Duel: 4K vs 144 Hz aneb když rychlost vítězí nad rozlišením

Herní průmysl je nyní sice masírován populární zkratkou 4K, opravdoví hráči ale vědí své. Tady jde hlavně o rychlost, nikoliv o rozlišení.

Dva monitory proti sobě

Rozlišení 4K, potažmo 8K, jsou kouzelná marketingová slůvka, která cloumají videoherním průmyslem posledních několik let. V domácnostech už jsou relativně rozšířené 4K televize, pro které jsou přizpůsobené nové verze herních konzolí. Na stolech se pak objevují 4K monitory, které v kombinaci s pozlátkem typu technologie G-Sync a HDR lákají k útratám za lepší vizuální zážitek. Kdo by přece nechtěl vyšší rozlišení a ostřejší textury?

My hráči ale víme své. Zatímco z hlediska filmů, multimediální zábavy či práce dává 4K monitor naprostý smysl, v herní branži už je to jiné dilema. Zde totiž proti jemnosti a ostrosti obrazu nastupuje jeho plynulost a rychlost, což jsou ale parametry mnohdy opomíjené. Většinou je tomu tak u lidí, kteří vyšší frekvenci nikdy nezažili.

01-ex3203r-front.pngmonitors-predator-xb271hk-4_14.jpg
Vlevo je monitor BenQ EX3203R, vpravo Acer Predator XB271HK

Rozhodli jsme se proto srovnat dva odlišné přístupy, mezi kterými byste se mohli rozhodovat při koupi monitoru – je lepší hledět na rozlišení, nebo na rychlost? Abychom měli souboj trochu hmatatelnější a podpořený reálnými zkušenostmi, vyzkoušeli jsme při této příležitosti dva monitory - Acer Predator XB271HK a tedy kombinaci 4K rozlišení a 60Hz frekvence, a monitor BenQ EX3203R s rozlišením QHD a frekvencí 144Hz.

Diskuze (33) Další článek: Akce Squad se obohatila o podporu modifikací, nechybí ani Vetřelec

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,