Falconeer: nudný ptačí život | Recenze

Létat si v oblacích a prohlížet krásy světa pod vámi. Zní to skvěle, ale tento koncept se může snadno proměnit v nudu. A Falconeer to moc nevychytal.

Co baví

  • Relaxační létání

Co vadí

  • Těžkopádná a nudná hratelnost
  • Opakující se úkoly
  • Nezajímavý příběh
  • Zaostalá grafika
  • Prázdný herní svět
3/10
Hodnocení

Občas se stane, že hru, kterou internet chválí, ohodnotím dost nízkou známkou. Samozřejmě zaváhám, nicméně vím, jak moc se mi hra (ne)líbila a zda bych ji osobně někomu doporučil. Falconner z nějakého důvodu sbírá hromady 7 a 8 z 10, dle mého názoru se však jedná o hru, která nic zajímavého nenabízí a u které jsem se prostě nudil.

Hra se inspirovala tituly jako Crimson Dragon nebo Star Fox a přenesla jejich myšlenky do trochu odlišného konceptu létání na sokolech. Nicméně možná je lepší zahrát si spíše zmíněné tituly.

Stereotypní fantasy až to bolí

Hra začne být nudná hned v úvodu. Fantasy příběh přehuštěný klišé, který se svou kvantitou snad snaží maskovat, že hra nemá nic kvalitního, na čem stavět. Je sice zajímavé, že dělení hry na kapitoly znamená prožívání stejného příběhu z pohledu jiné frakce. Každopádně moc to neoceníte, když vás nezaujme hned na začátku.

Falconeer (1).pngFalconeer (2).pngFalconeer (3).png
Foto režim je jednou z mála povedených částí hry, ale chybí mu možnost obrázky víc editovat

Vlastně si ani nejsem jistý, o čem hra přesně je. Úvod se rychle zmíní o nějakých strážcích a bozích a první tutoriálová kapitola na vás pošle nepřátele dřív, než se pořádně dozvíte, kdo jsou. Byl jsem zmatený, co se vůbec děje a vlastně ani neměl chuť to zjišťovat.

 

Fantasy příběh přehuštěný klišé, který se svou kvantitou snad snaží maskovat, že hra nemá nic kvalitního, na čem stavět.

 

Tečkou na závěr je dost otřesný dabing. Hra tedy selhává i ve vyprávění, které není dobře rozporcované a moc netušíte, co od vás ty postavy, které vypadají jak z  Runescape, chtějí.

Létání v prázdném světě

Hratelnost je velmi nudná a monotónní. Hra je ukázkovým příkladem nudného open-worldu, kde se úkoly opakují a většinu času někoho zabíjíte nebo něco převážíte a při tom na vás útočí. Hra tedy stojí na tom, že boj musí sakra bavit. Mě ale nezaujal téměř vůbec. Je až příliš jednoduchý, bez větších možností, jak plánovat.

Falconeer (4).pngFalconeer (5).pngFalconeer (6).png
Příběh je nezajímavý a chrlí na vás až moc informací

Celá myšlenka staví na tom, že jste jezdec na sokolovi a bojujete s dalšími jezdci na sokolech nebo loděmi. Boj je však až příliš arkádový, měl jsem jen pocit, že se snažím namířit na nepřítele, než abych se cítil být součástí vzrušující akce, kde se musíte ohlížet i na své okolí. Nepřátelé jsou pak hodně odolní, vy také, takže boje chvilku zaberou. Kvůli nízké rychlosti se však točíte na stále stejné lokaci.

 

Hra je ukázkovým příkladem nudného open-worldu, kde se úkoly opakují a většinu času někoho zabíjíte nebo něco převážíte a při tom na vás útočí.

 

Jediný větší význam hry jsem viděl v relaxaci. V možnosti si v klidu létat v krásném světě, kde jsou celkem příjemně ztvárněny bouře a vichry. Ale ani toho jsem se nedočkal. Sokol je velmi pomalý, dočasné bonusy na rychlost se rychle vyčerpají a svět je doslova velký oceán s občasnými ostrovy. Pár lokací mě zaujalo, ale jako celek byl svět nudný a prázdný.

Grafika jak z minulého století

Hra ani nevypadá moc hezky. Používá engine Unity, který ve výjimečných případech vytvoří pohlednou hru, ale obvykle na vás čekají jednoduché objekty. To je příklad Falconeera, který mi velmi připomíná Runescape, jen v tomto případě chybí nostalgie.

Falconeer (7).pngFalconeer (8).pngFalconeer (9).png
Aktivity ve hře se začnou brzy opakovat

Zároveň postrádám nějaký chytlavý soundtrack. Příjemná hudba při létání by mohla mít podobný efekt jak rádio v GTA. Bez ní se létání ještě trochu protáhne.

Verdikt

Zbytečná hra, která neexceluje příběhem, grafikou ani hratelností. Osobně jsem si hraní vůbec neužil a pokud vás tento styl her láká, poohlídněte se raději po konkurenci.

Diskuze (1) Další článek: PS5 zaznamenává zvuk z mikrofonu k videím z momentu získání trofejí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,