Co najdete v Gamestaru 40?

Jak se dalo čekat, ani květnový Gamestar nijak výrazně nezměnil svou tvář. Na zásadnější změnu si tak musíme ještě chvíli počkat, současný neutěšený stav obsahu i formy časopisu přetrvává i téměř rok pro změně redakce i stylu časopisu. Pojďme se podívat, co v čísle 40 najdeme zajímavého.

Opět vše při starém – tak by se jednou větou dala shrnout podoba květnového Gamestaru. Stesky čtenářů, kterým se současná tvář Gamestaru nepozdává, stále nejsou vyslyšeny. Návrat ke starým dobrým časům už asi očekávat nelze, takže nezbývá než čekat, jestli se současná redakce přece jen nerozhoupe ke koncepčním změnám.

I květnové číslo nijak nezaujme ani obsahem, ani formou. Ačkoli katastrofální vzhled novinek byl aspoň trochu vylepšen, na celkové grafické podobě časopisu se nic zásadního nezměnilo. Někomu se layout líbí více, někomu méně, nicméně je nutné konstatovat, že si Gamestar aspoň dlouhodobě zachovává svou podobu a nemění každou chvíli grafický styl.

Co se týče obsahu, ani zde nenalezneme žádnou podstatnou změnu. Jak to trefně vyjádřil jeden čtenář v dopise otištěném v dubnovém čísle, „od příchodu nové redakce se víc zrušilo než vymyslelo, GS už svou originalitu a odlišnost od konkurence dávno ztratil“. A tak v Gamestaru marně budete hledat cokoli, co by jen trochu vybočilo ze zaběhnutého schématu, kterým se Gamestar, stejně jako ostatní časopisy, prakticky již několik let řídí.

Redakce má stále problémy zařazovat články do rubrik, a tak kromě rubriky Extra (ve skutečnosti preview, jenže hned na začátku časopisu, s mnohem větším podílem obrázků – vlastně je to novinka v rozsahu preview...) zavedla rubriku bez názvu, kam umisťuje články, které se zrovna jinam nehodí (téma, rozhovor, velké preview atd.). Příslušný článek pak není ani v obsahu, resp. je vytažen mimo standardní obsah. V tomto čísle se zde dočteme o připravované hře Mafia. Jak se to liší od klasických preview?

Recenzí je stále pomálu (11 na 28 stranách), průměrné hodnocení se vyšplhalo na 77% (nutno podotknout, že zřejmě oprávněně, květnové číslo je bohaté na špičkové tituly – nejhůře hodnocená hra má 63%). Gamestaru již zřejmě dochází síly, a tak začínají spolupracovat s webmagazíny (recenze na HoMAM 4 od J. Sládka, redaktora Bonuswebu). Že by názor, že schopní lidé sedí pouze v redakcích papírových časopisů, vzal za své?

Gamestar si jako jediný časopis zuby nehty drží rubriku konzolí, i když již několik měsíců smrsknutou na dvě strany. Myslím, že tato rubrika by si zasloužila zrušení již dříve a mnohem více než některé jiné, zvlášť s ohledem na stále se zvyšující počet časopisů pro konzolisty.

Návody jsou již tradičně výborné. Na rozdíl od ostatních článků pod nimi není nikdo podepsaný, navíc všechny zde uvedené návody či krátké tipy vyšly v dubnovém či květnovém čísle německého Gamestaru – že by přece jen přebírání článků, kterým se šéfredaktor tak brání v odpovědích na dopisy? Škoda jen, že návody nemají větší rozsah...

Některé rubriky si dlouhodobě drží svou laťku – kromě pěkně zpracovaných návodů se musíme především zmínit o článcích věnovaných hardware. Po odchodu Tomáše Varoščáka tak má Gamestar pouze v osobě Lukáše Erbena autora, který píše kvalitně a čtivě, rozumí svému oboru a vyhýbá se výkyvům.

Obsah přiloženého CD je opět podprůměrný. Engine má svá nejlepší léta již dávno za sebou (pokud je někdy vůbec měl) a zasloužil by si obměnit. Mnohem horší ovšem je, že obsahově se cover CD prakticky nemění. Čtenáři tak marně čekají na nějaké tematické kolekce, speciály či podobné výběry, které jsou tak žádané a kterými se Gamestar v dřívějších dobách pyšnil. Databáze starších čísel stále chybí, demoverze stále zabírají relativně malý prostor (v květnovém čísle „rekordních“ 326 MB – pouhých pět demoverzí!). Kdy už konečně přejde i Gamestar na 700 MB CD? Kdy se zruší diskmagy (Realtime, Filmshot) a další „nezbytné“ součásti a uvolněné místo se věnuje demoverzím, když už ne tematickým kolekcím?

Na druhou stranu je nutné pochválit Gamestar za trvalou snahu umisťovat na CD češtiny (ve spolupráci s Mrazíkem a dalšími „amatérskými“ překladateli). Rozhodně je lepší zkopírovat si 100 MB (!) češtinu do Cultures z CD než ji tahat z Internetu pomalým modemovým připojením. Potěšeni budou opět fanoušci 3D akcí (mody a boti pro Half Life a Quake 2, především Day of Defeat 2 se 140 MB) a HW fanatici (sada sharewarových programů pro vypalování CD).

Plná hra tentokrát příliš neoslní, přece jen téměř pět let stará arkáda asi není to, co by si většina čtenářů představovala (asi byla cenově dostupná). Vydavatelství logicky nemá na to, aby každý měsíc covermountovalo špičkovou hru, jako byla v dubnu Earth 2150 (i když pravděpodobně většinu nákladů zaplatilo německé IDG). Nicméně pokud Claw vyzkoušíte, je možné, že u něj měsíc vydržíte. Kladně je nutno hodnotit přiložení patche a editoru na CD1 (i když neznalý čtenář asi nepochopí, že má soubory patche zkopírovat do adresáře s hrou – instalátor chybí, stejně jako jakýkoli popis).

Asi by to chtělo čerstvou krev do redakce časopisu – za současného obsazení je pramalá naděje na podstatné zlepšení pozice Gamestaru mezi konkurencí. Nezbývá než doufat, že aspoň některá přání čtenářů budou vyslyšena a kvalita časopisu se bude pomalu, ale jistě posouvat aspoň tam, kde byla zhruba před rokem.

Obsah Gamestaru 40

Extra: Tomb Raider: The Angel of Darkness, Unreal Tournament 2003, Grand Prix 4

Téma: Mafia

Preview: No One Lives Forever 2, Sudden Strike 2, Team Factor

Recenze PC: Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast, Dungeon Siege, The Sims: Vacation, Heroes of Might and Magic 4, Virtua Tennis, Europa Universalis 2, Cossacks: The Art of War, Might and Magic, Darkenede Skye, Warlords Battlecry 2, Grandia 2

Recenze PS2: Ecco the Dolphin: Defender of the Future, Headhunter

On-line: Lienage 2: The Chaotic Chronicle

Hardware: AMD Hammer, CeBIT 2002, Jak na Cactus Data Shield, DXT Matrix Future, Repro pro domácí kino

Návody: Civilization 3, Star Trek: Bridge Commander, Warrior Kings

Gamestar 40

CD1

Demoverze: Mobile Forces, Team Factor, Army Men RTS, Freedom Force, Starmageddon

Patche: Might and Magic IX v1.2, Claw v1.2

CD Star: Day of Defeat 2.0, SturmBot 1.2, Holy Wars Beta 2, HPB Bot 2.0, Holy Wars 2.22 SE, Michael Bot

Programy: CloneCD v.4b, CD mage, Exact Audio Copy, CDRwin, ClawEdit

Češtiny: JK2: Jedi Outcast, Cultures, Hitchcock, Poseidon

Systém: WinZIP 8.0, Media Player 6.4

Ostatní: Realtime 80, Filmshot 5/2002

CD2

Plná hra: Claw

Gamestar 40 CD1

Gamestar 40 CD2

Diskuze (12) Další článek: Ohlášena hororová akce Abducted

Témata článku: , , , , , , , , ,