Creative Cambridge SoundWorks DTT2200: Dnes vám zahrajeme

Společnost Creative je ve světě známá svými významnými počiny v oblasti digitálního zpracování zvuku. Co naplat, časy se mění a výrobci také. Anžto byla známá především jako výrobce kvalitních zvukových karet, pustila se i do jiných činností. Jak to dopadne, když se dopustí výroby aktivních reproduktorů? Tak právě to vám prozradí následující článek.
Společnost Creative je ve světě známá svými významnými počiny v oblasti digitálního zpracování zvuku. Co naplat, časy se mění a výrobci také. Anžto byla známá především jako výrobce kvalitních zvukových karet, pustila se i do jiných činností. Jak to dopadne, když se dopustí výroby aktivních reproduktorů? Tak právě to vám prozradí následující článek.

O co jde?
Stručně a jasně, jde o soustavu aktivních reproduktorů. Ta se skládá z pěti malých satelitů a jednoho poměrně velkého subwooferu. Satelity můžete buď zavěsit na zeď nebo nasadit na malé stojánky, subwoofer jednoduše umístíte někam do rohu nebo pod stůl.

Samotný subwoofer je pak jakýmsi centrálním místem celé soustavy. Je tu prvek pro regulaci basů, vstup, výstup a napájení. Součástí balení je i „dálkový“ ovladač, který spočívá v tom, že navíc dostanete i externí potenciometr spojený se subwooferem kabelem. Můžete jím nastavovat hlasitost a prostorové vyvážení zvuku (rovnováha Rear—Front). Nakonec v krabici ještě najdete zdroj, který dodává celé soustavě energii. Jde o klasický zdroj, nebudu se proto o něm blíže rozepisovat. Dovolte mi nyní po stručném a poněkud obecněji pojatém úvodu se dostat k dalším aspektům této soustavy.

Kvalita zvuku
Ta je na celkově slušné úrovni, zvuk je čistý a prokreslený, stále by se však na něm dalo leccos vylepšit. Basák duní vcelku přesvědčivě, ale odpovídá své ceně a především objemu, takže nižších basů na vyšší hlasitosti se sice dočkáte, ale nejsou již tak detailní. U subwooferu je však nutno ocenit jednu důležitou věc. Když totiž zvýšíte hlasitost třeba až na maximum, u většiny soustav by basák pochopitelně nezvládal, tato soustava to však řeší omezením síly basů. Zvuk pak sice není tak vyvážený, ale je to stále lepší než chrchlající basák.

Co se týče satelitů, lze je obecně označit za solidní a uspokojí i ty náročnější posluchače. V zásadě mají jen jednu nectnost, a tou je příliš malý úhel osy reproduktoru, což v praxi znamená, že musí být natočeny co nejpřesněji k místu poslechu.

Dejte mi prostor!!!
Nemá smyl to nějak zvlášť zdůrazňovat, prostorový zvuk je dnes již celkem známou skutečností a zbývá snad jen dodat, že musíte mít odpovídající zvukovou kartu. Konečně, prostorovosti si s touto soustavou užijete opravdu hodně, s dvěma satelity vzadu a vepředu a jedním uprostřed se už dají dělat použitelné efekty a znějí velmi přesvědčivě. Celkovému dojmu snad trochu ubírá kouzlo to, že celá levá strana (přední i zadní) reprodukuje výšky jaksi ledabyle a slyšitelně méně než pravá strana. Neštěstí je v tom, že je to zrovna na těch frekvencích, které prostě nemůžete přeslechnout. Nezbývá než doufat, že jde o kusovou vadu.

Budou vás mít rádi?
Tak třeba sousedi určitě ne. Soustava je velmi výkonná, ačkoliv tak na první pohled nevypadá. Basák duní velmi přesvědčivě a satelity vám také udělají dobře. Jen je smůla, že satelity jsou schopny vyššího výkonu v pásmu středů a výšek než basák v oblasti hloubek. Tak se totiž lehko stane, že subwoofer nestačí satelitům a zvuk tak ztrácí na svém půvabu.

Máš káblíky?
Těch dostanete takové množství, že se v nich moc nevyznáte. A když přeci, nebudete už patrně vědět, co s nimi, neboť jsou většinou tak dlouhé, že budou v pokoji průměrného počítačníka přebývat dlouhé metry mezi centrální jednotkou a satelity.

Aby toho nebylo málo, najdete kdesi na dně krabice i kabel pro spojení se zvukovou kartou. Ten je vyveden v barvách příslušných zásuvek na doporučované zvukové kartě (tou je karta Creative SB Live! Platinum), takže pokud ji máte, zapojíte soustavu během okamžiku.

Hlasitost
Jak jsem již zmínil, soustava obsahuje jednoduché dálkové ovládání, které odstraňuje nepříjemné shýbání se pod stůl při každé změně hlasitosti. Je možné jej přiloženou oboustrannou páskou přichytit třeba na monitor, aby bylo vždy po ruce.

Možnosti regulace jsou jen základní. Samozřejmě je zde regulace celkové hlasitosti, najdete tu i vyvážení zvuku mezi předními a zadními reproduktory. Tato regulace se ukázala jako velmi jemná, regulace však nemá lineární průběh, ale spíše geometrický průběh. To znamená, že zpočátku stačí pohnout hlasitostí jen trochu a zvuk se zesílí vemi rychle do vysoké hlasitosti, zatímco ke konci už jsou změny méně výrazné. Regulace má také trochu zpoždění, nejde ale o nic kritického, odhadem je to asi čtvrt až půl vteřiny.

Takže?
Aktivní reproduktorová soustava Creative Cambridge SoundWorks DTT2200 je za cenu přibližně šesti tisíc dobrá koupě, nezapomeňte, že nemá své využití jenom u počítače, ale že se jedná o řešení pokrývající i potřeby dobrého domácího kina. Nečekejte, že za tuhle cenu vám reproduktory poskytnou ozvučení obrovské haly, jsou to reproduktory pro normální domácí použití.

Výrobek k recenzi poskytl: Actebis
Cena včetně DPH: 6041 Kč

Diskuze (14) Další článek: Tony Hawk's Pro Skater 2 - Je libo masakr na prkně?

Témata článku: , , , ,