Dojmy z bety Nioh: Připravte si pevné nervy a náhradní gamepady

Vývoj hardcore akce Nioh už trvá něco kolem 10 let a vypadá to, že už za chvíli konečně spatří světlo světa. Nioh ale není jen tak pro někoho.

Tohle nebyla první příležitost, kdy se hrou můžete přijít do styku. Na jaře totiž proběhl alfatest. Když se podíváte na betu, tak musíte uznat, že vývojáři se neflákají a stále se snaží svoji hru vyšperkovat. Především je k dispozici více obsahu, máte více možností, jak bojovat a přibyly i nové itemy.

Najdou se ale i malé úpravy. Například z rozebírání předmětů už tak často nepadají elixíry a zelení mužíci nejsou na svých místech. Nerozumíte tomu, co jsem právě napsal? Pokusím se tedy všechno vysvětlit.

Japonsko na každém kroku

Co je Nioh vlastně za hru? Všichni určitě znáte Dark Souls. Všichni víte, že Dark Souls je z Japonska. Teď si představte ještě víc japonské Dark Souls a dostanete Nioh.

Děj hry se odehrává v Japonsku 16. století a všechno odpovídá té době. Zbraně, zbroje i samotní nepřátelé jsou udělaní v nezaměnitelném stylu. Samozřejmě čekejte nějaké ty podivnosti, přeci jen je to japonská hra. Na zádech tak hlavní hrdina bude tahat i obří sekery a kladiva, se kterými bude rozsekávat obří démony na malé kousky.

Celý zdejší svět je inspirovaný nedokončenými skripty japonského režiséra Akiry Kurosawy, který zemřel na konci minulého století. Název nedokončeného díla je Oni, což v překladu znamená démon. Přímo ve hře jich najdete pěknou řádku.

nioh6.jpg
Podobných fešáků na vás čeká víc

O příběhu mnoho informací není, v betě jsou jen malé kousky toho, co budeme prožívat v plné hře. Hlavní hrdina se jmenuje William a dříve se plavil na lodi. Je inspirovaný skutečným námořníkem Williamem Adamsem, který jako první Angličan doplul do Japonska.

 Příběh se tady odvíjí různými způsoby. Jednak občas narazíte na krátké filmečky. Zejména, když porazíte nějakého bosse. Další způsob, jak se dozvědět více o zdejším světě, je prohledávat padlé vojáky a obyvatele. Nejenže získáte nějaký loot, navíc uslyšíte pár vět o tom, co se v dané oblasti stalo.    

Umírání jako na běžícím páse

Nioh je pekelně těžká hra. Osobně jsem žádnou ze Souls her nehrál, takže nemůžu moc porovnávat. S posledním bossem jsem ale strávil více jak 2 hodiny čistého času a to nejsem zase tak špatný hráč. Připravte se tedy na to, že budete každou chvíli ležet na zemi. Dávejte ale pozor, aby nezmizel váš strážný duch.

nioh4.jpg
I takový může být váš strážný duch

Duchové jsou v Nioh velmi důležitým aspektem. V betě je na výběr ze tří, v plné hře by jich mělo být 5. Každý z nich má podobu zvířete a dávají rozdílné bonusy ke statistikám. Také vám mohou na krátkou dobu propůjčit svoji sílu během boje. Tou nejdůležitější činností, kterou duch zastává, je hlídání amrity. Amrita je v Nioh něco jako duše v Dark Souls. Získáváte ji při zabití nepřítele a dá se nalézt i na skrytých místech. Hodně také dostanete při objevení nové svatyně. K svatyním se ještě vrátíme, ale pojďme zpět k duchům.

Amritu využíváte k vylepšování statistik a levelení, ale dá se použít jen u svatyně. Když zemřete, všechnu nasbíranou amritu bude duch hlídat na místě, kde vás zabili. Pokud jí ale nezískáte a zemřete při cestě za amritou, tak ji už nelze získat zpět a duch se zase vrátí k vám. Celkem tak zamrzí, když máte vyčištěnou celou vesnici a zabije vás poslední nepřítel.

Modlíme se, kde se dá

Svatyně v Nioh zastávají úlohu checkpointů a zároveň má několik dalších funkcí, bez kterých byste se neobešli. Tou nejdůležitější je levelování a přidávání bodů do statistik. Nároky na vylepšení se ale úroveň od úrovně zvyšují, takže amritu budete potřebovat stále víc a víc.

Další funkcí svatyně je rozebírání nalezených věcí na amritu. Dá se rozložit prakticky cokoliv, až na spotřebovatelné předměty. Tímhle způsobem si nejen zajistíte přísun slušného množství amrity, také můžete nalézt třeba elixír, protijed a jiné užitečné věci.

Modlení u svatyně má ale jednu špatnou vlastnost. Jakmile se k některé vrátíte, třeba jen nabrat zpět životy, tak se všichni nepřátelé znovu naspawnují.

nioh.jpg
Souboje proti více nepřátelům nejsou žádná sranda

Při prozkoumávání prostředí můžete narazit na takové zelené trpaslíky jménem Kodama. Tím, že s nimi budete interagovat, je přesunete do svatyně, kde vám budou poskytovat různé bonusy. Je několik druhů Kodama trpaslíků. Někteří dávají zvýšenou šanci, že vám padne další elixír, jiní se zase soustředí na zbroj nebo zbraně. Kodamové ale často bývají velmi dobře skrytí, takže musíte prozkoumávat každý kout, jestli je chcete chytit všechny. 

Ve dvou se to lépe táhne

Občas v Nioh narazíte na nepřítele, na kterého prostě nestačíte. Ve svatyni se v betaverzi otevřela možnost přivolat si náhodného člověka, nebo někoho z přátel.

Pokud si pozvete někoho na pomoc, tak dávejte pozor, abyste nezemřeli jako první. Pokud se tak stane, tak váš pomocník zmizí a musíte udělat všechno znova. Takže radši použijte přivolaného člověka jako návnadu.

Jedna věc mi u tohoto vadí. Až moc to zavání inspirací sérií Dark Souls. Stejně tak systém svatyní nápadně připomíná bonfire. Nemám to vývojářům za zlé, ale někdo by to zkrátka mohl brát jako kopírování. Takhle bych to ale neřekl. Tyhle dvě hry se podobají, ale rozhodně nejsou stejné.

Skill a postřeh hraje prim

Většinu času budete trávit v soubojích se všelijakými nepřáteli. Ať už jsou živí, mrtví nebo něco mezi tím. Způsobů boje máte ale tolik, že se všechny za celou dobu hraní ani nenaučíte.

Máte na výběr z několika druhů zbraní. Čím více bojujete s daným typem zbrani, tím víc v její větvi dostáváte skill pointů. Celkem si na sebe můžete vzít 2 zbraně na blízko, které můžete rychle přehazovat. K tomu ještě na zádech máte stejný počet zbraní na dálku. Těch je méně, než klasických. Když se ale strefíte do hlavy, můžete slabší nepřátele zabít jednou ranou. To ale neplatí u ručního kanonu, u kterého je jedno, kam se trefíte, stejně dáte hodně velké poškození.

U výběru zbraně to ale nekončí. Musíte si ještě zvolit stance. Máte na výběr celkem ze 3. High stance je pomalejší, ale útoky dávají větší poškození. Low stance je velmi rychlí a v kombu provedete více úderů, ale poškození je o poznání menší. Mid stance je, jak dobře tušíte, něco mezi tím. Stance můžete měnit kdykoli během boje, ale doporučuji vybírat předem. V boji přeci jen není tolik času.

Hodně důležitým aspektem v boji je Williamova výdrž. Pokud budete moc útočit nebo uskakovat, vyčerpá se a musí na pár vteřin zastavit, během té doby nemůžete dělat vůbec nic. Výdrž se ale dá ovlivnit. Můžete třeba nosit lehčí zbroj. Budete tak dostávat znatelně větší poškození, zato budete mít víc výdrže a také lepší manévrovatelnost.

Po útoku se dá získat zpět část použité výdrže stisknutím R1 ve správný okamžik. Tímhle způsobem se dají zrušit i magické kruhy tvořené silnějšími nepřáteli, ve kterých se nedoplňuje výdrž. Stisknutí tlačítka ve správnou chvíli vám tak může zachránit život a navíc vyhrát těžký souboj.

Nebojte se démonů

Až narazíte na prvního démona, určitě s ním budete mít problém. Možná si budete říkat, že nic horšího už přijít nemůže. Tohle jsem si teda alespoň říkal já. Ani nevíte, jak moc jsem se mýlil. Z takových nepřátel se postupně stali běžní protivníci. Později na vás klidně hodí dva najednou. A když už si myslíte, že proti tomuhle typu nepřítele umíte bojovat, objeví se další a ještě nepříjemnější. A to ještě na konci každého levelu čeká boss.

niohboss.jpg
Tahle slečna vám dá pekelně zabrat

Je vám to málo?

Jestli nemáte dost a hrou procházíte jako nůž máslem, tak si pro vás vývojáři připravili ještě jednu lahůdku. Každá hlavní mise má ještě svoji twilight verzi. Tam najdete silnější nepřátele, ale zase na druhou stranu lepší equip. Já osobně jsem se v twilight verzi první mise nedostal ani k další svatyni. Hned po startu tam totiž čeká démon, dva lukostřelci a jakýsi démon v podobě kola od povozu. Když se na vás sesypou všichni, tak prakticky nemáte šanci.

Tohle je vše z mých postřehů, co se Nioh týče. Jelikož mám japonskou kulturu rád, tak se mi líbí více, než kterákoliv hra ze Souls série, ale to už je na vkusu. Pokud jste fanouškem téhle série a nemáte zrovna co hrát, tak Nioh bude jistě příjemným kouskem. Bohužel si ho užijí jen hráči na Playstation 4. Datum vydání spadá na 9. února příštího roku. Ještě jednou vám tedy přeji pevné nervy.

Diskuze (2) Další článek: Arktika 1: Nová doba ledová, ale jen pro pár vyvolených

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,