Byznys hrátky: sedm statečných v boji o 3DO!

Sedm firem bojuje o licenci série Might and Magic i zbytky firmy 3DO * Nintendo představí novou konzoli v roce 2005, dočkáme se „GameCube 2“ nebo nástupce populárních handheldů GBA? * Sony vyhrálo soudní při s výrobcem mod chipů * Špatné prodejní výsledky tlačí Nintendo ke snížení ceny konzole GameCube * Release list společnosti Take 2 * Matrix strůjcem dobrého hospodaření Atari.

Sedm statečných v boji o 3DO

Legendy chřadnou a umírají. Francouzské Cryo přežilo jen s vypětím všech sil, osud zániku však pravděpodobně nemine proslulou firmu 3DO. Jak jsme vás již dříve informovali, tato známá společnost reálně čelí hrozbě bankrotu a tak se v současnosti nachází pod přísným dohledem amerických úřadů. Zdá se, že o nabídnuté části celého studia je mezi konkurenčními firmami velký zájem - na řadu tak přicházejí první konkrétní nabídky.

Nejprve si ujasníme, jaké hry (potažmo série) má 3DO na svědomí - podle mnohých spekulací plánuje totiž většina z aktéru "přetahované" pouze odkup herních výtvorů. Tvůrčí a vydavatelská společnost 3DO, která byla založena v roce 1993, tak svým jménem zaštítila významné projekty Might & Magic či Army Men. Obě zmiňované série mají hrát hlavní roli v možném odkoupení všech titulů či dalších zbytků firmy.

Podle dostupných informací, které se podařilo získat agentuře Reuters, je ve hře celkem sedm firem, které kompetentním úřadům předložily své konkrétní nabídky - jedná se tak o společnosti JoWood Productions Software AG, Turbine Entertainment Software, Crave Entertainment, Namco Hometek a především pak trojici Microsoft, Eidos a Ubi Soft. Dá se očekávat, že právě posledně zmiňovaná skupinka firem by získáním zmiňovaných herních sérií dále posílila svou pozici na trhu. Velké šance jsou dávány perspektivnímu Ubi Softu a financemi překypujícímu gigantu Microsoft. Podmínky předložených kontraktů však doposud nejsou známy.

Zdroj: GamesIndustry.biz, Reuters

Nintendo představí novou herní konzoli v roce 2005!

Japonský herní gigant Nintendo rozhodně nehodlá v boji herních konzolí zůstat tím třetím vzadu. Máte pravdu, můj pohled je zcela jednostranný - vždyť i přes neúspěch konzole GameCube (viz. další příspěvek o prodejnosti v dnešním článku) nemá v oblasti handheldů žádnou konkurenci. To se brzy změní a Nintendu tak narůstá další konkurence. Není divu, že nehodlá usnout na vavřínech.

Co pro nás tedy japonská "firmička" chystá? Podle vyjádření prezidenta Satory Iwata v průběhu jedné z japonských tiskových konferencí, vyrukuje jeho společnost v roce 2005 s kompletně novým herním produktem. Nebylo upřesněno, zda-li nás v tomto roce čeká příchod očekávané platformy "GameCube 2" alias N5 či jiného výtvoru firmy. Podle některých předpokladů zůstává pro firmu důležitější výsostné postavení ve světě handheldů a tak bychom se měli dočkat nástupce dnes suverénně kralujících výtvorů GBA a GBA SP.

Nintendo také plánuje zavést další zvýhodnění svých stálých i nově příchozích návštěvníků - zdá se tak pravděpodobné, že kompletně převezme úspěšný systém odměňování, kterým se v současnosti i blízké minulosti snažila uspět na starém kontinentu. V čem tedy celý systém tkví a co hráčům nabízí? Při každém nákupu výrobku společnosti Nintendo (tedy jakéhokoliv kusu hardware či konzolového software) získáte zdarma speciální kód, který na stránkách firmy "proměníte" v určitý počet bodů - za ty si pak můžete pořídit trička, screensavery, wallpapery a další odměny.

Zdroj: GameSpot, GameSpy

Sony vyhrálo soudní při s výrobcem mod chipů

Mod chipy - pro hráče jistě chytrá a užitečná zařízení, proti kterým však výrobci herních konzolí brojí. Svůj marný boj proti výrobcům mod chipů již dlouho vede Microsoft se svou platformou Xbox, problémy podobného rázu se nevyhnuly ani japonské Sony. Výrobce konzolí PSOne a PS2 však zabodoval - v Austrálii byla uznána výroba mod chipů za nelegální. Co přesně to pro místní občany znamená? A bude tento případ pověstný precedens?

Austrálie byla ještě donedávna rájem všech výrobců mod chipů - jejich výroba i prodej byl totiž zcela legální! Jak se však dalo očekávat, Sony svůj boj (i coby zástupce dalších výrobců) nevzdala - důsledkem bylo podání žaloby na jednoho z tamějších nejvýznamnějších výrobců. Výsledek soudního jednání jsem již zmínil výše, Sony však neuspěla na všech frontách. V Austrálii je tak v současnosti možné legálně mod chipy vlastnit, nelegálním zůstává pouze jejich prodej - jak paradoxní, že?

Australská soudní pře je jenom jedním z mnoha podobných případů - jak jistě mnozí vás ví, výrobci konzolí vytvořili pro své platformy sféru regiónů (teritorií). V praxi to znamená jediné - díky speciální ochraně nejsou americké hry funkční na evropských přístrojích (myšleno konzolích) a naopak. Mod chipy dokáží tuto ochranu obejít a de facto vám tak umožnit vyzkoušet si za oceánem zakoupenou hru i u sebe doma. Vše má jako vždy háček - na podobně opraveném přístroji lze bez potíží spustit a hrát tituly pirátské. Právě tento fakt čelí největší kritice výrobců hardware.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Chystá se Nintendo ke snížení ceny konzole GameCube?

Prognózy se začínají vyplňovat - v minulém vydání našeho pravidelného článku Byznys hrátky jsme vás informovali o reálné možnosti dalšího snížení cen konzolí, které se svými "hlasy" rozhodly podpořit některé obří vydavatelské firmy. Jak se zdá, přání těchto společností by mohlo být vyplněno - alespoň to potvrzují signály významného giganta země vycházejícího slunce, firmy Nintendo.
 
Japonské Nintendo totiž v minulých dnech zveřejnilo výsledky hospodaření (které jsou až nad očekávání pozitivní), krom nich však také prodejní čísla - právě ona jsou dalším živoucím důkazem klesajícího zájmu o konzole poslední generace. Platformu GameCube si tak za první čtvrtletí fiskálního roku zakoupilo na 800 000 nových hráčů, což je oproti očekávání směšně nízké číslo. Díky slabé prodejnosti je také ohrožen letošní cíl firmy - vyexpedovat do března 2004 na 6 miliónů kusů GameCube. Přestože toto číslo zůstává i nadále nezměněno, jeho dosažení se za současných podmínek jeví nereálným. Logicky se tedy objevily úvahy o dalším snížení ceny konzole, které nevyvrátily ani mnohé signály zástupců firmy Nintendo. Jak to bude doopravdy, na to si ještě několik týdnů počkáme.

Zdroj: GameSpot

Kompletní release list společnosti Take 2

Po největší herní firmě dneška, společnosti Electronic Arts, se i její vydavatelský kolega Take 2 rozhodl zveřejnit finální release list pro několik následujících měsíců letošního roku. Seznam termínu vydání je krom jiného ozvláštněn přítomností dvou titulů, na nichž v současnosti usilovně pracují české vývojářské týmy - řeč je o hrách Hidden and Dangerous 2 a Vietcong: Fist Alpha z dílny brněnského studia Illusion Softworks. Nejen tyto české výtvory však budou pro firmu z hlediska prodejnosti nepochybně úspěšnými produkty.

Srpen:

  • State of Emergency
  • Airport Tycoon 2
  • Age of Wonders: Shadow Magic

Září:

  • Ford Truck Mania
  • Chrome
  • Space Colony

Říjen:

  • Hidden & Dangerous 2
  • Railroad Tycoon 3
  • Vietcong: Fist Alpha
  • Manhunt
  • Celebrity Deatmatch

Zdroj: Worthplaying

Matrix strůjcem dobrých výsledků Atari

První čtvrtletí fiskálního roku 2003/2004 bylo příznivým i neúspěšným obdobím - některé firmy zaznamenaly rekordní výsledky (např. Electronic Arts či Ubi Soft), jiné pokles prodejnosti i čistého zisku (z těch významnějších je takto postiženou firmou Activision). Do první kategorie, tedy veskrze úspěšných herních společností, se zařadilo také Atari, ještě donedávna známé pod jménem a značkou Infogrames.

Firma tak ve zmiňovaném období vykázala růst prodejnosti o 8,5% na 256,8 miliónů euro, bohužel ani jí se nevyhnuly zbytečné problémy s klesajícím dolarem, na kterém firma v několika ohledech prodělala. Významně byl zvýšen zisk, který tak dosáhl hodnoty 31,4 oproti 5,5 miliónů euro. Pro následující období plánuje Atari další růst prodejnosti i profitu - v Evropě o celých 15%, v USA pak o 10%.

Jak se dalo očekávat, za úspěchem v prvním čtvrtletí posledního fiskálního roku se skrývá především Matrix - konkrétně titul Enter The Matrix, kterému se dařilo takřka na všech platformách. Již dříve jsme vás informovali, že Atari (spolu s Shiny Interactive) hodlá přednosti získané licence Matrix do sytosti využít - čeká nás tak ještě několik titulů, ve kterých budeme bojovat po boku či v kůži Nea a Trinity.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Střípky ze světa herního průmyslu:

  • Firma Maxis kutí pro všechny fanatické fanoušky populárních Simáků již v pořadí SEDMÝ datadisk The Sims Makin` Magic - jak nás informovala Bára Veselá z Cenegy, nejnovější rozšíření prapůvodní hry The Sims vyjde v ČR (ale také Polsku a Maďarsku) pod jednoduchým názvem The Sims Abrakadabra. Datadisku by se všichni netrpěliví hráči měli dočkat již na konci října letošního roku s lokalizovanou krabicí a manuálem. Předpokládaná maloobchodní cena je 899 Kč.
  • Společnost CD Projekt slavnostně oznámila podepsání dohody se SEGA Europe Ltd, díky které se tato distribuční firma stala výhradním vydavatelem očekávaného titulu Worms 3D na území České republiky, Slovenska a Polska. Objevit na pultech českých, slovenských a polských obchodů by se plná verze hry měla již 31. října letošního roku (tedy v den očekávané světové premiéry), navíc v lokalizaci do národních jazyků všech tří zmiňovaných států!
  • Společnost Activision se v minulých dnech stala oficiálním sponzorem akce QuakeCon 2003, která je letos ve dnech 14. - 17. srpna pořádána v americkém Dallasu. Jak možná mnozí ví, toto setkání fanoušků je v zámoří velmi populární - kromě finanční podpory poskytne speciálně pro tuto událost společnost Activision ve spolupráci s vývojářským týmem id Software hratelnou ukázku multiplayeru svého titulu Doom 3. Krom něj zde bude v podání firmy Activision k vidění neméně povedená a nadějně vypadají akce Call of Duty.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 27. červenec - 2. srpna 2003)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Fenomenální úspěch herních výtvorů Pokemon Ruby a Pokemon Sapphire nadále pokračuje a tak vás jistě nepřekvapí zjištění, že se oba tyto tituly nacházejí na prvních dvou místech žebříčku nejprodávanějších her bez rozdílu platforem. Na čtvrté pozici se nadále drží sympatická Lara Croft a její nepříliš povedená hra Tomb Raider: The Angel of Darkness, jistě zajímavý je také vzestup trojice titulů FIFA 2003, Medal of Honor: Frontline a Lord of The Rings - The Two Towers.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Pokemon Ruby 2
2. - 2. Pokemon Sapphire 2
3. - 3 Eye Toy: Play 5
4. - 4. Tomb Raider: The Angel of Darkness 5
5. ë 13. FIFA 2003 41
6. ë 17. Medal of Honor: Frontline 44
7. ë 16. Lord of The Rings - The Two Towers 36
8. í 7. James Bond 007: Nightfire 32
9. í 5. Enter The Matrix 12
10. - 10. Grand Theft Auto: Vice City 39
11. ë 15. The Sims 43
12. í 8. SOCOM: US Navy SEALs 8
13. í 9. The Sims: Superstar 11
14. í 12. Tiger Woods PGA Tour 2003 35
15. í 11. Hulk 8
16. í 14. Harry Potter - Chamber of Secrets 38
17. ë 18. Tom Clancy`s Splinter Cell 35
18. í 6. Formula One 2003 4
19. ë 25. Driving Test Success 2003/2004 10
20. N Ms Flight Sim 2004: A Century of Flight 1

PC - žebříček
Již brzy se dočkáme sedmého datadisku pro veleúspěšnou hru The Sims, ten šestý s názvem Superstar však nadále vládne žebříčku nejprodávanějších PC her ve Velké Británii. Premiéru si v období mezi 27. červencem a 2. srpnem letošního roku odbyl letecký simulátor Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight, který ihned dosáhl příznivého výsledku - vyšplhal se na druhé místo.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims: Superstar 11
2. N Ms Flight Sim 2004: A Century of Flight 1
3. í 2. The Sims 44
4. í 3. Championship Manager 4 19
5. - 5. The Sims: Unleashed 44
6. - 6. Norton Antivirus 2003 48
7. - 7. Grand Theft Auto: Vice City 12
8. í 4. Warcraft 3: Frozen Throne 5
9. - 9. Norton Internet Security 2003 45
10. í 8. Tomb Raider: The Angel of Darkness 5

PlayStation 2 - žebříček
Jen ve znamení drobných změn a korekcí bylo dění na PS2 scéně - britští vlastníci konzole Playstation 2 se tak i nadále nejvíce dožadovali výtvorů Eye Toy: Play a Tomb Raider: The Angel of Darkness, propad zaznamenala v minulém týdnu třetí závodní simulace Formula One 2003. Do první desítky (konkrétně na její poslední pozici) se vyhoupla špionážní akce Splinter Cell.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Eye Toy: Play 5
2. - 2. Tomb Raider: The Angel of Darkness 5
3. ë 4. SOCOM: US Navy SEALs 8
4. ë 5. Enter The Matrix 12
5. í 3. Formula One 2003 4
6. ë 8. Grand Theft Auto: Vice City 39
7. - 7. Hulk 8
8. ë 9. Tiger Woods PGA Tour 2003 36
9. ë 11. Starsky and Hutch 7
10. ë 14. Tom Clancy`s Splinter Cell 19

Xbox - žebříček
Nenadálý úspěch zaznamenala v období léta fotbalová simulace FIFA 2003, která se za několik týdnů po návratu do nejlepší desítky dostala až na její první místo! Svého fotbalového kolegu stíhá na druhém místě hra Brute Force, na třetím pak fenomenální Halo: Combat Evolved. Výrazný pokles "postihl" nedávnou novinku, ilegální závody Midnight Club 2.

AP MP Název hry PT
1. ë 3. FIFA 2003 36
2. í 1. Brute Force 7
3. í 2. Halo - Combat Evolved 73
4. ë 6. Project Gotham Racing 69
5. ë 8. James Bond 007: Nightfire 18
6. ë 12. Medal of Honor: Frontline 24
7. - 7. Soldier of Fortune 2: Double Helix 7
8. í 5. Midnight Club 2 7
9. í 4. Tiger Woods PGA Tour 2003 36
10. ë 11. Enter The Matrix 12

GameCube - žebříček
Celkem čtveřici novinek se podařilo probojovat na samou špičku žebříčku nejúspěšnějších her pro konzoli GameCube - nejlépe si překvapivě vedla fotbalová simulace FIFA 2003, která se při svém debutu usadila na prvním místě! Další novinky Lord of The Rings - The Two Towers, Smuggler`s Run: Warzones a Mat Hoffman`s Pro BMX 2 se zařadily na pátou, devátou a desátou pozici.

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

AP MP Název hry PT
1. N FIFA 2003 1
2. í 1. Sonic Adventure DX: Director`s Cut 6
3. í 2. The Legend of Zelda: The Wind Waker 14
4. ë 5. Medal of Honor: Frontline 17
5. N Lord of The Rings - The Two Towers 1
6. í 4. WWE Wrestlemania X8 41
7. ë 12. Turok Evolution 10
8. ë 13. James Bond 007: Nightfire 26
9. N Smuggler`s Run: Warzones 1
10. N Mat Hoffman`s Pro BMX 2 1

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Agentura NPD Group zveřejnila žebříček nejprodávanějších PC her v USA v období mezi 20. - 26. červencem letošního roku. Za oceánem se tak stal nejprodávanějším PC titulem dle očekávání i všech předpokladů datadisk Warcraft III: The Frozen Throne, jistě překvapující není ani osazenstvo dalších dvou medailových příček (tituly The Sims: Superstar a The Sims Deluxe). V první desítce se nám nadále drží herní "staroušek", akční RPG Diablo II, které však kleslo na devátou příčku.

AP Název hry
1. Warcraft III: The Frozen Throne
2. The Sims: Superstar
3. The Sims Deluxe
4. Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide
5. Star Wars Galaxies
6. Warcraft III: Reign of Chaos
7. Finding Nemo
8. The Sims: Unleashed
9. Diablo II
10. Neverwinter Nights

Zdroj: GameSpot

Diskuze (1) Další článek: Sedm screenů českého zázraku Hidden & Dangerous 2

Témata článku: , , , , , , , ,