Dojmy: Champions Online – super MMO

Tvůrci City of Heroes usilovně kutí nové superhrdinské MMORPG. My jsme neváhali, oblékli si slipy přes punčochy a otestovali betu.
Kapitoly článku

Hoši z Cryptic Studios asi v mládí hodně utratili za komiksy, jinak si jejich posedlost superhrdiny lze jen těžko vysvětlit. Po dvojici City of Heroes a City of Villains a předčasně popraveném Marvel Universe Online totiž připravují další online multiplayerovou hru se superhrdiny v hlavní roli. A tentokrát dokonce pro PC a Xbox 360. Stejně jako Marvel Universe, i Champions se opírají o předlohu, tentokrát v podobě stejnojmenné stolní hry na hrdiny ve stylu Dračího Doupěte. Její proslavené protagonisty však na rozdíl od těch všemožných Spidermanů, X-Menů a Daredevillů bude u nás znát asi jen málokdo.

champions online 002.jpg

Což vlastně vůbec nevadí, protože hlavním (super)hrdinou jste přeci vy. V aktuálně běžící betě jsme měli možnost si svého geroje uplácat a je třeba říct, že tvorba postavy rozhodně patří mezi nejlesklejší démanty v korunce Champions Online. Už od samotného výběru superschopností dávají tvůrci najevo svoji rozmáchlost.

Tvorba postavy rozhodně patří mezi nejlesklejší démanty v korunce Champions Online

V základu si lze vybrat z celých osmnácti předpřipravených setů dovedností, které formují vašeho bijce a jeho útoky. Může vládnout klasických elementům, jaké představuje oheň, led či elektřina, stejně jako může spoléhat na magii, telekinezi či temné síly. Pokud ovšem dáváte přednost chladné oceli, není problém – jeden meč, dvojce čepelí, vaše volba.

champions online 007.jpgchampions online 008.jpg

Nebo si chcete zastřílet? Můžete mít luk jako Hawkey z Avengers či vsadit na pistole jako třeba Punisher, ale stejně tak si lze ukuchtit vlastního Iron Mana v bojovém obleku. A pochopitelně tu najdete i možnost si vybrat síly podle svého.
Už jen dumáním nad volbou schopností můžete zabít pěkných pár desítek minut, které se mohou přetavit v hodiny při návrhu fyzického vzhledu a kostýmu.

VIDEO: 2038 'Champions Online - ukázka hraní'

Zapomeňte na těch pár trapných kombinací ve World of Warcraft a představte si spíš…takové…Sims. Ovšem Sims, kde člověk neznamená finální hranici. V Champions Online si můžete splácat obskurní humanoidy třeba s křídly, svatozáří a ještěřím ocasem. Jo, a elfíma ušima. Osobně jsem vsadil na poměrně neoriginálního kyber zabijáka s robotí nohou a kápí na hlavě, ohánějícího se dvojicí mečů. Ale vy si můžete vyrobit něco daleko víc fantaskního.

champions online 023.jpgchampions online 024.jpg

Že tvorba postavy dosahuje obrovských rozměrů potvrzují situace, kdy při některých kombinacích hra vyhazovala chybové hlášky posílající reporty tvůrcům. Variant je prostě taková spousta, že sem tam na sebe správně nepasují. Nicméně tvorba postavy, ať už sebelepší, vám na kvalitní MMO stačit nebude. Je čas svého poslat vstříc dobrodružství.

Krušný den v Millenium City

V betě jsme si prozatím vyzkoušeli celý tutoriál v podobě útoku hmyzoidních vetřelců jménem Qullar na futuristickou megapoli Millenium City. Už na začátku překvapí husté příběhové pozadí, aby vás i v průběhu hra zásobovala kupou textů. Dokonce i samotné prostředí od začátku bombarduje vaše smysly – všude pobíhají civilisté, bezpečnostní složky se snaží situaci uklidit, sirény, požáry, zničené domy. Situace jako vystřižená z katastrofického filmu. Efektní, ale možná na tutoriál z počátku až moc matoucí.

champions online 011.jpgchampions online 012.jpg

Každopádně jako prakticky v každém MMORPG tu jde o dvě věci: masakrování nepřátel a plnění questů. Začněme úkoly, které jsou ze začátku dost podobné etalonu žánru jménem World of Warcraft. Něco obšírnějšího textu, zkrácené objectives a odměna. Klasika. Vlastně i ty vykřičníky signalizující nový úkol a otazníky za splněný tu jsou. Náplň misí představují klasické variace na téma zabij daný počet protivníků, osvoboď civilisty, najdi specifické předměty atd. Nepříliš nápadité, ale funkční. Novodobý „casual“ trend je k vidění i zde, takže u každého questu na mapě vidíte přibližnou oblast, kde se nachází cíl vašeho snažení, žádné zbytečné bloudění vás nečeká.

champions online 029.jpgchampions online 030.jpg

Všechny hlavní questy spojuje dějová linka, která postupně odhaluje tajemství invaze Quallarů a která vrcholí hromadným questem a instancí. Pokud znáte Warhammer online, budete hromadný quest znát spíše po jménem Public Quest. Jde v podstatě o to, že na daném místě se odehrává určitá série questů, do které se může zapojit více hráčů, aniž by museli být v partě.

champions online 033.jpgchampions online 034.jpg

Celý quest přitom probíhá nezávisle na vaší přítomnosti. V Champions jmenovitě bráníte obří kanón, což představuje tři fáze. V první musíte pobít 30 protivníků, následně posbírat deset částí kanónu a nakonec jej 90 sekund bránit. Po dokončení uvidíte žebříček nejlepších hráčů a odpočet, po jehož uplynutí se úkol resetuje.

Svázaní questů do jednoho příběhového celku působí hodně osvěžujícím dojmem

Závěrečná část tutoriálu nás potom zavedla do samotné základny Šampionů a odhalila, proč vlastně hmyzáci Millenium City napadli. Jak už bylo řečeno, poslední fáze probíhá ve formě instance, kde narazíte na další sérii úkolů a pochopitelně nechybí ani závěrečný boss.

champions online 001.jpg

Svázaní questů do jednoho příběhového celku působí hodně osvěžujícím dojmem a rozhodně Champions odlišuje od zbytku MMO peletonu. Přeci jen, když se po splněné misi dočkáte oslavné zdravice, je to něco víc než jen pouhé posbírání lootu z padlého bosse v klasických MMO.

Bij a bij brouka do hlavy

Soubojový systém na první pohled vsází spíše na akčnější pojetí – ostatně žánr k tomu vede. Se svým superhrdinou přeci nechcete používat nějaký trapný auto-attack, ale bušit do protivníků supersilami. Z počátku máte pouze dvě, později se klasickým levelováním dostanete k dalším.  Používáním slabších úroků nabíjíte postupně ukazatel na „superprdu“. Důležitý prvek představuje i ruční krytí před nepřátelskými útoky. A pokud si myslíte, že ve hře nemůžete vzít nad hlavu třeba auto a mrsknout ho do davu nepřátel, tak se pletete. Prostředí do soubojů zasahuje víc, než je běžné.

champions online 025.jpgchampions online 026.jpg

Nicméně tomu se budeme věnovat zase příště, přeci jen po můj kyberbijec Tresqa je po dokončení tutoriálu teprve na šesté úrovni a celý svůj supermanský život má ještě takříkajíc před sebou. Momentálně je uprostřed bouře v Kanadě a získal svoji první výrobní dovednost. Ale o tom taky jindy. Zatím vězte, že Champions Online před sebou rozhodně mají super budoucnost.

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | MMORPG
Výrobce: Cryptic Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 1. září 2009 (PC)
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,