Firmware 2.0 pro PSP prolomen

PSP (recenze, otázky) je opravdu výkonná mašinka, která by mohla sloužit i k dalším účelům, než hraní her. A opravdu, na internetu se objevila celá řádka programů, od různých emulátorů starých systémů, po používání PSP jako dálkový ovladač k TV. Ovšem Sony nemá pro takové aktivity pochopení a hlavně z obavy pirátění her pro PSP zakázala v svém firmwaru 2.0 spoustění cizích aplikací. Spousta majitelů si sice z tohoto důvodu neupradovala firmware a tím se ochudila o webový prohlížeč a další funkce, ale hlavně, v budoucnu se mají vyskytnout hry požadující ke svému spuštění novější firmware.

  

Ovšem ani nová ochrana zřejmě nevydrží dlouho, neboť se na stránce PSP updates objevily informace o programátorovi, kterému se podařilo pomoci doma vytvořeného souboru firmware prolomit. Sice ne definitivně, ale ukazuje se, že v budoucnosti by bylo možné spouštět cizí aplikace na PSP s firmwarem 2.0. Autor prográmku dal vědět, že tak nečinil z důvodu pouštění pirátský kopií her, ale že věří v Open Source Software a že existuje spousta úžasných programů, které byly naprogramovány pro PSP. Jeho činy se mají brát jako dar a ne výmluva pro krádež.

Též nechal vzkaz pro Sony: "Kdybyste nás chtěli najít, víme, že to dokážete. Tento soubor nebyl zamýšlen k umožnění spouštění pirátského softwaru na PSP. Věříme, že každý by měl mít možnost kompilovat vlastní kód a spouštět ho. Nic nezůstává tajemstvím navždy a jsem si jistý, že to víte. Nakonec, kdyby jsme to neudělali my, někdo jiný ano. Bojovat s tím je jako bruslit proti kopci. Vy jste vytvořili PSP a udělali jste výbornou práci."

Doupě komentuje: Obavy Sony z pirátského hraní her jsou pochopitelné, přeci jen je to může stát stamiliony. Ovšem i druhá strana má v určitém ohledu pravdu, člověk by měl mít právo si se svým majetkem provádět co chce, pokud tím nepoškodí druhé. I když kdo ví, kde je pravda, určitě se však jedná o zajímavé téma na diskuzi. 

Zdroj: Gamespot 

Diskuze (26) Další článek: Pomozte definovat RPG

Témata článku: , , , , , ,