PC

Emulátor ZX32 v 1.03

ZX32 je emulátorem počítačů ZX Spectrum 48k, 128, +2 a +3A určeným pro PC z operačním systémem Windows. Vyznačuje se vysokou spolehlivostí a rychlostí, snadno se konfiguruje a obsluhuje.
Narozdíl od všech DOSových emulátorů zde odpadá nutnost detekování či konfigurování joysticku, gamepadu, grafické a zvukové karty díky podpoře DirectDraw, DirectSound a DirectPlay. Hardwarové nároky jsou relativně nízké. Pro emulaci Spectra při jeho plné rychlosti vám bude stačit 486DX2/66Mhz, Windows 95,98 nebo NT. Doporučenou konfigurací je ale P75, 12MB RAM, DirectX 5. Pro hraní her je vhodné mít joypad. Bohužel analogové joysticky určené pro PC, které mají jinak řadu výhod oproti digitálním, se pro hry na ZX Spectrum příliš nehodí.

ZX32 má bohaté možnosti konfigurace. Pomocí klávesy F9 se dostanete do konfiguračního panelu se záložkami.

General nastavení priority emulátoru
File nastavení komprese ukládaných pozic
Hardware nastavení modelu emulovaného počítače
Z80 nastavení frekvence emulovaného procesoru
Display nastavení frekvence obnovování obrazu a jeho velikost
Sound nastavení hlasitosti a vzorkovací frekvence zvuku
Keyboard nastavení druhu joysticku, který se bude emulovat pomocí numerické klávesnice
Joystick nastavení joysticku
Emulátor můžete také přepnout na celou obrazovku pomocí klávesy F4. Pokud vás omrzí zvuk v některé z her můžete ho vypnout klávesou F8. Můžete také měnit obsah buněk paměti. Toto vám umožní aplikovat cheaty do her. Pro programátory- můžete taky experimentovat se zápisem do videopaměti (od adresy 16384), což vám umožní zjistit jak zajímavě je organizovaná (Jak na tom mohl vůbec někdo programovat hry?).Program podporuje tyto datové formáty: sna, z80, tap, cpd a dsk. Dokáže také přečíst data ze zip archívu. Podpora formátu tzx je bohužel jen částečná. Tento formát je ale nejmodernější a čím dál tím víc používaný. Autor slibuje zavedení plné podpory souborů ve formátu *.tzx v příští verzi.

Velkým usnadněním při hraní her je možnost uložení celého obrazu paměti emulovaného počítače na disk. Tato funkce vám zastoupí ukládání a načítání pozic, které ve většině her na Spectru chybělo. Hru si můžete také v krizových okamžicích ulehčit zpomalením frekvence.

Všechny modely Spectra měly v paměti ROM programovací jazyk BASIC (stejně jako staré modely IBM XT). Pokud si chcete vyzkoušet, jak se před patnácti léty programovalo, pak vám to samozřejmě tento emulátor umožní. Problémem ale je, že ZX Spectrum měl BASIC „zadrátovaný“ do klávesnice. Každá klávesa měla mnoho významů podle toho v jakém režimu se počítač nacházel. To na jednu stranu minimalizovalo počet úderů do klávesnice a šetřilo paměť , ale pro nezkušeného uživatele to byla pohroma v podobě neustálého hledání příkazů po celé klávesnici. Obraz klávesnice se naštěstí dá v programu vyvolat pomocí Alt-F1. Dalším neduhem ZX BASICu je řádkový režim editoru.

Pokud se vám zdá, že rychlost emulace není uspokojivá, nebo že příliš brzdí procesy na pozadí můžete zkusit zmenšit velikost obrazu, vypnout zvuk, nastavit nižší rozlišení a počet barev ve Windows nebo experimentovat z nastavením priority emulátoru. Pomoci kombinace kláves Alt+D můžete zjistit kolik procent času procesoru zabere emulace jednotlivých částí systému (jádro, grafika, zvuk...)

Emulátor je freeware a můžete si jej stáhnout zde. Spolu z emulátorem je v archívu i několik her. Ne všechny však můžete legálně používat. Autor v licenční smlouvě uvádí, že můžete hrát pouze ty hry, jejichž originál (většinou na kazetě) vlastníte. Uvedu zde jména firem, které se rozhodly své hry uvolnit jako freeware. Jejich produkty můžete legálně stahovat z archívů a hrát.

Firma Vybrané hry
Alchemist Research Traffic Control, Spaceman Bob
Amstrad Bustout, Telly Tenis
BB Design Tempest, G-Force, POD, Tron
Beam Software Penetrator, Way of the Exploding Fist, Judge Dredd, The Shadows of Mordor
Campbel Systems Earth Defence, Loco
Capsoft Hive
Carnell Software The Crypt, Black Crystal
CCS Avalanche, Napoleon at War, Camelot, Overlord
Chezron Software Golden Cobra
Crystal Computing Cyber Zone, The Island
Diabolic Software Mach 3, Star Bowls
Digital Integration ATF, F-16 Combat Pilot, Thunderbird, Fighter Pilot
EMM Software Black Friday, Startrek, Star Trader
Faster Than Light Light Force, Samurai Down
Firebird Software Chimera, Druid, Elite, Merlin, Rick Dangerous, The Savage, Spitky Harlod, Thunderbirds, Virus
Fuxoft Indiana Jones 4, Podraz 3.2
Gargoyle Games Ad Astra, Dun Darch, Tir na Nog
Gremlin Graphics Avenger, Ghouls ‚n‘ Ghosts, Hero Quest, Impossamole, Mickey Mouse, Pink Panther, Super Cars, Ultimate Golf
Impact Software The Quest, Orb, Star Fighter
Llamasoft City Bomb, Psychedelia
Matand Software Dome Trooper
Microids Super Ski
Mikro-Gen Air Traffic Control, Laser Warp, Pyjamarama, Return to Earth, Sir Fred, Starship
Proxima Software Atomix, Indiana Jones 2,3, Podraz 1-3, Perestrojka
Psychedelic Hedgehog Assasin, Moon Magic
R&R Software Golf, Titanic
Rabbit Software Centropods, Frogger, Murder!
Rainbird Software The Guild of Thieves, Kickboxing, Fish!
Red Schift Apocalypse, Nebula
Saturnsoft Gobbler
Silverbird Software Beach Buggy simulator, Droids, Rebel Stars 2, Scuba Kids
Sinclair Research Alien Destroyer, Chess, Survival
Softhouse Minesweeper
Target Games Laser Squad, Lords of Chaos
Vortex Software Android 1,2, Highway Encounter, Cyclone
Wizard Software Megatron, Moon Defenders, Spectrum Cricket
Zenobi Software The Apprentince, The Black Tower, Dark Tower, Eclipse, Lost in Time, Meltdown, Phoenix 1-4, Sherlock Holmes, Time Warrior, Urban
Některé firmy vysloveně zakázaly distribuci svých her: Codemasters, Psyclapse, Psygnosis, Sintech, Ultimate Play the Game.
Diskuze (1) Další článek: Hired Guns

Témata článku: , , , ,