou nejzásadnější je přesunutí stávajícího ředitele Kena Kutaragiho na pozici vedoucího herní divize Sony Computer Entertainment. Kutaragi tím zároveň předá i svou pozici vedoucího divize spotřební elektroniky, kterou po něm převezme Katsumi Ihara.

Zatím nic zvláštního, pozdvižení ale Japonsko zažívá díky novému prezidentovi Sony Group; není jím totiž nikdo jiný, než Američan Howard Stringer, do nynějška zastávající funkci šéfa americké pobočky Sony. Je to historicky první člověk, který se ujal vedení Sony Group a není původem z Japonska. Nám nezbývá než doufat, že to bude pouze ku prospěchu firmy.

Zdroj: Gamespy, Gamespot

Premiéra Sony PSP v Evropě odložena

Zatímco v USA Sony posiluje a na trh v první fázi prodeje chystaného handheldu PSP uvede rovný milion kusů, Evropané si opět budou muset počkat. A to i přes to, že na lednovém herním veletrhu CES Kaz Hirai, šéf americké pobočky Sony, několikrát zdůrazňoval, že v Evropě se jejich nová konzole začne prodávat ve stejný den jako v USA - tedy 24. března. Nové oficiální datum, kdy se PSP dostane do prodeje na "starém" kontitentu, ale nebylo zveřejněno.

Jedno je však jisté; této situace hodlá využít konkurenční Nintendo, jehož handheld DS se do evropských obchodů dostal včas. Nintendo DS se totiž oficinálně začalo prodávat již minulý týden. Dá se tedy očekávat, že Sony nebude příliš otálet a vynasnaží se o co nejrychlejší uvedení PSP. V kuloárech se již šušká o přelomu dubna a května...

Zdroj: Eurogamer

Další herní společnost v problémech - tentokrát Eidos

Herní společnost Eidos zveřejnila finanční zprávu za období končící 31. prosincem 2004. Bohužel se nejedná o čísla nikterak přívětivá; Eidos se totiž podle ní potýká s velkými finančními ztrátami. Jen za druhou polovinu loňského roku činily provozní ztráty neuvěřitelných 29 milionů liber. 

To by samo o sobě vzhledem k zisku z předešlých let nebylo až tak špatné, ovšem začaly klesat i ceny akcií. Jak již asi sami tušíte, rovněž to byl skok tragický - téměř o 30 procent. Společnost se tedy rozhodla pro rázná opatření, což pro hráče znamená jediné - vydání některých očekávaných her se bude muset odložit. Především se jedná o čtveřici Tomb Raider VII, Hitman: Blood Money, 25 to Life a Just Cause, které se dočkáme nejdříve v červenci.

Zdroj: Gamesindustry.biz

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Populární onlinová hra World of Warcraft se stala obětí dalších ilegálních praktik ze strany hráčů. Tentokrát bylo zrušeno na tisíc uživatelských účtů, což společnost Blizzard mající tuto MMORPG na svědomí odůvodnila tím, že hráči porušili jedno z nejzávažnějších pravidel světa WoW; prodávali virtuální předměty za skutečné peníze. Na oficiálních fórech se k tomu vyjádřilo i vedení společnosti a upozornilo, že i nadále si bude dění ve světě WoW hlídat a v otázkách zrušení účtu nebude mít slitování.
  • NPD Group oznámili, že prodej videoher v US vzrůstá. V únoru stoupl prodej videoher o 18%. Za to můžou především hity v podobě Gran Turismo 4 od Sony, NBA Street Vol. 3 od Electronic Arts a Grand Theft Auto: San Andreas od Take-Two Interactive Software. Navíc se prodávaly i konzole a handheldy (hlavně konzole PlayStation 2 a Xbox se totiž ke konci roku neprodávaly, jelikož nebyly na skladech; ale nyní již opět začínají být k mání). Analytici očekávají, že v roce 2005 se v US zvedne videoherní prodej celkově o 5%. Za to možná již budou moci i konzole nové generace, které budou v příštích letech nahrazovat ty staré.
  • Konzolisté si nového přírůstku do "kriminální" série GTA s podtitulem San Andreas užívají již nějaký ten pátek. Bohužel majitelé osobních počítačů již tradičně musí čekat o pár měsíců déle, což v případě takovéhoto trháku přípomíná spíše čekání na příchod Ježíše. Nyní už alespoň víme, kdy ona očekávaná chvíle přijde; v USA San Andreas vyjde již 7. června, v Evropě o tři dny později. Den D nastane už za tři měsíce, pomalu chystejte zásoby...
  • Společnost Namco Hometek Inc. oznámila získání licence, která jí umožní tvorbu her zasazených do středověkého fantasy světa Warhammeru. Exkluzivní práva hodlá Namco co nejdříve zužitkovat a již oznámilo přípravu několika počítačových i konzolových titulů. Na odpověď na otázku, o jaké hry se jedná, si ale budeme muset ještě nějaký ten týden počkat.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 27. února / 5. března 2004)

Celkový žebříček
Inu, MGS3 je... Prostě MGS3. Kdo jiný by také mohl kralovat bristkému žebříčku, když už je starý Snake tady?

AP

MP Název hry PT
1. N - Metal Gear Solid 3: Snake Eater 1
2. í 1. Mercenaries 3
3. N - Star Wars: Republic Comando 1
4. í 2. Sonic Mega Colleection Plus 5
5. - 5. Grand Theft Auto: San Andreas 19
6. í 3. The Spongebob Squarepants Movie 5
7. - 7. The Simpsons: Hit and Run 71
8. í 6. Need For Speed: Underground 2 16
9. í 4. Star Wars: Knights of the Old Republic 2 4
10. ë 12. Pro Evolution Soccer 4 21
11. í 9. UEFA Champions League 2004-2005 5
12. N - Playboy: The Mansion 1
13. í 11. FIFA 2005 22
14. í 13. The Incredibles 17
15. í 14. Sonic Heroes 56
16. í 8. Ace Combat: Squadron Leader 3
17. N - Oddworld: Stranger`s Wrath 1
18. í 16. Simpsons: Road Rage 47
19. í 17. Football Manager 2005 18
20. í 10. World of Warcraft 4

PC - žebříček
WoW se nečekaně propadl - po třech týdnech v čele žebříčku najednou "až" třetí příčka. Naopak Half-Life 2 si nečekaně polepšil a poskočil až před nejúspěšnější PC titul poslední doby - Sims 2.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Football Manager 2005 18
2. N - Star Wars: Republic Commando 1
3. í 1. World of Warcraft 4
4. ë 5. Half-Life 2 16
5. í 4. The Sims 2 25
6. - 6. Rome: Total War 23
7. í 3. Star Wars: Knights of the Old Republic 2 4
8. í 8. Settlers: Heritage of Kings 3
9. í 8. Lord of The Rings - the Battle for Middle Earth 13
10. N - Playboy: The Mansion 1

PlayStation 2 - žebříček
Mercenaries prostě neměly nejmenší šanci; MGS3 je natolik úspěšný titul, že - ačkoli je "jen" PS2-only - vede žebříček celkové prodejnosti; takže jeho první místo na PS2 je prostě bez debat...

AP MP Název hry PT
1. N - Metal Gear Solid 3:Snake Eater 1
2. í 1. Mercenaries 3
3. - 3. Grand Theft Auto: San Andreas 19
4. í 2. Sonic Mega Colleection Plus 5
5. - 5. The Spongebob Squarepants Movie 5
6. - 6. UEFA Champions League 2004-2005 5
7. - 7. Need For Speed: Underground 2 16
8. í 4. Ace Combat: Squadron Leader 3
9. í 8. FIFA 2005 22
10. í 9. Pro Evolution Soccer 4 21

Xbox - žebříček
Tak Xbox je překvapivě tento týden platformou s největším počtem novinek. A při tom nejde o žádná béčka - téměř všechny tituly patří mezi nadprůměrné!

AP MP Název hry PT
1. N - Star Wars: Republic Commando 1
2. í 1. Mercenaries 3
3. N - Oddworld: Stranger`s Wrath 1
4. í 2. Star Wars: Knights of the Old Republic 2 4
5. í 3. Sonic Mega Colleection Plus 5
6. - 6. Pro Evolution Soccer 4 15
7. í 5. Halo 2 17
8. í 4. Dead or Alive Ultimate 3
9. N - Playboy: The Mansion 1
10. N - Cold Fear 1

GameCube - žebříček
GC je, jako obvykle, nejméně "felxibilní" platformou. Jinými slovy se zde tituly nejméně hýbou, je zde nejméně novinek a vůbec tady nějak není o čem psát..:-)

AP MP Název hry PT
1. - 1. Mario Power Tenis 2
2. - 2. Donkey Kong: Jungle Beat 5
3. - 3. The Legend of Zelda: Four Swords 9
4. ë 7. The Incredibles 18
5. N - Mario Kart: Double Dash!! 1
6. í 4. The Spongebob Squarepants Movie 5
7. í 5. Donkey Konga 21
8. í 6. Paper Mario 2: The Thousand-Year Door 17
9. í 8. Metroid Prime 2: Echoes 15
10. í 9. Need For Speed: Underground 2 16

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

Half-Life 2 na prvním místě! Americký žebříček se - jak se zdá - vrací do své obvyklé podoby. To znamená FPS, Simové, FPS, Simové, nějaká MMO a možná se vejde i něco jiného... No, zatím to tak sice nevypadá, ale US žebříček v tomto složení vydržel pěkně dlouho a kdo ví, třeba se do něj skutečně zas vrátí!

AP Název hry
1.

Half-Life 2

2.

World of Warcraft

3.

The Sims 2

4.

Star Wars: Knights of the Old Republic 2

5. The Sims Deluxe
6.

RollerCoaster Tycoon 3

7.

Halo: Combat Evolved

8.

Zoo Tycoon 2

9. NASCAR SimRacing
10. Fight Simulator 2004: A Century of Flight

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Diskuze (1) Další článek: Midnight Club 3 - vyzyvatel NFS Underground 2

Témata článku: , , , , , , , ,