EVGA: pro opravdové hráče

Opravdoví hráči potřebují ten nejvýkonnější hardware – v nelítostném souboji výkonu obstojí jen ti nejlepší!
Společnost EVGA není v českých krajích až tak příliš známa jako například výrobci ASUS, MSI či DFI. To ale rozhodně neznamená, že její produkty jsou jakkoliv nekvalitní, ba naopak. Tato firma je jedničkou amerického trhu, přičemž její výrobky patří k těm nejkvalitnějším, jaké se dají v současné době obstarat. Svou exkluzivitu si tato firma zajišťuje především přímým a preferovaným partnerstvím se společností nVidia. A samozřejmě také kvalitou svých výrobků, která je ověřena jak tisíci spokojenými zákazníky, tak prestižními oceněními jejich výrobků desítkami magazínů a webových portálů s IT tématikou. Jmenujme alespoň nejprestižnější ocenění webovými portály Guru3D.com, Motherboards.org, Bit-tech.net a AnandTech.com. A pro koho jsou výrobky s logem EVGA určeny? Pro všechny, jež preferují vysoký výkon, nejnovější technologie a dobrý poměr cena / výkon. Ať už se jedná o vysoký výkon herního počítače, či stanice ve firemním nasazení, na své si přijdou opravdu všichni uživatelé, kteří touží po opravdové kvalitě.

Všichni počítačový nadšenci jistě ocení nejprodávanější grafickou kartu současnosti EVGA e-GeForce 8800 GT 512MB, ke které navíc dostanete hru Crysis. Jádro čipu 8800GT je taktováno na 600 MHz a je napojeno na 512 MB GDDR3 paměti, ta pracuje s taktem 1800 MHz. Dalším skvělým parametrem je šířka paměťové sběrnice ta má celých 256 bitů, s tím souvisí i maximální teoretická propustnost 57.6 GB za sekundu. Nové jádro přináší zásadní výhodu v podobě unifikovaných shaderů, podobně jako je tomu u konzole XBox 360. Výhoda unifikovaných shaderů spočívá v možnosti provádění operací jak nad vertexy, tak nad pixely dle aktuální potřeby vykreslované scény. U modelu 8800GT jsou unifikované shadery zastoupeny v počtu 112, navíc pracují na mnohem vyšší frekvenci než samotné jádro (1500MHz), což jen dokresluje obrovský grafický potenciál. Tato karta je určena pro nové rozhraní PCI-Express x16. Dá se také použít v tzv. SLI módu - tedy souběžném chodu dvou grafických karet na deskách s podporou SLI. Z grafických rozhraní karta zvládne již zmíněný náročný DirectX 10.0 (DirectX 9.0 je samozřejmost) a OpenGL 2.0. Karta samozřejmě podporuje i dekódování MPEG-2 (formát komprese DVD) a MPEG-4 souborů a dokáže akcelerovat řadu dalších video operací pomocí dedikovaného Video procesoru. O výstup obrazového signálu se starají dva nezávislé a vysoce kvalitní RAMDAC převodníky na 400 MHz.

Pokud však toužíte po opravdovém výkonu, nejlepší volbou je čerstvě přestavená high-endová grafická karta EVGA GeForce 8800 GT SSC (SuperSuperClocked) 512 MB. Zkratka SSC (SuperSuperClocked) označuje grafické karty společnosti EVGA, které zastávají to nejlepší, co můžeme v dané cenové kategorii obstarat. Základem této grafické karty je nový grafický čip nVidia s označením GeForce 8800 GT, který je však velmi silně přetaktován. Jádro čipu 8800GT je taktováno na 700 MHz a je napojeno na 512 MB GDDR3 paměti, ta pracuje s taktem 2000 MHz. Dalším skvělým parametrem je šířka paměťové sběrnice ta má celých 256 bitů, s tím souvisí i maximální teoretická propustnost 64 GB za sekundu. Nové jádro přináší zásadní výhodu v podobě unifikovaných shaderů, podobně jako je tomu u konzole XBox 360. Výhoda unifikovaných shaderů spočívá v možnosti provádění operací jak nad vertexy, tak nad pixely dle aktuální potřeby vykreslované scény. U modelu 8800GT jsou unifikované shadery zastoupeny v počtu 112, navíc pracují na mnohem vyšší frekvenci než samotné jádro (1728MHz), což jen dokresluje obrovský grafický potenciál. Tato karta je určena pro nové rozhraní PCI-Express x16. Dá se také použít v tzv. SLI módu - tedy souběžném chodu dvou grafických karet na deskách s podporou SLI. Z grafických rozhraní karta zvládne již zmíněný náročný DirectX 10.0 (DirectX 9.0 je samozřejmost) a OpenGL 2.0. Karta samozřejmě podporuje i dekódování MPEG-2 (formát komprese DVD) a MPEG-4 souborů a dokáže akcelerovat řadu dalších video operací pomocí dedikovaného Video procesoru. O výstup obrazového signálu se starají dva nezávislé a vysoce kvalitní RAMDAC převodníky na 400 MHz. Karta nabízí TV-out včetně HDTV režimů a dva digitální duallink DVI-I konektory. Díky technologii nView od nVidie lze připojit jakoukoliv kombinaci LCD monitoru, klasického VGA monitoru, DVI displeje nebo televize (druhý displej může zobrazovat totéž co první nebo i zcela samostatnou pracovní plochu).

Za zmínku stojí dozajista i novinka, která by v dohledné době měla obohatit náš trh. Řeč je samozřejmě o grafické kartě EVGA e-GeForce 8800 GTS SSC (SuperSuperclocked). 65nm jádro pracuje na frekvenci 740 MHz. Do vínku dostala karta hned 128 stream procesorů. Neméně zajímavé jsou i takty pamětí a shaderů. Paměti typu DDR3 o velikosti 512 MB s 256-bitou šířkou paměťové sběrnice pracují na frekvenci 1 980 MHz (efektivně). Shadery poté nabídnou takty 1 835 MHz. Pro srovnání si připomeňme i referenční takty grafické karty nVidia GeForce 8800 GTS 512. Jádro karty pracuje na frekvenci 650 MHz (1625 MHz shadery), zatímco paměti se pochlubí hodnotou 970 MHz. Vysoký výkon již jen potvrzuje celkem 128 stream procesorů. Jednotka má poté k dispozici 512 MB paměti typu GDDR3 se 256bitovou sběrnicí. Nárůst výkonu je tedy opravdu enormní!

Ptáte se, a do čeho grafickou kartu usadit? Dobrou volbou by mohla být základní deska EVGA nForce 680i SLI 775 A1. Tato deska je postavena na čipsetu nVidia nForce 680i SLI. Používá Socket T (LGA775) a je určena pro 90 nm procesory Intel, včetně Core 2 Duo Extreme a Core 2 Quad. Podporuje frekvence FSB 1333 a 1066 MHz, paměť DDR2 pak s frekvencí až 1200 MHz. SLI režim podporují určité PCI-Express x16 grafické karty firmy nVidia, např. karty představené výše. Na této desce nalezneme dva sloty rozhraní PCI-E x16, právě pro zmíněné zapojení grafických karet nVidia do režimu SLI, navíc je na desce ještě další PCI-E slot, takzvaný Graphics expansion slot. Deska podporuje USB 2.0 rozhraní - k dispozici je 10 portů USB 2.0 (4 přes interní konektor). Díky USB 2.0 nebudete mít problém připojit k počítači Váš MP3 přehrávač, externí vypalovací mechaniku nebo disk, digitální fotoaparát a ostatní moderní zařízení. Pro rozšiřující karty lze využít dvojici PCI slotů a také dvojici PCI-E x1 slotů, pro grafické karty v SLI režimu jsou zde k dispozici již zmíněné PCI-E x16 sloty. Integrována je zvuková karta (Azalia HDA), která zvládá dokonce 8-kanálový zvukový výstup. Dále je k dispozici duální gigabitová síťová karta. Jediný IDE kanál podporuje Ultra ATA/133 rozhraní a umožní zapojit až 2 IDE zařízení. Dále lze připojit až 6 Serial ATA 3Gb/s disků, včetně funkcí pro tvorbu diskového pole RAID 0, 1 nebo 0 + 1. Moderní rozhraní SATA II nabízí přenosové rychlosti do 300 MB/s. Celkem lze tedy k desce připojit až 6 Serial ATA disků a 2 zařízení typu IDE.

A kde můžete tyto produkty zakoupit?

Výrobky společnosti EVGA naleznete v nabídce společnosti Czech Computer. Společnost Czech Computer, se totiž stala exkluzivním distributorem grafických karet a základních desek této prestižní značky pro celou Českou republiku. Kompletní nabídku výrobků s logem společnosti EVGA naleznete zde.

Autor: Miloslav Fišer – Czech Computer, www.czc.cz

Diskuze (9) Další článek: AbecedaHer ve zkratce

Témata článku: , , , , , , , , , ,