Dračí doupě a spol: okénko do světa her na hrdiny

Kdo by nechtěl stát se neohroženým válečníkem kosícím jednoho skřeta za druhým, nebo mocným mágem? Nebo třeba brilantním detektivem? Obávaným gangsterem z těch nejhorších nočních můr chicagské policie? Žánr her na hrdiny vám umožní cokoli budete chtít!

Představovat počítačovým hráčům RPG je asi stejné jako bychom nosili dříví do lesa. Ostatně právě RPG patří k velmi populárním žánrům, vždyť koho by nelákalo vytvořit si vlastní postavu, vylepšovat si ji ke svému obrazu a prožívat s ní mnohá dobrodružství? Žánr RPGček nicméně daleko přesahuje obzory počítačových her. Většina z vás už pravděpodobně slyšela – či se přímo účastnila – tzv. larpů, tedy kostýmovaných her. Jejich účastníci se snaží o co největší sžití se svou postavou, oblékají si (často vlastnoručně vyrobené) kostýmy a snaží se společně s ostatními hráči prožívat příběh ve fiktivním světě. Kromě toho však existují ještě stolní hry na hrdiny, a právě ty vám chceme v následujících kapitolách představit.

rpg24.jpg

Herní svět zde obvykle utváří hráč, který je označován jako Pán Jeskyně, Vypravěč, GM, atd. Ten jednak vytvoří herní svět a úvodní příběh a jednak pro ostatní hráče – tedy hrdiny – připravuje nejrůznější dobrodružství. Na druhou stranu samotní hráči mají téměř absolutní volnost v tom, co se rozhodnou dělat, omezuje je pouze jejich vlastní fantazie. Častokrát vypravěče mohou svými nápady a rozhodnutími velmi překvapit.

Samotný průběh hraní pak vypadá tak, že hráči popisují to, co dělají jejich postavy a hráč v roli vypravěče zase říká, jak na jejich chování reaguje herní svět. V průběhu hraní si hráči mohou vylepšovat atributy svých postav a také jim nakupovat nové vybavení. Výhodou těchto her je, že k tomu, abyste si je zahráli, nic moc nepotřebujete. Stačí vám jen papír, tužka a kostky. Na druhou stranu je ale třeba, aby měli hráči alespoň trochu hereckého nadání a dokázali se se svými postavami sžít.

Pokud se u stolu sejdete s někým, kdo svou postavu nedokáže přesvědčivě zahrát, pokazí to zážitek z hraní všem ostatním. Ale jestli se sejdou všichni hráči naladění na stejné vlně, může se vám stát, že hraním strávíte klidně i celý den, nebo víkend. Ti největší fajnšmekři dokážou hraní ještě vyšperkovat nabarvenými figurkami, vlastnoručně vyrobenými modely dungeonů a dalšími proprietami, jež napomáhají navodit atmosféru.

rpg21.jpgrpg22.jpgrpg20.jpg

Kromě her, které vás přímo zavedou do už předpřipraveného světa, existují také multižánrové systémy, které vám dají základní soubor pravidel a potom už jen a jen na vás, do jakého prostředí jej zasadíte. Máte rádi cyberpunk, nebo první světovou válku? Jak je ctěná libost. Pamětníci si pravděpodobně pamatují systém GURPS – ano, přesně tento systém se zpočátku snažili implementovat autoři Falloutu. Kromě toho, že si podle základních manuálů můžete vytvořit vlastní svět, existuje několik desítek nejrůznějších variací, mimo jiné například ze světa Zeměplochy. Pokud byste rádi něco novějšího, můžete vyzkoušet systém FATE, jehož edice z roku 2013 získala ocenění za nejlepší světová RPG pravidla.

V dalších kapitolách vám v krátkosti představíme čtyři české/do češtiny přeložené RPG hry a také několik tipů na zahraniční tituly.

Diskuze (1) Další článek: Nový Humble Bundle vás vezme do drsného světa Warhammeru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,