Časopisy: Score 119 – přetlak recenzí

Výroční číslo disponující dvaceti recenzemi, více než pětadvaceti demoverzemi, exkluzivním zařazením zhodnocení Deus Ex 2: Invisible War a konečně i plakátem. Co ještě dodat? Třeba že si můžete zasoutěžit celkem o 45 originálních her. Pojďte s námi nahlédnout do obsahu Score, slavícího deset let od svého založení!

Poslední Score v tomto roce se stalo zvláštním hned ze dvou důvodů. Ten první se samozřejmě týká předvánoční smrště her a druhý bezprostředně přímo samotného časopisu, který oslavil desáté výročí (tímto blahopřejeme redakci k pěknému jubileu :-)). Oboje spolu úzce souvisí, protože například původně slíbený článek o historii herních magazínů se díky přetlaku recenzí už zkrátka nevešel, takže se na něj můžeme těšit až v čísle dalším. Stejně tak nezbylo místo dokonce i pro některé rubriky, zkrátka to, co ve finální podobě prošlo, je skutečně výběr toho nejlepšího.

Tyto informace se ostatně dozvíte hned v úvodníku, který mi ale především připomněl roky strávené nad klávesnicí nepřekonatelné Amigy – tu totiž do redakce pro období Vánoc přinesl Mikoláš Tuček a podle všeho si získala velkou pozornost i v dnešní přetechnizované době. Je radost vědět, že někdo ještě pamatuje, co bylo kdysi na hraní nejlepší! No tak dobře, trošku jsem se nechal unést... bez povšimnutí nenechte ani sloupeček Max Payne v redakci Score, což je vlastně upoutávka na další pokračování Volejte šéfredaktorovi, tentokrát ovšem doplněné o fotografii, jež ve mně vzbudila drobné obavy o osud nejmenovaného člena týmu. Snad to ve zdraví přežil. V řešení jsou i drobné potíže s plnou verzí Rally Trophy, kterou jste na DVD mohli najít minulý měsíc, takže pokud se týkají právě vás, neváhejte a zjistěte jak na to.

Novinky

Pokud jsem si minule stěžoval na malý počet strategií, tentokrát určitě nic podobného napsat nemohu. Příležitost dozvědět se něco bližšího o titulech jako Warlords Battlecry III, Blitzkrieg 2, Rise of Nations: Throne And Patriots či Castle Strike jistě udělá radost i vám ostatním, kromě zmíněného žánru je k dispozici dalších 14 zmínek o aktuálně připravovaných hrách z oblastí jiných. Zkrátka nepřišlo ani místo vyhrazené HW – víceobrazovkovový plochý display DoubleSight Dual LCD bych si do pokoje pořídil nejspíš hned, podobně jako HDD Hitachi Endurastar. Za největší bonbónek považuji zprávu týkající se nejnovějšího tažení firmy Microsoft proti počítačovým „hackerům“, kteří stojí za vývojem virů MSBlast a Sobig. Kdo by si rád přivydělal 500 000 USD, má tedy příležitost se do pátrání zapojit, pánům ze zmíněné firmy přeji mnoho štěstí, i když by ho dle mého názoru potřebovali spíše při programování svých OS.

Dost bylo neplacené reklamy SW gigantům, je čas na zmínku o nějaké párty. Třeba té týkající se Hidden And Dangerous II v rámci události měsíceNášup přináší novinku pro všechny Half-Life maniaky v podobě Invasion, mapy do Max Payne 2 a konečně famózní kolekci map k Unreal Tournament 2003. Nechybí ani další Deník vývojáře. V přípravě se nachází například třetí díl Gothicu nebo další Might And Magic.

Náš tip: Microsoft bere „zákon“ do vlastních rukou, počítačoví piráti třeste se!

Preview

Ne, nedivte se, slůvko „téma“ mi opravdu v podnadpisu nevypadlo, to jen díky roztaženosti recenzí se prostě a jednoduše nevešlo. Těšit se tak můžete  výjimečně jen na jediný článek a to první dojmy z Wars and Warriors: Joan of Arc. Zoom se detailněji věnuje akčnímu hitu Armed and Dangerous, který se odehrává v sice poněkud podivném, leč ne zrovna nezábavném prostředí.

Recenze

Ještě jednou a snad už naposledy se lze dopídit toho, kterak redakce odborně posuzuje laciné dárky, vyskytující se v období jistého nechutně mrazivého měsíce pod silně pelichajícím stromkem (vzhledem nejvíce připomínajícím oškubanou husu) a utopené ve odpuzujících vyumělkovaných balících papírech. A už si kluci opravdu ty poznámky o spodním prádle a ponožkách nechte, já nemam rád Vánoce! Tak pro příště.

Recenzí je tu hned celých 54 stránek, což se skutečně uvidí nejspíš zase až za rok, takže si to dostatečně užijte. Třebas hned u Star Wars: Knights of the Old Republic (95%), jejichž hodnocení jistě mluví za vše. O exkluzivní Deus Ex: Invisible War (88%) se pro změnu podělili hned dva redaktoři, Michal Tuček  s Tomášem Zvelebilem a ve výsledném názoru se rozcházejí o pouhé jedno procento. Nefalšovaného mistrovství světa ve famfrpálu (70%) se můžete zúčastnit díky nejnovějšímu přírůstku do herní rodiny inspirované slavným Harry Potterem. Hned čtyři následující listy si nekompromisně zabral Silent Storm (89%), přirovnávaný k nástupci Jagged Aliance 2 a koho zaujalo preview na Prince of Persia: Sands of Time z čísla 118, dočká se dalšího, tentokrát již finálního rozboru (89%). Každá velká legenda se v moderním světě herního průmyslu zpravidla dočká pokračování  a výjimkou nejsou ani Warlords – jak se tedy Mikoláši Tučkovi líbil čtvrtý díl Heroes of Etheria? Nejen podle udělených 80% bych si tipnul, že hodně. Stejně tak zaujalo i NBA Live 2004 (85%) a The Simpsons: Hit And Run  (78%).

Pokračujeme očekávanou fantasy RTS Lords of Everquest (81%), která měla ohrozit primát Warcrafta III, bohužel se však spíše tváří jako jeho kopie. Zpět do světa sportu nás uvrhne Championship Manager 03/04 (83%), následovaný akčním simulátorem futuristického vznášedla Yager (80%), který si bohužel můžou díky rozsahu zahrát pouze majitelé DVD mechanik. Aby simulací nebylo málo, na scénu přichází i Railroad Tycoon 3 (76%) i když tady by se možná hodil spíše výraz „budovatelská strategie“. O nic ochuzeni nebudou ani příznivci adventur – příspěvek o Uru: Ages beyond Myst (84%) je jistě nenechá chladnými nejen díky screenshotům, přibližujícím oku chtivého čtenáře i krásnou grafiku. Vysoko mezi oblaky létají stíhačky z Lock On: Modern Air Combat (78%) a posléze se  dočkáme další povedené RTS Lord of the Ring: War of the Ring (70%). Slzy nostalgie leckomu ukápnou při pohledu na titulek Robin Hood: Defender of the Crown - ano skutečně jde o remake TOHO Defenderu, leč recenze je bohužel převážně kritická a 58% napovídá, že autorům se dílo zrovna moc nepovedlo. Pomaloučku se blížíme do finále, po cestě však ještě čeká střílečka No One Lives Forever 2: Contract J.A.C.K. (59%), Total Club Manager 2004 (66%) a především produkt z domácích luhů a hájů - RTS Legenda – Poselství Trůnu 2 (75%). Úplně poslední místo si vysloužil Warhammer 40.000: Fire Warrior (48%).

Náš tip: tentokrát těžko vybrat, ale ČR má jediné želízko v ohni, navíc je to zrovna RTS a ne s právě nízkým hodnocením… tak co třeba Legenda – Poselství Trůnu 2?

Fenomén, Online, e-sports

Kdo předpokládá redukci i v této části časopisu, má opět pravdu – fenomén zkrátka není. Dozvědět se ale můžete podrobnosti o MMORPG City of Heroes, The Matrix Online či výrazech v EverQuest II. Úzký sloupeček obsahuje upozornění na weby čtveřice našich nejznámějších multiherních clanů (Necroraisers, Nublex, Neophyte, Bteam)  a přímo v sekci e-sport je k nalezení zejména celá řada stručných tiskovek, od cheatování v Counter Strike přes nakupování hráčů v ČR (potažmo i bytů a trenérů pro ně) po CPL Dánsko. Celkově  si nejvíce místa vydobyl klan Necroraisers, mj. si můžete přečíst i minirozhovor s jeho novým trenérem. Vše uzavírá Star Wars pro UT2k3, neboli Troopers: Dawn of Destiny (85%).

Techbox a srovnávací test

Potěší hned ze začátku milovníky sdíleného připojení, díky představení sympatického Edimaxu BR – 6104P (85%). Chcete-li si pořídit novou grafickou kartu, možná vám pomůže recenze ASUS V9560 Video Suite (82%) a na první pohled se mi zalíbil i přehrávač Creative DAP Jukebox ZEN NX Xtra (85%). Chlazení není nikdy dost ani u přetaktovaných procesorů AMD a tak přichází další novinka – Arctic Cooling Copper Silent 2L (85%). Pro kvalitní poslech hudby i zvuků jistě poslouží sestava Creative Labs Inspire 2.1 P380 (81%) a poučit se lze i o principech fungování digitální televize. Zakomponován byl také sloupek s přehledem internetových adres našich vybraných fotbalových klubů. Konečně dospějeme k  Advanced SMTP Serveru (80%), aneb bezpečnosti není nikdy dost  a RAM Saveru Pro 3.4 (69%), který vypomůže se správou paměti.  V testu došlo na pět základních desek pro Athlon AMD XP a Duron, kdo z něj vzešel jako vítěz si už musíte přečíst sami. Tradičně neschází ani rubriky Počítač na hraní a Ještě lepší hraní.

Náš tip: všechny zajímavost kolem klanu Necroraisers

Zábava a návody

V tomto pořadí obnáší rubriky informace o komiksu Gipsy 4 – Oči černé, Matrix Revolutions (60) a konečně albu Robbieho Williamse Live Summer 2003 (80). Návod je věnován Star Wars: Knights of Old Republic a na vaše dotazy stále odpovídá i první pomoc.  Po seznamu cheatů pro hry Freedom Fighters, Chrome, Knight Rider, Greyhawk: The Temple of Elemental Evil, Savage, KnightShift a H And D II se v listárně mj. dozvíte jak vypadá takový výpis z ICQ logu redaktorů Score kolem páté hodiny ranní a to je s výjimkou obvyklého přehledu obsahu CD/DVD a Shut Downu doopravdy vše. No vlastně ne tak úplně, přeskočil jsem totiž ještě tipy a triky na přiloženou plnou hru. A jaká že to tedy je? To vám prozradí až naše detailní rozpitvání DVD přílohy…

DVD Strana 1

Plná hra: Battle Realms

Demoverze: Combat Mission: Afrika Corps, Deus Ex 2: Invisible War, Dungeon Siege: Legends of Arranha, Greyhawk: Temple of Elemental Evil, Jetfighter 5, Kao the Kangaroo 2,  Live for Speed, Lords of Everquest singleplayer demo, Max Payne 2: Fall of Max Payne, Railroad Tycoon 3, Secret Weapons Over Normandy, Taxi Racer London 2, Terminator 3: War of Machines, Traitors Gate 2: Cypher, Taxi Racer New York 2, Uru: Ages Beyond Myst, Championship Manager 03-04, Virtual Skipper 3, Against Rome, World Championship Snooker, V - Rally 3

Redakce/Plná hra: Rally Trophy Patch, Rally Trophy manual, neoficiální průvodce Arx Fatalis, češtiny do her – Evil Islands, Desperados, Arx Fatalis

Servis: systém – Direct X 9.0b, VIA 4 in 1 v.4.49, grafika - NVIDIA Forceware XP pro Windows 2000 a XP ver. 52.16, NVIDIA Detonator XP pro Windows 95, 98 a ME ver.45.23, ATI Radeon Catalyst pro 2K/XP v 3.9, ATI Radeon Catalyst pro 98/ ME v 3.9, ATI Control Panel 3.9 pro ME/2K/XP, Matrox PowerDesk v 6 pro 2K/XP ver. 5.91.008, Matrox PowerDesk pro 98/ME ver. 6.82.016, zvuk - Soundblaster Live! Driver Pack 5.1 pro 2K/XP, SB Audigy 2 DriverPack 3 pro 98/ME/2K/XP, Gamesurround Fortissimo II (98/ME/2K/XP), Gamesurround Fortissimo III (98/ME/2K/XP), video - Divx 5.1, Windows Media Video 9 VCM Codec, All in 1 Codecs Pack ver. 5.0.5.8, periferie - IntellitypePro v 2.2, GRAVIS XPERIENCE 4.5 Beta, Logitech MouseWare v 9.75, MS SideWinder Game Controller Software, Logitech WingMan

Extra: patche - Star Wars: Knights of The Old Republic beta 1, Etherlords II CZ 1.02, Worms 3D, herna - Becher Race, Becher Rescue, Wakeboarding XS, Horrorween, Alcohol and Ammo, Airlane 3D, Planeta Příšer 2, Bill De Bill: Ďábel na špínu, Tanky II - Ještě Větší Pařba, návody

Programy: system - Power Archiver v. 8.1, PC Inspector File Recovery 3.x, Kaspersky Anti-Virus v. 4.5, FilZip 2.1, Acrobat Reader 5.05 CE, CD BurnerXP Pro 2.0, Total Commander 6.01, multimedia - CD Rider v 2.0, BSPlayer, K - MP 3 5.0, Any DVD 3.1.0.1, Real One Player Basic, Easy Video Joiner 5.21, MicroDVD Player 1.2, WinDVD 4.0m grafika - 3D Mark 03, Powerstrip 3.40, Snag It 7.0.2, online - Bullet Proof FTP, Download Accelerator Plus 5, Getright 5.02, Trilian 0.74

Game Test

Speciál/Tapety/Šetřiče: mj. Homeworld 2, Diablo: Lords of Destruction, Deus Ex, Death to Rights, Commandos III: Destination Berlin a další…

DVD Strana 2

Plná hra: Star Chamber,  America Army: Operations 2.0

Demoverze: Total Club Manager 2004, Joan of Arc, Battle Mages, Harry Potter: Quiditch World Cup

Extra: mody - Red Orchestra 1.1.1 (pro UT 2003), Frag Ops 1.26 (pro UT 2003), Steam Counter-Strike v.1.6 + Half-life 1.1.2 patch,  Shattered Oasis 1.08 (pro UT2003), Cold Strike 1.3 (pro C&C: Generals), Lord of the Rings - The White City (pro Age of Mythology), DeathBall 1.9 (pro UT 2003), CarnageMod 01.b (pro Star Trek Elite Force), Troopers: Dawn of Destiny (pro UT 2003), Battle Grounds 1.2 (pro Half-life), International Online Soccer 2.0 (pro Half-life), Invasion (pro Half-life), The Gate (pro Half-life), Infection (pro UT 2003), update central –
Age of Mythology v.1.07, Battlefield 1942 v.1.5, Unreal Tournament 2003 v.2225, Operation Flashpoint CZ v.1.46, Elder Scrolls III: Morrowind v1.2.0722, Warcraft III: Reign of Chaos v.1.12 CZ, Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast v.1.04, Command and Conquer: Generals v.1.7

Vynechat nesmím ani příjemný bonus v podobě vloženého oboustranného plakátu s motivy Star Wars: Knights of the Old Republic a  Deus Ex: Invisible War. Pokud vás zaujala položka update central na druhé straně DVD, jde o novinku přinášející nejaktuálnější patche pro vybrané hry. Score herní liga je tentokrát dotována titulem Pirates of the Caribbean a trvá do 12.1.2004, takže máte ještě dost času. Speciální upozornění patří též samozřejmě demoverzi Deus Ex: invisible War.

Score 119

Preview – Johanka z Arku, ZOOM: Armed and Dangerous

Recenze –  SW: Knights of the Old Republic, Deus Ex 2I: Invisible War, Hary Potter: Mistrovství světa ve famfrpálu, Silen Storm, Prince of Persia: The Sands of Time, Warlords IV, NBA Live 2044, The Simpsons: Hit and Run, Lords of EverQuest, Championship Manager 03/04, Yager, Railroad Tycoon 3, Ages beyond Myst, Lock On: Modern Air Combat, LotR: War of the Ring, Robin Hood: Defender of the Crown, Contract J.A.C.K., Total Club Manager 2004, Legenda: Poselství Trůnu 2, Warhammer 40. 000: Fire Warrior.

Návody – Star Wars: Knights of the Old Republic

Téma – není

Techbox – Hardwarové novinky, Softwarové novinky, Testy základních desek pro AMD 110, Počítač na hraní, Ještě lepší hraní

Zábava – Hudba, Komiks, Film

Redakční rubriky – Úvodník, Novinky, Soutěž SW: KotOR, Upoutávka číslo 120, Předplatné, Soutěž: Korea. Forgotten Conflict, Soutěž: Piráti Karibiku, Soutěž: Legenda, Online hraní, Dopisy, Obsah CD/DVD, Manuál: Battle Realms

Obálka: 7/10
Obsah časopisu a čtivost: 7,5/10
Obsah přílohy: 6,5/10
Engine CD/DVD: 6/10

Doposud nejlepší mnou zpracovávané číslo, především díky velkému počtu recenzí toho skutečně nejlepšího, co před svátky vyšlo a co se do 132 stránek dalo nacpat (byť na úkor jiných rubrik). Stejně tak mě potěšil i výběr plné hry a přiložený plakát, potažmo novinky na DVD. Jediný mínus vidím v tom, že nezbylo místo pro slíbený článek o historii herních časopisů v ČR, na který jsem se hodně těšil, ale nemůžu mít zkrátka všechno.

Celkové hodnocení: 7/10

Diskuze (12) Další článek: Fight Club - galerie nových screenů 3D mlátičky

Témata článku: , , , , , , , , , ,