Epic Games Store se ohlíží za minulým rokem. Rozdal téměř 100 titulů a spouští samoobsluhu pro vydávání her

Digitální obchod Epic Games se za poslední roky stal stálicí na trhu PC her a nevypadá to, že by se to v dohledné budoucnosti mělo změnit. Společnost nyní vydala zprávu, kde shrnuje rok 2022 a dává nám lehce nahlédnout na to, co chystá do budoucna. 

Jen na PC má Epic Games Store přes 230 milionů uživatelů. Pokud se k tomu připočtou hráči s Epic účtem na konzolích, číslo se vyhoupne na 723 milionů. Celkově za minulý rok utratili hráči za hry a mikrotransakce 820 milionů dolarů, což je o
2 % méně než v roce 2021. Řeč byla i o hrách zdarma. Celkově jste si za minulý rok mohli svoji herní knihovnu rozšířit o 99 titulů bez jediné koruny. Jejich hodnota přitom dosahuje 2 240$. Pokud bychom to počítali na kopie, tak si jich hráči rozebrali přes 700 milionů. 

Velmi zajímavě zní spuštění služeb pro samoobslužné vydávání her. Ty fungovaly už dříve v rámci uzavřené betaverze. Nyní už budou dostupné pro všechny. Jde o jednoduchou cestu, jak do zdejšího obchodu dostat nové produkty. Touto cestou se budou výdělky rozdělovat v poměru 88 % ku 12 %. Tvůrci se ale mohou rozhodnout využívat vlastní řešení plateb přímo ve svých výtvorech. Skrz tyto nástroje se také dostanou k ohodnocení her od ESRB, PEGI, GRAC, USK a ASK bez dalších nákladů. Epic bez dalších poplatků pomůže i s překladem karty hry do dalších jazyků.

Pro průchod celým procesem bude potřeba splnit určité požadavky, ale zatím to vypadá jako správná cesta, jak se Epic Store může stát útočištěm pro undergroundovou tvorbu a menší tituly, které by se jen horko těžko zmohly na celý proces po vlastní ose. Mezi podmínky například patří cross-play pro multiplayerové hry, nutnost integrace achievementů, věkové omezení a výtvor také musí dosahovat určité kvality. Epicu zůstává možnost hru ze svého obchodu stáhnout, pokud podle něj nedosáhne požadovaných kvalit. Pokud sami patříte mezi tvůrce, určitě zamiřte na oficiální stránky, kde najdete všechny potřebné detaily.

Epic také krátce shrnul to, co jeho obchod čeká v tomto roce. Jedním z hlavních bodů má být celkové zlepšení plynulosti zacházení s aplikací. Nebudeme si nic nalhávat, v tomhle oproti Steamu ještě znatelně zaostává. Dále přidá lepší integraci předplatných od ostatních společností. Vedle karet jednotlivých her přijde také prostor, kde vývojáři budou moci hráče informovat o novinkách, updatech a dalších chystaných změnách. A na závěr Epic slibuje, že ani tento rok nepřijdeme o každotýdenní rozdávání her zdarma.

Zdroj: Epic Games

Diskuze (9) Další článek: To nejlepší z březnového Capcom Spotlight. Demoverze Resident Evil 4, Mega Manova kolekce a další

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,