Doupěcí anketa: Hra roku 2008

Na otázku "Jaká je, podle vás, nejlepší hra roku 2008?" jsme se zeptali i členů redakce. A jak odpovídali? Dozvíte se v našem článku.

V poslední anketě jsme se vás ptali jaká je, podle vás, nejlepší hra roku 2008?. Podle vašeho hlasování se o první dvě pozice dělí Grand Theft Auto IV a Fallout 3. Třetí místo získává Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Od dneška již můžete hlasovat v nové anketě, kde se vás ptáme, zda ekonomická krize podle vás zasáhne i herní průmysl.

 


 

Karel Kališ

šéfredaktor Doupě.cz

alu.JPG

Loňský rok na kvalitní herní zábavu vskutku nebyl skoupý, nicméně můj šampión je jasný. Co by si taky mohl potrhlý japanofil vybrat jiného než Metal Gear Solid 4? Poslední díl Kojimova velkolepého herního opusu mě uhranul jako žádný jiný titul. Snakeova finální mise překvapila snad po všech stránkách – dechberoucí grafika ještě lepší než v četných ukázkách, silný příběh inteligentně uzavírající celou sérii, důraz na detail přinášející i bezpočet originálních herních nápadů. Jistě, občas se víc díváte než hrajete, ale to už k Metal Gearu tak nějak patří. MGS 4 jednoduše patří na vrchol mého žebříčku, což dokazuje i fakt, že jsem ji jako jedinou hru za minulý rok dohrál dvakrát. 

Petr Kolář

zástupce šéfredaktora Doupě.cz

pettka.JPGMinulý rok byly hry na všechny platformy obzvláště vypečené a každý si tak našel svoji milovanou. Nejvíce mne potěšilo, že pro dvojici nejoblíbenějších her podle naší ankety jsme udělali komplexního průvodce v podobě tištěného doupěcího speciálu. Snad ještě stále máme dobrý vkus. A co se týče mého výběru, jednoznačným vítězem se stává datadisk k World of Warcraft. Hrál jsem mnohá MMORPG, ale žádné ještě nedokázalo přinést jen rozšířením tolik.

Ale kdybych měl najít hru, u níž jsem tento rok strávil asi nejvíce času, tak to byla simulace života Graduation Exam, za jejíž úspěšné dohrání jsem získal příjemný achievement University Degree (allows user to place a degree somewhere). Holt i reálný život poskytuje dostatek zábavy a povyražení, nezapomínejte ani na něj.

Michal Bayerl

vodny.jpgHraju na PC a to především 3D akce a závodní hry. Z toho důvodu je pro mě jasným vítězem Left 4 Dead, jenž jsem měl tu čest recenzovat. Výborná hororová atmosféra, povedený level design a prostředí, filmový nádech, stovky a tisíce nepřátel, adaptivní umělá inteligence, revoluční kooperativní režim a Versus mód, to vše dává dohromady moře hodin zábavy. Pokud se v budoucnu dočkáme slibovaného DLC, má L4D předpoklady stát se jednou z nejpovedenějších multiplayerových akcí posledních let. Čas ukáže.

Jakub Kovář

ertefol.jpgVybrat nejlepší hru minulého roku je pro mě zatraceně těžké. Skrz soukromé kupování i recenzování jsem dostal k tolika výborným hrám, které se navíc obrovsky liší žánrově a je tedy složité je porovnat. Nakonec, po asi třiceti hodinách hraní, musím za nejlepší hru vydanou v roce 2008 zvolit Grand Theft Auto IV. Skvělá variabilita akce, chytrý příběh, schopnost vtáhnout hráče do děje... GTA mě prostě pohltilo a nedalo pokoj, dokud jsem nedokončil aspoň hlavní příběh. I přes HW náročnost na PC musím před Rockstarem jen smeknout a poděkovat.

Druhou hrou, jež mi zaručila zábavu je Fallout 3. Legenda převedená do 3D se výborně a hraje a rozhodně nedělá ostudu předchozím dvěma dílům. Jistě, není to už úplně to samé, co Fallout 1 a 2, ale to se ani po deseti letech nedá čekat. Ostatně, na obě tyto hry si jistě uděláte názor sami, nemyslím si, že by kdokoliv, kdo má rád dané žánry, vynechal takové pecky, jimiž produkty Rockstar Games a Bethesda Softworks jsou. Nezapomeňme však ani na jiné hry – Dead Space, Etrian Odyssey, Professor Layton and the Curious Village, Fable 2, Gears of War 2, Far Cry 2... Všechny si zaslouží pozornost. A všechny bez pochyby pobaví. 

Josef Murcek

josephd.jpgLetošní rok byl k hráčům velmi štědrý a nabídl kopu kvalitních AAA titulů pro jejich pobavení. Musím se přiznat, že jsem minimálně polovinu z nich nehrál, takže se těším na další pracovní volno nebo dovolenou, kdy se k některým (např. Tomb Raider Underworld, Far Cry 2, Prince of Persia nebo Dead Space) ještě určitě dostanu. Co se týče volby nejlepší hry roku 2008, v mém případě se překvapivě nejedná o titul ve výběru možností této ankety, ovšem drtivá většina z vás ho jistě bude znát.

Tím není nic jiného než fenomenální a naprosto fantastický hit letošních Vánoc s příhodným názvem LEFT 4 DEAD. Už skoro měsíc se od něj zkrátka nemůžu odtrhnout, což je na druhou stranu jen a jen dobře. Splněných achievementů mám prozatím jen 39 z celkových 51, takže se v současné době snažím o získání toho malého zbytku :). Překvapením roku 2008 je pro mě osobně vynikající KING´S BOUNTY a jako nejlepší hru určenou pro mladší publikum bych jednoznačně zvolil Asterixe a Olympijské hry.

David Sláma

dave.jpgVybrat nejlepší hru z toho všeho, co uplynulý rok vyšlo, s mojí nerozhodností? To je dobrý vtip... Ale ne, vážně, rok 2008 se těmi nejlepšími tituly opravdu vyvedl, bez velkého přemýšlení se mi derou na mysl názvy jako Lost Odyssey, Fable 2, Fallout 3, Wrath of the Lich King, Gran Theft Auto IV nebo třeba úletový Patapon.

Když se pak podívám na naši anketu, její výsledky mne nepřekvapily: Fallout i GTA jsou v herním světě pojmy, jejich prokračování si očekávání a pozornost bezpochyby zaslouží. Mimochodem všimli jste si, že právě těmto dvěma sériím a jejich nejmladším přírůstkům se věnovaly doupěcí tištěné speciály? Přesto u mě je o výherci naprosto jasno: sběratelská edice Wrath of the Lich King mě donutila znovu se ponořit do světa Azerothu a tři dny čistého času odehrané během vánočních svátků mluví za vše. A právě jsem se vrátil z dost náročného dungeonu, tak už mě nechte odpočívat. Šťastný nový rok!

Jan Vávra

vavra.jpgChtě nechtě se musím připojit k lidovému vkusu – hra Grand Theft Auto IV se mi výjimečně líbí. Celkový koncept GTAčka mám tuze rád. Není zábavnějšího kusu sociopatie, a kromě vanilkové zmrzliny na těle topmodelky asi ani neexistuje pro člověka přitažlivější věc, než kombinace aut, přestřelek, samoúčelného násilí a detailně zpracovaného světa. Ve čtvrtém dílu série navíc autoři dali dohromady zajímavý příběh. Kdo by tak odolal GTAčku v nejlepší formě?

Diskuze (11) Další článek: Richard Garriott je zpět!

Témata článku: , , , , , , , , , ,