Forza Horizon 4: hezčí, lepší, návykovější (recenze)

Po nedávném Spider-Manovi pro PS4 je načase, aby Microsoft vrátil úder. Nová Forza Horizon 4 je naštěstí ještě lepší, než předchozí díly série a návykovější, než pytlík pašovaného jihoamerického kokainu.

Co baví

  • Zábavná hratelnost
  • Nádherná grafika
  • Obrovské množství aktivit
  • Lepší sociální funkce
  • Parádní design

Co vadí

  • Menší chybičky a detaily
9/10
Hodnocení

Microsoft neměl tento rok zrovna moc štěstí na hry. Dlouho očekávané Sea of Thieves naprosto selhalo kvůli malému množství obsahu a State of Decay 2 také moc nenadchlo. Chybami se naštěstí i společnosti občas učí. Obrovská nálož slibovaných titulů na E3, ať mluvíme o Halo a Gears of War nebo o neoznámených hrách, na kterých pracují nově získaná studia, nám sama o sobě dává naději, že Microsoft se o své fanoušky ještě postará.

Samozřejmě je dobré, abychom si rok 2018 nepamatovali jako ten rok, kdy to Sony totálně natřelo Microsoftu, který se naopak s ničím pořádným nevytasil. Microsoft má naštěstí v rukávu jistotu jménem Forza, která rok co rok sbírá vysoká hodnocení a i tento rok se snaží získat pozici nejlepší závodní hry na trhu.

Vítejte ve Velké Británii

Co se týče novinek, sami vývojáři se nejvíce chlubí ročními obdobími. Ta jsou prezentována hned po zapnutí hry v krátkém herním úseku, ve kterém se v akčních závodech podíváte na jaro, léto, podzim i zimu. Samozřejmě, že jaro, léto a podzim se liší spíše vizuálem, ale to vůbec nevadí. Díky překrásné grafice dostane prostředí nové vzezření, což naprosto stačí k tomu, abyste začali místní faunu prozkoumávat jako posádka Enterprise vzdálené části vesmíru.

Forza Horizon 4 (41).pngForza Horizon 4 (43).pngForza Horizon 4 (41).png
Zima mění prostředí i vlastnosti vozů asi nejvíce.

Zima se pak vytasí s návaly sněhu a s ledem, což naprosto mění pravidla hry. Náhle bojujete s tím, že vám podkluzují pneumatiky, auto nedotáčí a pokud rádi hrajete z pohledu řidiče, každou chvíli budete mít zasněžená okna. Každopádně zbylá prostředí mění pocit z jízdy i jinak. Například na jaře a na podzim víc prší a louže nebo bahno jsou schopny vás potrápit stejně dobře jako děda Mráz, přičemž můžete narazit třeba i na mlhu.

 

Kombinace krásné přírody s historickými památkami hřeje u srdce a hned zkraje vám dává najevo, že na tomto hřišti si pořádně vyhrajete.

 

Hlavní novinkou je ale změna prostředí a bez nadsázky mohu říct, že Velká Británie vám naprosto vezme dech. Kombinace krásné přírody s historickými památkami hřeje u srdce a hned zkraje vám dává najevo, že na tomto hřišti si pořádně vyhrajete. Ještě předtím, než se vám vůbec odemknou vedlejší aktivity a závody, si nejspíš zajezdíte po prostředí a náhle zjistíte, že všechno, co děláte, má na hru nějaký dopad.

Forza Horizon 4 (4).pngForza Horizon 4 (5).pngForza Horizon 4 (6).pngForza Horizon 4 (7).pngForza Horizon 4 (8).pngForza Horizon 4 (9).pngForza Horizon 4 (10).png
Prostředí Velké Británie se do Forza Horizon dokonale hodí

Ve Forze totiž záleží hlavně na vaší slávě. Čím víc jezdíte, tím víc závodů a aktivit se vám odemkne a hlavně po dosažení určité slávy se změní roční období. To vám dává velkou svobodu, jelikož hra vás vůbec do ničeho nenutí (s výjimkou prvních závodů). Můžete jezdit klasické "oficiální" závody festivalu, zajezdit si offroad (který zde má mnohem víc prostoru) či se zúčastnit šíleností, mezi kterými jsou závody se speciálními dopravními prostředky, například s vlakem nebo se vznášedlem, kaskadérská účast na natáčení filmů či se snažit překonat rekord v rychlostních kamerách nebo, a to je obzvláště sranda, se na nebezpečných úsecích snažit skočit co nejdál. Výčet aktivit přitom není u konce. Vývojáři se zkrátka postarali o to, abyste se ani na vteřinku nenudili.

Má to smysl, sbírejte auta

Důležité je, že vše ubíhá rychlým, ale stále vyváženým tempem. Všechny aktivity se nejdříve představí, poté se odemknou a po pár hodinách ani nevíte, na jakou část mapy se podívat jako první. Hlavně však dostanete dostatek aut na realizaci všeho, co byste si mohli přát podniknout.

Forza Horizon 4 (11).pngForza Horizon 4 (12).pngForza Horizon 4 (13).pngForza Horizon 4 (15).pngForza Horizon 4 (17).pngForza Horizon 4 (18).png
Ve hře je tolik aut, že si na své přijde každý

Po přísunu některých aut zdarma si párkrát zatočíte kolem štěstí, najdete retro auto v opuštěné stodole či si tradičně auto koupíte za peníze a než se nadějete, máte garáž plnou aut a mezi nimi i nějaké to superauto. Já měl na to obzvláště štěstí, jelikož jsem hned zkraje vyhrál Lamborghini (to na screenshotech), které je jedno z nejlepších aut ve hře a jezdil jsem s ním pochopitelně skoro pořád.

 

Všechny aktivity se nejdříve představí, poté se odemknou a po pár hodinách ani nevíte, na jakou část mapy se podívat jako první.

 

Jsou tu i jiné blbůstky, které si budete chtít vylepšit. Za peníze si třeba koupíte dům, kde si upravíte auto nebo vzhled postavy. To je teprve šílenost, jelikož vaše postava může vypadat jako tajný britský agent nebo asijský homosexuál. Výběr je zcela na vás.

Forza Horizon 4 (23).pngForza Horizon 4 (24).pngForza Horizon 4 (25).pngForza Horizon 4 (26).pngForza Horizon 4 (27).pngForza Horizon 4 (28).png
Moc inovací tu nenajdete, každopádně to nevadí, jelikož hratelnost funguje perfektně

Hračičkové ocení možnosti úpravy auta, ať mluvím o tuningu nebo o tvorbě vlastního designu. Obojí je zde bohatě propracované, ale nikdo vás do toho nenutí, pokud chcete jen vzít auto a jezdit, můžete. Dokonce zde jde i podnikat tím, že se pokusíte vaše auto výhodně prodat v aukci.

Zajezděte si s přáteli

Sociální funkce se rovněž dočkaly zlepšení. Pokud si tuto funkci nevypnete, vždy jezdíte po mapě i s jinými hráči. Dokonce je zde pár rychlých chatovacích vět. Jsou to jen blbosti, přesto jakmile někomu pochválíte auto a vyzvete ho na duel, jen málokterý hráč odolá.

Forza Horizon 4 (20).pngForza Horizon 4 (38).pngForza Horizon 4 (39).pngForza Horizon 4 (40).pngForza Horizon 4 (29).pngForza Horizon 4 (32).pngForza Horizon 4 (37).png
Hra má vylepšené sociální funkce, čímž nabádá ke hře s přáteli

Jakmile jdete na oficiální event, vždy se vás hra zeptá, zda chcete hrát sami nebo online, v možnostech je dokonce kooperace nebo duel. Navíc to můžete upravit. V mnoha bodech se vám hra snaží vyjít vstříc, umožnit vám si pohrát s počasím na závodech, s povolenými auty, se kterými se bude jezdit a samozřejmě vy sami si můžete upravit, jak realistická bude hratelnost. Je to prostě nádhera.

Hratelnost i grafika na úrovni

Kousnutím do kyselého jablka musí každý přiznat, že se hratelnost třeba moc nezměnila, ale koho to zajímá, když funguje bezvadně. Zejména pokud máte v ruce Xbox One ovladač, který vibruje, cítíte každý kamínek pod kolem a jízda vás vtáhne.

Forza Horizon 4.pngForza Horizon 4 (19).pngForza Horizon 4 (21).pngForza Horizon 4 (22).png
Až na drobné chybičky je nová Forza Horizon skoro dokonalá

Jen mi trochu vadí klasické detaily jako hloupý systém checkpointů na tratích, kterými musíte projet a typicky vás to nepříjemně omezí v jízdě či se stane, že se do jednoho místa náhle nahrne pět aut, nebo vám bude vadit chvílemi příliš umělá jízda počítačem ovládaných nepřátel, kteří se strojově vyhýbají protijedoucím autům ještě předtím, než by je mohli spatřit. Tyto chyby jsou naštěstí pouze mírné detaily.

 

Nepřeháním, když řeknu, že se jedná o jednu z nejkrásnějších her na trhu.

 

Závěrem se zmíním o grafice. Nepřeháním, když řeknu, že se jedná o jednu z nejkrásnějších her na trhu (až na příšerné animace obličejů postav). Hra je zpracovaná do neuvěřitelných detailů a díky skvělému designu velmi často začnete jen tak jezdit a kochat se přírodou.

Nebudu lhát, že tato recenze neobsahuje vše, co si ve hře můžete užít. Forza prostě jede, opět se překonává a bez prodlení vám po zapnutí naservíruje obrovskou porci zábavy, kterou se jak neandrtálci snažíte sníst na jedno posezení. Možná jsem citlivka, ale nejednou se mi u hry rozbušilo srdce, zatímco jsem se v luxusním autě projížděl po britském venkově.

Verdikt

Nová Forza Horizon sice není moc inovativní, avšak je opět lepší, krásnější a zábavnější. Pokud hledáte dobré závody, neváhejte ani vteřinku, protože si možná čtete recenzi nejlepší závodní hry roku.

Diskuze (10) Další článek: Nové záběry ze závodů DAKAR 18 slibují akční dovádění v písku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,