F1 2019: nejlepší ročník série (recenze)

Dokážete si představit, že by snad Codemasters letos nevydali nové F1? My ne!

Co baví

  • Téměř dokonalé závodění
  • Velké množství obsahu
  • Začlenění série F2
  • Výtečná prezentace
  • Možnost customizace

Co vadí

  • Absence dodatku Edition Senna &
  • Prost v základu
  • Chybějící licence na kompletní historické sezóny
  • Slabší mimoherní animace
9/10
Hodnocení

Na herním trhu existují jistoty, na které se lze celkem pravidelně spoléhat. Jednou z takových je například závodní série F1 od studia Codemasters, která baví milovníky královny motorsportu již od roku 2009. Jen málokdo by tak letos mohl pochybovat o vydání nového ročníku. Přesto ovšem jeden překvapivý tah přichází, a to poněkud netradičně brzké vydání již v průběhu června, oproti obligátnějšímu konci léta. Tato skutečnost se však na výsledku nikterak negativně nepromítá, ba naopak. Herní zážitek si hráči mohou užívat již v první polovině skutečného šampionátu F1.

Každoroční jistota

Stejně tak, jako je téměř jisté, že se každý rok dočkáme nových F1 od Codemasters, je jisté i to, že se bude jednat o opravdu kvalitní zážitek plný bohatého obsahu. Vývojáři během uplynulých let totiž vytvořili opravdu silnou značku s téměř legendárním statusem, která nezná přemožitele. F1 od Codies se staly synonymem pro virtuální seriál Formule 1.

F1® 2019 (10).pngF1® 2019 (59).pngF1® 2019 (60).pngF1® 2019 (62).png
F1 2019 nabízí klasickou hratelnost a mnoho obsahu

Zároveň se série dostala do takové formy, že již není třeba co vylepšovat, je totiž sama o sobě téměř dokonalá. Toto tvrzení je samozřejmě třeba brát s rezervou, nicméně koncept a filozofie, kterou vývojáři během uplynulých ročníků postupně naplňovali, se nyní dostala do stádia téměř finální verze. Kostra hry je zkrátka tak charakteristická, že jakýkoli hlubší zásah by mohl znamenat fatální chybu.

O to více sympatické potom je, že Codemasters se i tak stále snaží svůj produkt posouvat v rámci jednotlivých ročníků dále a nabízet tak hráčům ještě intenzivnější zážitek. Děje se tak zejména skrze postupné přidávání obsahu, který hráčům umožňuje  ještě intenzivnější zážitky, a především možnost trochu se odreagovat či zavzpomínat.

Nejinak je tomu i v letošním ročníku. Virtuální závodníci opět dostávají po technické i obsahové stránce naprosto skvělý závodní semi-simulátor. Přístup vývojářů se v žádném případě nemění, letošní ročník je stejně jako dříve přístupný masám, ale označovat ho za arkádu už z principu nemůžeme. Co se samotného vylepšení herního zážitku týče, F1 2019 zdobí mírný grafický pokrok směrem vpřed. Závody vypadají naprosto fantasticky, stejně jako televizní grafika a celá ta virtuální show okolo, která je díky plné licenci ve shodě s realitou.

F1® 2019 (9).pngF1® 2019 (28).pngF1® 2019 (29).pngF1® 2019 (30).png
Grafické zpracování samotných závodů je na fantastické úrovni

Jako již každý ročník jsou potom v nevzhledném kontrastu nejrůznější závodní animace mimo okruh, pohledy do boxů, rozhovory apod. Tam by zkrátka vývojáři měli ještě trochu zapracovat, i když je nabíledni, že o tom F1 zkrátka být nemají. Jediné, co to dokáže trochu pokazit, je samotná atmosféra mimo závod.

Ofenzivnější i agresivnější

Po herní stránce si nelze nevšimnout o něco více propracovanější umělé inteligence soupeřů, kteří jsou opět o něco agresivnější a defenzivnější zároveň. Na denním pořádku je tak uzavírání zatáček, křížení závodní stopy či někdy důrazné ataky v jednotlivých soubojích. Závodění se stává ještě více napínavějším a reálnějším. Autoři, jak jsme si již zvykli, naštěstí myslí na všechny.

 

Po herní stránce si nelze nevšimnout o něco více propracovanější umělé inteligence soupeřů, kteří jsou opět o něco agresivnější a defenzivnější zároveň.

 

Míra přizpůsobení asistencí či dovedností soupeřů výrazně dokáže změnit ráz závodění. To samé platí i o možnosti nastavování monopostu. K dispozici jsou stovky nejrůznějších voleb, od tuhosti pružin, přítlaku křídla či výběru směsi pneumatik, ale také defaultní nastavení pro daný okruh. Ne každý je totiž technický inženýr a raději sáhne po doporučeném settingu, který sice nemusí být tím nejrychlejším, ale rozhodně není tím nejhorším možným.

F1® 2019 (68).pngF1® 2019 (17).pngF1® 2019 (18).pngF1® 2019 (20).pngF1® 2019 (21).pngF1® 2019 (22).pngF1® 2019 (26).png
Implementace další várky historických vozů a seriálu F2 hře jen prospěla

Ty největší změny ovšem přicházejí v rámci samotného obsahu hry. Jak jsme již naznačili, je zcela pochopitelné, že dělat výrazné inovace jedenáct let po sobě není zcela reálné. Rozhodně ne u tak renomovaných vývojářů, jakými v Codemasters jsou, neboť ti našli své optimum již v polovině této doby. To hlavní se tak odehrává v rámci herních modů a nejrůznějších vychytávek, kterých je F1 2019 plné, stejně jako předchozí ročníky. Téměř všechny dostupné mody vycházejí z podoby předchozích dílů, i tak jsou opět více než zábavné.

Když F1 nestačí

Tou nejvýraznější novinkou z obsahového hlediska je jistě implementace seriálu Formule 2, o které se hovořilo již delší dobu. Není asi příliš pravděpodobné, že by někdo záměrně vyhledával F2 před F1, jedná se však o příjemné doplnění, které dodává hře na komplexnosti, což nejvíce oceníte zejména v režimu kariéry, který výtečně spojuje oba šampionáty a nabízí emocionální postup do královny motorsportu skrze několik klíčových momentů, které chytnou za srdce.

 

Tou nejvýraznější novinkou z obsahového hlediska je jistě implementace seriálu Formule 2, o které se hovořilo již delší dobu.

 

Do hry se tak více, než v loňských ročnících dostává jistý příběhový mód, který sice nedosahuje kvality známé např. ze série FIFA, ale dává kariéře hlubší smysl. Ta je tak pochopitelně i letos tím největším lákadlem celé hry. Opět je vystavěna na stejně pevných základech a nabízí dostatek zábavy pro všechny.

Ne každý ovšem může nebo ani nechce investovat tolik herního času a raději upřednostní svižnější herní módy. I na ty rozhodně F1 2019 myslí, a to opravdu královsky. Mimo tradiční závodní víkend s kupou nejrůznějšího přizpůsobení je k dispozici pochopitelně taktéž volná jízda. Obě herní varianty nabízejí možnost výběru série F1, F2 nebo kategorie historických vozů, které se letos rozrostly o další legendární kousky. Ve finále tak zamrzí problémy se ziskem kompletních licencí na dané sezony, které znemožňují nabídnout hráčům ještě komplexnější zážitky. V této podobě tak máme možnost pouze částečné ochutnávky historických závodů.

Senna vs Post

V rámci speciální edice Legends Edition Senna & Prost navíc dostává myšlenka klasických monopostů F1 o něco hlubší smysl, protože nabízí několik speciálních výzev v rámci soubojů těchto dvou legendárních postav motorsportu. Jedná se o klasické eventy v rámci módu Championship, které hráče přenesou do konkrétního závodu sezóny, ve kterém mají za úkol splnit někdy opravdu nadlidský úkol. Souboje Senny a Prosta jsou opravdovou perlou letošního ročníku a je velká škoda, že nejsou zahrnuty v rámci základní edice.

Podobných herních výzev si však mohou užít i hráči základní edice hry. K dispozici jsou například Checkpoint Challenge, Pursuit, ve kterém budete v rychlejším stroji stíhat soupeře, kteří odstartovali několik sekund před vámi, dále Time Attack, ve kterém budete muset překonávat své vlastní limity a Overtake Challenge, ve kterém budete mít za úkol předjíždět jako o život. Pro všechny z těchto výzev je předem definovaný jeden okruh a konkrétní stroj napříč všemi kategoriemi.

F1® 2019 (64).pngF1® 2019 (66).pngF1® 2019 (70).pngF1® 2019 (75).png
Pro milovníky královny motorsportu jasná volba

Skvělou možností jsou potom také modifikace jednotlivých šampionátů v mírně pozměněné formě. Je to například zkrácená sezóna seriálu F2, šampionát Classic s historickými vozy, Legendary Tracks Classic na ikonických okruzích či seriál Asia-Pacific, zahrnující závody z této oblasti. Splněním těchto šampionátů si lze odemykat další a další, jako například F1 Street či Wet Weather Grand Prix. Jedná se tak o příjemné tematické šampionáty zaměřující svou pozornost na vybraný region, kategorii vozů či jiné specifické vlastnosti.

 

V rámci multiplayeru potom můžete sáhnout k jednotlivým ligám nebo víkendovým eventům.

 

V rámci multiplayeru potom můžete sáhnout k jednotlivým ligám nebo víkendovým eventům. Měřit se však s ostatními hráči nebývá někdy zrovna dobrý nápad. Zvláště, hrajete-li na gamepadu. V této spojitosti jistě nesmíme zapomínat na možnost customizace. Upravovat lze nástřik vozu či vzhled pilota. Konkrétně se jedná o kombinézu, helmu a rukavice. Jedná se možná o maličkost, mnohé multiplayerové hráče ale jistě potěší.

Milovníci informací a vzdělávání potom určitě ocení sekci Showroom, která nabízí kompletní přehlídku veškerých dostupných vozů s možností detailní prohlídky či získání základních informací.

Verdikt

Codemasters zkrátka umí a dokazují to každý rok. F1 2019 je úžasný herní zážitek a pocta královně motorsportu. Po herní stránce titul sice nepřináší žádný výraznější posun, přesto se však jedná o nejlepší ročník celé série. Je totiž opět obsahově bohatší a působí mnohem komplexněji. Majitelům minulého ročníku možná doporučíme vyčkat nějaký ten měsíc na výraznější slevičku, všichni ostatní by však neměli váhat.

 

Diskuze (1) Další článek: Elden Ring je evolucí série Dark Souls bez předem daného hrdiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,