E3 2006, den první - první hry pro Wii

Každý rok žasneme nad přívalem materiálů, který nám největší světová herní výstava E3 naservíruje. Ani ten letošní nebude podle všeho výjimkou. Nyní máte jedinečnou příležitost získat veškeré informace a novinky pěkně na talíři díky našemu dnešnímu souhrnu z prvního dne.
Kapitoly článku

ZPRÁVY:

Ohlášena Final Fantasy XIII

V rámci svojí dvou a půl hodinové tiskové konference před začátkem E3 ohlásila společnost Square Enix práce na dalším díle legendární RPG série – Final Fantasy XIII, exkluzivně pro PS3.

Tisková konference začala dvěma hodinami ukázek her sérií Final Fantasy a Dragon Quest, které se stále ještě chystají – Final Fantasy XII v angličtině, ke se slyšitelně nešetří na dabingu, Final Fantasy III pro Nintedno DS, Final Fantasy V a VI pro GBA, Dragon Quest Heroes: Rocket Slime, Final Fantasy VII Crisis Core, Dragon Quest Swords: The Masked Queen pro Nintendo Wii. Po dvou hodinách ale přišlo největší oznámení – ve vývoji je Final Fantasy XIII pro PS3! Společně k tomu se chystá i Final Fantasy Agito XIII pro mobilní telefony, ale verze pro PS3 je hlavním trhákem večera. Příběh údajně pojednává o těch, kteří vzdorují světu, uvidíme, kdo tím bude myšlen. Každopádně máme ještě hodně času, než nás tento skvost navštíví.

Zelda a další hry na Wii

O tom, že by se původní GameCube titul The Legend of Zelda: The Twilight Princess měl objevit na Wii, se vedly spory již počátkem tohoto roku. Dnes již však víme, že spekulace byly založeny na pravdivých informacích – Zelda se na Wii skutečně objeví a prostřednictvím speciálních ovladačů umožní hráčům projít hru, kterou důvěrně znají, tak, aby z ní měli zcela nové dojmy.

Ovladače by totiž měly být plně využitelné ve většině herních činností. Při soubojích bychom skrz ně měli ovládat meč, při rybaření prut a při střílení z luku samotný luk. O dalším využití Nintendo nemluví – detaily by měla přinést až zítřejší tiskovka na E3.

Všechny tyto informace pochází z článku magazínu Time, který měl kromě Zeldy možnost nahlédnout pod pokličku i dalším titulům. Sice nebyla zveřejněna konkrétní jména, ale i tak se dá představa o připravovaných hrách docela slušně vytvořit.

Čeká nás prý tenis, který také do poslední kapky vyždímá možnosti speciálních ovladačů Wii – máváním ovladačem v ruce budeme provádět všechny klasické údery počínaje kraťasy a konče servisem. Další představená „no name“ hra byla prezentována jako soubor různých miniher. Redaktor Times popisuje minuty strávené ve hře jako dobu, kdy „posiloval s činkami, rybařil, řídil auto, tančil a zabíjel mouchy“. To jen dokazuje, nakolik budou možnosti využití ovladačů Wii široké a kolik zábavy si s nimi užijeme...

Zvěsti o Alan Wake a Star Wars Wii

E3 už doslova buší na vrata oběmi pěstmi a na veřejnost prosakují různé herní zvěsti v daleko větší míře, než je obvyklé. Jedna z nich se týká očekávané hry Alan Wake, nového dílka od tvůrců Maxe Payna. Hra byla původně plánovaná na PC a next-gen konzole, ale teď se objevují spekulace, že se bude jednat o exkluzivní hru pro Xbox 360. Microsoftu se prý podařilo získat práva, takže zatímco PC verze by byla ještě možná (teoreticky ale později než Xbox 360 verze), fanoušci konzolí PS3 a Nintendo Wii budou mít nejspíš smůlu. Microsoft se ovšem k podobným drbům zásadně odmítá vyjadřovat, takže si na pravdu budeme muset ještě počkat. Co se týče samotného Alan Wakea, ten by prý podle Remedy neměl být na E3 k vidění.

  

Další spekulace se začaly vynořovat o plánované hře z prostředí Star Wars, určené pro konzoli Nintendo Wii. Téměř nic jiného není známo. Snad jen to, že unikátní ovladač této next-gen konzole od Nintenda bude představovat známý světelný meč. Lákavá myšlenka.

Na čem se vyvíjí hry pro PS3?

Zítřejší pre-E3 tisková konference přinese kromě informací o Wii také žhavé novinky ohledně druhé z očekávaných next-gen konzolí – PlayStation 3. Představena by měla být konečná podoba konzole, nový ovladač a také několik her.

Ještě před zveřejněním samotné konzole Sony vypustilo do světa obrázky development kitů – tedy zařízení, která vývojáři používají k vývoji her pro PS3. Jak je ze dvou níže umístěných screenů patrné, jsou dev-kity hodně velké. Oproti samotnému PS3 dokonce obrovské. Jsou také nesmírně hlučné a nevzhledné... na což si prý vývojáři stěžují. Očekávat designový skvost sice nemohli, na druhou stranu prý Sony mohlo alespoň trochu zapracovat na tom, aby dev-kity pracovaly tišeji. Však si sami představte, že byste měli strávit deset hodin denně ve společnosti něčeho, co hučí jako fén na vlasy... Doufejme, že samotná konzole nebude podobně hlučná.

  

Virtua Fighter 5 exkluzivně na PS3

Přesně před rokem byl představen pátý díl bojovkové série Virtua Fighter s tím, že se přesně nevědělo, pro jaké platformy nakonec vyjde. Dnes již víme, že se Virtua Fighter 5 kromě automatů exkluzivně dočkají majitelé konzole PS3.

  

Podle svědectví hráčů, kteří měli možnost VF5 vyzkoušet na automatech, hra působí velice dobrým dojmem. Velkou novinkou jsou hlavně pomalejší přehozy, ze kterých se nyní dá lépe unikat. Dále ve hře konečně budou lépe patrné váhové proporce jednotlivých postav, které budou mít větší vliv na hratelnost. Můžeme se také těšit ze špičkové grafiky a vylepšeného customization postav, jež by mělo být někde na úrovni Soul Calibur 3. Uvidíme, co všechno se potvrdí na jaře příštího roku, kdy má PS3 verze Virtua Fighter pět vyjít do obchodů.

Tvůrce Sonica zakládá nové studio

Yuji Naka, vývojář stojící zejména za tituly jako Sonic the Hedgehog a Phantasy Star, si založil nové studio Prope v rámci programu společnosti Sega Game Creator Independence Program.

Yuji Naka tak s platností od prvního června přestane být ředitelem pro výzkum a vývoj ve společnosti Sega, ale stane se ředitelem nově vzniklého studia Prope. Již jméno, pocházející z latinského slova vyjadřující blízkost, by pak mělo ukázat směr, kterým se hodlá nově vzniklá společnost vydávat. Sám Naka tvrdí, že by rád byl blízko hráčům, naslouchal jejich nápadům a připomínkám. Pomáhá mu v tom také Game Creator Independence Program, který zajišťuje start nových společností zaměstnanců společnosti Sega, která zase na oplátku získá desetiprocentní podíl ve společnosti a výhradní právo na distribuci vzniklých her.

Sony rozjíždí masivní reklamu

Po zvláštní reklamní kampani na loňské Electronic Entertainment Expo se Sony pouští do dalšího mohutného projektu. Loňské billboardy s nápisem "Welcome Chang3" měly upoutat na oficiální odhalení a pojmenování nové next-gen konzole. Zatímco však spojení slova Chang3 a Playstation 3 bylo zřejmé, letos Sony v Los Angeles vyvěšuje tajemnější a rafinovanější reklamy.

 

První z obřích billboardů je založen na hře kámen-nůžky-papír, přičemž ruka dělající nůžky má čepele místo prstů a ruka dělající kámen je skutečně kamenná. Druhá reklama ukazuje někoho na ohromné houpačce zavěšené na konstrukci připomínající oblouk v St. Luis. Na třetím obrázku překonává slečna lávovou řeku pomocí kruhů. Na posledním billboardu je člověk vrhající se ze srázu, který připomíná obří U-rampu.

 

Všechny reklamy mají společný slogan "Play Beyond" v horní části a logo Playstation dole, jejich význam je však zatím nejasný. Lze předpokládat, že slogan má představovat online službu a parafrázovat tak Xbox 360 a jeho "Jump In". Billboard s nůžkami a kamenem pak podle některých odkazuje na ovladač Playstation 3, jež by měl disponovat podobným snímáním pohybu, jako ovladač Nintenda Wii. Zatím se však jedná o teorie, které snad budou potvrzeny či vyvráceny na pre-E3 tiskové konferenci Sony v pondělí odpoledne losangelského času.

Přichází Dark Crusade pro Warhammer 40k

Relic Entertainment připravili před E3 upoutávku na rozšíření svojí strategie Warhammer 40.000: Dawn of War s podtitulem Dark Crusade. Rozšíření bychom se měli dočkat již tento podzim.

  

V upoutávce se objevují náznaky příběhu, který stojí za rozšířením. Hráči Warhammeru 40.000 rychle poznají relativně novou rasu Necron, posly smrti staré několik milionů let, kteří se vydávají na bojiště sklízet duše svých protivníků pro jejich boha. Na druhou stranu jsou tito zabijáci poměrně pomalí, takže ani jejich molekulární zbraně, schopné oloupat člověka jako cibuli, nemusejí stačit na dostatečně rychlý útok. Druhou rasou, připravenou do boje proti Necrons, pak bude Tau Empire, proslavení to střelci a bojovníci proti všemu, co proti nim útočí. Jinak vítají veškeré možné spojence s otevřenou náručí, takže jsou považováni za další armádu strany dobra.

Download (trailer, 55 MB): Doupě

Rainbow Six jen pro next-gen

To, co se stane ve Vegas, zůstane pouze na next-gen konzolích. Oznámil to dnes Ubisoft, když zrušil všechny verze očekávaného titulu Rainbow Six: Vegas pro současnou generaci konzolí. Vývojáři se prý chtějí více soustředit na verze pro Xbox 360, PS3 a PC.

   

Jak už název titulu napovídá, nový lov na teroristy nás zavede do americké Mekky hazardu - známého města Las Vegas. Hra se chystá na podzim tohoto roku pro současné i next-gen konzole, zda se dočkáme i na PC nebylo ve zprávě uvedeno. Stejně jako na kterých konzolích přesně vyjde. Těšit se ale máme na hru, která posune hranice grafického ztvárnění, umělé inteligence, fyziky a animací. Jinak byli v Ubisoftu na informace skoupí, takže ani netušíme, zda se série vrátí k taktičtější formě starších dílů, či se dá ve stopách akčnějšího Lockdown.

Jade Empire bude i pro PC

Společnost Bioware oznámila, že hodlá předělat svoje RPG z dálného východu Jade Empire z koznole Xbox na PC. Zatím nebylo oznámeno žádné oficiální datum vydání.

   

RPG fanoušci u počítačů již slintají jen při zmínce o možnosti, že by se na PC mohla objevit nějaká RPG z dílen Bioware. Jedná-li se navíc o předělávku úspěšné hry Jade Empire z Xboxu, která hráče přivádí do staré Číny, jsou očekávání vysoká. Skloubení bojových umění s mystickými silami a zajímavým příběhem by si jen tak někdo ujít nenechal. Bohužel zatím nebylo ohlášeno, na kdy přesně Bioware s konverzí počítají. Každopádně se dočkáme nových schopností, vylepšení souboje a mapy, stejně jako nejspíš i prodloužení děje.

Prvních 90 sekund z traileru na MGS4

Metal Gear Solid 4 bude premiérou Solid Snakea na next-gen konzoli, není tedy divu, že na sebe na E3 strhne nemálo pozornosti. Na blogu legendárního tvůrce série Hideo Kojimy so objevil zvukový záznam z prvních 90 sekund traileru, který Sony chce v losangelském Convention Centeru představit. Audiozáznam je v japonštině, podle informací z blogu v něm probíhá tento rozhovor:

Snake: Válka se změnila. Náš čas skončil. Je konec naší války.

Cambell: Od manhattanského incidentu se zmírnila omezení pro vojenskou intervenci v cizích zemích, což zvyšuje poptávku po žoldácích. Války na celém světě dnes závisí hlavně na soukromých vojenských společnostech, jejichž věcí je i zásobování žoldáků. Tyhle společnosti se staly vážnou hrozbou.

Snake: Spojené státy vyvezly příliš své vojenské síly. Teď za to platí.

Campbell: Dohromady mají společnosti dost lidí na soupeření se Státy. Podle našeho vyšetřování pět největších společností řídí loutková korporace, která funguje jako mateřská společnost.

Snake: A ta mateřská společnost...?

Campbell: Outer Heaven.

Snake: Svět, ve kterém bude vždy místo pro vojáky...

Nejdůležitější na této krátké ukázce je odkaz na Outer Heaven, což je fiktivní opevněný stát v Africe a též společnost založená v původním Metal Gear. Outer Heaven byl také v této hře zničen a zmínky o něm v dalších hrách série byly jen nevýrazné, takže přítomnost názvu v traileru na Metal Gear Solid 4 je zatím nejasná. Snad celý trailer odhalí víc.

Co představí Vivendi?

Společnost Vivendi Games jako jedna z posledních konečně zveřejnila seznam titulů, které hodlá prezentovat v následujících dnech na E3.

World Of Warcraft : The Burning Crusade (PC)
Kromě jiného přinese datadisk Burning Crusade dvě nové rasy – jedna za Hordu a jedna za Alianci. Ta pro Alianci dosud nebyla oficiálně oznámena, ovšem Horda dostane svoji vlastní verzi Elfů – údajně kvůli jejich popularitě, aby se podařilo nějak vyrovnat nevyvážené rozložení sil (potažmo hráčů) mezi oběma stranami. Tito noví Blood Elves byli dříve součástí Aliance, ale poté, co byli obviněni z provozování démonických praktik, spojili se s Hordou při dobývání Outlands.

  

Scarface : The World Is Yours (Playstation 2, Xbox a PC)
Pod názvem Scarface se ukrývá hra inspirovaná slavným filmem od Briana DePalma, a to se vším všudy - v hlavní roli se tak můžeme těšit na sympatického Al Pacina a další filmové hvězdy. Stejně jako film bude i hra pojednávat o gangsterské tematice. Dočkat bychom se měli již v druhé polovině roku na PC a konzolích PS2 a Xbox.

   


TimeShift (Xbox 360 a PC)
Tak jako filmový Matrix zpopularizoval zpomalení času na stříbrných plátnech (i když hongkongské filmy Johna Woo jej používaly již dlouho předtím), mělo pro herní svět stejný význam vydání Maxe Payna. Jím představený bullet-time se ale během let stal fádním a stejně běžným jako střevní potíže po návštěvě rychlého občerstvení. Čerstvý vzduch se nyní do zatuchlého bufetu repetitivnosti pokouší vehnat petrohradské studio Saber Interactive, které již má na kontě starší zběsilou akci Will Rock. Tam, kde se hrdina předešlé hry vydal v čase do starověku, TimeShift nás vystřelí do lehce pozměněné blízké budoucnosti, ve které budeme mít možnost rozpoutat dosud nevídané hrátky s časem. A rozhodně nezůstane pouze u profláknutého zpomalování!

  

Caesar IV (PC)
Pokračování klasické strategie, nesoucí číslovku 4, má hráčům přinést lepší zážitek díky poutavé grafice (která již dříve vypadala skvěle), rozšířeným možnostem a klasické římské hudbě. Opět můžete jak v kampani tak i jednotlivých scénářích, plnit různé úkoly při správě provincie, nebo si jen tak stavět městečko pro potěchu. Opět můžeme očekávat komplexní ekonomiku a nutnost správně rozvrhnout lidské zdroje.

  

Další hry:

  • F.E.A.R. Extraction Point (PC)
  • 50 Cent : Bulletproof G Unit Edition (PSP)
  • Miami Vice The Game (PSP)
  • Eragon (Gamecube, Playstation 2, Xbox, Xbox 360, GBA, DS a PC)
  • World In Conflict (PC)

Line-up společnosti Activision

Společnost Activision si dala se zveřejněním svého line-up pro E3 na čas a vypustila jej do světa jako jedna z posledních. O to zajímavější jména můžeme na tomto seznamu najít - kromě očekávaných titulů jako Enemy Terrioty: Quake Wars budou v LA představeny dva nové díly série Tony Hawk a také třetí díl Call of Duty.

Enemy Territory: Quake Wars (PC)
Enemy Territory: Quake Wars není nic jiného než multiplayerová FPS z Quake univerza založená na pravidlech multiplayerového přídavku Enemy Territory pro RtC Wolfenstein. Ve hře se proti sobě postaví lidé (Earth Defence Force) proti Stroggům. Samotné boje se budou odehrávat na planetě Zemi, každá ze stran potom bude mít na výběr ze čtyřicítky dopravních prostředků, bohatého rejstříku zbraní a pěti odlišných povolání. O vizuální stránku se stará Doom 3 engine.

  

Call Of Duty 3 ( PS3, Wii, Xbox 360)
Pokračování úspěšné akční série z druhé světové války, o němž jsme již nedávno psali zde.

The Movies: Stunts & Effects (PC)
Geniální simulátor filmového studia The Movies si přímo říká o rozšiřování. A prvním směrem, pro který se Lionhead Studios rozhodli, je právě ona zmíněná oblast filmových triků. V datadisku by vám měly být k dispozici efekty jako laser, dým a elektrické výboje, které budete muset sladit s výkony vašich herců. Dostanete se ale i dále a mimo vybuchujících modelů se vám dostane možnosti pořizovat si kaskadéry. Ti budou nejen skákat z ohromných výšek, ale třeba i řídit auta, provádět s nimi různé kousky a ke konci je samozřejmě i ničit. Údajně bude dokonce možné dělat v pozdějších částech hry počítačové efekty, jako dosazování pozadí za scénu a podobné kejkle. Lionhead se navíc rozhodli rozšířit možnosti tvorby vlastních filmů, takže se máme na co těšit i ze strany amatérské tvorby.

  

Další hry:

Marvel : Ultimate Alliance (PS2, PS3, Wii, Xbox, Xbox 360, PSP, GBA a PC)
Tony Hawk’s Downhill Jam  - exkluzivně konzole Nintenda (DS, GBA a Wii)
Tony Hawk`s Project 8 (PS2, PS3, Xbox, Xbox 360, PSP)
World Series Of Poker: Tournament Of Champions (PC)
X-Men: The Official Game

Střípky z LA:

  • Společnost Terminal Reality, která má na svědomí kupříkladu Bloodrayne, pracuje na novém akčním titulu. Ten ponese jméno Sundown a zatím se o něm nic neví. Snad příští dny napoví.
  • Tvůrci ulítlé hry Killer 7 pracují na novém titulu - RPG Contact pro NDS.
  • Tony Vočko se vrátí v chystaném pokračování svých adventurních dobrodružství.

V další kapitole najdete včera vypuštěné obrázky a soubory ke stažení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,