Téma | E3

E3 2016: co nás čeká a nemine na výstavě

Největší herní událost roku se blíží závratnou rychlostí. I letos to bude pořádná nálož novinek jak o hrách samotných, tak o hardwaru. Co se ukáže najisto a co bychom rádi viděli? Neváhejte a čtěte.

Rok se s rokem sešel a jako vždy nás za pár měsíců čeká největší herní výstava na světě - E3 v Los Angeles. Letos půjde zcela bez nadsázky o jednu z nejzajímavějších výstav za poslední léta, především kvůli masivní vlně brýlí virtuální reality, která dorazí na trh v brzké době, a také mnoha překvapením, jež pro nás chystají vydavatelé a vývojáři. Pojďme se tedy podívat na podrobný přehled chuťovek a očekávaných pecek.

Co nám předvede Ubisoft?

Jestli se potvrdí informace z minulého roku, tak to rozhodně nebude nové Assassin's Creed. Na rok by si přeci jen mohli dát pauzu a na příští E3 se vytasit zase s něčím originálním. Hra, která by se měla určitě objevit, je Ghost Recon Wildlands. To bylo loni překvapení na závěr ubisoftí konference a od té doby se ven dostalo jen málo informací. Proto je dost pravděpodobné, že se Wildlands objeví a začne pořádná informační masáž. Dle mého názoru na tuto hru Ubi hodně sází a bude se ji snažit co nejvíc naspat do povědomí komunity. Jakožto takovou zábavnější alternativu k Division.

forhonor.jpggrw.jpgspfbw2.jpg

Další hrou od francouzského giganta, po které se slehla zem, je South Park Fractured But Whole. Po boji o klacek pravdy před dvěma lety by měli přijít staré známé postavy ze South Parku v kostýmech superhrdinů. Od klacku pravdy se nic moc nečekalo a přes to to je skvělá hra. Sice s repetitivními souboji, ale to vynahrazuje humor typický pro tuto sérii. Od pokračování se dá očekávat podobný zážitek a další nálož humoru.

Loni na E3 sklidila celkem dobré ohlasy hra For Honor. Historická online rubačka, kde proti sově stojí rytíři, vikingové a samurajové. Zní to divně, ale ve výsledku to vypadá celkem nadějně. Pokud se jim povede dobře zpracovat souboje, může to dopadnout úspěchem. Jak to nakonec bude bychom se měli dozvědět už letos. Podle některých spekulací by se For Honor měl objevit někdy na podzim.

grw2.jpg

Tohle jsou ty nejzajímavější kousky, které už jsou odhalené veřejnosti. Co ale Ubisoft schovává v rukávu? Je tu několik možností. Tou nejpravděpodobnější je představení pokračování Watch Dogs. První díl sice nemá zrovna dobrou pověst, ale třeba se to dvojce podaří napravit. Dále jsou zmiňované série jako třeba Far Cry nebo Prince of Persia. A Rayman už se také delší dobu neobjevil. Možností je zkrátka mnoho a nezbývá nic jiného, než čekat.

Kam se podělo EA?

Electronic Arts letos E3 kompletně vynechá. Namísto toho se bude den před tím konat speciální akce EA Play. Mělo by se to nést v podobném duchu jako Playstation Experience, kterou Sony pořádá poslední dva roky na podzim. EA Play by měla být na rozdíl od E3 akce zaměřená hlavně na hráče a ne na novináře. Bude se konat i klasická předváděčka novinek. Mezi ty hlavní samozřejmě patří Mass Effect: Andromeda, o které určitě uslyšíme. Konečně se možná dozvíme, kdo bude hlavním protagonistou a jestli hra vyjde ještě letos. Zatím známe jen to, že v tomhle díle se budou lidé snažit najít nové místo v neprobádané galaxii a vrátí se vozítko Mako.

mass5.jpgtitanfall.jpgtitanfall3.jpg

Novinka z minulého týdne odhalila další hru, která se s velkou pravděpodobností objeví. Je to pokračování multiplayerové FPS Titanfall. Tentokrát už se podívá i na Playstation a k multiplayerové části má přibýt plnohodnotná kampaň pro jednoho hráče. Ne, že by v prvním díle kampaň nebyla, ale za plnohodnotnou se určitě považovat nedá. Kromě vylepšeného grafického kabátku se objeví i nový typ titánů. Navíc jim někdo namontoval schopnost wallrunningu, což ještě dodá na celkové rychlosti hry.

mass.jpg

EA zatím nemá moc odhalených novinek, které plánuje předvést. Ve spekulacích se hodně objevuje pokračování série Battlefield. Jistojistě můžete očekávat sporty jako NHL, FIFA a podobné, které se předvádí každý rok. EA Play se uskuteční 13. a 14. června a všechny konference budou vysílané živě.

Sony jede!

Konference Sony je letos pro mě jednoznačně nejočekávanější z celé E3. Mám k tomu hned několik důvodů. Jedním z těch hlavních je, že zase nejspíš uslyšíme o remaku Final Fantasy VII a o patnáctém pokračování téhle série. Na pódiu se snad objeví i Shenmue III s novými informacemi. Od toho velkého oznámení na loňské konferenci a následného úspěchu na Kickstarteru, se na veřejnost dostaly jen drobnosti ohledně vývoje.

ffvii4.jpghorizon2.jpgnomanssky3.jpg

Dalším velkým odhalením loňské konference byl The Last Guardian. Nebyla to sice novinka, ale potvrdilo se, že se na hře stále pracuje. Sony určitě bude chtít svoji několikaletou práci připomenout a podle informací z loňska by měl Guardian vyjít na podzim. Ale podobné spekulace o tom, že je tady Last Guardian co nevidět, tu byly už před pár lety. A podívejte, jak to dopadlo.

Velmi žhavou novinkou byla loni hra Horizon: Zero Dawn s ženskou hrdinkou v hlavní roli. Kombinace mechanických strojů a lidí, vypadajících jako z doby ledové, vypadá opravdu lákavě. V posledních dnech se objevily informace o tom, že se Horizon bude odehrávat na ruinách města Colorado. Za tím vším stojí Guerrilla Games, kteří jsou známí především sérií Killzone.

horizon4.jpg

Určitě na řadu přijde i No Man’s Sky, které by se zanedlouho po skončení veletrhu mělo objevit na pultech obchodů. Ani snad nemusím psát, co je tento megalomanský projekt zač. O téhle monstrózní hře slyšel opravdu každý.

Také se dozvíme něco více o projektu Dreams, který působí spíše jako editor, než hra. V podstatě si můžete vytvořit svůj vysněný svět. Ale to ústřední téma, které je posledních pár týdnů nejprobíranějším, jsem stále nezmínil. Tím je tajemná konzole “půlté“ generace. Má mnoho jmen. Playstation 4K, PS Neo, PS 4,5. Jak přesně to ale bude vypadat a jestli se tam opravdu objeví nějaká vylepšená verze Playstationu 4, si můžeme zatím jen domýšlet. V posledních dnech se objevily zprávy, které potvrzovaly vývoj nástupce PS4 na 100%. Pro mě to je nemilá zpráva a nebudu moc rád, jestli se tyhle zprávy opravdu potvrdí.

ps_vr_launch_bundle_story.jpg

A na závěr ještě nesmím zapomenout na PS VR, kterému podle mě bude věnovaná nemalá část konference. Mě stále celá VR mánie nezasáhla, a tak mě to všechno nechává chladným. Mohli by představit konečně nějaký ten killer titul, který brýle prodá i širšímu publiku, než jen technologickým nadšencům.

Co by se mohlo objevit dál? Možná už nastal čas na další díl Destiny, které opět trpí nedostatkem nového obsahu. Kromě toho se možná odhalí, na čem se bude pracovat ve studiu Naughty Dog. Za chvíli tady máme čtvrté Uncharted a zatím není ani zmínka o dalším projektu. Že by pokračování The Last of Us, nebo se na scéně objeví Crash Bandicoot?

Xbox One, a co dál?

Velkou diskuzi o brzkém nástupu vylepšených konzolí současné generace rozpoutal Microsoft, konkrétně tedy ředitel Phil Spencer. Nejdříve to ale vypadalo trochu jinak. Xbox One se měl přiblížit klasickým počítačům tím, že by vycházely aktualizace pro konzoli. Sice si moc nedokážu představit, jak by to fungovalo, ale takhle nějak vypadala původní idea. Týden na to byly spekulace vyvráceny a Microsoft rozhodně neplánuje upgradovatelnou konzoli. Kde je pravda? Uvidíme na E3. Ale už pojďme na hry.

gears5.jpgscalebound.jpgsot3.png

Asi nejžhavější hrou na microsoftí konferenci bude pokračování série Gears of War. Tahle masakrální akce je teď hodně zmiňovaná kvůli betatestům a podle ohlasů to zatím vypadá dobře. Jen mě trochu mrzí, že zmizí staré známé postavy, ale hlavně, že motorovka stále zůstává.

Robotické dobrodružství v pouštním světě se jistě ukáže i letos. Řeč je o hře ReCore, která se předvedla vcelku pěkným trailerem. Moc se o ní zatím neví, ale něco se vždycky najde. Autoři přirovnávají hru k sériím jako je Metroid nebo Legend of Zelda. Zajímavě zní i fakt, že se kvůli písečným bouřím bude měnit značná část herního světa.

recore.jpg

Exkluzivita Scalebound sice nejspíše vyjde až v příštím roce, ale na E3 se určitě ukáže. Pro mě nejzajímavější hra z loňské konference. Kombinace postavy ze současnosti a fantasy světa je přesně podle mého gusta a navíc trocha japonského “ujetého“ stylu. Hodně lákavě vypadá i Thuban, drak který stojí hlavnímu hrdinovi vždy po boku. Dle slov vývojářů to nebude jen postavička, která se motá okolo.

Další potvrzenou hrou je Crackdown 3, který se podle všeho nese v duchu svým předchůdců. Šílená akce se spoustou výbuchů okolo. Navíc tentokrát s kompletně zničitelným městem díky cloudové technologii. Zatím tedy jen v multiplayeru. Možná se potvrdí spekulace o případné PC verzi, ale znáte to.

Překvapením na závěr byla loni hra Halo Wars 2, o které se ví asi stejné množství informací, jako při prvním traileru. Takže by bydla nějaká ta várka čerstvých detailů.

MSHoloLens_MixedRealitySpace_08516_3x2_RGB.png

Nesmíme opomínat ani předváděčku augmentované reality Hololens, která vypadala velmi působivě, ale na letošní E3 Hololens nečekám. Podle mě to bude ještě nějakou chvíli trvat, než budou brýle plně funkční a vychytané. Je to přeci jen něco jiného, než VR headsety, kterých se objevilo už požehnaně.

U Microsoftu můžeme očekávat i pořádnou nálož indie her z programu Id@Xbox, jako každý rok. Osobně doufám, že dojde řada i na Sea of Thieves, zajímavou pirátskou hru od slavného studia Rare. A které hry by mohly být odhalené? Tak nějaká ta Forza by tam být mohla. Nezlobil bych se ani na nový projekt od Remedy. Nechme se překvapit.

Překvapí nás Nintendo?

Dvě písmena, která by zase mohla dostat Nintendo na vrchol herního průmyslu. Jsou to písmena NX. Prozatím název tajemné konzole, o které se ví jen to, že to má být kombinace klasické konzole a handheldu. Moc si to nedokážu představit, ale třeba se jim povede podobný úspěch, jako před několika lety u pohybového ovládání na Wii. Bohužel to podle posledních informací vypadá, že se tajemný kus hardwaru na E3 ani neukáže. Také se spekuluje, že to bude konzole, kde budou vycházet i hry, jež nejsou od Nintenda nebo studií s ním spojených.

zelda.png

A nemyslím to tak, že na něm vyjdou 3 hry od Ubi a tím to končí. Minulý měsíc dokonce unikly fotky ovladače, který měl být součástí NX. Vypadalo to vážně podivně a ani se mi tomu nechtělo věřit. Naštěstí tyto informace byly vyvrácené. Jeden z fanoušků se přiznal, že si ovladač poskládal sám.

zelda.jpgzelda2.jpgzelda3.jpg

Nintendo samozřejmě bude mít svou akci Nintendo Direct. Tam se určitě objeví nová Zelda a konečně bychom se mohli dozvědět něco víc o nových Pokémonech. Je sice pěkné, že Sun a Moon vyjde ještě letos, ale neznáme region, nevíme, jaká bude generace, zkrátka nic moc. Po tragickém videu ke dvacátému výročí série snad předvedou něco působivějšího.

Bethesda se vrací

Loni poprvé uspořádala Bethesda samostatnou konferenci a letos se to chystá zopakovat. V celku se jim vydařila. Předvedli Dooma v plné parádě, oznámili pokračování skvělé hry Dishonored a pár menších věcí. O Dishonored určitě uslyšíme i letos.

dihonored.jpgtes.jpgwolfenstein.jpg

Hned se vrhneme na spekulace. Pro mě by bylo velmi příjemným překvapením oznámení nového dílu série The Elder Scrolls. Už to bude 5 let od Skyrimu, takže by bylo načase alespoň něco zmínit. Po Doomovi by mohla přijít na řadu další stará klasika. Co takhle Quake? Nebo další Wolfenstein? Za co byste byli nejraději vy?

Co bude dál?

Zatím ještě není jasné, jestli se na E3 bude konat nějaká další koference. Loni byl ještě Square Enix a upřímě, nedopadlo to moc dobře. Možná se vrátí Konami. I když po tom, co předvedli v roce 2011, bych na to moc nesázel. Mimochodem, pokud chcete vidět, jak se konference dělat nemá, a navíc se trochu zasmát, vyhledejte právě Konami.

deadisland.jpgdeus2.jpgmafia2.jpg

Máme tady pár her, které se určitě objeví na nějaké z menších konferencí, případně jako hostující hry konferencí velkých Tipuji, že na konferenci Sony se ukáže nové Call of Duty. Nejspíš to bude opět futuristický díl, který má být pokračováním CoD: Ghosts. Následuje Nier Automata, která se ukázala loni na konferenci Square Enixu. Nakonec ještě možná budou mít vlastní konferenci.

Stejně jako Nier je na tom I am Setsuna a hned za ním je Kingdom Hearts 3. Stále se prostě neví, jak to s nimi bude. Setsuna by se alespoň měla připomenout, protože se blíží datum jejího vydání. Konkrétně to je 19. července. Setsuna je něco jako pokus Square Enixu o návrat ke klasickým JRPG typu Chrono Cross a Chrono Trigger.

nier.jpg

Na některé z konferencí můžete určitě očekávat třetí Mafii, která byla v posledním týdnu velmi žhavým tématem. Tedy, hlavně u nás. Názory na Mafii jsou hodně rozporuplné, tak snad se to na E3 podaří nějak usměrnit. Stejně jako Mafii čekejte i Deus Ex: Mankind Divided.

No a jako poslední bych zmínil znovuoživený projekt Dead Island 2, který byl nějakou chvíli u ledu. Nejspíš jsem na pár her zapomněl, ale ty nejdůležitější byste tady měli najít. Pokud jsme opomněli nějakou opravdu důležitou, určitě ji zmiňte v diskuzi. A udělejte to i v případě, pokud máte vy nějakou vysněnou hru, která se potencionálně objeví. Zkrátka a dobře, letos toho bude dost. Od letošní E3 si toho slibujeme opravdu hodně. A na co se nejvíce těšíte vy?

Diskuze (1) Další článek: Sony odhalilo květnové PS Plus hry zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,