Čtyři jezdci Apokalypsy

Jsou hry, které u naprosté většiny počítačových hráčů nikdy nevzbudí příliš velké vzrušení - takových je dnes většina. Rychle přijdou a rychle zase odejdou, nahradí je nové kousky. Pak jsou tu ale také hry, které přicházejí pomalu, takřka potají, jen málo se o nich ví, ale jakmile se objeví, způsobí velký poprask. Jednou z takových by mohl být i titul Čtyři jezdci Apokalypsy čili Four Horsemen of the Apocalypse.

Her s biblickým námětem jsme tu už měli několik, naposledy a nejživěji si vzpomínám na výborného Mesiáše (Messiah) od "prodaných" Shiny Entertainment. Téma biblických příběhů má v sobě jakousi stálou, neopakovatelnou auru; opar dávných, temných věků, do kterých už dnes máme možnost nahlédnout jen zprostředkovaně. Stále se ale jedná o fascinující příběhy, které dokáží zaujmout tisíce a miliony lidí po celém (křesťanském) světě. Tohoto faktu se rozhodla využít společnost 3DO a jala se vyvíjet titul Four Horsemen of the Apocalypse - temnou, hororovou akční adventuru.

Na pomoc si přizvala jména, která zřejmě budou valné většině z vás zcela neznámá, ovšem ve světě komiksu se již po dlouhá léta jedná o hvězdné stálice, které ozařují komiksové nebe neustávajícím žehem. Tak například takový Simon Bisley, který začal svou kariéru na komiksové sérii 2000AD. Úspěchu se dočkal nejprve na anglické půdě, poté ho zmerčili v americkém DC Comics a už to jelo jako po drátku - ukrutně slavný Lobo, Batman a Judge Dredd. Spolupracoval také na klasikách jako Death Dealer, Aliens, bad Boy, F.A.K.K. 2 nebo Jaguar God. Jeho nejaktuálnější práce jsme mohli shlédnout v právě nedávno uvedeném snímku The Time Machine (Stroj času). Pro FHA vytvořil mimo jiné postavu hlavního hrdiny.
Druhým slavným jménem, tedy alespoň v oblasti komiksu (slavných jmen obecně tu totiž bude ještě víc), je Dave DeVries. Ten již přes třináct let spolupracuje s takovými giganty jako DC Comics, Universal Studios, Marvel Comics, Sega Videogames, dokonce i pro 3DO už dělal. Inu jak vidíte, bude mít hra Four Horsemen of the Apocalypse zajištěn maximální artistický potenciál.

Příběh bude, a to už si jistě každý z vás (uvědomělých křesťanů) domyslel, vyprávět o biblických čtyřech jezdcích Apokalypsy - jejich jména jsou Mor, Válka, Hlad a Smrt. Hlavním hrdinou je ale Abaddon , padlý anděl seslaný na zemi, aby pomohl zabránit blížící se katastrofě. Abaddon jste vy a musíte na zemi najít tři Vyvolené s jejichž pomocí zastavíte jezdce. Vězte, že to nebude nic jednoduchého - ony tři postavy jsou totiž prostitutka Jesse Horner, masový vrah Jimmy Ray Flint a zkorumpovaný politik Anderson Scott.

Nečekejte, že protloukat se více než osmnácti levely hry bude nějaký med - třeba Jimmyho totiž musíte nejprve osvobodit z elektrického křesla předtím, než si ho paní Spravedlnost usmaží k obědu. Jindy zase  půjde o ochranu některého z Vyvolených. Občas také dostanete možnost vybrat si, kterého z nich chcete do party, často to budou moct být všichni tři smrtelníci. Samozřejmě, že disponují různými speciálními dovednostmi, Jimmy třeba dokáže vycítit démony, Jesse umí léčit zranění a senátor Scott zase jednoduše přesvědčí vaše protivníky, že vlastně nejste tak úplně nepřátelé (prostě politik...). V tomto ohledu mi hra dost připomíná dnes již klasického Vampire The Masquerade: Redemption.

Podobně jako Vampire, ani FHA si nebude brát žádné servítky. Bude to v podstatě hra pro dospělé. Dočkáme se extrémního násilí všeho druhu i nejrůznějších nahotinek (také všeho druhu) - už teď je jasné, že bude v některých zemích zakázána nebo výrazně omezena (Německo). Krve potečou hektolitry, končetiny budou létat vzduchem a vnitřnosti vyhřezávat na podlahu. Tedy horor jak má být. Proto jistě najdou využití i speciální "finišovací" pohyby, kterými s uměleckou grácií ukončíte život-neživot svých protivníků. Jednou z těch typických je například baletní představení "Krvavá fontána", kdy pomocí dvou mečů váš hrdina usekne protivníkovi hlavu, přičemž z krku stále crčí krev. Nakonec pak Abaddon provede hloubkové a podrobné vyšetření žaludku pomocí useknuté hlavy. A když už jsem u těch zbraní, musím dodat, že ve svém arzenálu najdete nejen sečné a bodné, ale i střelné zbraně.  Každá z postav navíc disponuje jistými základními RPG statistikami, které se při boji s tím kterým druhem zbraně vylepšují.

"Tohle není hra pro vaše tatíky, spíš je to něco mezi Matrixem a Hellraiserem."

- Michael Mendheim, viceprezident společnosti 3DO

Hlavní linii příběhu mají postupně poodhalovat videosekvence ve filmové kvalitě a grafické práce dvou již zmíněných komiksových autorů. Ačkoliv se vše odehrává v současnosti, čekejte, že se objeví zrůdy nejrůznějších tvarů a vzezření - démoni a všelijaké ty pekelné kreatury vás budou pěkně z blízka obtěžovat až do konce, kdy se setkáte dokonce i se samotným Satanem.

A tím se dostávám k další ze zajímavostí téhle hry. Postavy totiž namlouvá hned několik slavných jmen. Hlavního hrdinu Abaddona si vzal na starosti Lance Henriksen, který se momentálně ve světě her velmi angažuje (namlouvá také například jednu postavu ve střílečce Red Faction 2). Lance Henriksena jistě všichni znají jako chmurného Franka Blacka ze seriálu Millenium. Pak tu je Tim Curry, další hollywoodská hvězda, která zazářila například ve filmu Ridleyho Scotta Legenda. A hádejte, koho Tim namluvil... oním tajemným není nikdo jiný než samotný vládce pekel, pan Satan. A do třetice slavné jméno - Traci Lords. Že vám to nic neříká? Inu, nebudeme běhat kolem horké kaše, jedná se o bývalou pornohvězdu. Ne, nenamluvila Jesse Hornovou, což bychom asi všichni očekávali, nýbrž paní (slečnu?) Mor (Pestilence).

Celá skvadra, která na téhle hře pracuje, si vydyndala rozpočet osmi milionů dolarů. To, jak jistě uznáte sami, vůbec není málo. Ale vysvětlujte to hollywoodským hvězdám - právě jejich honoráře se na tom podílejí zřejmě nejvíce. Uvidíme, nakolik se vývojářskému týmu podaří naplnit vlastní slova i vzrůstající očekávaní hráčů.

Titul Four Horsemen of the Apocalypse vyjde pro platformy PC, GameCube, PlayStation 2 a Xbox někdy v polovině příštího roku.

Diskuze (3) Další článek: První filmeček z HALO 2

Témata článku: , ,