Diablo III - ďábelské pokušení (dojmy+galerie)

Diablo III vyjde 15. května 2012. Konečně. Prošli jsme si betaverzi a zjistili, zda se pořád máte na co těšit – změn v poslední době bylo mnoho
Kapitoly článku

Diablo, zejména jeho druhý díl s datadiskem Lord of Destruction, je králem akčních RPG. Jestli to druhý díl měl po věhlasu prvního těžké, trojku nyní čeká doslova peklo. Ale tam jsou vývojáři z Blizzardu jako doma, a ještě přes ohromný tlak stále zvládají tvořit vynikající hry.

Diablo 3 01.jpg

Diablo III navazuje na předchozí díly, jejich znalost ale nepotřebujete, příběh zjevně bude bezchybně fungovat sám o sobě – veterány nicméně potěší mnoha narážkami na předchozí hry.

Příběh bude v novém Diablu hrát významnou roli, děj je šikovně nakouskován množství úkolů

Pokud jste mezi šťastlivci, kteří mají přístup do bety, můžete si projít úvod, kde se vydáváte po stopách spadlé hvězdy, jež skončila někde v kobkách pod katedrálou v Tristramu, tedy přesně tam, kde se odehrávalo první Diablo. Tam se také probral král kostlivců, s nímž na konci bety, někdy kolem deváté až desáté úrovně, zúčtujete.

Diablo 3 02.jpg Diablo 3 03.jpg

Příběh bude v novém Diablu hrát významnou roli, děj je šikovně nakouskován množství úkolů, které na sebe skvěle navazují. Postup hrou je tak sice lineární, nicméně velké množství náhodně generovaných lokací je dostatečnou zárukou znovuhratelnosti.

Je jich zase pět

Svoje mužské či ženské alter-ego volíte z pětice hrdinů. Barbar se specializuje na drsný boj chladnými zbraněmi, mnich volí duchovní sílu a rychlé, obratné útoky. Lovec démonů zastupuje nekouzlícího bojovníka na dálku, odkud boj kontroluje množstvím dovedností, z nichž mnohé využívají střelných zbraní. Šaman (witch doctor) si pomáhá vyvoláváním rozličných bytostí, jedy a dalšími kouzly, zatímco čaroděj drtí nepřátelé divokou, nespoutanou magií. Variabilita povolání je značná a každé nabízí odlišný pocit z hraní. Každé z povolání vsází na trochu jinou energii, více se o tom dočtete ve starším článku.

Diablo 3 04.jpg Diablo 3 05.jpg

Tvůrci rezignovali na úpravu základních atributů hráčem, přicházíte tedy o rozmýšlení, zda si danou úroveň přidat více bodů do síly, nebo třeba vitality. Atributy ovlivňujete vybavením, což je koncepce používaná např. ve World of Warcraft a dalších MMORPG. Stejně tak se Blizzard rozloučil se stromy schopností, s nimiž nepočítá ani v novém datadisku pro WoW. Jedním dechem však musíme dodat, že nová koncepce funguje skvěle.

Masakr na dosah ukazováku

Pro své schopnosti máte celkem šest slotů: levé a pravé tlačítko myši a čísla 1 až 4 na klávesnici. Do každého slotu můžete přidělit libovolnou schopnost (tuto možnost je nutno zapnout v nastavení, standardně máte na výběr jen z několika schopností doporučených pro daný slot). Nadto každou schopnost můžete upravit některou z run, např. úder namísto odhazování nepřátel získá pravděpodobnost, že zasaženou stvůru nakrátko omráčí. K tomu všemu si postupně vyberete tři pasivní schopnosti.

VIDEO: 4745 'Diablo 3 - Beta gameplay'

Všechny tyto věci se odemykají pozvolna s rostoucí úrovní postavy. Díky tomu se nemusíte bát, že byste byli zahlceni přehršlí schopností, mezi nimiž byste si nedokázali vybrat – vždy máte dost času si všechno vyzkoušet a nastavit si vše tak, aby to vyhovovalo vašemu stylu hry.

Diablo 3 06.jpg Diablo 3 07.jpg

Přestože to může znít komplikovaně, ovládání je neuvěřitelně intuitivní a do rukou jej dostanete v mžiku.

Ovládání je neuvěřitelně intuitivní a do rukou jej dostanete v mžiku

Zakrátko nebude problém oslepit protivníky, prolétnout kolem nich ke zrůdě, která drobotinu kolem oživuje, efektně ji vykostit a následně se vypořádat se zbytkem, to vše během několika málo sekund a za použití čtyř, pěti rozličných schopností.

Už jen chvíli

Blizzard ukazuje, že umí namíchat zábavný koktejl, v němž vše funguje podřízeno jedinému záměru – aby se hráč bavil. Nic vás nezdržuje, boje mají strhující tempo, přitom díky skvělému ovládání zvládáte vnímat všechny ty spektakulární animace, a ještě sbírat body za rekordní počty nepřátel zabitých jednou ranou či v jednom boji.

Diablo 3 08.jpg Diablo 3 09.jpg

Když si budete chtít oddechnout, můžete u řemeslníků rozbíjet magické vybavení a nechat z něj kout nové a řemeslníka trénovat, aby jeho vzkvétající dílna produkovala trička, jaká vám budou všichni v multiplayeru závidět. Ostatně hra s kamarády je snazší než dřív, stačí se jen domluvit, do jaké fáze příběhu skočíte, a užívat si pekelných pohůnků společně. Tak nezapomeňte, Diablo III vychází už 15. května.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,