Byznys hrátky: Stojí nové konzole za to?

PS3 o čtyři tisíce dražší něž v Americe * Opera pro Nintendo * S PSP se veztratíte nejen v Praze * Microsoft uznal proražení Xboxu 360 * Zaměří se Carmack na mobily? * Ne škodlivým hrám v Lousianě * Sony označena za plagiátora * A mnohé další

PS3 o čtyři tisíce dražší něž v Americe

Sony na E3 příliš nepotěšila své fanoušky cenami Playstation 3. Ačkoli představitelé herního gigantu považují cenu 60GB verze konzole 599 dolarů (13 tisíc korun) za směšnou částku, hráči jejich optimismus nesdílejí. Svou roli v tom hraje i zvláštní přepočet, díky němuž v Evropě PS3 má stát 599 euro (17 tisíc korun). Generální ředitel britské pobočky Sony Ray Maguire se nyní vyslovil i k ceně konzole na britských ostrovech - ta zatím vypadá na 425 liber (skoro 18 tisíc korun).

Vzniká tak zajímavá situace, kdy podle přímého přepočtu má být Playstation 3 v Británii dražší o 200 dolarů (takřka 4,5 tisíce korun) než v USA. Rozdíl vůči evropské ceně pak činí skoro 20 dolarů (více jak 400 korun). Navíc se uvažuje o tom, že levnější 20GB verze konzole, která v USA bude stát 499 dolarů (11 tisíc korun), se v Británii vůbec prodávat nebude. Pro srovnání: největší konkurent Sony, Xbox 360 od Microsoftu, stojí 279 liber (necelých 12 tisíc korun, přibližně 525 dolarů), přičemž ve Spojených státech se prodává za 399 dolarů (necelých 9 tisíc korun).

Zdroj: Gamespot

Opera pro Nintendo

Společnosti Opera Software a Nintendo oznámily, že jejich spolupráce ohledně implementace prohlížeče Opera do konzolí Nintenda bude pokračovat. Po NDS se tak integrovaného prohlížeče dočkají také majitelé Wii, kam bude Opere nainstalována a připravena k použití pro každého uživatele. Nintendo samozřejmě nezapomnělo opět vyzdvihnout svůj nevšední ovladač, se kterým by prý surfování na internetu mělo být opravdovým zážitkem.

Opera zabudovaná do Wii bude podporovat všechny známé formáty, na rozdíl od prohlížeče v NDS, který zvládal pouze několik standardních. Další odlišností bude fakt, že Nintendo plánuje prohlížeč nainstalovat do všech konzolí. To se v případě Nintenda DS nestalo – verze s prohlížečem se dočkal jen japonský trh.

Zdroj: TZ, Opera.com

S PSP se veztratíte nejen v Praze

Již dříve jsme vás informovali o záměru společnosti Sony na vytvoření plánů velkých evropských měst. Sony vydala tiskovou zprávu, v níž se můžeme dozvědět bližší informace o tomto projektu, zahrnujícím i Prahu.

Projekt s pracovním názvem Planet PSP vzniká ve spolupráci s průvodci z Lonely Planet, takže máte možnost získat ty pravé informace o místě vašich snů ještě před jeho navštívením. První šestice evropských měst zahrnuje Amsterdam, Barcelonu, Londýn, Paříž, Řím a dokonce i Prahu. O každé z těchto metropolí se dozvíte více díky natočeným ukázkám, nebo třeba dvěma a půl stovkám vybraných míst v každém z měst, včetně ubytování a kulturních akcí. Bude pro vás připraven plán výletu s několika možnostmi výběru, podle vašeho vkusu, stejně tak jako možnost vytvořit si plán vlastní. Ty pak půjde sdílet s ostatními uživateli prostřednictvím sítě internet, která poskytne také aktualizace celého systému.

Další zajímavou částí by měly být komentované procházky po daném městě, kdy vždy trojice komentářů ukáže jednotlivé části, do kterých se turisté údajně běžně nedostanou. Stejně tak naleznete i podrobné plány, včetně důležitých bodů, jakými jsou nemocnice a ambasády. Protože se na všech průvodcích zatím pracuje, neoznámila Sony jejich odhadovanou cenu. Na tu si budeme muset počkat až do letošního září, kdy mají průvodci vyjít.

Zdroj: TZ

Microsoft uznal proražení Xboxu 360

Společnost Microsoft důrazně varuje zákazníky před modifikací jejich konzolí Xbox 360. Vyjádření přišlo poté, co skupina hackerů nalezla způsob, jak modifikací konzole umožnit hraní pirátských her. "Stěžejní část bezpečnostního systému nebyla prolomena," říká Microsoft, "nicméně na některých konzolích může být prostřednictví komplexní softwarové i hardwarové modifikace narušen autentikační protokol mezi mechanikou a konzolí, což umožňuje hraní nelegálně zkopírovaných her."

Microsoft sice upozorňuje, že ochrana duševního vlastnictví je pro společnost důležitá, přesto se však nepouští do laciného moralizování. Namísto toho klade důraz na kvalitu originálních produktů, jakou poskytuje: "Originální a nemodifikované konzole a hry nabízí hráčům spolehlivost, jistoty, podporu a dynamický herní zážitek, který očekávají." Společnost bude dále investovat do zabezpečení své konzole a v případě, že zjistí neoprávněné jednání, "přiměřeně odpoví".

Zdroj: Gamesindustry

Zaměří se Carmack na mobily?

John Carmack, spoluzakladatel id Software a legendární programátor pokrokových enginů, má v budoucnosti herního průmyslu jasno. "Je na nic dnes riskovat 20 milionů dolarů na vývoj nové hry," řekl a nezůstal jen u toho: "Teď vyjde možná jedna opravdu nová hra za rok. A my v id Software za to můžeme stejně, jako kdokoli jiný. Chci říct, máme Doom 3, Quake 4, Wolfenstein... To není špatně, trh má rád jistoty a lidé vědí, co mají rádi."

Carmack naráží na fakt, že vývoj hry pro mobilní telefon stojí citelně méně peněz než vývoj pro PC či konzoli. Pokud taková hra navíc získá dost příznivců, investovat větší obnos do její PC nebo konzolové verze není tak velký risk; pokud ne, nejde o tak citelnou ztrátu. Za celou myšlenku Carmack nejspíš vděčí své ženě - to ona si všimla mužů hrajících před nákupními centry mobilní hry, zatímco si jejich drahé polovičky vybíraly oblečení.

Zdroj: Gameguru Mania

Ne škodlivým hrám v Lousianě

Dalším ochráncem nezletilých před násilím a sexem v počítačových hrách je demokrat Roy Burrell a jeho návrh zákona HB1381. Na tomto návrhu je výjimečné to, že ho před několika dny jednomyslně schválila lousianská sněmovna reprezentantů, a to poměrem hlasů 102:0. Pokud návrh vejde v platnost jako zákon, zakáže prodej her označených za škodlivé s trestem za porušení v podobě pokuty ve výši 100-2000 dolarů (přibližně 2 až 45 tisíc korun) nebo až jedním rokem vězení.

Podle agentury AP několik členů sněmovny mělo pochybnosti o legalitě návrhu zákona vzhledem k prvnímu dodatku americké ústavy, který hovoří o svobodě projevu. Podobné regulace prodeje her už byly navrhovány ve státech Kalifornie, Illinois a Michigan a všechny nakonec zrušily federální soudy. Asociace zábavního softwaru (ESA), která se podílela na zrušení předchozích návrhů, věří, že jedinou legální a efektivní cestou jak uchránit děti od škodlivých her je kombinace rodičovského výběru a kontroly.

Návrh zákona nyní poputuje do senátu, kde se utká s konkurenčním návrhem republikánského senátora Jamese Caina. Nicméně jeho návrh byl později změněn a nyní se vztahuje jen na hry se sexuálním obsahem, nikoli násilným.

Zdroj: Gamasutra

Sony označena za plagiátora

Sony na letošní E3 představila novou vlastnost ovladače k Playstation 3, a to snímání pohybu. Tato událost má nyní zajímavou dohru - novinku v herním ovládání předvedlo Nintendo už na loňské Tokyo Game Show a nyní obviňuje Sony ze sprostého kopírování. Autorem ostrého komentáře na adresu Sony je generální ředitel britské pobočky Nintenda David Yarnton.

"Nevím, jak funguje rozhodování u Sony, ale když se podíváte do minulosti, všechny inovace v hratelnosti vzešly od nás," říká Yarnton a bez servítek tak tvrdí, že Sony neokopírovala jen revoluční vlastnost ovladače Nintendo Wii, ale i některé věci v minulosti. Současně se nevyhnul možnosti okomentovat absenci force feedbacku u nového Dualshocku od Sony: "Víme, že Sony měla s vibracemi u nového ovladače hodně problémů, takže je nakonec musela odstranit. A to proto, že oni novinky nezavádějí, oni je kopírují."

Zdroj: Gamasutra, Doupěcí fórum

Naučí se PS3 vibrovat?

Společnost Sony během letošní E3 oznámila, že nový DualShock nebude disponovat vibracemi. Důvodem byla novinka v podobě pohybového senzoru: Sony tvrdí, že musely vibrace jít stranou, protože je není možné se senzorem nijak skloubit. Společnost Immersion ale říká, že řešení jsou. A jak je vidět z plurálu použitého v předchozí větě, prý je hned několik možností, jak by mohl senzor fungovat i při zapnutých vibracích. Funkcionáři Immersionu dokonce prohlásili, že jsou ochotni Sony pomoct.

Zdroj: Eurogamer

Reklamy v Test Drive

Společnost Atari oznámila, že se chystá použít ve své chystané závodní hře Test Drive Unlimited měnící se reklamy na výrobky z reálného světa. Už dokonce za tímto účelem podepsala smlouvu se společností IGA.

Reklamy by se ve hře měly průběžně měnit, což by mělo dodávat hře na realističnosti. Mezi přední značky, které se budou na herních billboardech vyskytovat, patří Ben Sherman a oblečení Mark Ecko. O co v Test Drive Unlimited půjde? Cestou k úspěchu je podle autorů především online herní svět; samostatně fungující entita kde se hráči budou scházet, povídat si prostřednictvím chatu, zakládat kluby a společně závodit na více jak tisíci mílích klikatých silnic na Hawaii. Atari si jako impozantní kulisu vybrali ostrov Oahu, jenž je vyhlášený svými přírodními krásami i rozmanitým reliéfem. A teď se podržte; podle některých zdrojů se v tomto vysoce detailním prostředí utkají "tisíce" hráčů online, volně se projíždějících nebo závodících. Číslovku v uvozovkách musíme brát s rezervou, ovšem s velkou podporou multiplayeru se v případě Test Drive Unlimited zkrátka musí počítat.

Zdroj: Gamespot

Bioshock zaujal na E3

Tři přední světové herní weby – GameSpot, GameSpy a IGN – ve svých tradičních přehledech toho, co se dělo na E3, zveřejnily žebříček nejlepších her, co byly na E3 k vidění. Zajímavé je, že se všichni shodli na jednom titulu. A tak si označení „nejzajímavější hra E3 2006“ odnesl Bioshock, duchovní nástupce legendárního System Shocku.

Na dalších místech se objevily tituly Spore, Mass Effect a Gears of War. Často se opakovalo také jméno Crysis – také duchovní nástupce, tentokrát povedené německé hitovky Far Cry. Za největší zklamání výstavy byla označena prezentace PS3... Důvod snad ani nemusíme zmiňovat: fiasko s ovladačem, který je prý kopií nintenďáckého Wii, mají jistě všichni v živé paměti.

Zdroj: Gamespot, Gamespy, IGN

Odlehčená verze DS za měsíc

Úspěšný handheld Nintendo DS již v Japonsku oslavil s vylepšenou verzí s názvem Lite úspěch (jak jsme vás ostatně informovali), jaký vedení firmy neočekávalo ani v těch nejoptimističtějších snech. Není proto divu, že NDS Lite již brzy dostane i k nám na starý kontinent a ještě o několik dní dříve i do USA. Konkrétně se Lite verze dostane do obchodů za dva týdny (v případě Spojených států) a za měsíc (v případě evropských trhů).

Nintendo původně plánovalo pozdější uvedení – diskutovalo se o druhé půlce srpna. Nakonec se ale rozhodlo pro 23. červen; důvody však zůstávají neznámé. Co ovšem víme se stoprocentní jistotou, je cena, za níž bude „nový“ handheld k mání. Pokud si budete chtít pořídit zmenšenou a odlehčenou verzi NDS, přijde vás to na 99 liber – v ČR bude cena jen o málo vyšší a bude se pohybovat kolem 4 990 Kč. NDS Lite bude k disozici v černém a bílém provedení.

Zdroj: TZ

Co je třeba na Windows Vista?

Microsoft poodhalil roušku tajemství kolem svého nového operačního systému a zveřejnil hardwarové požadavky. Jaké nároky tedy budou nové Windows se svým 3D interface jménem Aero mít na naše grafické karty?

  • podpora DirectX 9, WDDM ovladače, Pixel Shader 2.0 a 32 bitů na pixel
  • 64 MB paměti grafické karty pro rozlišení do 1280*1024 pixelů
  • 128 MB pro rozlišení do 1600*1440 pixelů
  • 256 MB na vyšší rozlišení

Microsoft navíc v době uvedení systému na trh počítá s dvěma označeními počítačů kompatibilních s Windows Vista. Nálepku "Windows Vista Capable PC" dostanou počítače s aspoň 800MHz procesorem, 512 MB RAM a grafickou kartou kompatibilní s DirectX 9. Označením "Windows Vista Premium Ready PC" se pak budou pyšnit stroje s aspoň 1GHz 32bitovým (x86) či 64bitovým (x64) procesorem, 1 GB RAM, grafickou kartou podle výše zmíněných specifikací s pamětí aspoň 128 MB, 40GB harddiskem s 15 GB volného místa, DVD mechanikou, audio výstupem a možností připojení k internetu.

Windows Vista bude k dispozici v pěti verzích: Business, Enterprise, Home Basic, Home Premium a Ultimate, přičemž poslední zmiňovaná verze pravděpodobně obsáhne všechny vlastnosti předchozích verzí. Vydání systému bylo nedávno odloženo na rok 2007.

Zdroj: Gamespot

CD Projekt chystá soutěž o hry s Disneyem

Společnost CD Projekt nás informovala, že přidala dvojici nových her ke své sbírce titulů s tématikou děl Walta Disneye. Společně s nimi pak zahájila soutěž o sedmasedmdesát cen se stejným motivem.

Při zakoupení jakékoliv z her z Disney Magické kolekce se můžete dostat do soutěže o sedmasedmdesát cen. Stačí jen vyplnit soutěžní kupón, správně odpovědět na jednoduché otázky a jedna z cen s motivy knížek, her a filmů Walta Disneye může být vaše. Však se ostatně sami podívejte na seznam všech cen:

  • PC hry zn. „Disney Magická kolekce – 20 ks
  • DVD s filmy Walta Disneye – 15 ks
  • Bublifuk s Disney motivy – 12 ks
  • Dekorace na zeď s Disney motivy – 10 ks
  • Knížka s Disney příběhy – 10 ks
  • Puzzle s Disney motivy – 5 ks
  • Klíčenka – přívěšek na klíče s Disney motivy – 3 ks
  • Plyšová hračka Disney hrdinů – 2 ks

Zdroj: TZ

Diskuze (3) Další článek: Chystá se Animal Crossing pro Wii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,