Crash Bandicoot: historie čerta ze stáje Sony

Asi nejslavnější herní vačnatec má dobu největší slávy už nějakou chvíli za sebou. Pojďme si ale připomenout jeho nejúspěšnější kousky, propadáky a kde se vůbec tahle série zasekla?

Původními tvůrci série Crash Bandicoot jsou vývojáři ze studia Naughty Dog. Ano, studio, které má na triku sérii Uncharted a The Last of Us. Kdo by to do nich řekl, že začínali na skákačkách? Crash sice není jejich prvotina, ale řekněme, že je to první velký úspěch.

Začalo to v laboratoři doktora jménem Neo Cortex, který si hrál s mutacemi zvířat. Výsledkem jeho pokusů je Evolvo-Ray, který dokáže nevinné zvíře proměnit ve stvoření s nadlidskou silou. Do tohoto experimentu je zahrnut i Crash, který má být vůdce Cortexovy zvířecí armády. Cortexův kolega doktor Nitrus Brio ho ale varuje, že si nemá zahrávat s takovými věcmi. Samozřejmě si nedá říct a provede experiment. Ten se trošku zvrhne a následně utíká z Cortexova hradu.

1.jpg36715-Crash_Bandicoot_3_-_Warped_[U]-21.jpgN._Sanity_Island.png

Cortex se ze své chyby ale nepoučí a stejný pokus provede i na Tawně, Crashově přítelkyni. Ta zůstane uvězněná u Cortexe. Crash s tím ale musí něco udělat, a tak se vydává zpět do hradu, aby zachránil Tawnu a porazil doktora.

To je ve stručnosti příběh prvního dílu z roku 1996. A na to, že to byla "jen" 3D skákačka, je to i dneska zábava. Je pravda, že první Playstation už není zrovna nejmladší konzole, pořád má ale své kouzlo. A navíc si prvního Crashe oficiálně nikde jinde než na PS nezahrajete. Snad jen skrze emulátor.

maxresdefault.jpg

Byla to zkrátka zábava a po roce přišel druhý díl s podtitulem Cortex Strikes Back. Jak podtitul napovídá, Cortex je opět na scéně. Z jeho zničeného hradu dokázal uniknout ve vzducholodi a teď se vrací pro svoji pomstu. Vymyslel spletitý plán, který započal po probuzení v tajemné jeskyni. Tam našel krystal s velkou mocí. Na ovládnutí světa potřebuje ale všech 25, a tak využívá Crashe k nalezení zbývajících. Cortexovy plány ale překazí jeho kolega Nitrus Brio, který se s Crashem spojí za účelem zastavit Cortexův pokus o ovládnutí světa. A tady opět začíná výprava do základny zlého doktora.

Dvojka přinesla spoustu vylepšení. Více lahodila oku. Narozdíl od jedničky tady byly různorodější levely. A s tím se pojí i moje největší překážka. Mým největším nepřítelem byl překvapivě led. V zimních levelech jsem strávil nejvíc času, protože jsem zkrátka nezvládal klouzání. Vždycky to vycházelo tak, že jsem najel do nějaké potvory nebo rovnou do díry.

36715-Crash_Bandicoot_3_-_Warped_[U]-22.jpg36716-Crash_Bandicoot_[U]-6.pngcrashbandicoot_2.jpg

Ještě jsem nezmínil wumba fruit, ovoce, které sbíráte ve všech úrovních. Za sesbírání dostatečného počtu dostanete život navíc, a to se v některých levelech sakra vyplatí. Občas jste se totiž mohli zaseknout, třeba při utíkání před něčím. Je jedno před čím jsem měl utíkat, nikdy se to nepovedlo na první pokus. Proto jsem poctivě vysbírával wumba fruit, abych vůbec měl dostatek životů na zdolání úrovně. Ale dost o mých zážitcích, jdeme k tomu nejlepšímu.

Za nejlepší díl z celé série je obecně považovaná trojka. A není se čemu divit. Největší díl složený z několika světů. Každý z nich je situovaný do jiného prostředí a najdete v nich pokaždé jiné nepřátele. Přibyla navíc nová hratelná postava. Můžete ji znát už z druhého dílu. Je to Crashova mladší sestra, Coco Bandicoot. Většinou se na scénu dostane při “jezdících“ úrovních. Dokázala osedlat třeba nosorožce nebo sjížděla vlny na vodním skútru. Občas si i Crash dopřál trochu jízdy. Levely s motorkou jsou prostě nezapomenutelné.

maxresdefault (2).jpg

I tady se vám bude plést do cesty starý známý Neo Cortex. Poté, co se zřítil ze své vesmírné základny, probudil starověké zlo. Zlo jménem Uka Uka. Neplést si s Aku Aku, která je známá už z předchozích dílů. Uka Uka narozdíl od Aku Aku Crashovi nehodlá pomoct. Na scénu přichází další doktor. Nefarious Tropy si pohrává s časem a podaří se mu vytvořit funkční stroj času. Stále se v příběhu motají krystaly z dvojky. Ty chce využít i Uka Uka k ovládnutí světa. Díky Tropyho vynálezu se mohou společně s Cortexem vypravit do dob, kdy ještě byla známá poloha všech krystalů. Samozřejmě, že všechno dobře dopadne a zkáza světa je opět zažehnána. Ale na jakou dobu?

Po trojce si Crash odskočil od hlavní série na pořádné závody. Crash Team Racing je zkrátka Mario Kart s postavami z jiné série. Znáte to, taková klasika. Několik tratí, hratelných postav, powerupů a skvělý multiplayer. V jednoduchosti je síla.

Právě závodní odbočka byl poslední Crash, kterého měli na starosti vývojáři z Naughty Dog. Štafetu přepralo studio Traveller's Tales. Sice se snažili vytáhnout ze série to nejlepší, ale už to zkrátka nebylo ono. I na hodnocení to bylo znát. Předtím Crash sbíral osmičky, devítky a při prvním dílu od TT, The Wrath of Cortex, to sklouzlo někam k šestce. Poprvé se Crash také vydal mimo svoji domovskou konzoli. Krom Playstationu vyšel i na Xbox a Gamecube. Ve skákačkové sérii se došlo až k osmému dílu. Osobně jsem z novějších hrál jen Crash of the Titan. Sice to je hezčí, ale už to bylo takové “meh“. Děj těchto dílů se stále motal kolem Cortexe a Uky Uky. Občas přibyla nová postava, jako třeba Chrunch Bandicoot z dílu The Wrath of Cortex. Fanoušci čekali na ten díl, který Crashovi vrátí jeho zašlou slávu, a čekají stále.

gfs_52941_2_13.jpggfs_52941_2_48.jpg

Roku 2008 vyšel poslední velký díl jménem Mind over Mutant. Potom ještě vyšlo pár mobilních záležitostí, ale ty do hlavní série nebudeme počítat. Po něm se měl Crash ukázat i na minulé generaci konzolí ve hře Crash Landed, která ale byla bohužel zrušena stejně jako následovník Crash Team Racing.

Mimo hlavní série a závodní odbočky vyšlo ještě pár spin-offů. Třeba takový Crash Bash opravdu nestál za nic. Na Gameboyi se Crash přesunul do 2D prostředí, kde opět čelil doktoru Cortexovi. A tady příběh o jednom zmutovaném vačnatci pomalu končí.

Je tady ale jedna důležitá otázka. Podívá se někdy Crash i na Playstation 4? V minulosti se totiž podíval na všechny konzole od Sony. Na PS 3 sice jen v kompilaci prvních tří dílů, ale i to se počítá. Nadějně vypadala poslední událost Playstation Experience, kde na pódium vylezl Shawn Layden, který měl na sobě tričko právě s Crashem. A nepadlo tam o něm ani slovo. Tohle považuji za trolling největšího kalibru, protože v momentě. kdy vešel na pódium jsem si říkal: „Už bude konečně nový Crash.“.  Už si ani nepamatuji, o čem mluvil, ale Crash to rozhodně nebyl.

1-crash-bandicoot-the-top-ten-characters-of-all-time-jpeg-192872.jpg2.jpg609778-cmomx3032.jpg

Já bych určitě byl pro nový díl. Ale občas si říkám, jestli toho už nebylo moc. I kdyby to vypadalo lépe, nebylo by to zase to samé? Vývojáři by museli přijít s nějakým osvěžením, které Crashe postaví zase na nohy. Třeba nový záporák?

Poslední dobou většina mých článků končí tím, že se blíží E3 a po ní může být všechno jinak. A stejně je to teď. Takže držme Crashovi palce, ať už se s ním stane cokoliv.

Diskuze (6) Další článek: Incursions v The Division už zítra, venku je doprovodný trailer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,