Final Fantasy Anthology – poučte se z minulosti

Jestliže majitelé PS2 budou během několika dní oslavovat příchod Final Fantasy X, mohou se vlastníci staré PlayStation uklidňovat tím, že do obchodů právě teď dorazily dva klasické tituly řady FF, které spustí i na svých strojích. Antologie Final Fantasy tak umožní všem fanouškům vrátit se v čase, k základním kamenům fenoménu Final Fantasy.

Naděje žehná zemi, odvaha zapaluje oheň, laskavost pramení z vody, vítr s sebou nese moudrost při hledání…

Pokud za sebou máte alespoň jeden díl z legendární série japonských RPG, pak jistě víte, že FF je značka vysoce kvalitní zábavy na mnoho desítek hodin (v některých případech klidně i stovky). Jestliže jste těch dílů hráli víc, pak víte, že s jistou nadsázkou lze tvrdit, že všechny hry ze série mají stejné kouzlo a podobné kvality, které zaručují báječný zážitek nehledě na číslovku v názvu titulu. Proto by všichni příznivci Sony měli upřít svoji pozornost k Final Fantasy Anthology (dále jen FFA), která za cenu 900,- Kč přináší dva klasické díly FF série, vytvořené na začátku devadesátých let pro 16-ti bitovou konzoli SNES od Nintenda. Oběma hrám se dostalo nových renderovaných animací a jejich převedení na PlayStation dopadlo bezchybně. Problém je pouze v jejich technické zastaralosti, která tvoří nejtěžší překážku mezi současnými hráči a deset let starými hrami. Než něco napíšu o samotných hrách, rád bych zdůraznil, že SCEE nám FFA dodala s vynikajícím českým návodem a za dobrou cenu, což je potřeba ocenit.

Final Fantasy IV

Vyšla v roce 1991 a byla vůbec první FF hrou pro 16-ti bitový herní systém. Díky tomu přinesla na svou dobu nebývalé množství barev, fantastické kresby nestvůr a úžasně kvalitní hudbu – čemuž se ovšem dnes můžeme pouze zasmát. Uvnitř každého kamene ale spí krystal a pod primitivní vizáží FF IV spí srdce velkolepého klasického RPG pro konzoli, jak jsme je v devadesátých letech milovali. FF IV vyšla v USA pod názvem FF II (byl to druhý FF titul, který se do USA dostal) a vycházela z jednodušší japonské verze, kterou podle všeho Square naservíroval i nám. Hra je zasazena do světa, rozděleného na šest království – což silně připomíná současnou FF XI. Každé království má svůj osobitý ráz a stejně tak i jednotlivé hlavní postavy, mimo jiné také díky svému neměnnému zaměření – s rytířem nemá smysl se učit magii a mág zase nikdy nebude dobrým bojovníkem s mečem. Hráč se na začátku zhostí role velitele Rudých křídel s nešťastným jménem Cecil, který pro svého pána získává po celém světě krystaly, znamenající moc nad živly a jejich silami. Když je Cecil svým pánem zneužit a málem přijde o život, přísahá se svým přítelem Kainem pomstu a dobrodružství začíná. Najdete zde klasické rozdělení na bílé (dobré) a černé (zlé) mágy, známý „active time“ bojový systém, světovou mapu, různé druhy chcocobů a vůbec vše, na co jste z FF zvyklí. Šťastnou cestu!

Final Fantasy V

V roce 1993 přišla dvojnásobně veliká (16MB proti 8MB) FF pro SNES, která vůbec poprvé přinesla naprostou volnost ve vývoji postav. Hráč může kdykoliv (!) během hry (pokud zrovna nebojuje) změnit povolání svých svěřenců a tak se mu otevírají netušené možnosti ve tvarování družiny a zaměření jednotlivých postav. Tento chytrý systém byl ve své době přivítán s velkým nadšením a dodnes patří k jedněm z těch nejzábavnějších při managementu RPG postav. Příběh FF V byl o poznání dramatičtější, než předchozí díly. Vše začíná rozpadem magických krystalů a smrtí jednotlivých živlů, pokračuje bombardováním meteorů z vesmíru a dočkáte se zde i destrukce celé planety nebo úmrtí hlavní postavy. Příběh a volnost v tvorbě postav tvoří nejsilnější stránky tohoto dílu série, který byl posledním klasickým FF titulem, ve kterém jste našli království a princezny, aniž by za vším byly nějaké bytosti z jiné dimenze a vyspělá technika. Další díly FF již zahrnovaly mnohem více hi-tech kulis a prvků, díky kterým zůstala FF V nejlepším „klasickým“ dílem série.

Final Fantasy Anthology je jistě vítaným počinem, který nadále oživuje v srdcích evropských hráčů naději na vydání starších titulů od Square, jichž se dočkalo pouze Japonsko a USA. Parasite Eve (filmově působící hororové RPG běžící na engine FF VIII) nebo Xenogears (hra s nejrozsáhlejším a nejvážnějším příběhem, jaká kdy byla vytvořena) však stále nejsou pro EU potvrzeny, takže zbývá jen doufat.

Diskuze (2) Další článek: Nové rozhovory (PC, XBox, PS2)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,