Byznys hrátky: převratný handheld PlayStation Portable útočí!

Sony představilo vlastní handheld Playstation Portable – jaký bude a co nabídne? * Podrobnosti o očekávaném zařízení Nokia N-Gage – kdy se ho dočkáme? Jaká bude cena a portfolio her? Známe odpovědi! * Microsoft a Sony snižují cenu svých konzolí, Nintendo kontruje * Microsoft vylepšuje Xbox Live – těšme se na online turnaje a podporu MSN Messenger.

Sony útočí na trh handheldů svým výtvorem PlayStation Portable

Úspěch a popularita ručních konzolí (handheldů) evidentně zapůsobila také na japonského giganta, firmu Sony. Ta se tak rozhodla vstoupit na tento zajímavě se rozvíjející trh s vlastním zařízení, nazvaným PlayStation Portable. Co nabídne přístroj, který aspiruje na pozici přímého konkurenta úspěšného výtvoru Game Boy Advance SP společnosti Nintendo a který sami tvůrci označují za "walkman 21. století"? Má vůbec šanci na úspěch?

Odpověď je jasná - nepochybně ano. Sony pochopitelně spolu s oznámením vývoje nové konzole odhalilo také první podrobnosti. Zařízení (pro které se již vžila zkratka PSP) tak mimo jiné nabídne LCD displej o velikosti 480x272 pixelů (16:9 ratio) a kromě působivého zobrazení vyvíjených her by mělo být použitelné také pro přehrávání videí až v DVD kvalitě - o to se má mimo jiné postarat podpora mnoha kodeků, mezi nimiž nechybí ani MPEG 4.

Nejzajímavější částí zařízení se však zdá být médium, určené pro přednost dat i her. Sony představilo výrobek nazvaný UMD (Universal Media Device), který používá technologii totožnou s DVD a při směšných rozměrech 60 milimetrů nabídne zhruba 1,8 GB prostoru! Tento fakt dává obrovské spektrum možností tvůrcům her - dostupná kapacita je dostatečná na to, aby se hráči dočkali graficky skutečně působivých her, spousty filmových sekvencí a mnoha dalšího! Co více, těšit se můžeme i na plně prostorový zvuk.

Handheld PlayStation Portable by se pak měl pyšnit také rozhraním USB 2.0, díky kterému jej bude možné propojit s PC, ale také konzolí PS2. Samozřejmostí je výkonná řídící jednotka (procesor). Přestože ještě není známa bližší cena, zveřejněno bylo datum zahájení prodeje - to bylo stanoveno na začátek příštího roku, v Evropě se však můžeme nové konzole dočkat možná i o rok později. První prototypy PlayStation Portable by měly být k vidění již letos v létě. Více se snad dozvíme také o nabídce her a společnostech, které budou na jejich tvorbě se Sony spolupracovat.

Poznámka: Podle posledních oficiálně nepotvrzených informací se bude Sony snažit vydání tohoto zařízení uspíšit, aby tak mohla mimo jiné konkurovat kombinaci mobilního telefonu a herní konzole N-Gage od Nokie (více informací v dalším příspěvku).

Zdroj: IE Magazine

Podrobnosti o očekávaném zařízení Nokia N-Gage

Nokia v souvislosti s výstavou E3 zveřejnila na tiskové konferenci bližší detaily o očekávaném zařízení Nokia N-Gage, novodobé kombinaci mobilního telefonu a herní konzole. Již tak známe konkrétnější informace o termínu vydání a ceně přístroje. Zajímají vás také?

Nokia stanovila jako den světové premiéry Nokia N-Gage 7. říjen letošního roku - tedy datum, o němž se spekulovalo již v dřívější době. Zahájení prodeje bude provázet také zveřejnění první desítky her. Rozhodně zajímavá je otázka ceny - ta byla stanovena na 299 dolarů (údaj nemusí být platný pro Evropu), což je takřka třikrát více než peníz, který musíte v současné době obětovat při nákupu novodobého fenoménu, ruční konzole Game Boy Advance SP.

Vraťme se ale ještě zpět k nabídce her. Nokia se zavázala celé portfolio softwarových produktů zdvojnásobit z původní hodnoty, to vše do konce letošního roku - na vánoce si tak budou moci majitelé Nokia N-Gage vychutnat dvacítku zajímavých titulů. Mezi nimi se mimo jiné objeví hry Ghost Recon, Splinter Cell, Rayman 3, Pro Soccer a pravděpodobně i některé další tituly z nabídky tvůrčí a vydavatelské společnosti Ubi Soft.

Abyste si o samotném zařízení Nokia N-Gage udělali bližší představu, nabízím vám náš článek shrnujícího všechny dostupné detaily:

Základní informace o Nokia N-Gage
Je nepochybné, že vás Nokia N-Gage nadchne a překvapí již svým vzhledem - zajímavé pojetí, které by jako z oka vypadlo některé z ručních konzolí, rozhodně nepřipomíná dnešní moderní mobilní telefony a již na první pohled je tak patrný vliv "herní části" na celé zařízení. Jeho rozměry budou 133,7 x 69.7 x 20,2 mm, jako operační systém byl stanoven u Nokií již několikráte použitý Symbian, nebude chybět ani podpora J2ME (Javy). Barevný displej bude disponovat rozlišením 176 x 208 pixelů a podporou 4 096 barev. Za zmínku jistě stojí také klávesnice, která se pyšní pětisměrným tlačítkem.

Že to Nokia myslí s podporou her opravdu vážně, dokazují také další informace. Aby byl totiž zážitek z hraní na N-Gage opravdu působivý, rozhodli se tvůrci zakomponovat do přístroje také podporu Bluetooth pro multiplayer, samozřejmostí jsou vibrace či stereo zvuk! Potěšitelný je pak také fakt, že finská firma spolupracuje na vývoji her hned s několika světovými tvůrci - britskou společností Eidos, druhou největší herní světovou firmou Activision či japonským gigantem Sega! Všechny tituly bude možné zakoupit přímo na paměťových kartách MMC, jejich konkrétnější cena však prozatím pochopitelně není známa.

Nejen hrami je však člověk živ a tak bude N-Gage i přes své jasné multimediální sklony sloužit také k telefonování  - podporovány jsou sítě 900/1800/1900 (zavoláte si tedy i v Americe), nechybí ani kompletní podpora používaných protokolů (POP3, IMAP4, SMTP a MIME2) a prohlížeč XHTML stránek. Navíc vám bude umožněno také poslouchat a nahrávat hudbu ve formátem MP3, AAC a WAV, konzole je totiž vybavena konektorem USB. Pro rychlý přístup na WAP a Internet jsou pak určeny technologie GPRS (3+1, 2+2) a HSCSD (až 43,2 kb/s).

Zdroj: GamesIndustry.biz, Vlastní zpráva

Microsoft a Sony snižují cenu svých konzolí, Evropa zůstala nedotčena

Dva významní hráči v neustávajícím boji o přízeň "konzolové" veřejnosti se v souvislosti s již skončenou výstavou E3 rozhodli upravit cenu svých konzolí - samozřejmě je řeč o společnostech Microsoft a Sony a jejich výtvorech Xbox, respektive PlayStation 2. Proč přichází toto rozhodnutí právě teď? Bude mít nějaký vliv na rozložení sil nebo se jedná o bezvýznamný výkřik do tmy?

Těžko říci, kdo vlnu zlevňování zahájil - jasné však je, že nové ceny obou zmiňovaných konzolí (konkrétně částka 179 dolarů) se vztahují pouze na americký trh a tak bohužel nijak neovlivní českého hráče. Zatímco Microsoft se tímto krokem pravděpodobně dále pokouší vylepšit svou pozici na severoamerickém, Sony se pro snížení ceny rozhodlo z důvodu připravované nové verze své konzole, která by se měla na americký trh dostat již v červnu. Do té doby je tak pochopitelně nezbytně nutné vyprodat všechny dosavadní zásoby konzolí.

A jak na úmysl svých rivalů zareagovala japonská firma Nintendo, která se se svou konzolí GameCube stále snaží držet krok (a mnohdy se jí to také daří)? Cena konzole i do budoucna zůstává stejná (149 dolarů), nově se však američtí zákazníci mohou těšit na přídavek v podobě GB Playeru - ten umožní majitelům konzole GameCube vychutnat si všechny hry, určené prapůvodně pro handheld GBA.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Microsoft vylepšuje Xbox Live - jak?

Microsoft ani přes relativní úspěch své služby Xbox Live neusíná na vavřínech a pro všechny šťastné majitele své konzole připravuje v souvislosti s online hraním několik novinek. Dočkáme se tak několika zajímavých vylepšení, které jistě potěší všechny současné i budoucí hráče. O co konkrétně jde?

Online podpora Xbox Live by měla být již v blízké budoucnosti schopna více využívat současných internetových služeb MSN - konkrétně to tedy znamená, že si všichni majitelé konzole Xbox (a Xbox Live) budou moci užívat všech výhod vcelku populární komunikačního programu MSN Messenger.

V budoucnu všechny fanoušky online hraní čeká také nová řada XSN Sports her - jak lze již z anglického názvu usoudit, jednat se bude o nabídku sportovních titulů, které budou doplněny množstvím velkých turnajů či online high-score tabulek. Těšit se v blízké budoucnosti můžeme také na podporu programu Music Mixer, který lze podle slov samotného Microsoftu propojit s domácím PC a snáze tak mezi oběma systémy přesouvat svou sbírku a kolekci MP3 hudby.

Zdroj: IE Magazine

Zisk firmy NVidia klesá, důvodem je grafický čip NV30!

Netradičně vám dnes nabízíme také pohled na hospodaření nejvýznamnějšího výrobce grafických čipů dneška, společnosti NVidia. Také hardware totiž bezprostředně souvisí se světem herní zábavy a tak nebude od věci podívat se, jak se daří této význačné firmě, která se řadí mezi nejznámější počítačové značky dneška.

A nutno podotknout, že nikterak růžově. To, o čem se dlouho spekulovalo (a my vás o tom také informovali), se nakonec ukázalo být realitou - dlouho očekávaný a vychvalovaný čip NV30 se neukázal být dostatečně úspěšný a právě investice do jeho výroby i následné produkce je jedním z důvodů snížení celkového zisku společnosti - ten tak dosáhl v prvním čtvrtletí 2003 pouze necelých 20 miliónů dolarů, což je o více než 60% propad oproti stejnému období předchozího roku.

Budoucnost firmy je v současnosti závislá na úspěchu nového čipu NV35. Jak lze očekávat, dočkáme se ho opět v několika cenových variantách, které potěší více či méně majetné hráče i zákazníky. Zda-li bude očekávanou spásou pro společnost NVidia, ukážou až následující týdny.

Zdroj: IE Magazine

Přehled článku o výstavě E3

Výstava E3 je nejen setkáním herních vývojářů a hordy žurnalistů, ale také potencionálních  investorů. Proto je tady výstava významná i z pohledu byznysu a tak jistě nebude od věci připomenout vám kompletní dění tohoto veletrhu, které jsme vám zprostředkovali díky našim pravidelným přehledům a několika dalším článkům. Tady tedy jsou zmiňované odkazy.

Zdroj: Vlastní zpráva

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 4. dubna - 10. května 2003)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Neohrožený vladař stále zhlíží z trůnu na své poddané - jinými slovy, hra Championship Manager 4 stále suverénně vede žebříček PC her. Jejím nejbližším soupeřem je novinka, strategie Medieval: Total War - Viking Invasion, která na třetí místo odsunula českého hráče, hru Vietcong brněnského týmu Pterodon.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Championship Manager 4 7
2. N Medieval: Total War - Viking Invasion 1
3. í 2. Vietcong 4
4. í 3. The Sims 32
5. ë 6. The Sims: Unleashed 32
6. í 4. Freelancer 5
7. í 5. Command And Conquer: Generals 13
8. í 7. Norton Antivirus 2003 36
9. ë 12. World War 2: Frontline Command 2
10. ë 25. Eve Online: The Second Genesis 2

PlayStation 2 - žebříček
Špionážní akce Tom Clancy`s Splinter Cell nám po několika dlouhých týdnech jasného vedení spadla z první na druhou pozici. Na pomyslný trůn se tak vyšvihnul titul Midnight Club 2, novinka z minulého týdne. První pětici uzavírají hry Grand Theft Auto: Vice City, The Sims a The Getaway.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Midnight Club 2 2
2. í 1. Tom Clancy`s Splinter Cell 7
3. - 3. Grand Theft Auto: Vice City 27
4. ë 5. The Sims 15
5. í 4. The Getaway 23
6. ë 7. X-Men 2: Wolverine`s Revenge 4
7. í 6. Primal 5
8. - 8. FIFA 2003 29
9. ë 10 Tiger Woods PGA Tour 2003 24
10. ë 11. Moto GP 3 2

Xbox - žebříček
Horká novinka, hra Burnout 2: Point of Impact, se nám hned v průběhu prvního týdne svého prodeje vyhoupla na první pozici nejprodávanějších her pro konzoli Xbox. Pozoruhodné je umístění titulů Halo - Combat Evolved a Project Gotham Racing, které se i po dlouhých měsících svého prodeje drží na samé špici žebříčku.

AP MP Název hry PT
1. N Burnout 2: Point of Impact 1
2. í 1. Halo - Combat Evolved 61
3. í 2. Project Gotham Racing 57
4. ë 5. FIFA 2003 28
5. í 3. The Sims 6
6. N Tao Feng: Fist of The Lotus 1
7. í 6. Tom Clancy`s Ghost Recon 23
8. - 8. Indiana Jones and The Emperor`s Tomb 7
9. í 7. Tom Clancy`s Splinter Cell 24
10. ë 12 Lord of The Rings - The Two Towers 9

GameCube - žebříček
O vedení hry The Legend of Zelda: The Wind Waker snad nemůže být sebemenších pochyb - tento titul si totiž vede přinejmenším stejně suverénně jako fotbalový manažer Championship Manager 4, který vévodí žebříčku nejúspěšnějších her pro PC. Hned na druhé místo desítky nejúspěšnějších her konzole GameCube se zařadila novinka Burnout 2: Point of Impact.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Legend of Zelda: The Wind Waker 2
2. N Burnout 2: Point of Impact 1
3. í 2. Metroid Prime 8
4. - 4. Super Smash Bros: Melee 50
5. - 5. Super Monkey Ball 2 9
6. ë 8 The Sims 6
7. í 6. WWE Wrestlemania X8 32
8. í 12. Resident Evil Zero 10
9. ë 11. Super Mario Sunshine 32
10. ë 14. Luigi`s Mansion 45

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Žebříček nejprodávanějších her v USA (týden 27. dubna - 3. května 2003)

Vývoj prodejnosti her v USA rozhodně není nezajímavý a i to je jeden z důvodů, proč vám opět přinášíme žebříček nejprodávanějších her pro PC v této zámořské velmoci.

AP Název hry
1. Command & Conquer: Generals
2. Battlefield 1942
3. Delta Force Black Hawk Down
4. The Sims Deluxe
5. Battlefield 1942: Road To Rome
6. The Sims: Unleashed
7. Sim City 4
8. Zoo Tycoon
9. Diablo 2
10. CSI: Crime Scene Investigation

Zdroj: NPD

Diskuze (1) Další článek: E3 2003: Shade: Wrath of Angels - video

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,