Co najdete ve Score 92?

První herní časopis, který vychází v říjnu, je Score (nepočítáme-li říjnový Gamestar, který tradičně vyšel již v září). Čekání na Invex si můžeme ukrátit kromě jiného i četbou nového čísla Score, které nese číslo 92. Pojďme se podívat, co v něm najdeme zajímavého.
První herní časopis, který vychází v říjnu, je Score (nepočítáme-li říjnový Gamestar, který tradičně vyšel již v září). Čekání na Invex si můžeme ukrátit kromě jiného i četbou nového čísla Score, které nese číslo 92. Pojďme se podívat, co v něm najdeme zajímavého.

Na první pohled nové Score ničím nepřekvapí. Obsazení redakce je beze změny, celková koncepce také. Můj subjektivní názor je, že kvalita se pomalu a nenápadně zlepšuje. Za docela velký peníz (180 Kč) dostanete pořádnou dávku informací – 18 recenzí, 16 dem na CD a tři plné hry.

Od současné redakce se zřejmě nedají očekávat žádné zásadní změny, vše je podřízeno „velmi mírnému pokroku v mezích zákona“. Věrné čtenáře tak zřejmě Score neztratí, na druhou stranu pravděpodobně ani nezíská. Cílení na mladší generaci již není tak patrné jako v minulém období, takže časopis neurazí ani odrostlejšího čtenáře, pokud to zrovna není zarytý příznivec Levelu či Gamestaru.

Grafický vzhled Score se někomu může líbit, jinému ne. Faktem je, že styl zůstává již delší dobu zachován a čtenáři si na něj zvykli. Naštěstí se nekonají žádné výrazné prohřešky, jako je tmavomodrý text na černém pozadí, zuřivé střídání fontů v jednom článku či obrovské obrázky s minimem textů.

Rozeberme si nyní jednotlivé rubriky časopisu (a CD) podrobněji.

Obálka: ujde. Na někoho může působit dojmem přeplácanosti, faktem je, že většina podstatných informací je zde k nalezení. Záhadou zůstává, jaký klíč funguje při uvádění výčtu recenzí na obálce. Obrázek na obálce by mohl svádět k domněnce, že hrou čísla je C&C: Renegade a že uvnitř časopisu čtenář nalezne obsáhlou recenzi…

Obsah: na dvou stranách, relativně přehledný. Některé články mají v rámci obsahu doplňující komentář – opět není jasný systém, které ano a které ne. Rubriku Život v redakci bych zrušil – nevěřím, že to někdo čte a že takovéto informace potřebuje…

Novinky: tak mají vypadat! Dostatečně přehledné, rozumný pomět textů a obrázků. Na faktickém obsahu novinek zřejmě není co zkazit. Zaujmou i některé vložené rubriky (např. Tak jde čas, Klady a zápory, Největší zpoždění, Na surfu a Jízdní řád), zatímco smysl jiných (Špión vypovídá, Na koberečku či Čtvrtý rozměr) mi uniká.

Preview, Zoom: slušné, vcelku rozsáhlé, celkově bez připomínek.

Téma: pěkný článek o budoucnosti PC jako stroje pro hry, srovnání s existujícími i připravovanými konzolemi. Sympatické je, že autor přidává i vlastní názory, nespokojuje se pouze s papouškováním obecných faktů. Tradiční slabina takovýchto článků je vždy v odhadování směru vývoje v budoucnosti a ani tento článek jí není ušetřen – problém ovšem je, že jak to doopravdy bude, nikdy dopředu nevíme, ať se analytici trhů, prognostici a jiní vizionáři snaží sebevíc.

Recenze: tradiční silná i slabá stránka Score. Recenzí je jako vždy dostatek, žádný vyložený úlet zde tentokrát nenajdeme, ale na druhou stranu článkům chybí něco nepopsatelného – nějaký duch, který obvykle dobrými články prolíná. Jde o kvalitně odvedenou řemeslnou práci, ale čtenář nemusí získat dojem, že dotyčná hra recenzenta zaujala, že ji hrál dlouho a že se mu líbí. Někomu takový (skoro až sterilní) způsob vyhovuje, mně ne… Záhadou zůstává, proč některé (pod)průměrné tituly mají jedno- i dvoustránkové recenze, zatímco lépe hodnocené hry se tísní na půlstránkovém prostoru. Průměrné hodnocení je 64%.

On-line: krátký článek o hraní po kabelové televizi (zkompilovaný z několika zdrojů na Internetu) a několik ještě kratších článků o všem možném. Po obsahové stránce ani úrovní mne příliš nezaujaly.

Laboratoř: vcelku zbytečné dvě strany s návrhy her od čtenářů a poměrně zajímavý rozhovor se Zima software o titulu Polda 4.

Techbox: obvyklá porce novinek ze světa HW a krátký test pěti „levných“ grafických karet (na můj vkus až příliš krátký).

Návody: krátké tipy pro NHL 2002 a velmi rozsáhlý a podrobný návod na Operation Flashpoint. škoda, že podobných návodů není víc…

Zábava: nechci polemizovat o úrovni článků v těchto rubrikách, ale podle mého názoru takové rubriky do časopisu o počítačových hrách prostě nepatří. Spousta čtenářů je nečte a raději by přivítala více informací o hrách samotných.

Dopisy čtenářů: pomalu se zmenšuje rozsah (dvě strany, a to ještě s obrázky) i počet dopisů (pouze 4). Kdyby rubrika zanikla nebo se přesunula na CD, nevadilo by mi to…

Obsah CD: standardní kvalita. Proč ale je stručný na začátku časopisu a pak ještě podrobný na konci?

CD1: Standardní náplň cover CD. Velké množství dem rozhodně potěší, na druhou stranu tam příliš pecek nenajdete. Zbytek náplně je relativně kvalitní, včetně dvou freewarových her. Rozhodně potěší rozsáhlá databáze návodů a Score list (databáze obsahů minulých čísel Score).

CD2: Kvalitní letecký simulátor z druhé světové války Battle of Britain. Tomuto žánru příliš neholduji, takže jen zdůrazním, že hra je necelý rok stará a ve všech třech časopisech u nás si vysloužila hodnocení kolem 80%.

Co říci závěrem? Score si drží stále svou laťku, ani toto číslo nijak výrazně nevybočuje z řady čísel předchozích. Pokud máte ke Score vyložený odpor, nekupujte si ani toto číslo. Ostatní si za své peníze přijdou docela na své.

Obsah Score 92 (10/2001):
Preview: Polda 4, Hooligans: Storm Over Europe, Black & Black: Creature Isles, Throne of Darkness

Zoom: World of Warcraft, Command & Conquer: Renegade

Téma: PC Is Not Dead!

Recenze PC: Baseball Mogul 2002, Deer Avenger 4, Deer Hunter 5, Everquest Trilogy, FA Premier League Manager 2002, Kdo chce bít milionáře, Lego Racers 2, Madden 2002, Mega Babies Rescue Adventure, NHL 2002, Rally Paris Dakar, Sheep,Dog’N’Wolf, Skate Park Tycoon, Steel Panters Expansion, Survival: The Ultimate Challenge, Špión, Trophy Hunting 5

On-line: Hraní po kabelové televizi

Rozhovor: Zima Software – Polda 4

Techbox: Test grafických karet do 6000 Kč

Návody: NHL 2002, Operation Flashpoint

Obsah CD1
Plné hry: Abuse, Duck Hunting

Dema: Baseball Mogul 2002, Economic War, Far Gate, HardCore, Championship Manager, Inferno, Knights of Zarria, Madden 2002, Magic and Mayhem 2, Max Payne, Pearl Harbor, Ski-Doo X-Team Racing, Star Shatter, Steel Beasts, The Nations, World of Fighting

Updaty: Arcanum 1.0.7.0, Desperados 1.01, Diablo II 1.09, Vietnam 2 : SA 1.01

Servis: DirectX 8.0a, Detonator4 w2k/XP, Detonator4 w9x

Videa: Age of Mythologies, C&C: Renegade, Chaser, F1 2001, Freedom Force, Soldier of Fortune 2, Unreal Championship

Shareware: ACDSee32 3.1 (sr-1), Cacheman 5.0, Direct Connect 1.0 build 9, GameLaunch 3D 1.7, GameSpy 3D 2.54, GameSpy Arcade 1.08, Gozilla Free 4.0, HyperSnap Pro 4.11.02, ICQ 2000b beta build 3281, Nero Burning ROM 5.5.4.0, Sonique 1.95, UltraEdit 8.20, WinAmp 2.76, Windows Commander 4.54, WinARJ 32 8.0.0.8, WinRAR 2.80, WinZip 8.0

Návody: Dragon Lore, Gooka, Grom Fandango, Neverhood, Shivers, Shivers 2, Star Trek – TNG, SWAT 3, The Dame Was Loaded, Titanic (+ všech asi 150 návodů z minulých čísel)

Češtiny: Caesar III, Grand Theft Auto, GTA: London 1969, NOX, Tropico, Virtua Cop 2

Od redakce: Battle of Britain manual, DivX codec v4.01, Emperor: Battle for Dune map pack, PoDBot v2.5, Score List, Windows Media Codecs v8

Od čtenářů: Korona 19, Radioactive Cheater 4.0

Obsah CD2
Plná hra: Battle of Britain
Diskuze (3) Další článek: Týden: revoluční MMORPG a personální zemětřesení

Témata článku: , , , , , ,