E3

E3 2013: co nás čeká a nemine

Pojďme se společně podívat na chuťovky, jež nás čekají na letošní výstavě.

Na začátek června po celém světě čekají statisíce hráčů, aby mohli společně oslavit svátek her. Jen hrstka lidí v herní branži neví, že na toto magické datum spadá světově známá videoherní výstava Electronic Entertainment Expo známá jako „E3“, kde ty největší vydavatelské společnosti představují celému světu své vize a plány do budoucna. Bohužel v předešlých dvou letech už nebyla natolik zajímavá, dokonce jen málo studiím se povedlo opravdu přesvědčit fanoušky během svých konferencí. Ovšem letošní ročník má vše vrátit ke staré slávě z jednoho prostého důvodu - NEXT-GEN.

photo-01-lrg.jpg

Ano, je to tak, po opravdu dlouhé a pro dost hráčů až urputné době nadešel čas vytasit na povrch zemský nové zbraně hromadného ničení…nudy. A o jakých se přesně bavíme? Pochopitelně je tu řeč o dvou gigantických společnostech Sony a Microsoft a jejich produktech, jež zná každý. Sony do světa vypustí už čtvrtý přírůstek s označením Playstation 4. Proti němu se opět postaví v pořadí třetí konzole od Microsoftu, která pro většinu z nás nese překvapující název Xbox One. I když většina dění bude kolem těchto dvou mašinek, nesmíme opomenout ani vývojářská studia. Ta přijedou ukázat nové tituly, jimiž obohatí nastávající éru ve videoherním průmyslu, ať už se jedná o exkluzivní či multiplatformní tituly.

 

Letošní výstava bude opravdu nabitá. Konzole nové generace, připravované herní pecky a možná i nějaké to překvapení.

 

Nezaměnitelné místo zde mají Ubisoft, Electronic Arts, Konami či Capcom a spousty dalších. Většina pozorných si určitě všimla, že v seznamu chybí ještě jedno zvučné jméno - Nintendo. Bohužel vedení přítomnost odřeklo, tudíž je fanouškovská základna na pódiu očekávat nemůže. Spokojit se musí se svojí pravidelnou dávkou novinek z akce Nintendo Direct. Ta je mimochodem naplánována souběžně s E3. Nyní se podíváme, co můžeme očekávat od hlavních konferencí výše zmíněných společností.

Microsoft (10. června od 18:30)

Microsoft konzoli s označením Xbox One oznámil a ukázal. Prezentace proběhla v trochu jiném duchu, než všichni čekali. Posléze se vlna kritiky roznesla snad na všech internetových portálech. Důvod byl jediný - přednost dostaly prvky a aplikace, které nemají s hraním nic společného, a mohli jsme děkovat alespoň za pár rychlých ukázek připravovaných titulů.Jediné, co nám bylo řečeno, je že má do konce nastávajícího roku 2014 vyjít patnáct exkluzivních titulů. Více prý ani muk, až na E3. Takže co čekat?

xbox_consle_sensr_controllr_f_transbg_rgb_2013.jpg xbox-one.jpg Xbox-One-pad-11.jpg

Letošní E3 je známá tím, že se nedočkáme předem daných line-up her a navíc Microsoft o svých připravovaných hrách neřekl skoro vůbec nic. Tak se alespoň pokusme něco málo vypíchnout. Mezi jisté dvě hry, které uvidíme na plátně, patří neodmyslitelně páté pokračování závodní pecky Forza od studia Turn10, kde prý mají vývojáři předvést všechny vlastnosti nové konzole. Od výkonu až po všechny ostatní serepetičky. Druhou je akční thriller Quantum Break od studia Remedy. Pozadu by neměl zůstat Crytek se svojí vyvíjenou hrou Ryse, dělanou speciálně pro Kinect. Svůj první projekt představí i nově založené interní studio Black Tusk. Mezi hodně spekulované záležitosti pak patří třetí pokračování Crackdown, jeho přítomnost ale můžeme těžko potvrdit.

Zapomenout nesmíme na hodně dobré vztahy mezi dalšími studii, které by mohly oživit konferenci. Patří mezi ně např. Crystal Dynamics. Ti už dříve slíbili velmi brzké oznámení nového IP, takže držme palce. Očekáváme i exkluzivní záběry ze hry Call Of Duty: Ghost od Infinity Ward a možné představení hry s označením Titan z rukou Respawn Entertainment. Internetem proběhly zvěsti o připravované exkluzivitě, a pokud si titul nevypůjčí EA, existuje pravděpodobnost, že jej ukáže právě Microsoft.

Všichni čekáme nášup novinek. Microsoft toho zatím neukázal moc a především se pochlubil částkou 1 miliardy dolarů, s nimiž se rozhodl podpořit herní stránku nového Xbox One. Dále se pochopitelně dozvíme přesnou cenu a datum vydaní. Ani majitelé staršího bratříčka X360 nemusí házet flintu do žita. Byla slíbena minimálně tříletá podpora, která se z části představí taktéž na E3. Bude to zajímavé.

Sony (11. června od 03:00)

V březnu Sony překvapilo, když víceméně narychlo oznámilo svou novou konzoli - Playstation 4. Na slavnostním ceremoniálu Marek Černý, hlavní vývojář konzole, promluvil o nové architektuře, s níž nesrovnatelně ulehčí práci studiím na nových hrách oproti procesoru Cell z PS3. Díky tomuto kroku otevřela společnost cestu k nezávislým vývojářům, u kterých zdvojnásobili radost tím, že nemusí mít za zadkem velkého vydavatele, aby hru vypustili do světa.

c8.jpg Control-PlayStation-4-PS4.jpg playstation-4-dualshock-4-top-view1.jpg

Tento krok se společně s dobře sestaveným hardwarem bere zatím jako největší pozitivum. Ovšem jediné, co jsme mohli z nové mašinky vidět byl pouhopouhý ovladač (díky bohu vypadá fantasticky) a spoustu připravovaných her. Tím si Sony zasloužilo přízeň mnohem většího počtu hráčů, než Microsoft, souboj však teprve začíná. Vidět bychom měli nejen samotnou konzoli, ale i většinu her hezky v akci.

Microsoft má ještě dostatek trumfů v kapse a upřímně doufáme, že nás překvapí, ale Sony nám už předvedlo dostatek právě na představení PS4, takže zhruba víme, co čekat. Na pódiu snad uvidíme nové záběry ze hry Knack, Jonathan Blow představí pár dalších detailů o projektu The Witness a borci z Guerrilla Games přilétnou s Killzone: Shadow Fall. Takřka jistě budou přítomni kluci ze Sucker Punch a inFamous: Second Son, který vypadá zatím naprosto brilantně. Chybět nebude DriveClub z dílny Evolution Studios a nakonec se s premiérovými záběry ze hry Destiny vytasí mistři z Bungie.

Zapomenout nesmíme na Playstation 3, kde Polyphony Digital dovezou svůj nejnovější přírůstek ze série Gran Turismo. David Cage se rozpovídá o thrilleru Beyond: Two Souls a Naughty Dog nás nabaží věcmi okolo The Last Of Us ještě před uvedením na trh. Špatně rozhodně nevypadá také zajímavý titul Rain. Velmi zvědaví jsme na to, jak bude vypadat "Remote Play" u přenosné konzolky PS Vita. Ta totiž má zvládat podle dosavadních informací všechny tituly z Playstation 4. Dočkat bychom se měli i nových, dosud neoznámených titulů. Sony však má už nyní v repertoáru slušný počet pecek.

1370039631-bill-with-lamp.jpg 1370039817-riding-through-woods.jpg 1370039830-uec-approach.jpg

Z dřívějších zkušeností všichni víme, že o nečekaná překvapení nepřijdeme skoro nikdy. Vzpomeňme si nostalgicky na chvíli, kdy se na pódiu objevil Gabe Newell, Mr. Caffeine nám pak předvedl odvrácenou stránku polykání desítek šálků kvalitní kávy (pokud to vůbec byla káva, ehm). Podobné věci chceme i letos. S rukama k nebesům se modlíme ke konečnému odhalení hry Agent od Rockstaru, představení nových IP od francouzských Quantic Dream či Naughty Dog.

Ubisoft (11. června od půlnoci)

Konference studia Ubisoft každý rok patří mezi ty nejlepší a letošní nášup neslibuje nic jiného. Společnost oznámí hned několik velkých next-gen titulů, s nimiž budou chtít získat srdce všech hráčů. Jak sami tvůrci potvrdili, některé z nich budou navazovat na staré známé série, ale neminou nás ani doposud neoznámené, velké tituly, do nichž všichni vkládají velké naděje.

438c0144-81309.jpg a8159ff3-81308.jpg ef2f796e-75854.jpg

Jednou z nich mají být závody The Crew od studia Ubisoft Reflections, stojícího za hrou Driver: San Francisco. Ty prý budou disponovat stejnou kvalitou, jako dvě legendární série Gran Turismo a Forza Motorsport, a pokud do tohoto koktejlu přidáte nějaký ten adrenalin z posledního dílu série Driver, nad výsledkem bychom rozhodně nos neohrnovali. Všichni dále očekávají Far Cry 4, bohužel o něm zatím nepadla ještě ani zmínka. Zapomenout nemůžeme ani na oznámené tituly Assassin’s Creed 4: Black Flag, Rayman Legends, South Park: The Stick of Truth, Splinter Cell: Blacklist a Watch Dogs, o kterých se dozvíme spousty nových informací a snad uvidíme i dosti in-game záběrů. Ubisoft tak má zcela suverénně jeden z nejočekávanějších seznamů pecek letošní výstavy. I když, nepředbíhejme.

Electronic Arts (10. června od 22:00)

Přihlížet zpovzdálí nebude ani Electronic Arts, jejichž seznam her a studií přetéká zvučnými jmény i spekulacemi. Dočkáme se detailnějšího představení oznámeného Ignite enginu od EA Sports. Pohánět má hry FIFA 14, NBA Live 14, Madden NFL 25 a EA Sports UFC. Dále nám DICE naservíruje spousty informací o hře Battlefield 4. Chybět nebude ani nově představený díl Need for Speed: Rivals od Ghost Games, kteří na titulu pracují s výpomocí závodních veteránů z Criterionu. Posledním velkým titulem je Dragon Age III: Inquisition od BioWare, na který se těší spousta fanoušků RPG.

5bb77767-78388.jpg cb2386e5-78391.jpg dcc14f22-78392.jpg

Electronic Arts už se chvíli chlubí licencí z universa Star Wars, kterou získalo od nového majitele Disney a překvapením není ani to, že hned zaúkolovalo svá nejlepší tři studia (DICE, BioWare a Visceral Games), aby se s tím poprala. Proto čekáme, že alespoň jedno studio představí novou IP z universa Star Wars jako next-gen titul. Na stránkách EA se objevil i Mirror's Edge 2 od DICE, po němž fanoušci prahnou už pěkně dlouhou dobu.

Poslední Mohykán

Vývojářů tu bude pochopitelně mnohem více. Zmiňme ještě například Konami s tituly Castlevania: Lords of Shadow 2, Pro Evolution Soccer 2014 nebo Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. U této příležitosti bychom se měli konečně dozvědět, jestli postavu Solida Snakea opět namluví David Hayter, nebo dojde k výměně. Capcom doveze Deep Down a možná i pokračování skvělého fantasy RPG jménem Dragon's Dogma 2. Oproti tomu by měl Square Enix na své akci s názvem „Square Enix Presents“ představit skvělý line-up her, jenž má překvapit. Že by nové Final Fantasy na enginu Luminous? Doufáme!

0c59242b-78456.jpg 311abead-78449.jpg 34a70c11-78458.jpg

Jednoduše řečeno, letošní Electronic Entertainment Expo bude obrovské a plné dechberoucích překvapení, u nichž budeme hledat bradu na zemi. Snad. Letošní E3 je kritickým bodem pro všechny společnosti a zaváhat nesmí nikdo. Začíná nová generace herní zábavy, a proto každý vytasí své nejlepší žolíky. A jak se těšíte na výstavu vy? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem.

PS: Během celé výstavy E3 pro vás ve spolupráci s pořadem Indian připravujeme komentované živé přenosy ze všech konferencí, takže nezapomeňte sledovat Doupě pro ty nejnovější informace a detaily ze světa her.

Diskuze (11) Další článek: Zemřel jeden z vývojářů brýlí Oculus Rift, srazilo jej auto

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,