Dvojrecenze: NFS Carbon: Own the City - PSP vs. NDS živě

Multiplatformní tituly nabízejí poutavou příležitost, totiž porovnat dva kohouty na smětišti, dva úspěšné handheldy dvou konzolových magnátů. Jak si vede nejnovější Need for Speed na PSP a NDS se dočtete od zarytých závodníků a recenzentů Most Wanted.
Kapitoly článku

Platforma: PSP
Multiplayer: ano
Ukladání pozice: ano
Výrobce: EA Canada (
http://www.ea.com/)
Vydavatel: Electronic Arts (
http://www.ea.com/)
Distributor v ČR: Sony (
http://www.sony.cz/)
Cena: 1 349 Kč
Objednat hru na shop.doupe.cz

Dvojice handhledů se přetlačuje na startu, připravená ukázat všem, že právě na daném přístroji je současný díl série Need for Speed lepší, než u konkurence. Možná jste si všimli přídavku Own the City u názvu hry. Ten slouží k odlišení od PC verze, která je určena spíše pro sváteční hráče. Tatík, který si jednou za rok pořídí Need for Speed pro sváteční jízdu, byl jistě potěšen nenáročností u masového produktu, pro hráče krví i duší se konečně dostavila herní nirvana na handheldech.

PSP verze je ve srovnání s PC jako den a noc. A to doslova. Narozdíl od tmavě laděných odstínů se přesouváte k úsvitu, nebo možná západu slunce. Na pomezí světla a tmy se odehrávají všechny vaše závody, stejně jako honičky s policií a vaše vyjížďky po okolí. Spolu s denní dobou se změnil i příběh provázející hrou. Kdo by čekal nablýskané hyperrealistické animace s živými herci hvězdného kalibru je o platformu vedle. Na handheldech se nosí komiksové zpracování, mistrně odvedená kresba a hlubší děj. Nečekejte však ani dramata hodná klasických mistrů, je prostě potřeba všechny porazit v závodě a tomu odpovídá i příběh.

Proč závodit

Starší bratříček je děsně kchůl závodník s děsně kchůl votuzidlem. Bohužel ale vzal za slovo špatný význam slova kchůl a je spíš tuhej. Závodili jste spolu a nějaký šílený hovado se mu podívalo skrz kapotu. Přitom jeho kára prolítla před váma, strhli jste volant a hele, náklaďáček. Píííp. Odcházíte z nemocnice a nic si nepamatujete. Jen občas probleskne nějaká ta myšlenka, když třeba potkáte u východu Saru, bráchovu holku, jak spolu s jeho parťákem čekají na vás. Je na čase rozpoutat po městě závodní válku. A najít toho parchanta, co za tím vším stojí.

 

Za tímto účelem je třeba vyhrát v závodech čtrnáctku území, na které je město rozděleno. Každé z nich ovládá některý ze závodníků, nebo také závodnic, kteří si kladou jisté podminky na počet vítězství na jejich písečku. Zpočátku stačí k jejich vyzvání pouze pár závodů, později jsou však opatrnější a před prohlídkou vašich brzdových světel si je nechají ukázat ještě jejich parťáci, ale vícekrát. Stejně tak máte ale pomocníky i vy, dokonce ve většině závodů dva. Drží se většinu času za vámi a vyčkávají, až je povoláte do boje.

První skupinka parťáků zvýší vaši rychlost ve chvíli, kdy jedete za nimi v závěsu. Skvělá týmová spolupráce však končí u cíle, kterým musíte projet jako první právě vy. Co na tom, že vás parťák táhne za sebou a vy nabíráte šílenou rychlost, když jste závod v podstatě prohráli. Zato rváči vás většinou nezklamou, poštvete je na některého z protivníků v dohledu před sebou a můžete si být jistí, že se dostanou do vaší role v příběhu některého z pokračování. Ano, budou prostě rozstřeleni o nejbližší zeď, svodidla, nebo jen tak nabráni, přesně ten způsob, proti kterému celou hru bojujete. Morální trable si nedělá ani třetí skupinka s výmluvným označením assassin. Vyjede před protivníka, položí na trať pás s hřebíky a vy máte co dělat, abyste na něm neskončili.

Jak závodit

Pochybné morálky jsou i klasické závody. Teda u sprintu, okruhů a knock-out se nedočkáte výrazných změn, to je pravda. Ale jako správný kladný hrdina se jistě zapojíte rádi do destrukčního derby na silnicích. V omezením čase máte za úkol zničit co nejvíce aut nepřátelského gangu v jednom z druhů závodu. Jiný zase nabízí únik z cizího území, kdy vás pronásledují protivníci a snaží se udělat obří plechovku z vašeho vozu, nejlépe s vysokým obsahem vašeho masa. Nesmíme zapomenout ani na krvavé a plechové dárečky k Vánocům, kdy máte za úkol doručit balíček jako první do cíle, trasa je jen na vás.

 

Byl jsem příjemně potěšen obtížností, kterou hra hned zpočátku nasadila. Po potřebě jednoho prstu při hraní na PC (tedy vlastně dvou, ještě jsem típal obrázky) bylo plné využití dovedností příjemným zpestřením. Ano, i zde je sice obludnost s názvem catch-up, ale je třeba uznat, že maximálně povedená. Když jedete skvěle, jste schopni protivníky dohnat, není to však podmínkou. Stejně tak je možno vyhrávat závody systémem start-cíl, kdy ujedete a brilantní jízdou se dokloužete k cíli bez toho, abyste si vůbec nechali aspoň svítit do zrcátek. Abych nepřeháněl, uvidíte tam světla vašich parťáků, kteří se za všech okolností drží za vámi jako rektální alpinisté.

Kde závodit

Pokud si pamatujete města z různých dílů série NFS, budou vám tratě zde povědomé. Jednotlivé dílky skládačky do sebe krásně zapadají, i když jsou na jiných místech. Naleznete známé pasáže, ať už se jedná o klikaté uličky, nebo dálnice bez omezení rychlosti. Protože zde nefunguje speedbreaker, budete se v pozdějších částech hry rádi prohánět pouze po širších dálnicích. Ostatně, trefit se do úzké uličky ve třech stech není až tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Zdi mají, narozdíl od okolní dopravy, silný dopad na vaši rychlost. Pokud však natrefíte na dodávku v protisměru, pokračujete plynule dále pouze s drobným zpomalením. Zvláštní.

 

Jakmile zasednete za volant, nebudete chtít přestat. Pořád si říkáte, že si dáte jen jeden závod a díky jejich délce opět po chvíli tuto formulku opakujete. Nestane se vám tak, že musíte vystoupit z vlaku a k dojetí závodu scházejí ještě hodiny. Za pár chvil není co řešit a můžete poklidně PSP vypnout, pokud tedy odoláte silnému nutkání pokračovat v hraní. Rychlost je přitažlivá, občas se nepodaří vyhrát závod napoprvé a výzva k odvetě nenechá dlouho čekat. Jen doplníte nitro, přidáte na hlasitosti hudby a vyrazíte do dalšího klání.

Když už jsem zmínil hudbu, soundtrack jako by z ucha vypadl tomu počítačovému. Nemusí sedět každému, ale svůj úkol hnát vás kupředu plní dostatečně. Stejně tak je tomu i u zvuků, které jsou uvěřitelné. Občas se sice podivím, proč že zní řazení jako nabíjení brokovnice, ale tvrdý sportovní motor má asi tvrdé nabíjení. Co však padá do kontrastu s jinak skvělou hrou je její grafika. Uznávám, že s verzí na NDS je neporovnatelná, ale i tak už jsem na PSP viděl i lepší kousky.

Světlé stránky hry
  • Pocit rychlosti
  • Zajímavá posádka
  • Vhodná délka závodů
  • Přiměřená obtížnost
  • Široké spektrum aut
  • Závodní prostředí
Temné stránky hry
  • Morální stránka příběhu
  • Slabší grafika

Ani slabší grafika však nedokáže odvrátit jednoznačné doporučení pro všechny příznivce závodů. To, co většina hráčů čekala na PC, se objevuje na PSP. Pokud máte doma tuto úžasnou hračku, neváhejte a NFS: Carbon si pořiďte. Rozhodně to stojí za zahrání.

Grafika: 7/10
Hudba: 8/10
Zvuky: 8/10
Ovládání: 7/10
Hratelnost: 9/10

PSP verze Need for Speed: Carbon je snem každého hráče arkádových závodů. Přiměřená obtížnost, dostatečně dlouhá hra, která je zároveň chytlavá, s úžasným pocitem rychlosti. Hra pro hráče, ne sváteční jezdce.

Celkové hodnocení: 8/10

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, PSP, 3DS, iPhone
Žánr: Arkády | Závodní arkáda
Výrobce: EA Games
  • Patra jezdců
  • Závody v kaňonech
  • Závodní město
  • Pocit rychlosti
  • Atmosféra
  • Přítomnost češtiny
  • Kvalita češtiny
  • Konec příběhu odhadnutelný po spuštění
  • Jenom noc
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,