Castle Attack – vezměte hradby útokem!

Jednoduchá a přitom velice zábavná hra. Tak by se jednou větou dal charakterizovat Castle Attack. Hra, v níž se stanete obráncem hradeb, na které útočí nekonečné hordy krvežíznivých nepřátel. Když zvládnete klackaře, rytíře, kušisty, přivolají si vaši nepřátelé na pomoc dokonce i katapulty a to je pak teprve ta pravá řež. Hra je šířena zcela zdarma, ale zajistí vám zábavu na dlouhé hodiny.
Princip hry

V záři zapadajícího slunce se pomalu schyluje k bitvě, lučištníci leští tětivy svých luků, rytíři brousí své meče a chudina sbírá kdejaký klacek nebo alespoň kámen… To by mohl být úvod k historickému velkofilmu, ale stejně tak k vynikající hře Castle Attack, kterou vám dnes přinášíme. Princip hry je jednoduchý, ale snad právě proto je mimořádně zábavný a věřím, že u hry strávíte dlouhé hodiny. O co jde… Ovládáte tři lukostřelce, kteří stojí na hradbách a brání urozenou paní spolu s dělníky, kteří se lopotí se stavbou hradu. Proti vám vybíhají desítky nepřátel, jejichž jediným cílem je… zemřít za vlast, tedy – to také, ale především dostat se k hradbám, kde stojí vaše trojčlenná jednotka a pod palbou jejich šípů rozbořit zeď. Pokud se jim to podaří (každá zeď se skládá ze tří segmentů, které musí rozbořit) a lukostřelec se octne stejně nízko jako oni, je to jeho konec. Muže z hradeb můžete přesouvat na stavbu hradu, kde se za normálních okolností lopotí jeden dělník. Úměra je jasná – čím více lidí přesunete na stavbu, tím rychleji bude hrad postaven, ale citelně vám budou chybět při obraně hradeb.

Speciality

V zásobě máte i jeden kotel s vařícím olejem, který můžete použít v případě nejvyšší nouze, tedy tehdy, kdy se u hradeb nakupí větší množství nepřátel. Když se ho rozhodnete vylít na nic netušící ubožáky, tak ti hezky vzplanou jako živé pochodně, dokonce i s příslušným zvukovým doprovodem.

Castle AttackCastle Attack

Levely a jednotky

Hra obsahuje nevím kolik levelů, ale minimálně šest, protože o tom vypovídá listina vítězů. Mým osobním rekordem je pátý level, kdy proti vám nepřítel nasadí i katapulty – ty musíte vyřídit dříve než vystřelí, protože pokud se jim podaří vypálit, tak se s jednou částí zdi a vojákem na ní stojícím můžete rozloučit. O level dříve než katapulty, se objeví vojáci s kušemi, což je také sebranka proradná, mimořádně zákeřná a je radno zprovodit je ze světa dříve, než se dostanou k činu. Pokud takový kušista vystřelí šipku, jistojistě zasáhne některého z vašich vojáků – to je velmi nemilé a existuje pouze dvojí obrana. Jak už bylo napsáno, jednou z možností je zprovodit ho ze světa dříve, než se mu podaří vystřelit, druhá možnost spočívá v mimořádně fikaném taktickém tahu, kteréhož jsem zcela jistě autorem: jakmile vidíte šíp letící proti vám, stáhněte na chvilku vojáka na stavbu a jakmile šíp přeletí, můžete jej vrátit zpátky do bitevní vřavy na hradby.

Zvuky

Jsou vynikající! Když na blížící se chudáky nepřátele vylijete vařící olej, slyšíte krásné syčení a praskání ohně jakmile vzplanou. Stejně tak jsou pěkně slyšet letící šípy a jejich zabodávání se do těl postupujících nepřátel a jejich rykot, když zápasí se smrtí.

Grafika

Vzhledem k tomu, že se celá hra odehrává na jediné obrazovce a jediná změna obrazu spočívá v přesunu vojáků, což je pár pixelů, bylo by těžké hodnotit grafiku, přesto si myslím, že vzhledem k typu hry je na vysoké úrovni.

Ovládání

Kombinace kláves, kterou se hra ovládá je zprvu nepohodlná a když budete chtít mířit, tak si uberete vojáky na stavbu a naopak (pro obě tyto činnosti se používají kurzorové šipky), ale brzy si zvyknete a pak vám nějaká nepraktičnost ovládání ani nepřijde.

Dodatečné informace

Castle Attack je šířen jako reklama na hru Stronghold a pokud tato strategie bude stejně zábavná jako tato pidigamesa, máme se určitě na co těšit! Ostatně i obrázky, které se během hraní promítají do velkého čtverce v rohu obrazovky napovídají, že půjde o zajímavý titul.

Download (2,2 MB) zde; VypalCD zde (link dodáme později).

Diskuze (2) Další článek: Jaká loga používají výrobci počítačových her?

Témata článku: , , , , , , , ,