Devil May Cry – první hratelná ochutnávka

Pokud patříte k majitelům PlayStationu 2, pak pravděpodobně někdy touhle dobou dokončujete hru Resident Evil Code Veronica X. Možná, že na jejím konci si začínáte uvědomovat existenci druhého DVD, přiloženého v obalu hry. To by ale byla chyba, jde o nejzajímavější hratelné demo pro PS2 od Metal Gear Solida 2.
Hru k recenzi zapůjčila firma:
Pokud patříte k majitelům PlayStationu 2, pak pravděpodobně někdy touhle dobou dokončujete hru Resident Evil Code Veronica X. Možná, že na jejím konci si začínáte uvědomovat existenci druhého DVD, přiloženého v obalu hry. To by ale byla chyba, jde o nejzajímavější hratelné demo pro PS2 od Metal Gear Solida 2.

Capcom ví stejně dobře, jako každý hráč nebo novinář, že jejich série Resident Evil už zastará. Na jednu stranu vypadá každý díl o pěkný kus lépe, na stranu druhou je to však stále to samé – střílíte zombie made in Umbrella. I když v případě nového remake hry Resident Evil pro GameCube to stále stojí za hřích, je na čase, aby šli autoři RE dál. Vynikajícím se ukázal druhý díl jurskoparkové série Dino Crisis, který byl tisíckrát akčnější něž RE (Dino Crisis 2 disponuje nekonečným počtem nábojů a nepřátel) a rozhodně zajímavým byl i Onimusha (ačkoliv ten hodně těžil z nedostatku kvalitních titulů v začátcích PS2). Fanoušci Capcomu však netrpělivě čekají na hru, která byla ohlášena již před několika lety při úvodním seznamování veřejnosti s PS2. Devil May Cry (Ďábel může naříkat) měl být tím skutečným odpoutáním se od klasických klišé RE her, ať už jde o herní rozhraní nebo atmosféru. Co to znamená?

Devil May CryDevil May Cry

Devil May CryDevil May Cry

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde pouze o jakéhosi Resident Evila ve středověku – osamělý hrdina prochází temnými a strašidelnými prostorami, zamořenými jakýmisi nepozemskými démony. Jenže tenhle hlavní hrdina disponuje dvěma proklatě velkými pistolemi s nekonečnou municí a obrovským obouručním mečem, zavěšeným na zádech. Navíc se během hry (výměnou za nasbírané duše zabitých nepřátel) učí stále nové a nové chvaty a útoky ve stylu různých (nepochybně neexistujících) bojových umění. A málem bych zapomněl na tu maličkost, že tenhle hlavní hrdina v sobě ukrývá démona, kterého zdědil po předcích a kterého umí velmi efektivně (a efektně) přivést na světlo boží (nebo na světlo jakékoliv svíce či plamene v dosahu těch bezbožných katakomb, ve kterých se odehrává většina hry). Jmenuje se Dante. A pochopitelně je to vyšetřovatel paranormálních jevů. Má totiž jakousi osobní záležitost k vyřízení s jedním nadpřirozeným zloduchem, jmenuje se nějak jako „Ďábel“ a provedl Dantemu něco, na co se nezapomíná. A tak tedy Dante vyšetřuje a řeší (na to má ty pistole a meč) paranormální jevy, neboť jak sám velmi trefně říká: „Při tomhle džobu člověk potká mnoho takových lumpů pochybného původu a když je zabije všechny, jednoho po druhém, tak dříve nebo později musí trefit toho správného.“

Devil May CryDevil May Cry

Proč se tolik šířím o hlavní postavě hry? Protože po dlouhé době tu máme jednu takovou, která má skutečně velmi působivou a charismatickou osobnost, takže fanoušci agenta Muldera nebo Hellboye si přijdou na své. Navíc kvalitní hlášky Danteho dávají hře ten správný nádech, o který se pokoušel například Bruce Campbell v Evil Death. Nicméně Devil May Cry (DMC) není ani tak o sbírání klíčů, munice a podobných serepetiček, jako Evil Death nebo spíš Resident Evil. DMC je především o bleskurychlé, megalomanské a nepřetržitě zaplavující akci, která vám rozšíří oči údivem. Skutečně jsem zažil jen pár takových her, ve kterých si můžete užít tolik fascinující destrukce (namátkou Turrican, Doom, Loaded). Když k tomu ale připočtete vskutku velmi nadprůměrné technické provedení, dovádějící věrohodný a atmosférický vzhled ve stylu RE do extrému, získáte originální a strhující mix, před kterým není pro správného hráče úniku. Abych řekl pravdu, sám jsem byl ztracen okamžitě, jak se vynořili první nepřátelé (většinou je jich nekonečno – stále přibíhají noví) a gotická varhanová hudba přešla do tvrdého rocku (trochu jako v prvních Night Creatures). Ať už raději sekáte nepřátele obřím nádherným mečem, sršícím blesky nebo do nich pálíte obouruč dvěma pistolemi či dvouhlavňovou brokovnicí, tohle je to správné místo na vybití přebytečného adrenalinu.

DMC skvostně vypadá a překvapivě dobře se hraje. Není toho moc, co byste mohli po akční hře chtít navíc.

Devil May CryDevil May Cry
Diskuze (2) Další článek: PlayStation 2 levnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,