Co najdete v Levelu 4/2002?

Jak se změnil Level poté, co začal vycházet oficiální Playstation 2 magazín? Dočkali jsme se konečně změny v CD enginu? Je poslední číslo plné aprílových žertíků? Jde to s Levelem od desíti k pěti jako u konkurence? Na všechny otázky by měl odpovědět tento článek.

Aprílové číslo Levelu bohužel nijak nevybočuje z řady předchozích čísel. Stejná grafická úprava, stejná obsahová náplň časopisu, stejný přístup ke čtenářům. Pokud jste si Level oblíbili, budete určitě spokojeni i s dubnovým číslem. Pokud naopak čekáte na nějakou zásadnější změnu, nedočkáte se jí ani tentokrát.

Level se již několik let profiluje jako časopis o počítačových hrách pro starší čtenáře. Nesnaží se však čtenáře poučovat či vychovávat – jde přece především o zábavu. A tak se občas na stránkách Levelu setkáte s humorem, který není infantilní ani trapný.

Ani Levelu se sice nevyhýbají občasné výkyvy, v průměru si však drží vysokou kvalitu. Díky tomu se zřejmě jedná o nejlepší časopis o počítačových hrách na našem trhu. Ani Level však pro své čtenáře nepřináší nic zásadně nového či odlišného, čím by mohl zaujmout své čtenáře.

Dubnové číslo je (až na malé výjimky) prosté všech aprílových žertíků. Obsah časopisu je standardní směsicí novinek, preview, recenzí, návodů, článků o HW a SW, kultury a tématických článků.

Rozsah recenzí se stále pohybuje pod 30 stranami, což je na časopis se 132 stranami relativně málo. V dubnovém čísle bylo recenzováno 15 her, průměrné hodnocení je poměrně vysoké (75%). Je sice pravdou, že v tomto čísle naleznete recenze na několik špičkových titulů (Dungeon Siege, Jedi Knight 2, HoMM 4 atd.), ani hodnocení dalších titulů se příliš neliší, takže jako celek nemá příliš velkou vypovídající hodnotu (tento stav ale přetrvává ve všech časopisech již několik let).

Největším přínosem pro čtenáře jsou tématické články. V tomto čísle naleznete rozsáhlý (8 stran) a pěkně zpracovaný článek o fenoménu Star Trek, kromě něj pak ještě rozhovor se Slavomírem Pavlíčkem, šéfem Cenegy, a informace o novém pokračování Tomb Raidera. Naopak rubrika HW, výstavní skříň Levelu, je tentokrát překvapivě malá a obsahem průměrná.

Slibované změny CD enginu se nekonají, redakce by s tím měla něco udělat – malá a nečitelná písmena, pomalé zobrazování doprovodných textů a obrázků, nicneříkající popisky např. u sharewaru, updatů atd. Databáze starších čísel je neaktuální, výběr sharewarových programů pochybný, chybí češtiny, na druhou stranu je nutno pochválit aktuální ovladače, slušný rozsah demoverzí (10 kousků, celkem asi 540 MB) a dobře využité místo na CD (680 MB).

Jako plná hra je tentokrát přiložena budgetová hra Plane Crazy, která by se klidně mohla dobře vyjímat mezi sharewarovými hrami. Nezbývá než se těšit na příští měsíc, snad nám MDK2 spraví chuť (další pochvala za včasné oznamování plných her na příští měsíc).

Obsah Levelu 4/2002

Téma: Star Trek

Rozhovor: Slavomír Pavlíček

Betatest: Soldier of Fortune 2 – Double Helix, TES 3: Morrowind

Preview: Age of Mythology, Might and Magic 9, Hoverace, War & Peace, 1914 – The Great War, Call Sign: Charlie

Reportáž: Tomb Raider: The Angel of Darkness

Recenze: Dungeon Siege, Jedi Knight 2: Jedi Outcast, Heroes of Might & Magic 4, Warrior Kings, Freedom Force, Dark Planet: Battle for Natrolis, Global Operations, RIM Battle Planets, Warlords Battlecry 2, Virtua Tennis, Heli Heroes, Incoming Forces, Artur’s Knights: Kapitola 2 - Merlinovo tajemství, Tropico: Paradise Island, Star Trek: Bridge Commander

Návody: Wiggles, Command & Conquer: Renegade, Polda 4

Hardware, software: IBM Microdrive, MSI GeForce 4 MX440, Talk Now!, Nintendo Gamecube

Obsah CD1

Demoverze: Bridge Commander, Dark Planet, Freedom Force, Heli Heroes CZ, Mobile Forces, Moorhuhn 3, Virtua Tennis, World Cup 2002, World Dance,

Video: Jedi Outcast

Extra: Databáze starších čísel, Paladin Antichat, C&C Renegade Sims add-on, UHS Reader 4.6, návody a UHS

Novinky: C&C Generals, Great War, Hero X, Highland Warriors, Hoverace, Mistmare, Postal 2, Silent Storm, Tomb Raider 6, War & Peace

Shareware: All To Tray, Anti Trojan 5.5, Disk Explorer Pro, ICQ 2002, IMail Pro 2002, Internet Organizer, Karaoke Kanta, Password Keeper, Tray CD Player

Updaty: BattleCry 2 v1.02, Plane Crazy v1.1, Polda 4, Pool of Radiance 2 v1.4, Warrior Kings v1.2

Ovladače: DirectX 8.1 eng Win9x, DivX 5.0, VIA 4in1 4.38, nVidia Detonators 28.32 Win9x, nVidia Detonators 28.32 WinNT/2000, Quicktime 5

Obsah CD2

Plná hra: Plane Crazy

Diskuze (3) Další článek: Codemasters na E3

Témata článku: , , , , , , ,