Co najdete ve Score 103?

„Strotrojka“ měla původně vyjít koncem srpna, jenže člověk míní a příroda mění. Díky ničivým záplavám se Score s pořadovým číslem 103 dostává ke čtenářům až v září. Optimisty i pesimisty musím zklamat – nové Score je prakticky stejné již více než rok. A co v něm tedy naleznete zajímavého?

První pohled čtenáře míří na obálku – tak co, je konečně přiložena Battlezone 2 nebo se zase z toho šéfredaktor nějak vylže? Hm, Europa Universalis – takže druhá varianta platí... Letmý pohled do úvodníku, jak je tentokrát absence Battlezone 2 zdůvodněna, a pak již zbývá jen vyslovit nepublikovatelnou nadávku a vrhnout se na zbytek časopisu.

Standardní nášup novinek ze světa počítačových her doplňují dvě vcelku pěkně provedené preview a hlavně velice zajímavý článek o potenciální herní bombě Republic: The Revolution v rubrice Zoom (doplněný ještě rozhovorem s ředitelem vývojářské společnosti). Zatímco novinky jsou vcelku slušně podané (i když na literárním útvaru této délky se nic moc zkazit nedá, zvlášť když zdrojem informací často bývají tiskové materiály výrobce), v preview se neblaze projevuje největší nectnost Score, která se naplno rozvine v recenzích – nemístný, trapný a křečovitý humor, který sráží kvality časopisu o několik pater dolů. Zvlášť výrazně je to patrné na článcích Tomáše Zvelebila, v menší míře i Mikoláše Tučka. Score se tak stále více profiluje jako časopis pro nejmladší čtenáře a svým pojetím odrazuje starší čtenáře.

Tématický článek potěší ty, kteří volají po zvýšení rozsahu návodů. Na celých deseti stranách se rozkládají tipy a triky k devíti „nejhranějším titulům uplynulého roku“. Pomineme-li nepřesnou formulaci – některé hry jsou již rok staré (NHL 2002) a jiné zase čerstvé novinky, nezbývá než podobný počin pochválit. Článek je doplněn sbírkou cheatů na několik dalších her.

Rubriku recenzí asi nejvíce postihlo letní herní sucho. I když zde nalezneme celých 20 recenzí na 35 stranách, průměrné hodnocení her je pouhých 53,5%. Při pohledu na některé recenzované tituly se nabízí otázka, jestli by méně někdy nebylo více. Vcelku nepochopitelný je prostor přidělovaný recenzím – zatímco některé hry s hodnocením kolem 60% se musí spokojit s polovinou strany a slušné tituly s hodnocením 70% s jednou stranou, nejsou výjimkou rozsáhlé recenze propadáků (Hero X – 35% - 2 strany, Pro Soccer Cup 2002 – 45% - 3 strany).

V rubrice Fenomén se setkáme s profilem společnosti Blizzard Entertainment. Článek je vcelku pěkný, nicméně zamrzí, že chybí jakýkoli odkaz na materiály, ze kterých autor čerpal. Pokud ovšem Score vytrvá v započatém trendu a bude každý měsíc přinášet sondu do historie některé významné herní společnosti, nebude asi většina čtenářů nic namítat.

Techbox si také zachovává svou klasickou podobu směsi HW a SW novinek, které mají s hraním někdy více, někdy méně společného. Pěkné články Počítač na hraní a Ještě lepší hraní jsou ve Score již pravidlem, stejně jako neslané nemastné minitesty (zde gamepady). V návodech se pak dočkáme pár rad do Warcraftu 3 a dokončení rozsáhlého návodu na Neverwinter Nights. Zbytek časopisu je pak zaplněn kulturou, dopisy čtenářů atd.

Na přiloženém CD naleznete inovovaný engine, který snad již konečně funguje i na starších operačních systémech. Většina dalších drobných chyb, které jsem zmínil ve článku o minulém Score, zůstává bohužel neodstraněna, a k plné spokojenosti tak stále ještě několik kroků chybí.

Omezená kapacita CD se stává vcelku velkým problémem, a tak ji Score řeší, jak se dá. V poslední době se ujal zvyk umísťovat demoverze, rozsáhlé mody a další materiál na druhé CD s plnou hrou, kde často zůstává nevyužitý prostor – a nejinak je tomu i v tomto čísle. Díky tomu se počet demoverzí vyšplhal na snesitelných 8 a zbylo místo i na mody pro několik oblíbených her současnosti.

Obsah CD byl zjevně šitý horkou jehlou, o čemž svědčí i drobné mouchy, které se ani tomuto číslu nevyhnuly. Tři češtiny z minulého čísla na CD zůstaly, byly doplněny pouze jednou novou češtinou. Návody dokonce zůstaly od minula úplně nezměněny, navíc šest z nich není z engine vůbec dostupných. Také skladba sharewarových programů se příliš neobměnila, většinou se pouze na CD dodala novější verze (někdy ani to ne). Časté zvyšování verzí oblíbených programů pak přináší jisté zmatky – např. Nero Burning ROM je anoncován ve verzi 5.5.8.2, v odkazu na instalační program se předpokládá verze 5.5.7.2, zatímco na CD je ve skutečnosti verze 5.5.9.0 – program se tedy musí instalovat manuálně. I přesto ale zůstává Score CD asi nejpestřejším cover CD mezi českými herními časopisy.

Ačkoli na Battlezone 2 budeme muset ještě minimálně měsíc čekat, nemusí aspoň strategicky zaměřená část čtenářstva zoufat. Vcelku slušná ekonomicko – válečná strategie Europa Universalis, jejíž plně počeštělý druhý díl se v současné době prodává na pultech obchodů, je vhodným doplňkem dlouhých podzimních večerů, které nás v nejbližší době čekají. A snad se příště dočkáme i slibované Battlezone 2...

Doufejme, že příští měsíc již nebudou na kvalitě časopisu znát ani srpnové záplavy, ani letní herní sucho, a dočkáme se zase jednoho z těch lepších čísel časopisu Score, což se o zářijovém rozhodně říct nedá. A po letech stagnace bych přivítal podstatné inovace a změny v konceptu – např. Invex by k tomu byl víc než vhodným termínem.

Obsah Score 103 (9/2002)

Preview: Need for Speed: Hot Pursuit 2, Lionheart

Zoom: Republic: The Revolution

Téma: Jak hrát a vyhrát

Recenze PC: Crazy Taxi, Age of Wonders 2: The Wizard’s Throne, Hostile Waters, Team Factor, Hero X, The Partners, Jazz & Faust, Kingdom Under Fire Gold, Next Generation Tennis, Celtic FC & Rangers FC, Heli Heroes, Dino Island, Pro Soccer Cup 2002, Darkened Skye, Artušovi Rytíři, International Cricket Captain 2002, Muscle Cars 2, Trainz, Steel Beast, Navy SEALs

Fenomén: Blizzard Entertainment

On-line: AND PG Challenge Summer 2002, Day of Defeat 3.0, Night of the Walking Dead

Rozhovor: Republic: The Revolution

Techbox: Hercules 3D Prophet 4800, Creative SoundBlaster Extigy, Matrox Parhelia 128 MB OEM, AMD Athlon XP 1900+ BOX, Thrustmaster Force Feedback GT Racing Wheel, Blogování, WinTasks 4.12 Professional, RivaTuner 2.0, Test luxusních gamepadů, Počítač na hraní, Ještě lepší hraní (Elder Scrolls 3: Morrowind)

Návody: Warcraft 3, Neverwinter Nights (3.díl)

Plakát: Neverwinter Nights + Darkened Skye

Obsah CD 1

Demoverze: Moonbase Commander, Stronghold: Crusader, OF - Resistance, Batman Vengeance, Battlefield 1942, Moral Minus

Videa: ST: Elite Force 2, Mafia, Jurrasic Park

Bonus: Republic tapety, OF: Resistance tapety, Batman Screensaver

Servis: DirectX 8.1 CZ, Detonator XP 30.82 W98/ME, Detonator XP 30.82 W2000/XP, DivX 5.02, Windows Media Codecs 8.0

Češtiny: Red Alert 2, Deus Ex, Commandos 2, SW Galalactic Battlegrounds + Clone Capmaigns

Extra: POD Bot 2.5, Scorpion Cheater 25, Flashpoint mise, Matrix mod pro Q3:A, Morrowind plugins

Návody: Age of Empires II, Albion, Atlantis, Atlantis II, Alien vs. Predator, Baldurs Gate, Broken Sword II, Commandos II, TES: Daggerfall, Dark Seed 2, Diablo, Die by the Sword, driver, Dungeon Keeper, Driver, Fallout 2, Half-Life, Horké léto 2

Od čtenářů: Undertaker 2, Korona 30, Fuckstory: Pátek, Escape 6

Patche: Disciples 2 CZ 1.41, Le Mans 24 Hours 1.1, Morrowind 1.2.0722, Freedom Force 1.1, Age Of Wonders 2 1.1

Programy: ACDSee 4.0, AntiKlez, Connection Meter 5.03f, Download Accelerator 5.3, Global DivX Player 1.9.5, HyperSnap DX 4.22.01, ICQ 2002a Build #3727, Nero Burning ROM 5.5.9.0, Virtual Dub 1.4.10, Winamp 3.00, Winace 2.20, Windows Setup 3.0, Winzip 8.1, Windows Commander 5.0, Score List 1.80, Tweak XP 1.34.1, Waterfall Pro 2.99, Trayer 3.10, CPU Killer 2.05, Riva Tuner 2.0 RC 11.1, Kapr 2.4, Compupic Pro 6.1

Herna: Scorched 3D, Animated Bounce, Sidewinder, Eternal Daughter, MER Innebandy

Plná hra +: EU Scenario, EU Main Theme

Obsah CD 2

Plná hra: Europa Universalis

Demoverze: Syberia, Farscape

Mody: S.W.A.T. Unreal Tournament Mod, Action Half-life Beta 5, GP4 Carset 2002, Battle in Helms Deep (mod pro BG2)

Patche: Industry Giant II 1.1, Dungeon Siege 1.1, Delta Force: Task Force Dagger 1.1

Extra: Black Hawk Down Counterstrike map pack, Into The Darkness (Chapter One), Galdalf pack pro NWN

Diskuze (13) Další článek: Milan Šteindler v titulu Simon the Sorcerer 3D

Témata článku: , , , , ,