Dino Crisis 2 – Nejlepší Resident Evil!

Je to už něco přes rok, co si tvůrci slavné série akčních horrorů Resident Evil odskočili k projektu, který měl naznačit novou cestu v jejich tvorbě. Pomalé zombie byly v Dino Crisis nahrazeny rychlými dinosaury a možná to mohlo i fungovat, nebýt toho, že herní engine byl zoufale nepřitažlivý, puzzlů bylo moc a celé to působilo tak nějak neuhlazeně.
Žánr: Akční
Paměťová karta: 1 blok
Dual Shock: ano
Multiplayer: ne
Výrobce: Capcom
Distributor: SCEE

Je to už něco přes rok, co si tvůrci slavné série akčních horrorů Resident Evil odskočili k projektu, který měl naznačit novou cestu v jejich tvorbě. Pomalé zombie byly v Dino Crisis nahrazeny rychlými dinosaury a možná to mohlo i fungovat, nebýt toho, že herní engine byl zoufale nepřitažlivý, puzzlů bylo moc a zbytečně složitých a celé to působilo tak nějak neuhlazeně. To byla minulost. Teď je tu Dino Crisis 2, všechny jmenované chyby jsou napraveny a navíc je tahle záležitost o nějaký ten krůček přede všemi ostatními hrami tohoto žánru na PlayStation.

Dino Crisis 2Dino Crisis 2

V původním DC byl objeven nový druh ekologicky neškodné energie, nazvaný prostě Třetí Energie. Při testování nové technologie na malém pralesním ostrůvku došlo k nehodě a okolí laboratoří se zaplnilo džunglí starou 65 miliónů let – i s dinosaury, proti kterým jste bojovali. Dino Crisis v příběhu navazuje dalším vládním zkoumáním, jehož následkem je nová nehoda, při které se v pravěké džungli utopí nejen výzkumné středisko, ale tentokrát i civilní městečko s třinácti tisíci obyvatel. V jednotkách, vyslaných do časoprostorové trhliny, najdete kromě hlavního hrdiny Dylana také známou Reginu z prvního dílu, kterou lovení dinosaurů zřejmě právě začalo bavit.

Pokud budete DC2 hrát až do konce (což je z nějakého zvláštního důvodu přesně to, o co většině lidí, kteří k DC2 usednou, jde), dojdete k neuvěřitelnému objevu, že džungle, o kterou v obou hrách jde, není z minulosti. Příběh zde vůbec nabývá netušených obratů a hloubky, které rozhodně nejsou standardem pro tento typ her a DC2 tak hravě překonává nejen všechny Resident Evily, ale dokonce i nedávnou Parasite Eve 2 z dílen příběhových velmistrů Square.

Dino Crisis 2Dino Crisis 2

Když vám navíc prozradím, že renderované animace, které zde uvidíte, jsou na stejné úrovni jako v posledně jmenované Parasite Eve, snad pochopíte, jak šokující pro mne takhle hra byla. Ale nezlepšily se jen filmečky. Animace postav v herním engine je prostě nepochopitelná a napadají mne jen dva příklady, pokud si chcete udělat představu: FF VIII a Metal Gear Solid. Postavy se dokonale plynule hýbou, uskakují, gestikulují a vůbec, to zkrátka musíte vidět sami.

Pryč je i nechutně nepovedený engine hry, který měl „zobrazovat herní prostředí v kvalitě blízké renderování, ale s možností plynulé změny kamery“ – což v praxi nefungovalo a bylo to odpudivé. Dino Crisis 2 je – tramtadadá – celé renderované, stejně jako Resident Evily. Oproti nim jsou zde však kromě měst se stovkami mrtvol (lidských i dinosauřích, boje jsou tu pojaty opravdu megalomansky a tak se umírá po desítkách) i nádherné exteriéry divokých džunglí a například jícen aktivní sopky považuji za to nejefektivnější, co je možné z hlediska grafiky na zastaralém PlayStationu spatřit.

Dino Crisis 2Dino Crisis 2

Avšak nejen vizuální stránka hry prodělala revoluci. Celý herní princip je jiný. Pryč jsou puzzle, pryč je přemýšlení. Na slovo přichází akce! Nepřátel je nekonečno, řítí se na vás z hustých křovin a úzkých jeskyní, stejně tak munice jsou tuny a proto se tu střílí víc, než jste kdy u podobné hry viděli. Nutno podotknout, že je to zábavné. Jde o to, že u přístrojů, sloužících k ukládání pozice si můžete nakupovat munici (a zbraně – a doplnění či pomůcky) za body, získané zabíjením ještěrů. Tyhle body dávají hře poněkud automatový nádech – zastřelíte nepřítele a na vršku obrazovky naskočí počet bodů (dvojnásobný, pokud nepřítel právě útočil) a pokud hned zastřelíte dalšího (což při jejich nekonečném počtu není problém), získáte kombo – bodový bonus. Zní to divoce, že? Také je.

Nicméně se nemusíte bát, že by se tu nesbíraly předměty. Najdete zase nějaké ty textové zprávy a ano, jsou zde přece jen nějaké ty zamčené dveře a ztracené klíče. Protivníci už také nejsou tak stereotypní, je jich mnohem více druhů a je tu dokonce jeden vymyšlený, který i Tyranosaura slupne jako malinu. A navíc tu jsou speciální akční mezihry, kdy například jedete na člunu po řece a zatímco počítač řídí, ovládáte kulomet, kterým odrazujete nezvané stopaře. Takovýchto zpestření je tu víc a nutno uznat, že se nejen dobře hrají, ale také dobře vypadají.

Dino Crisis 2Dino Crisis 2

Snad jedinou šmouhou na kráse je poněkud nevyrovnaná hudba, která sice má zajímavé okamžiky, ale mnohem častěji je příšerně rušivá a nemelodická (pokud vás nevyděsí to, co se děje na obrazovce, tak zvuk ve sluchátkách vás dostane zcela určitě). K dabingu nemám žádnou výhradu. Jinak totiž skutečně musím uznat, že mne DC2 překvapila.

Grafika: 10/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 10/10
Vizuálně dokonalá, ďábelsky hratelná a nadstandardně dobře napsaná hra se přeci jen nerodí každý měsíc. Proto si DC2 važte a nenechte si ji ujít.
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (12) Další článek: Tymotheus – něco pro ty nejmenší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,