Byznys hrátky: Zavírací mánie nastupuje

Electronic Arts chtějí koupit větší podíl v Ubisoftu * Studio Ion Storm je již minulostí * Zavírací mánie postihla i Atari * Take-Two vrací úder EA * Sony + IBM + Toshiba = IBM Cell * Intel zahájil výrobu procesorů se dvěma jádry * Kdy vyjde Doom 3 pro Xbox? * Dílo Agathy Christie se dočká herního zpracování * A samozřejmě nechybí obvyklé tabulky

Electronic Arts chtějí koupit větší podíl v Ubisoftu

O vývoji ve věci Ubisoftu a podílu EA na jeho akciích už jistě víte z našich novinek. Nedávno zástupci Electronic Arts oznámili, že jim nejspíš nebude stačit 19,9 %, které koupili, a budou chtít přikoupit ještě něco navíc. Guillemotovi bratři, kteří společnost Ubosoft založili a řídí, zatím mají jen 17,5 procenta; uvažují ale o opětném spojení s dceřinou společností Gameloft. Co je na celém vývoji nejzajímavější je, že tahle kauza společnosti notně prospívá, vždyť za poslední dva měsíce stoupla hodnota akcií o 80 %. Zda se však dočkáme her s logem EA z dílen Ubi je zatím ve hvězdách.

Zdroj: Gamasutra

Studio Ion Storm je již minulostí

Když v listopadu opustil Warren Spector společnost Ion Storm, mnozí uvažovali, že je to konec jedné legendy. Eidos Interactive dnes oficiálně oznámil zavření texaského studia této společnosti. V USA tak Eidosu zbývá už jen Crystal Dynamics, do kterého údajně hodlá nabírat nové lidi. Není zatím jasné, zda to budou čerstvě skončivší zaměstnanci Ion Stormu.

Ion Storm měl dříve dvě studia - jedno v Austinu a druhé v Dallasu. Zatímco v Dallasu si budoval John Romero svoji Daikatanu, studio v Austinu založil jako vedlejší větev Warren Spector po odchodu z Looking Glass Studios. Proslulo dvěma sériemi - Deus Ex a Thief. Uvidíme, zda se někdy objeví podobně originální hry.

Zdroj: Computer Games

Zavírací mánie postihla i Atari

Společnost Atari zveřejnila finanční zprávu za poslední fiskální období (končící 31. prosincem). Bohužel čísla nejsou nikterak růžová, což má za následek hned několik změn ve vedení i politice firmy. Novým ředitelem společnosti se stal Jim Capparro, který ihned po nástupu do funkce začal prosazovat velké změny. Ty se dotknou hlavně dvou externích studií, která budou muset být uzavřena. O svá místa tak přijdou zaměstanci poboček v Beverly a Santa Monice. Veškerá činnost firmy byla přesunuta do New Yorské centrály.

Hlavním důvodem finančího strádání je údajně silící konkurence a menší počet vydaných titulů. Nemalou měrou se na tom údajně podepsala i špatná dostupnost konzole PS2. Nicméně s prodejností svých nejočekávanějších počinů je společnost nadmíru spokojena. A jaké že jsou ony nejprodávanější tituly?

  • Atari Anthology (PS2, Xbox)
  • Dragon Ball Z: Budokai 3 (PS2)
  • Pirates! (PC)
  • RollerCoaster Tycoon 3 (PC)

Zdroj: TZ

Take-Two vrací úder EA

Dva herní giganti - Take-Two a Electronic Arts - bojují o prvenství v distribuci her. Ve světe sportovních her zasadilo poslední úder právě Také-Two, jak jsme vás již informovali, to jim však nestačí a přidávají další želízko do ohně. Podařilo se jim totiž uzavřít smlouvu s SCi na výhradní distribuci jejich titulů pro USA. Pro nás to znamená jen jediné. Trojice nejbližších her SCi má dostatečnou podporu na to, aby v pohodě vyšly.

Dočkáme se tedy Conflict: Global Terror - taktické střílečky z prostředí protiteroristických bojů. Následovat bude legendární Carmageddon, tedy jeho předělávka, která bude údajně ještě rychlejší a zběsilejší, obojí už letošní podzim. A u klasiky zůstaneme i u hry třetí, jenže to bude klasika filmová. Reservoir Dogs (u nás Takoví normální zabijáci) znají fanoušci Quentina Tarantina pomalu odzadu napřed, a nyní si budou moci své znalosti ověřit v akční hře, které se dočkají až příští rok. Celá trojice vyjde jak na PC, tak na konzole - nikdo nezůstane ošizen.

Zdroj: 2K Games

Sony + IBM + Toshiba = IBM Cell

Jednoduchá rovnice. Spojte tři giganty současného počítačového průmyslu a výsledkem bude nejmodernější technologie, kterou může konkurence jen závidět. IBM Cell je přesně něco takového.

S vývojem nového chipu, jenž právě nese ono označení Cell, to šlo až překvapivě dobře. K údivu všech tak byl představen na International Solid Satate Circuits Conference v San Franciscu, přesně jak se od začátku plánovalo. Cell je složen z osmi samostatných jader, přičemž každé se může pyšnit taktem o velikosti 4 GHz. To je, opět v řeči čísel, přibližně desetinásobný výkon, kterého momentálně dosahují ty nejvýkonnější PC na trhu. Výhodou nového chipu by dále měla být i velikost; v tomto případě tedy spíše malost. 90nm výrobní technologie dokáže divy.

IBM Cell však své využití najde i v konzolovém světě; stane se totiž základem chystané novinky ze stáje Sony - PlayStation 3. Ostatní technické specifikace asi běžným uživatelům moc neřeknou, výjimečně vás tedy radši odkážu na originál zprávy, kde najdete všechno pěkně pohromadě.

Zdroj: 1up.com

Intel zahájil výrobu procesorů se dvěma jádry

Společnost Intel se pochlubila, že zahájila výrobu procesorů se dvěma jádry a zveřejnila další informace o svých plánech v oblasti procesorů s více jádry.

Společnost Intel plánuje uvedení dvou samostatných produktů se dvěma jádry a příslušných čipových sad v produktové řadě Pentium na druhé čtvrtletí tohoto roku, včetně procesoru Pentium Extreme Edition. Procesor Intel Pentium Extreme Edition bude vybaven také technologií Hyper-Threading, takže dokáže souběžně zpracovat až čtyři vlákna instrukčního kódu (tzv. threads).

Produkty se dvěma a více jádry jsou koncipovány jako jednotlivé procesory se dvěma a více centrálními výpočetními jednotkami (CPU) s možností souběžného řízení jejich činností. V kombinaci s HT technologií, která procesor prezentuje jako dva logické procesory, budou procesory Pentium Extreme Edition schopny zpracovat čtyři softwarová vlákna souběžně a efektivněji využít zdroje, které by jinak zůstávaly nevyužity.

Procesor Pentium Extreme Edition se bude dodávat s novou čipovou sadou Intel 955X Express, kódově označovanou "Glenwood," která obsahuje Intel High Definition Audio, PCI-Express a podporuje rychlejší dvoukanálovou DDR-2 paměť. Ve druhém čtvrtletí společnost Intel rovněž uvede procesor kódově označovaný jako "Smithfield". Společně s novými čipovými sadami Intel 945G Express a Intel 945P Express, dříve známými pod kódovým označením "Lakeport", bude "Smithfield" určen pro nejširší využití v domácích a kancelářských PC.

Společnost Intel v současnosti realizuje více než 10 projektů týkajících se vícejádrových produktů a plánuje rozšíření podpůrného softwaru a řešení, nástrojů, investic a programů, které dále urychlí návrh a ověření příslušných aplikací.
 
PC s dvoujadernými procesory budou na trh uvedeny ve druhém čtvrtletí 2005.

Zdroj: tisková zpráva

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Třetí reinkarnace legendy jménem Doom slavila obrovské úspěchy na PC, ovšem na svou konzolovou konverzi stále ještě čeká. A podle nových informací to vypadá, že se jen tak nedočká. Sám šéf Activision, Ron Doornink, totiž v každoroční finanční zprávě informoval nejen o ziscích vydavatelské společnosti, ale i o odložení hry. Fanoušci jsou tak prozatím odkázáni pouze na své počítačové miláčky, zprávy o dalším vývoji xboxové předělávky totiž nezní dvakrát pozitivně: „Nejpravděpodobnější je varianta, že Doom 3 pro Xbox vyjde začátkem nového fiskálního roku“. Nechme se tedy překvapit, možná se dočkáme již 1. dubna, kdy právě další fiskální rok začíná.
  • Agatha Christie je bezesporu jedna z nejznámějších autorek detektivních příběhů všech dob a její excentrický detektiv Hercule Poirot si získal srdce milionů čtenářů po celém světě. Adventure Company nedávno oznámila, že od autorčina vnuka a správce jejího odkazu, Mathew Pricharda, získala souhlas s vytvořením herní série inspirované slavnými detektivkami. První titul v sérii vyvíjí tým AWE Games a ponese název And Then There Were None. Vypráví o 10 lidech pozvaných na odlehlý ostrov do osamělého sídla, kde, jak už to v tomto žánru chodí, začnou jeden po druhém umírat. Vy samotní se ocitnete v pasti společně s ostatními a jedinou nadějí na záchranu vás i přeživších je odhalit vraha dříve, než na řadu přijde další oběť.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 30. ledna - 5. února 2004)

Konečně se herní průmysl začal probouzet ze zimního (čti povánočního) spánku a v žbříčcích se začaly objevovat první novinky. Však už také bylo načase - vždyť opravdu nejmladší tituly v žebříčcích pocházely právě z Vánoc!

Celkový žebříček
Tak na první týden od Vánoc, kdy vyšly nějaké nová hry dost dobré na to, aby prorazily do žebříčku, tu máme celkem abito: Pšt novinek a ani jednu zelenou šipku u starých titulů! To už je co říct...

AP

MP Název hry PT
1. N - Sonic Mega Colleection Plus 1
2. í 1. Need For Speed: Underground 2 12
3. í 2. Grand Theft Auto: San Andreas 15
4. í 3. The Simpsons: Hit and Run 67
5. í 4. The Incredibles 13
6. - 6. FIFA 2005 18
7. í 5. Pro Evolution Soccer 4 17
8. - 8. Sonic Heroes 52
9. - 9. Football Manager 2005 14
10. N - UEFA Champions League 2004-2005 1
11. N - Shadow of Rome 1
12. N - Mech Assault 2: Lone Wolf 1
13. í 10. Call od Duty: Finest Hour 10
14. í 11. Spider-Man 2 29
15. - 15. Simpsons: Road Rage 43
16. í 7. Prince of Persia: Warrior Within 10
17. í 13. Shrek 2 31
18. N - The Spongebob Squarepants Movie 1
19. í 17. WWE Smackdown! Vs Raw 13
20. í 16. Half-Life 2 12

PC - žebříček
Tak Doom 3 nám konečně zmizel ze žebříčku! Ale udržel se v něm úctyhodných 25 týdnů; a kdo ví, jestli se ještě nevrátí...

AP MP Název hry PT
1. - 1. Football Manager 2005 14
2. - 2. Half-Life 2 12
3. - 3. The Sims 2 21
4. - 4. Lord of The Rings - Battle Middle Earth 9
5. - 5. Rome: Total War 19
6. N - City of heroes 1
7. N - Immortal Citie¨s: Children of Nile 1
8. í 7. Rollercoaster Tycoon 3 14
9. í 6. Vampire Masquarade - Bloodlines 12
10. í 8. Medal of Honor: Pacific Assault 12

PlayStation 2 - žebříček
Tomu byste nevěřili; ale ještě před týdnem tady byl Prince of Persia 2 - a na pátém místě! A co se nestalo... Přišlo pár novinek a princ je v... Teda spíš není. Vůbec.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Grand Theft Auto: San Andreas 15
2. N - Sonic Mega Colleection Plus 1
3. í 2. Need For Speed: Underground 2 12
4. í 3. FIFA 2005 18
5. N - Shadow of Rome -
6. í 4. Pro Evolution Soccer 4 17
7. í 6. The Incredibles 14
8. í 7. WWE Smackdown! Vs Raw 13
9. N - UEFA Champions League 2004-2005 -
10. í 8. Call of Duty: Finest Hour 10

Xbox - žebříček
No co, no... Dokonce i takový titul jako Halo 2 po třech měsících kralování opustil svoji první příčku v žebříčku - kvůli nějaké Mechárně! Ale nedvite se, tohle se může stát každému. Hoplt nikdo nemádnem...

AP MP Název hry PT
1. N - Mech Assault 2: Lone Wolf 1
2. N - Sonic Mega Colleection Plus 1
3. í 1. Halo 2 13
4. í 2. Need For Speed: Underground 2 12
5. í 3. Pro Evolution Soccer 4 11
6. í 4. Tom Clancy`s Ghost Recon 2 11
7. - 7. FIFA 2005 18
8. N - UEFA Champions League 2004-2005 1
9. í 6. Call of Duty: Finest Hour 10
10. í 8. Fable 18

GameCube - žebříček

AP MP Název hry PT
1. N - Donkey Kong: Jungle beat 1
2. ë 3. Donkey Konga 17
3. í 1. The Legend of Zelda: Four Swords 5
4. - 4. Paper Mario 2: The Thousand-Year Door 13
5. í 2. The Incredibles 14
6. í 5. Metroid Prime 2: Echoes 11
7. - 7. Tales of Symphonia 12
8. í 6. Need For Speed: Underground 2 12
9. ë 10. FIFA 2005 18
10. N - The Spongebob Squarepants Movie 1

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

Naorzdíl od Evropy se USA vůbec nepolepšilo - a tak zde najdete pouze staré, časem prověřené tituly. No tak snad příště...

AP Název hry
1. Half-Life 2
2. The Sims 2
3.

World of Warcraft

4. RollerCoaster Tycoon 3
5. The Sims Deluxe
6. Zoo Tycoon 2
7.

Lord of The Rings: The Battle for Middle Earth

8. Fight Simulator 2004: A Century of Flight
9. Halo: Combat Evolved
10. Call of Duty

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Diskuze (2) Další článek: Fear & Respect - další konzolová gangsterka na obzoru!

Témata článku: , , , , , , ,