EURO 2000

Blížící se mezinárodní šampionát ve fotbalu zavdal podnět herně sportovnímu gigantovi EA SPORTS k tomu, aby vyrukoval s dalším kasaštykem ze své slavné série fotbalů. Je to v historii již druhé intermezzo mezi každoročními FIFAmi, které s železnou pravidelností vycházejí z jejich dílen a přivádějí do extáze davy fanoušků fotbalu, při kterém není třeba se příliš hýbat.

Žánr: sportovní
Minimum: P133, 32MB RAM, 70MB HDD, 4x CD-ROM, 2MB grafická karta
3D: ano
Multiplayer: ano, i když ...
Výrobce: EA Sports
Distributor:
Electronic Arts

Blížící se mezinárodní šampionát ve fotbalu zavdal podnět herně sportovnímu gigantovi EA SPORTS k tomu, aby vyrukoval s dalším kasaštykem ze své slavné série fotbalů. Je to v historii již druhé intermezzo mezi každoročními FIFAmi, které s železnou pravidelností vycházejí z jejich dílen a přivádějí do extáze davy fanoušků fotbalu, při kterém není třeba se příliš hýbat. Před dvěma lety vyšedší Road To World Cup byl útok na peněženky příznivců v podobě vyloženě kosmetických úprav tehdy aktuální FIFY, která byla herně prakticky totožná a největší změnou byly zřejmě prodloužené trenýrky členů historických mančaftů, které jste si mohli pro hru rovněž zvolit a přenosy v „retro“ stylu, který vynikal tím, že všichni hráči vypadali stejně a rozeznat soupeře od spoluhráče bylo při hře téměř nemožné. A co si budeme nalhávat – i mezi jednotlivými ročníky FIFY se těch hratelnostních změn zase tolik neudálo a tak byl vývoj od mě prvního známého ročníku 93 až do současné FIFY 2000 co do enginu hry hodně pozvolný. EA vsázelo především na bombastickou grafiku, trochu méně na animaci a věrnost pohybů hráčů. Poněkud pokulhávala hratelnost především vlivem vysoké neohrabanosti brankářů vůči hráčům v poli. Strojová přesnost útočníků zejména při zahrávání standardních situací a arkádní tempo hry pak byly příčinou téměř basketbalových výsledků, díky nimž přešel po chvíli tréninku zápal pro hru v nudu a stereotyp a nešlo o to, jestli vyhraji, ale o kolik to bude. Tím byla životnost hry velice krátká a čím více ročníků FIFY jste absolvovali, tím dřív vás ta nová přestala bavit. Proč tohle všechno píšu? Protože jsem se skepsí očekával vydání druhého levobočka z dynastie FIF, o němž se všude psalo, jak bude krásně grafický a všechno kolem se bude hýbat a hulákat a zářit barvami, ale o hře jako takové nepadlo ani slovo. Na každou předchozí FIFU jsem se těšil a vždycky se rychle zklamal. Tím méně jsem tudíž tentokrát čekal i od EURA. A mýlil jsem se. Sakra jsem se mýlil. Naštěstí.

Euro 2000Euro 2000

Začnu grafikou. Ta mě překvapila hned po spuštění hry tím, že textury hráčů při detailnějším záběru a především jejich pokožky na mé G400 vypadají přímo děsivě. Všichni hráči se jeví, jakoby utrpěli těžké popáleniny na celém těle. Ti, kteří mají navíc ještě holou hlavu vypadají jako zombies, ti s afrem by zase mohli strašit v ZOO. Čekal jsem ledasco, ale toto mě tedy dostalo. Nevím, jestli to není třeba jen interpretací barev kartami Matrox. Pokud ano, přál bych vám jakoukoli jinou kartu. Pokud ne, tak nevím, co grafici v EA pijí, když se pak dopouštějí takovýchto úletů. Ostatní grafika je ale v pořádku a na vysoké úrovni, typické pro EA Sports. Velký pokrok je i ve zpracování diváků, kdy pohled na tribuny opravdu připomíná zaplněný stadion rozvášněných diváků.

Euro 2000Euro 2000

Euro 2000Euro 2000

Když už píšu o fanoušcích, přejdu k zhodnocení zvukových efektů. Řev tribun je skvělý. Připadáte si opravdu jako uprostřed davu svých příznivců a jejich neustálé skandování vám dodává potřebný adrenalin a chuť do hry. Divácká kulisa je opravdu výborná. I když ji často vnímáte jen podvědomě, skvěle podbarvuje hru a dodává jí další rozměr. Dokonce se hlasy publika mění v závislosti na tom, na jakém stadionu hrajete. V Anglii zažijete určitě jiné skandování než třeba u nás. Absenci fanoušků máte možnost zažít třebas v tréninkovém módu, kde jsou ochozy prázdné a vy si hned uvědomíte, co pro hráče povzbuzování znamená. Komentář je tradičně dílem Johna Motsona a jeho kámošů a je obdobný ročníkům předchozím. Spoustu hlášek budete znát již z dřívějška, ale přibylo dost nového, co zase chvíli vydrží, než se oposlouchá.

Euro 2000Euro 2000

Omáčku máme za sebou a vrhněme se tedy na samotnou hru. V první minutě hraní budete mít pocit, že je vše při starém a možná protáhnete obličej. Ale chyba lávky. Brzy začnete zjišťovat, že hrajete úplně jinou hru, než na jakou jste byli zvyklí. Na herním enginu je znatelně rozpoznat zásah a snaha posunout hru od arkádního systému směrem k vyšší realitě a fotbalovosti. Zapomeňte na to, že s míčem proběhnete podél čáry přes půl hřiště. Navíc za pár vteřin. Celkové tempo hry se podstatně snížilo, což je jenom dobře. Rozměr hřiště a dynamika vašich pohybů vám nedovolí přeběhnout za tři vteřiny stadión a nacentrovat na gól. Kdepak. Je potřeba si hodně přihrávat, kombinovat, kličkovat, podržet míč, přihrávat dozadu a hledat vhodně postavené spoluhráče.

Euro 2000Euro 2000

Vypracování si gólové příležitosti již není otázkou dvou nacvičených přihrávek a úprku s míčem. Hra prostě připomíná fotbal jako nikdy dřív. Dalším prvkem, který posunuje hru k realitě je celkově menší přesnost střel nebo chcete-li větší rozptyl. Zdaleka ne všechny střely z dobré pozice trefí branku. Tím je dána mnohem větší variabilita situací, ke kterým v průběhu hry dochází. To samé platí i o přihrávkách. Zdaleka ne každý centr najde svého příjemce a pro jeho přijetí je třeba si hráčem správně pro míč naběhnout a i tak nezřídka minete. A další potěšitelnou zprávou je podstatné zlepšení gólmanů. Ti byli kamenem úrazu této fotbalové série po řadu let a na nich padala hratelnost i v poslední vydané FIFĚ. Nyní jsou brankáři rychlejší a obratnější, často vybíhají pod centrované míče, boxují centry nad hlavami útočníků, lehké střely chytají a nezavdávají tak zbytečně příležitost k zahrávání laciných rohových kopů. Zákroky gólmanů nejsou rovněž už tak strojové jako dřív a není výjimkou vyražení míče nohou či zabránění střele tělem. Po vyboxování míče před sebe gólman nezůstane civět na brankové čáře, ale rychle si jde pro míč. Reflexivní zákroky nejsou výjimkou a tak je opravdu na co se dívat. Rohové kopy již neznamenají téměř jistý gól a dát branku není otázkou nacvičeného trojhmatu, ale svou roli hraje spousta dalších faktorů včetně štěstí, které také patří k fotbalu zcela neoddělitelně. Není problém trefit tyčku či břevno branky nebo ze dvou metrů přestřelit a zoufale se chytit za hlavu. Většina výsledků je těsná a každé zaváhání či zahození gólové šance nesmírně bolí. Po celý zápas jste nuceni být ve střehu a do poslední chvíle je třeba bránit těsné vedení nebo naopak tlačit na soupeře se snahou o alespoň vyrovnání výsledku. Hratelnost se tedy zlepšila podstatně a mohu zodpovědně prohlásit, že po letech je zde konečně fotbal, který vás bude bavit hrát mnohem déle než pár prvních zápasů v nichž vstřebáváte ovládání. Má to ještě mušky, ale hra je nesrovnatelně lepší než kdy dřív. I rozhodčí si už sem tam pískne, takže není taková zoufalá nouze po trestných a pokutových kopech. Skvělé. Konečně programátoři hrábli do té správné části kódu a vrhli se na to podstatné, co dělá fotbal fotbalem. EURO je možné hrát ve standardních třech stupních obtížnosti, kde první režim je pro začátečníky, kteří se seznamují se základním ovládáním. Prostřední obtížnost je již o něčem jiném a řadě hráčů plně vystačí. Když si přepnete na World Class, je třeba už umět šikovně kličkovat a precizně si hlídat míč, abyste si zvládli připravit nějakou tu gólem zavánějící akci. V rámci každé obtížnosti je možné si měnit rychlost hry. Již to nejsou volby Arkáda, Turbo arkáda a Zrychlené video jako v minulosti, ale i tak mi připadá nastavování vyššího tempa hry poněkud zcestné a doporučil bych zachovat základní nastavení této položky a hru si zbytečně nekazit. Přibyla ještě nová volba Slow, která hru zpomaluje a dává vám tak jistou výhodu.

Euro 2000Euro 2000

Z herních módů máte samozřejmě k dispozici přátelské utkání mezi kterýmikoli zúčastněnými týmy (je jich jedenapadesát). Kromě již klasických voleb jako délka zápasu nebo počasí si můžete opět vybírat stadion (každý tým má svůj), na kterém si chcete zahrát nebo měsíc a čas zahájení utkání. V taktických volbách přibyla možnost navolení signálů, které budete používat při zahrávání standardních situací. Animované ikony hráčů vám ukazují činnost, rozestavení a pohyb vašich spoluhráčů a vy si vyberete jednu z nabízených variant, kterou budete pro daný typ standardní situace používat. Při výběru týmů se u každého z nich objevuje číslo udávající příčku, na níž si nároďák dané země stojí v historickém stupínku úspěchů národních mužstev. Naše fanoušky zřejmě potěší skutečnost, že Česká republika je označena číslem 2. To je co říct a kdekoho to zřejmě překvapí, když si vzpomene, jaký fotbal naše země zpravidla produkuje a kde na většině mezinárodních podujetí končí.

Euro 2000Euro 2000

Dalším herním módem je vlastní EURO 2000, které je simulací skutečného postupu od začátku kvalifikace až co možná nejdále v celém turnaji. Kromě skutečného rozlosování skupin vám hra nabídne možnost složení skupin náhodně vygenerovat. Zde je poněkud frustrující fakt, že nelze začít nikde „uprostřed“, ale musíte vždy pěkně od úplného začátku včetně všech kvalifikačních utkání ve skupině. Ani tlačítko „Simulate“, které by dovolilo výsledky některých zápasů jen vygenerovat zde nenajdete. Pokud se budete chtít vyhnout alespoň základní kvalifikaci, stačí si vybrat jeden ze dvou týmů, které se jí nezúčastnily a které tak měly postup na mistrovství automaticky zajištěn. Které to jsou víte jako správní fotbaloví nadšenci určitě sami. Kromě vlastních utkání šampionátu můžete v přestávkách mezi nimi trénovat. A to tak, že máte k dispozici svůj náhradní tým, proti němuž nastupujete v tréninkových zápasech. Každý tým na mistrovství používá jiné herní taktiky a styly a vy máte šikovnou možnost jednoduše navolit svému „béčku“, aby hrálo přesně tak, jak bude hrát váš následující soupeř. Tím se na něj můžete připravit a pokusit se odhalit jeho slabiny nebo naopak zjistit, na co si dávat pozor. Pokud se vám podaří zvítězit v mistrovství, přibude vám možnost hrát zápasy proti některým hvězdným týmům fotbalové historie, které se začnou postupně do hry přidávat a je jich kolem čtyřicítky. Třetím módem je pak uspořádání vlastního turnaje pro vybrané týmy. Šikovná a nová věc, na kterou nesmím v souvislosti se zápasy zapomenout je možnost si po odehrání zápasu spouštět tzv. highlights, tedy sestřihy zajímavých okamžiků, které se během utkání automaticky generovaly. Tyto momenty jsou navíc rozděleny do několika kategorií, takže si můžete spustit sestřih zajímavých momentů, gólů, faulů atd. Kdo by se nechtěl pokochat tím nejzajímavějším, obzvlášť po vydařeném zápase. Kromě toho si samozřejmě lze pořizovat vlastní opakované záznamy v libovolném okamžiku zápasu.

Euro 2000Euro 2000

Vedle vlastních fotbalových utkání máte ještě jednu možnost tréninku, tzv. „skill drill“, který vás v řadě lekcí uspořádaných do skupin naučí většině fines, které hra nabízí a které budou třeba pro úspěšný postup turnajem. Naučit se můžete jak kličkovat, tak i střílet z voleje, hlavičkovat, driblovat s míčem apod. Každou akci provází průpovídka, která vám má zhodnotit, jak jste daný úkon provedli. Mno, velice brzy vám poleze šíleně na nervy, když těch pár otřepaných hlášek budete co pár sekund slyšet znovu a znovu. Ale přežít se ty plky dají a trénink za to stojí, obzvlášť pro ty, kteří s fotbalem na PC teprve začínají a zjišťují, co všechno hra vůbec dovoluje.

Euro 2000Euro 2000

Euro 2000Euro 2000

Celkovým dojmem tedy EURO 2000 působí velice dobře a je vidět, že kromě grafiků chodili v EA do práce letos i programátoři, což je na hře hnedle znát. Bohužel, některé mouchy minulých ročníků ještě přetrvaly, ale to podstatné pro vlastní hru bylo v řadě případů vyřešeno a zlepšeno. Asi největším mínusem je stále přetrvávající způsob kopání penalty, kdy stačí stisknout směrovou šipku a praštit do klávesy pro střelbu. Vše proběhne automaticky bez jakékoli vaší další účasti na síle či umístění střely. Myslím, že by nebylo tak složité vymyslet nějaký způsob, jak zvýšit hráčův podíl na úspěchu exekutora pokutového kopu. Přece jen i penaltu je třeba umět kopnout, hrají roli nervy a soustředění, a tohle v této hře zatím stále ještě chybí. Zatím se mi nestalo, že bych penaltu neproměnil, a to jsem jich už kopal pěknou řádku. Dále přetrvává nepředefinovatelné ovládání hry. Naštěstí se alespoň každý rok nemění, takže si hráči s již zdeformovanou levačkou nemusí křivit ruku zase do jiných nepřirozených tvarů. Na většinu ovládacích kláves se dá zvyknout a jejich pevné nastavení by nijak nevadilo. Problém začne v okamžiku, když chcete kličkovat, protože zrychlovat a zároveň šmátrat malíčkem na Shift není zrovna pohodlné a navíc vám to chtě nechtě hodně rozhodí pozici ruky na klávesách. Oproti tomu tak velká a pohodlná klávesa jako mezerník slouží pouze k přepínání herních strategií, které nepotřebuji provádět až tak často a když, tak jistě ve větším klidu než kličkovat v závaru u vápna. Přetrvalo i to, že při zběsilém mačkání klávesy pro zrychlování dochází občas k zahlcení a nepříjemnému škubnutí hry. Zahrávání rohových kopů je mnohem šikovněji zpracováno než dříve, nicméně nezmizelo zcela zbytečné přepnutí kamery právě v tom nejdůležitějším okamžiku vzápětí po odehrání vlastního kopu. Tím jste zcela dezorientováni a vaše role obránce je z velké části v rukou náhody. Naštěstí již nejsou góly z rohových centrů tak časté, takže se dá tento nedostatek prominout. Vadí mi i to, že když vykopávám od branky a vyberu si spoluhráče, ke kterému chci výkop směřovat jednou z kláves A, S a D, které hra nabízí, tak se automaticky tento hráč rozběhne a ze svého šikovného postavení se zcela nelogicky postaví za obránce, který ho střežil a díky tomu se odehraný centr dostane v drtivé většině případů k soupeři. Tím pádem brzy zjistíte, že jsou dlouhé výkopy většinou jen odevzdáním míče soupeři a přeorientujete se na kratší přihrávky svým nejbližším obráncům. Dokážu si docela dobře představit, jaké by to bylo, kdyby se zkombinovaly oba známé způsoby rozehrávání standardek tak, že byste si nejdříve mohli libovolně rozestavět své hráče (jak tomu bylo až do osudného ročníku FIFA 2000) a pak byste si klávesami A, S a D vybrali, na koho centr půjde nebo kopli pomocí šipky (jak je tomu nyní). Rovněž zůstala zachována chybička při zahrávání rohů ze vzdálenější strany, kdy není vidět na pohyblivý ukazatel síly střely a je tento způsob odehrání míče prakticky nepoužitelný. Osobně mě dost otravuje ještě to, že se nedá uložit nastavení kamery, kterou se na hru díváte a tak je potřeba na začátku každého zápasu tato nastavení provést ručně, což je hodně opruzující. Když už jsem u kamer, asi se nespletu když řeknu, že pro hru jakž takž použitelná je jenom jedna a i ta nestojí za moc, protože podstatnou část hracího pole nevidíte ani při největším oddálení a tak jste nuceni si přihrávat nakrátko těm pár spoluhráčům, které ve výřezu vidíte, nebo zkoušet centrovat naslepo. Ze hry definitivně zmizela možnost zapnutí malého schématu celého hřiště ukazující rozestavení a pohyb hráčů, a to mi také nepřijde jako šťastný tah. Kamery, jak už jsem zmínil, nejsou vždy zrovna ideální a třeba při výkopu od branky vlastně vůbec není vidět, komu nahráváte a pálíte prakticky „do tmy“. V osudné FIFA 2000 rovněž ze hry zmizela velice šikovná možnost si při výkopu přepnout na pohled gólmana, kdy jste si mohli udělat obrázek o tom, jak jsou vaši spoluhráči rozestaveni a nahrát tomu nejlépe postavenému. Nyní máte ve většině případů jen pohled zboku, který vám neřekne vůbec nic. Občas se vám poštěstí a když gólman vykopává ze země, můžete se přece jen pokochat pohledem jeho očima a vybrat si, ke komu svůj výkop nasměrujete. Bohužel i když si vyberete spoluhráče, kolem něhož na hony není nikdo z protihráčů, tak – světe div se – po přepnutí kamery stojí na místě, kam centr dopadá většinou cizí chlap, který s přehledem míč zpracovává a váš hráč mu pouze přihlíží přes rameno. Navíc nemůžete nic dělat, protože i v EURU přetrvává nemožnost ovládat příjemce přihrávky v okamžiku, kdy míč letí vzduchem. Trochu rozpačitě na mě působila i síťová hra, kde jsem se snažil přijít na způsob, jak si zahrát s někým po Internetu, ale vůbec se mi nepodařilo najít způsob, jak toho dosáhnout a vzájemně se spojit. Nenašel jsem žádný způsob zadání IP adresy či vyhledání spuštěných her na Internetu, jak tomu bývá zvykem. Snad je to jen moje dřevěnost, díky níž jsem tuto možnost nerozchodil, protože by to jinak byla velká škoda.

Euro 2000Euro 2000

Euro 2000Euro 2000

Hře by se daly vytknout i další zděděné mušky, ale již to nejsou věci tak podstatné, jako tomu bývalo dříve. EURO 2000 se důstojně vypořádalo s tím, co počítačový fotbal léta nejvíc kazilo a to je důležité. Máte konečně pocit, že hrajete opravdový fotbal a každý gól stojí mnohem víc úsilí než kdy dřív a výsledky se podobají těm, na které jsme zvyklí z reálných přenosů. Již tak dobrá hratelnost je podpořena autentickou diváckou kulisou, která vás strhne a vytvoří vám doma prostředí vrcholného podujetí. Oficiální licence je zárukou aktuálních soupisek týmů se jmény skutečných hráčů, což je pro dobrý pocit ze hry rovněž důležité. FIFA je mrtvá, ať žije EURO!

Euro 2000Euro 2000

Oficiální stránka této hry se nachází na adrese http://www.easportseuro2000.com/. Odtud si rovněž můžete stáhnout demoverzi hry, která má cca 30MB a na vlastní kůži se můžete přesvědčit o jejích kvalitách. Kdo má pomalou linku, může si demo objednat na www.vypalcd.cz a přijde mu na CDčku až domů. Mnohem zajímavější a denně aktualizované informace pak můžete najít například na http://euro2000.soccergaming.com/. Vzhledem k tomu, že je EURO 2000 zcela nová hra, tak je stránka ještě ve fázi přípravy a ne všechny sekce jsou již v běhu, ale časem se to rozjede, přibudou neoficiální patche a editory kde čeho, popisy ovládání nebo herní tipy přesně tak, jak to známe z minulosti (v případě FIFY 2000 např. www.fifa2000.net).

Euro 2000Euro 2000

EURO 2000 představuje konečně po letech odklon od arkády směrem k pravému fotbalu a přináší to, nač všichni vyznavači fotbalu léta marně čekali. Hra je mnohem reálnější a tomu odpovídají i výsledky, které se konečně přestávají podobat házené. Ze hry mizí strojový streotyp provádění nacvičených úkonů, čímž hra získává na variabilitě a herní situace a góly si nejsou podobné jako vejce vejci. EURO 2000 doporučuji devíti body z deseti, protože si je hra i přes své zděděné chybičky zaslouží. Kdo čekal na pořádný fotbal pro počítač, tomu se právě sen splnil. Přejme EA, aby nesešli z konečně nalezené cesty k produkování opravdového fotbalu.

Grafika: 8/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 9/10
Hratelnost: 9/10
EURO 2000 představuje konečně po letech odklon od arkády směrem k pravému fotbalu a přináší to, nač všichni vyznavači fotbalu léta marně čekali.
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (3) Další článek: Dart'm'up - plná hra zdarma

Témata článku: , , , , , ,