Byznys hrátky: PS3 s 80GB harddiskem je na cestě

Sony musí zlevnit PS3, říká šéf Ubisoftu a také odborníci mu dávají za pravdu * Wii v USA přeprodává své konkurenty * Ztráta herní divize Sony dosáhla astronomických 2 miliard dolarů * V Jižní Koreji se objeví PS3 s 80GB harddiskem

Sony musí zlevnit PS3, říká šéf Ubisoftu

CEO francouzské vydavatelské společnosti Ubisoft, Yves Guillemot, vyzval Sony k snížení ceny konzole PS3. Stalo se tak na konferenci Reuters Global Technology, Media and Telecoms Summit. Guillemot zde prohlásil, že Sony "zcela jistě dosáhne jiného podílu na trhu... menšího než kdy dříve. Sony musí snížit cenu konzole", přičemž Gullemot nedodal, o jak velkém zlevnění by podle něj měl japonský výrobce uvažovat. Další zdroje hovoří o tom, že firma po neuspokojivých výsledcích na některých trzích ohlásí zlevnění konzole na červencovém E3 Media and Business Summit.

Guillemot se vedle kritiky konzole PS3 věnoval také vlastnímu portfoliu Ubisoftu, když oznámil, že jeho firma vyvíjí titul, jenž bude určen exkluzivně pro konzoli PlayStation 3 a vydán v Evropě. Přestože žádné bližší informace prozatím nejsou k dispozici, již zítra proběhnou v Paříži tzv. Ubidays určené pro novináře, kde se bližší ohlášení této i další her (mezi nimi Rayman Raving Rabbids 2) odehraje. Na místě máme svého člověka, sledujte naše zpravodajství!

Zdroj: GI.biz

80 GB verze PS3 již v červnu

Přestože Sony vznik další varianty konzole PS3 již po delší dobu oficiálně odmítá, stránka korejské pobočky Sony Computer Entertainment oznámila plánované uvedení 80GB verze konzole na jihokorejský trh. Konzole by měla být k dispozici již od 16. června, navíc za cenu v přepočtu 556 dolarů, která je nižší než současná prodejní cena 60GB verze. První informace o konzoli s větším harddiskem se přitom objevily již dříve jako součást dokumentace, která se primárně soustředí na Bluetooth modul pro PS3. V současné chvíli přitom není jasné, zda se 80GB verze objeví pouze v Jižní Koreji, či zda a kdy se jí dočkáme u nás. Vzhledem ke stanovené ceně bude jistě zajímavé sledovat vývoj u doposud prodávané, 60GB verze.

Zdroj: Next-Gen.biz

Jak si vedly konzolové systémy v dubnu?

Pravidelné výsledky prodejů videoherních systémů v USA jsou tentokrát platné za měsíc duben a dle očekávání nic nezměnily na dominantním postavení handheldu Nintendo DS, kterého se tentokrát prodalo přes 471 tisíc. Zajímavé je srovnání na poli novogeneračních systémů, kterým s náskokem vládne Wii (360 tisíc prodaných), druhé místo okupuje Xbox 360 (174 tisíc) a překvapivému nezájmu spotřebitelů stále čelí PlayStation 3 s pouhými 82 tisíci prodanými konzolemi. Zvuk značky PlayStation však stále potvrzuje skvělé prodeje starší PlayStation 2 a handheldu PSP, kterých se dohromady prodalo přes 370 tisíc kusů.

Povzbuzující jsou i celková čísla, která zejména díky skvělý výsledkům "Wííčka" zaznamenala nárůst o 20 % na 839 milionů dolarů - zajímavější je v tomto kontextu pokles prodeje her, pouze však o nepatrné jedno procento. A otázka nejprodávanější her? Očekávané hity Pokemon Diamond a Pokemon Pearl pro NDS prodaly přes 1,75 milionů kusů, dobře si s 350 tisíci prodanými kopiemi vedl i Super Paper Mario.

Zdroj: GI.biz

Ztráta herní divize Sony dosáhla 2 miliard dolarů
Přestože je cena PS3 otázkou časté kritiky nesprávné strategie firmy (naposledy s ní přispěchal analytik Michael Pachter, podle něhož byl výrobce příliš ambiciózní, když se odhodlal vložit dvě inovativní technologie - Blu-Ray a Cell - do jediného produktu), stávajících 599 dolarů rozhodně není částka, která by herní divizi Sony přinášela zisk. Firma v předchozích dnech oznámila přesné finanční výsledky za poslední čtvrtletí svého fiskálního roku a i za finanční rok jako celek. Přestože příjmy z fiskál 2006 vzrostly o 6,1 % na 8,6 miliard dolarů, ztráta dosáhla téměř dvou miliard dolarů.

Jak uvádí finanční zpráva společnost, dosažené výsledky "jsou primárně výsledkem ztrát způsobených prodejem PS3 a její cenou, která byla strategicky nastavena pod dosavadní skutečné výrobní náklady". Podle firmy se do konce fiskálního roku 2006 podařilo vyexpedovat 5,5 milionů konzolí a téměř 13,2 milionů her. Zajímavé je také ponížení prodeje handheldu PlayStation Portable, kterého firma do obchodů vyexpedovala pouze 5,7 milionů, o 2,7 milionů méně než v předchozím fiskálním roce. Ani do budoucna přitom vyhlídky nejsou růžové a firma pro další finanční rok znovu očekává nižší, přesto ztrátu.

Zdroj: GI.biz, GameSpot

Krátké zprávy:

  • World of Wacraft pomohl francouzskému Vivendi k dosažení příznivých finančních výsledků, když herní divize firmy zaznamenala nárůst příjmů o 117 % na 291 milionů.
  • Microsoft odmítnul, že by plánoval jakoukoliv formu podpory formátu Blu-Ray, například formou další externí mechaniky pro Xbox 360. "Plně se soustředíme na HD-DVD," dodávají zástupci firmy.
  • GSC Game World potvrdili, že plánuji několik dalších titulů série S.T.A.L.K.E.R. Blíží informace nejsou známy a budou odhaleny na červenovém E3 Media and Business Summit.
  • Nákladný engine pro kvalitní, nikoliv však přelomovou herní adaptaci slavného Kmotra, využije vydavatelská společnost Electronic Arts v pětici plánovaných her včetně Godfather 2 a ohlášeného titulu na motivy rodiny Simpsonových.
  • Tsutomu Kouno, stvořitel úspěšné hříčky LocoRoco, upozornil na konferenci Nordic Games na nedostatek nových her pro handheld PSP. "Potřebujeme vytvářet nové hry, nikoliv pokračování. Musíme zvýšit množství titulů pro běžné hráče, takových, které by chtěli hrát například fanoušci LocoRoco."
  • Další firmou, která licencovala Unreal Engine 3, je japonská Sega, která engine využije v připravovaných novogeneračních hrách - spekuluje se například o Condemned 2: Bloodshot.

Nejprodávanější hry v zahraničí

ELSPA - Velká Británie, 6. až 12. května 2007
1. Spider-Man 3
2. Command & Conquer 3: Tiberium Wars
3. Wii Play
4. Pro Evolution Soccer 6
5. FIFA 07
6. Cooking Mama
7. Final Fantasy III
8. SingStar Pop Hits!
9. The Elder Scrolls IV: Oblivion
10. Tiger Woods PGA Tour 07

* U žebříčku ELSPA je jprodejnost her dána součtem všech verzí pro jednotlivé platformy

GameFly - USA, 1. až 7. května 2007
1. Spider-Man 3 (Xbox 360)
2. God of War II (PS2)
3. Spider-Man 3 (PS3)
4. Spider-Man 3 (PS2)
5. Lost Planet: Extreme Condition (Xbox 360)
6. Tom Clancy`s Ghost Recon Advanced Warfighter 2 (Xbox 360)
7. Def Jam: Icon (Xbox 360)
8. Crackdown (Xbox 360)
9. Super Paper Mario (Wii)
10. Tom Clancy`s Rainbow Six Vegas (Xbox 360)

Diskuze (5) Další článek: Galerie: Enemy Territory: Quake Wars

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,