Dead Island Definitive Collection: nemrtví znovu vstávají z hrobu (recenze)

Polské studio Techland sice za dobu své existence vytvořilo opravdu hodně titulů, nic je ale neproslavilo tolik jako zombie titul Dead Island. Ten však vyšel v roce 2011, a tak se vývojáři rozhodl vydat remaster. Povedl se?

Když Dead Island 9. října roku 2011 vyšel, byla v žánru zombie titulů silná konkurence. Valve kraloval se svým Left 4 Dead 2, zato studio Blue Castle Games nabídlo naprostou genocidu veškerého zombijstva ve svém Dead Rising 2.

Díky originálnímu ostrovnímu tropickému prostředí, naprosté volnosti, ale hlavně brutálnímu a dokonale masochistickému stylu boje si své místo na herní scéně Dead Island nakonec zkrátka zasloužil. Rok 2011 je ale v herní historii generace zpět a Dead Island by si dnes zahrál jen málokdo.

Studio se ale snažilo a na E3 2014 předvedli vtipný a svižný trailer na Dead Island 2… tento titul však náhle ze světa zmizel. Zombie prázdnotu se vývojáři snažili zaplnit celkem povedeným Dying Light, ale hlavně nedávno vydaným remasterem nejen prvního Dead Island, ale i Dead Island: Riptide. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé hry zvlášť.

Dead Island Definitive Edition

Jak jsem již zmiňoval, Dead Island je skvělá hra. V době, kdy vyšla, byla jedničkou v mnoha ohledech, ale graficky vždy tak trochu ztrácela. Hra je umístěná na tropický ostrov Banoi, kde náhle propukla zombie invaze a vy s hromadou zbraní po ruce drtíte jednoho nemrtváka za druhým. Díky tropickému sluníčku si hra ponechávala půvabný vzhled, jako kdyby se ostré paprsky snažili schovávat občasné nedodělky.

dead_island_1.pngdead_island_2.pngdead_island_3.pngdead_island_4.pngdead_island_5.pngdead_island_6.pngdead_island_7.pngdead_island_10.pngdead_island_8.pngdead_island_9.pngdead_island_10.pngdead_island_11.pngdead_island_12.png

Od té doby se vlastně tolik nezměnilo. Na pokrok, který remaster přinesl, se totiž můžete dívat dvěma pohledy. Pokud porovnáte původní hru s remasterem, je to úžasný pokrok. Mnoho detailů se dorovnalo, drcení nepřátelských hlav je příjemně brutálnější a sluníčko jasnější. Ostatně kvalita grafiky hodně připomíná parkourové Dying Light. Na druhou stranu ale remaster nedokázal, na rozdíl od příkladového Halo: The Master Chief Collection, dosáhnout kvalit dnešních AAA titulů.

Vzhledem k mé rozmazlenosti, která se s grafickým pokrokem posledních let dostavila, na mě hra působí stejně jako předtím. Při pohledu na zářivé slunce jsem sice ohromen, ale jakmile se přede mnou objeví nějaké NPC, musím se podívat na obrázky z původní hry, abych uvěřil, že si hra skutečně prošla pokrokem.

dead_island_13.pngdead_island_14.pngdead_island_15.pngdead_island_19.pngdead_island_20.pngdead_island_21.png

Pokud ale odložíte drobnohled, nemůžete se na hru zlobit. Remaster ji skutečně oživil a to je dobře! - jedná se totiž stále o kvalitní titul, který je sice žánrově již krapet zaostalejší, stále má ale co nabídnout. Převážně z hlediska kooperace se pořád jedná o výjimečný zážitek. Zapomenout ostatně nesmíme ani na českou lokalizaci. Hra navíc obsahuje všechna svá dosavadní DLC.

Dead Island: Riptide Definitive Edition

Srovnatelně stejný pokrok najdeme i v Riptide. Pokud jste hru hráli, tak víte, že i dříve byla v mnoha ohledech naprosto stejná jako původní Dead Island. Jen se přesunula o kousek dál na tropický ostrov Palanai a souboj se zombíky může začít znovu.

riptide_13.pngriptide_1.pngriptide_2.pngriptide_3.pngriptide_4.pngriptide_5.pngriptide_6.png

Musím ale uznat, že i když grafika je naprosto shodná, tak zejména osvícení zde vyniklo prvotřídně. Palanoi je totiž o něco zarostlejší a mezi větvemi je skutečně radost sledovat, jak paprsky prochází až dolů. Zejména v prologu na lodi působí bouře prvotřídně a atmosféru vám nezkazí ani nemotorní mariňáci.

Hlavní výhodou je ale příběhová návaznost. Riptide je slabší než jednička, o tom jsme se snad přesvědčili všichni. Hodně tomu přispívá i to, že je hra odtrhnutá od v jedničce nabyté atmosféry, což nedokáže zachránil ani krátké příběhové shrnutí. Nyní se vám v kolekci nabídne kompletní příběhový zombie zážitek, u kterého si s radostí zkrátíte dlouhé večery.

riptide_7.pngriptide_8.pngriptide_9.pngriptide_10.pngriptide_11.pngriptide_12.png

Dead Island Retro Revenge

Veškeré zde rozebírané hry můžete koupit samostatně, pokud si ale koupíte celou kolekci, dostanete zdarma i Dead Island Retro Revenge. Jedná se o jednoduchou hru laděnou do stylu arkádových automatů. Vaše postava neustále běží a vy jen vybíráte, kde má běžet a pomocí tlačítek mlátíte.

retro_1.pngretro_2.pngretro_3.pngretro_4.png

Jedná se o jednoduchoučkou hříčku, která není jako součást kolekce vůbec špatná, ale samostatně ji nekupujte. Je to holt chvilkové zabití času na pixelových zombících s menší dávkou příjemného humoru.

Dostupné pro: PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Akční adventura
Výrobce: Techland
Začátek prodeje: 31. května 2016
  • Lepší grafika
  • Oprášení brutality
  • Skvělá cena
  • Všechna DLC v kupě
  • Graficky stále průměrné
  • Žánrově zastaralé
  • Přítomnost chybiček

Remaster Dead Islandu se sice nemůže rovnat dnešním AAA titulům. Povedlo se mu ale obnovit hratelnost titulu, který má stále co nabídnout. Jste-li fanoušky zombíků, neváhejte ani minutu.

Diskuze (3) Další článek: MMO APB Reloaded potají vyšlo na Xbox One, na PS4 dorazí později

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,