Call of Duty: Black Ops 4: zábavné, ale prázdné (recenze)

Již od svého oznámení se nové Call of Duty: Black Ops 4 stalo terčem mnoha vtipů a memů. Přesto se tato silná značka stále drží na vrcholu popularity a dokáže přinášet slušnou porci zábavy, i když nový díl působí poněkud prázdně.

Co baví

  • Povedený zombie mód
  • Systém tříd
  • Možnost hrát s boty
  • Kvalitní tutoriál

Co vadí

  • Chybí klasická kampaň
  • Málo obsahu
  • Battle Royale se drží při zemi
7/10
Hodnocení

Nebudu vám lhát. Řadím se mezi lidi, kteří začali prohlašovat, že tento rok jasně vyhraje Battlefield V nad Black Ops 4 ještě předtím, než jakákoli z těchto konkurenčních stříleček měla vůbec betu. Měl jsem k tomu důvody. Například to, že nové Call of Duty neobsahuje „seriózní“ singleplayerovou kampaň.

Na nabídku, zda hru nechci zrecenzovat, jsem přesto zareagoval kladně. Řekl jsem si, že hře přeci jen dám ještě šanci a výsledek mě docela překvapil. Není to dáno jen tím, že jsem měl o hře celkem nízké mínění, ale hlavně tím, že mě po dlouhé době multiplayer Call of Duty opravdu bavil.

Kampaň měla raději chybět úplně

Když poprvé zapnete hru, pomyslíte si, jak se náhle máte orientovat. Zničeho nic na vás vykoukne hromada herním módů, a to klasický multiplayer, Battle Royale (jen jinak pojmenovaný jako Blackout) a zombíci. A po chvíli rozmítání nakonec zapnete jakési Specialist HQ, abyste zjistili, že ani nové Call of Duty není bez příběhu a že místo exo-obleků a jiných future šíleností si ve hře zahrajete za odlišné třídy vojáků.

Překvapivě výrok, že Black Ops 4 vůbec neobsahuje singleplayerovou kampaň, není technicky vzato správný. Něco takového totiž obsahuje, ale v dost trapné verzi. Místo misí a filmového akčního děje na vás však čeká série tutoriálů, která vás obeznámí s herními třídami. Podivný a nesrozumitelný příběh doplněný cool hláškami ve stylu: „Není nic lepšího, než k snídani pobít tucet nepřátel!“ vám vnukne slzy do očí. Naštěstí tento příběh je nejhloupějším prvkem hry.

Black Ops IIII (20).jpgBlack Ops IIII (22).jpgBlack Ops IIII (23).jpgBlack Ops IIII (24).jpgBlack Ops IIII (38).jpgBlack Ops IIII (39).jpgBlack Ops IIII (37).jpg
Hra příběh nakonec obsahuje, ale jedná se o katastrofu

Ať se rozhodnete tuto takzvanou kampaň nějak přežít, nebo si zahrajete jen za pár tříd, které vás zajímají, hra vám velmi slušně pomůže začlenit se do nového systému multiplayeru. Není nový v tom, že by obsahoval revoluční módy, naopak si vyzkoušíte spíše klasiky. Není nový ani v chytlavých mapách nebo exo-obleku 2.0. Je zde však mnoho tříd, které se trošku liší a jejich (nucená) kombinace udává hře slušný spád.

 

Místo misí a filmového akčního děje na vás však čeká série tutoriálů, která vás obeznámí s herními třídami.

 

Třídy fungují tak, že každá má stejnou nabídku zbraní, bonusů za hru (UAV, missile atd.) a pomocných předmětů (například léčící jehly). Liší se jen v tom, že mají dvě speciální schopnosti. Jednu menší, která je často ztvárněna nějakou výbušninou, může to však být také například krabice s náboji, a druhou větší, která je skutečně charakteristická pro danou třídu. Najdete tam ochranný štít, mocný granátomet či krvežíznivého psa.

Black Ops IIII (25).jpgBlack Ops IIII (26).jpgBlack Ops IIII (28).jpgBlack Ops IIII (31).jpgBlack Ops IIII (32).jpgBlack Ops IIII (34).jpgBlack Ops IIII (43).jpgBlack Ops IIII (45).jpgBlack Ops IIII (70).jpg
Multiplayer dokáže pořádně zabavit díky odlišným třídám

Výsledek je až překvapivě zábavný. Jelikož všechny třídy mají stejné počáteční možnosti, nemáte pocit, že by nějaká byla výrazně znevýhodněna. Hlavně ale mají třídy rozdílné předpoklady, některé jsou jasně útočné, jiné spíše obranné nebo podpůrné, takže podle výběru se vám mění herní styl a hra neumožňuje více hráčům hrát za jednu třídu. Tým je tedy nuceně pestrý, což může znít špatně, ale pocitu z bitvy to pomáhá.

Klasický multiplayer jde do pozadí

Bohužel multiplayer svým obsahem ustoupil. Samozřejmě tu nechybí různé tradiční vylepšování, ale máte pocit, že map je celkem málo, hlavně jsou malé samy o sobě a i přes zábavný systém tříd to nějak rychle omrzí. Na druhou stranu zde ale máte náhradu v podobě zombie módu a Battle Royale.

PUBG (2).jpgPUBG (3).jpgPUBG (4).jpgPUBG (5).jpg
Jedná se zkrátka o Call of Unknown Player to Duty Battlegrounds

Začněme u Battle Royale... tedy Blackout režimu. Upřímně nemám moc tušení, co bych o módu měl psát. Je to Call of Duty PUBG se vším všudy. Máte tu mapu plnou domků, začínáte s ničím, sbíráte předměty, mapa se smršťuje a vy se snažíte přežít co nejdéle. Celé to až příliš nápadně připomíná PUBG a liší se to hlavně tradičním akčním stylem Call of Duty.

 

Blackout je Call of Duty PUBG se vším všudy.

 

Na rozdíl od PUBG mi přišlo, že systém sbírání předmětů není až tak promyšlený a intuitivní. Chybí zde ten skvělý pocit z nacházení nových druhů zbroje nebo z nalezení pánve, spíš jde o nalezení nových zbraní. Herní styl, který do Battle Royale přináší Call of Duty: Black Ops 4, je totiž hodně rychlý s tím, že můžete velmi rychle zemřít. Ostatně při první hře zemřel můj tým dřív, než jsme se vůbec potkali. Vše ale skvěle odsýpá a pokud se do terénu vydáte s kamarády, o zábavu je postaráno.

Zombíci kam se podíváš

Velmi mě překvapilo, že já, jakožto člověk, kterého zombie hry absolutně neberou, jsem u zombie módu strávil nejvíc času. Autoři si s ním prostě pohráli. Je také částečně příběhový, i když příběh asi vnímat moc nebudete, jenomže vyprávění vás zavede do zajímavých lokací. Jedná se například o gladiátorskou arénu nebo na ledovci rozbitou loď plnou zombie a i když to může znít jako obsah pro 12leté kluky, vytváří to hrozně dobrou atmosféru.

Zombie (1).jpgZombie (2).jpgZombie (3).jpgZombie (4).jpg
Zombie mód mě hrozně bavil, a to nemám nemrtváky moc v lásce

Hlavně hratelnost strašně baví. Máte zde několik tříd, které se liší jen speciální schopností. Ty použijete jen jednou za čas a zpravidla se jedná o krok záchrany. Například vytvoříte léčící zónu nebo si vezmete bleskové kladivo a hromadně povraždíte každého nemrtváka široko daleko.

 

Velmi mě překvapilo, že já, jakožto člověk, kterého zombie hry absolutně neberou, jsem u zombie módu strávil nejvíc času.

 

Mód je samozřejmě survival, takže se snažíte přežít co nejdéle proti vlnám nepářátel. Hrajete společně s až dalšími třemi hráči nebo sami nebo s boty, prozkoumáváte lokaci, hledáte nové zbraně a využíváte své okolí tak, abyste přežili. Je to promyšlené opravdu skvěle. Příkladem jsou zbraně, které si kupujete, ale vždy na určitém místě. Takže se pochopitelně pokusíte zapamatovat místo, kde najdete ty nejsilnější kousky. Nebo se snažíte najít oltáře, které vám dají nějaké vylepšení. Já si oblíbil blesky, které na chvíli omráčí nepřítele. S vyjmenováváním prvků hry však nejsem u konce.

Zombie (5).jpgZombie (6).jpgZombie (7).jpgZombie (8).jpgZombie (9).jpgZombie (10).jpg
Díky odlišným mapám má zombie mód skvělou atmosféru

Důležité je, že díky hravosti prostředí, která vás nutí prozkoumávat, se do hry opravdu zažerete a brzy najdete s týmem řeč. Zombíci se vás samozřejmě nesnaží zabít jen počtem, ale najdete zde spoustu druhů nemrtváků. Pocit, když si v hlavě uděláte obrázek, koho zabít jako prvního a jak se s návalem nepřátel vypořádat, vás skutečně tlačí dál.

Black Ops IIII (72).jpgBlack Ops IIII (73).jpgZombie (12).jpgZombie (13).jpgZombie (14).jpgZombie (15).jpg
Nevýhodou zombie módu je závislost na kvalitním týmu, to se dá napravit dobře zpracovanými boty

Jedinými zápory zombie módu je málo map a závislost na dobrém týmu. Hrát to v jednom není to pravé a když hráči nespolupracují a zdrhají pryč, snadno se na mapě ztratíte. Musím naštěstí pochválit boty, kteří vás opravdu podrží. Jen se mi jednou zasekly na místě, to nebylo příjemné.

Call of Duty pořád baví

Téměř čistě multiplayerové Call of Duty: Black Ops 4 mě nakonec velmi bavilo, ale bez mráčků to není. Zábavný multiplayer trpí menším množstvím obsahu, Battle Royale se bálo většího risku a inovací a zombie mód, i když velmi povedený, také nemá moc map a dříve neviděných prvků. Tady asi někdo tlačí na koupi nových DLC.

Verdikt:

Pokud jste fanoušky Call of Duty a hledáte další možnost, jak si trochu zastřílet, nebudete zklamaní. Přesto je velká škoda, že hra nemá akční příběhovou kampaň, která by hře udala nějaký směr. Bez ní působí Call of Duty tak nějak prázdně.

Diskuze (7) Další článek: Vydání Battlefieldu V je teprve začátek. DICE odhalilo další obsah

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,