Časopisy: GameStar – Hry pro každého

Pokud zrovna nemáte co vložit do mechaniky, chcete si s nostalgií připomenout staré dobré herní časy, zlepšit svou náladu než vám jí zkazí dárky pod stromečkem, či prostě se jen hezky pobavit a to všechno za pár korun, máme tu pro vás skvělý tip. Druhý GameStar speciál totiž právě tohle nabízí.

Předvánoční šílenství se nezadržitelně blíží a venku si mrazy přátelsky potřásají rukou s deštěm, díky čemuž jsem se také během cesty pro speciální číslo GameStaru málem přizabil. Toto životu nebezpečné období je ovšem ideální snad pro každou druhou z firem, které se intenzívně snaží ukojit choutky rozvášněného davu, posedlého tou pravou nákupní horečkou. Někteří k tomu volí letáky plné akčních slev na zboží, které už bylo dávno doprodáno (tedy pokud ho vůbec kdy měli), jiní zase přichází s nějakým milým bonusem k celoročnímu snažení – tak jako právě v tomto případě. Na pulty našich obchodů se tedy dostává časopis se sympatickým názvem „Hry pro každého“, který se honosí CD přílohou obsahující několik desítek starých dobrých titulů a s navíc i s podobně sympatickou cenou 69 Kč.

No nekupte to, hlavně s přihlédnutím k tomu, co všechno nás čeká po prvním lednu. Stalo se tudíž holou nezbytností  prozkoumat detailně celé balení a napsat o něm příslušnou hodnotící zprávu pro roznáškovou službu Santa Claus s.r.o, aby věděli jestli zařadit mezi letošní expedici či ponechat ladem na skladě. Jedna kopie dotyčného tiskopisu nám z redakce nedopatřením unikla i na server a proto nebudou o nic ochuzeni ani ti, kteří právě zapnuli své internetové prohlížeče a zadali adresu Doupěte.

Hlavním předmětem zájmu se tentokrát nestává vlastní časopis, který disponuje pouhými deseti stránkami s výčtem jednotlivých her (a detailnějším rozpitváním několika málo vybraných), ale právě šestice žánrových kategorií, které se dohromady na disk vešly. Jelikož komentovat zcela podrobně seznam každé z nich není dost dobře v silách lidských a bohužel ani v těch mých, projdeme si je teď alespoň stručněji a pěkně popořadě.

Akce

Kromě několika klasických 3D stříleček jsou zde podle očekávání k nalezení zejména hry bojové. Hned začátkem nás tak uvítá svět jednoduchých zápasů 2001 Alien Combat , zatímco celou sérii 21 titulů uzavírá Vive La Legion – Hideout Mission, díky které se vžijeme do role francouzkého legionáře a pokusíme se dobýt nepřátelskou pevnost. Dále mě zaujal 3D Shooter (typická palba na terče situovaná do krásné přírody), s přihlédnutím ke stáří většiny vybraných her grafická lahůdka Alien Prison a také slušná řádka vesmírných akcí – Maximillia, Impact Disaster, Fuel Depot 3D, Bugatron a Asteroids. Příznivcům japonské Mangy udělají radost Little Fighters II, mě osobně se zalíbila také dvojice Sh´mup! a Odyssey of Col. Ranseier. Další reprezentanti žánru jsou Deadly Tournament (bojová umění ala Mortal Combat), Earth Defence, Evil Chicken 2,  Knights of Zarria, Magician´s Lair, The Matrix, Ninjas! a Tank Time 3D. Přídavkem se stává zkušební verze freewarovky od týmu Dream Cinema s názvem Space Patrol, která obnáší prvních 7 misí z celkových 25 připravovaných.

Náš tip: Sh´Mup! plus Odyssey of Col. Ranseir – klasičtí představitelé kdysi jednoho z vůbec nejpopulárnějších a dnes již bohužel de facto mrtvého žánru 2D stříleček.

Hodnocení: 7/10

Adventure/RPG

Prohlídku „pouhých“ 16 her začneme u Agenta Mlíčňáka s českým překladem od velkého Andrewa, následovaného remakem RPG Akalabeth. Beneath the Stell Sky snad zatvrzelým fandům adventur přibližovat více nemusím, stejně jako legendární Dungeon Master (v tomto případě DM Java). Další známý produkt bezesporu představuje King´s Quest: Quest for the Crown a aby toho všeho nebylo málo, máme zde i spoust dalších věcí jako Bill De Bill, Cliff: The Violent Space Monkey, Cult, Cult II: Federal Crime, textovka Dragonlord, Egoboo, Gladiator, Indiana Jones and the Lost Voyage, Prokletí Eridenu, Quest of the Apostles a The Will II: The Castle.

Náš tip: Akalabeth – tak tímhle prý odstartovala famózní série Ultimy.

Hodnocení: 6/10

Strategie

Z mého pohledu určitě nejslabší část nabídky. Mezi sedmi zástupci jsem si sám pro sebe nenašel skoro nic s výjimkou Worms War, byť mnohem vděčnější bych byl třeba za Worms 1, ale možná to bude u vás ostatních alespoň o něco lepší. Ekonomické ambice uspokojí simulátor burzovních obchodů FIScal 2001, Mobility: A City in Motion zase ze všeho nejvíc připomíná staré dobré SimCity. Pentagrama je tahová strategie s fantasy tématikou a aby těch simulací nebylo málo, dočkáte se i Star Monopolů. Zbývá nám dvojice Titans Steel a Wazzal, ze které obzvláště to druhé jmenované jest relativně zajímavé už na první pohled - jedná se totiž o akční sci-fi, která velmi vzdáleně vypadá jako známý Freelancer.

Náš tip: Wazzal

Hodnocení: 4/10

Arkády

Jestliže o odstavec výš jsem byl spíše kritický, teď zase musím chválit. Co mě nejvíc potěšilo jsou bezpochyby vynikající plošinovky Super Mario The Quest a zejména nesmrtelný ježek Sonic, představující se ve verzi Sonic Zone. K zahození ovšem nejsou ani Zeb, Turbo Dario a South Park Super Mario (před chvílí mi už zase zabili Kennyho.. ehm totiž Kyleho, parchanti!). Tím ale výčet hopsaček nekončí, máme tu ještě Alex the Allegator 4, Fishhead 3, Gun-Runner, Rolly… sláva, po dlouhé době si zase pořádně zaskáču jinak než v odporném 3D provedení. Nikdo z hráčů snad také nemůže neznát BomberMana, přičemž zde je k nalezení  taktéž jeho klon Bombardix. Aby toho všeho nebylo málo, vrací se i nenasytný žrout Pacman (3D Pacman Board) se svým bratříčkem Cornwolfem a coby třešinka na dortu Arkanoid Gy s dalšími tématickými variacemi – Arkanizer, Wilkanoid, WindowsXT. Celkem se dopočítáme čísla 26, zbývá ještě uvést pecky jako Gold Sprinter (jistě sami poznáte co se pod názvem nejspíš skrývá), BeetleJu (inspirován 8-mi bitovým Boulderdashem), Blazing Trails, Cybeg Max 3, Gem Jam Gold (Boulderdash podruhé), Hairy Harry, Monkey Ball, Pac Venture (Pacman 3D) a Super Bobble Blob.

Náš tip: Sonic Zone, Mario, 3D Pacman Board, Bomberman, Arkanoid Gy, Gold Sprinter… všechno věci, na které se zkrátka nedá zapomenout a na kterých také mnozí z nás vyrůstali. Smrk.

Hodnocení: 8,5/10  

Logické

Připravme si mozkové závity, za chvíli se totiž pořádně zahřejí a to hned v 18-ti případech. Alhademic Balls je variací na Jewelry, jen třpytivé drahé kameny nám vystřídaly květinky, avšak neméně barevné. V Alien DNA se nepokusíme o nic menšího, než o sestavení genetického kódu mimozemšťanů a se zákeřnými vetřelci nás hned nato konfrontuje i Alien Eggs. Tak trošku jinou Dámu si lze zkusit v Artillery Chest a případně se časem můžeme pustit i do skládání Classic Puzzles. Chybět nesmí ani Hexagem či Hexagon, nemluvě pak o takovém Tetrisu (honosícím se ve svém názvu pro změnu slůvkem Free). Samostatně zmínit chci ještě ShipSearch – pro ty kdo přemýšlí, co by to asi tak mohlo být, mám malou nápovědu: ke tradičnímu hraní je obvykle zapotřebí tužka a čtverečkovaný papír. Teď už je to snad jasné, ne? Zbývá nám ještě Armusing Balls, Assimilation, Atoll (Tetris se žábami.. proč ne), Blobs Peg Solitaire, FillBox, Julpuz, Match It, Moraff´s MarbleJongg a Super Swap.

Náš tip: Alien DNA – zajímavý nápad se vždy cení.

Hodnocení: 7/10

Sport/Karty

Na úplný závěr jsem si nechal 18 her se sportovní či karetní tématikou, které se snaží postihnout co nejvíce oblastí zmíněných odvětví lidské zábavy.  V pohodlí domova si tak můžete vyzkoušet například kulečník (Absolutist Pool) nebo fotbal (VR World Cup Soccer Tournament). Nejen vzhledem k aktuálnímu ročnímu období mě však trochu zaráží nepřítomnost čehokoliv, co by mělo něco do činění s ledovou plochou, případně zimou obecně. Oproti tomu je k dispozici velké množství manažerů – Amazing Cricket 2002, Fantasy Football League Organizer, League Handball Manager, LHM – Season 2002 až 2003 a Soccer-Sim. Další řádky budou věnované šachům, konkrétně tedy programům Arasan 6.1 plus Lchess. Čertovy obrázky mají své zastoupení v reprezentantech Easy Bridge, Solitude for Windows, Tarot 2.0, Twenty One (známější spíš jako „oko bere“), Wiz Solitaire a vlastně i Stackomania, byť tu bych možná zařadil spíše do logických. Za nejchutnější bonbónek považuji ale variaci Pongu, který jsem měl tu možnost kdysi hrát i na jedné z prvních prehistorických „konzolí“ (rozuměj krabice a dva ovladače pro pouhou jednu, navíc graficky primitivní hru) – Lanthier´s Pongomania. A aby byl výčet kompletní, nesmím zapomenout na Absolute Robo Football, ani jakýsi pokus o minigolf jménem MadGame.

Náš tip: Lanthier´s Pongomania – vyzkoušejte údajně první počítačovou hru na světě!

Hodnocení: 6/10

Mezi zbývajícími položkami menu je poněkud ořezaný seznam užitečných internetových odkazů, položka nastavení hudby a finálně - jak jinak - odkaz přímo na webové stránky GameStaru. Tím jsme taky prakticky na konci, ale než se rozloučíme definitivně, rád bych ještě napsal pár slov o technické stránce věci. Po vložení CD do mechaniky a načtení enginu se dostanete na startovní obrazovku, kterou následně střídá vlastní přehled rubrik. Vše bylo alespoň u mě zcela bezproblémové a funkční, stejně tak jako samotná instalace vybraného titulu. Po kliknutí na dané tlačítko se buď spustí přímo instalační program, nebo je zapotřebí extrahovat příslušné soubory prostřednictvím WinZipu do zadaného adresáře a pak obvykle už jen spustit. Asi jednou se mi stalo, že soubory se rozbalily špatně, nějaká knihovna přišla mimo hlavní adresář a hra potom nešla spustit – pokud by vám to přihodilo také, stačí použít funkcí vyjmout/vložit.  Berte také v úvahu, že ne všechno 100% běží ve fullscreenu, ale většinou menu her umožňují obraz co nejvíce maximalizovat, takže věnujte pozornost i nastavení. Tolik dobrých rad, tak si to užijte a neseďte celé svátky jen u počítače jako já.

Poctivě odvedená práce, která určitě stojí za koupi. Pokud jste si i vy našli mezi hrami spoustu svých favoritů, neváhejte a utíkejte do nejbližšího obchodu. Ovšem pokud vám jde jen o herní novinky disponující supermoderní grafikou, držte se naopak od tohoto GameStaru co nejdál. Je to na vás.

Celkové hodnocení: 7,5/10

Diskuze (3) Další článek: Obrázky z Fallouta 3!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,