FreeHry roku 2006 – ty nejlepší hry ZDARMA

Rok se s rokem opět sešel a nastala proto vhodná doba pro zhodnocení toho loňského. Co přinesl na freeware scéně? Jaké hry byly nejlepší? Které pohltily redakci FreeHer? Připravili jsme pro vás obsáhlý článek, v němž určitě potkáte tu pravou... hru. zadarmo, hned a tady!
Kapitoly článku

Snad od každého žánru se sešla minimálně jedna opravdová pecka, hodná pozornosti všech. Namátkou bych mohl jmenovat Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory, pocket PC variaci Heroes, uvolnění další původně komerční bomby Steel Panthers: World at War či nezapomenutelnou RPG hru The Elder Scrolls: Arena. V článku ale naleznete spousty dalších, mnohdy neméně výrazných děl. Jejich ohodnocení jsme se přitom snažili co možná nejvíce usměrnit, abychom opravdu všem nabídli pokudmožno největší porci zábavy.

Já se nyní zaměřím na rok nový, v němž mimo jiné čekají FreeHry spousty změn. Budu se snažit, aby pro vás bylo nadcházejících letošních 365 dnů minimálně stejně nabitých, abyste se skvěle bavili a aby bylo stále co hrát. Přeji příjemnou zábavu!


AKČNÍ HRY

1. Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory

Uvolnění titulu RtCW: Enemy Territory pod licencí freeware se stalo příjemným překvapením, které se však stalo osudným redakci FreeHer. Nikdo se nedokázal odtrhnout od svého monitoru, práce ustaly a redaktoři hlásili volno. Nebylo pochyb o kvalitách Enemy Territory – první místo se proto stalo samozřejmostí.


RtCW: ET je samostatný multiplayerový mód, čili k jeho spuštění není nutné vlastnit originálního „Wolfensteina“. Hra už v základu obsahuje slušné množství rozlišných map. Dočkáme se jak bitev v městech pokrytých tmou, tak obligátního vylodění spojenců na pláži. Na každé mapě mají oba týmy (Němci a Spojenecká vojska) určité úkoly, jako je zabrání jistých taktických bodů, nebo zničení nepřátelského tanku, čili se nejedná o klasický team deatmatch.

2. Warsow

Multiplayerových akčních her nabízených zcela zdarma je na freeware scéně velice málo. O to více jsme byli potěšeni titulem Warsow. Výborná akce běžící na upraveném Quake 2 enginu, parádní hratelnost a spousty „blýskavých“ efektů. Co víc si přát?

Základním prostředím je zde použit Quake 2 engine. Ten už má sice své dny slávy dávno za sebou, ale nenechme se zmýlit. Člověku se ani nechce věřit, co se autorům podařilo z mála vykouzlit za grafické orgie. Warsow vypadá spíš jako starší bratr Quake 2 a Quake III Arena. Dopomáhají tomu vylepšené efekty, výbuchy a hlavně stylizace grafiky do komixovějšího rázu. Té se docílilo výraznou barevností a vykreslením kontur černou linkou, celé to vypadá originálně a moc hezky.

3. Free Doom

Doom... na něj se nedá zapomenout. Přitom nostalgické zavzpomínáni na chvíle dávno minulé umožňuje jeho freewarová variace. Free Doom připomíná druhý díl, bere si za vzor levely, zbraně i monstra, ovšem nabízí vše v dosti pozměněné podobě.

Impové a Pinky démoni jsou nezapomenutelní. Taktéž všudypřítomní vojáci s brokovnicí nebo rotačním kulometem. Všechny zde opravdu naleznete, vypadají ale jinak. Pinky démoni, mnohdy označování v Doomovi 1 a 2 za – s prominutím – prasata, vypadají rozlišně, ale jsou růžoví a opravdu mají ve své podobě něco z – teď už bez prominutí – prasat.

4. WarRock – akční multiplayerová orgie

5. The N.M.E. Project – pořádná řežba


ADVENTURY

1. Eye of the Kraken

Solidních 90 %. Přesně tolik si vysloužila hra Eye of the Kraken ve výsledném hodnocení. Jedná se o původně komerční adventuru, která však byla o nějaký ten pátek později uvolněna jako freeware. Výborný děj, skvělá grafika i hratelnost – první místo jako vyšité.

Eye of the Kraken se řadí do žánru klasických point & click adventur, navíc kompletně oblečených do slušivého dvojrozměrného kabátku. Zkrátka stará škola je stará škola. Titul však kromě těchto nezpochybnitelných předností disponuje ještě jedním esem, jenž z rukávu tahá ihned v úvodu – velice povedeným intrem. Ano, na mysli máme opravdu příběhovou linii.

2. Pět Vražedných Démonů

Pět Vražedných Démonů jsou parodií na Pět Kouzelných Amuletů od týmu Off Studio. Přestože je herní doba krátká, o to více se autoři snažili do hry vecpat kupu trefných vtípků, jež vás dostanou na kolena.

Podle původního scénáře by čas hraní vystačil na pouhých pět minut, to by ovšem byla škoda, nemyslíte? Nakonec autoři scénář lehce pozměnili a herní doba se prodloužila (tak na deset minut;-) ). Můžete se těšit i na obtížné logické puzzly a dvě naprosto různá ukončení hry. Asi nejpůsobivější jsou ovšem vtipné hlášky, které Helga pronáší, trefnými poznámkami vykouzlí úsměv především na tvářích ostatních herních vývojářů. Vždyť na vývojářské týmy a tvorbu her je celá tato krátká recese zaměřena.

3. Two of a Kind

Příjemně zpracovaný titul, který sice neochromí grafickým zpracováním, zato skvěle pobaví – to je Two of a Kind. Adventura vytvořená v AGS enginu se solidním příběhem, spousty lokacemi a vyváženou obtížností.

Graficky hra vypadá mile, žádné 3D tady nehledejte. Hra je dělaná komixově, tak jak jsme na adventury zvyklí. Hudba, no... jde to. Žádné akční hity nečekejte. Na adventurách je důležitá hlavně hratelnost. A ne, jaký tam je jubox. A v tom patří Two of a Kind k jedničce.

4. Dračí Historie – nostalgická vzpomínka

5. Ben Jordan: Paranormal Investigator – díl třetí


LOGICKÉ

1. Funki

Aneb důkaz, že logické tituly nejsou ani náznakem nudné, ba spíše naopak. Funki přitom do jisté míry připomíná Lemmings. Dostanete na starost hordu malých kuliček, s nimiž se musíte probojovat až na konce všech levelů, přes mnohé nástrahy a jiná zrádná místa.

Zpracování je opravdu milé, radost pohledět. Na hudební doprovod ke hře nemůžu říct jediné křivé slovíčko, skvěle k dílku ladí a opravdu se dá poslouchat. Je vidět, že si na něm dali autoři záležet. Samozřejmě záleží na hudebním vkusu každého, ale nechte se stejně jako já překvapit, že herní soundtrack je opravdu  zajímavý.

2. Tower of Goo UNLIMITED!

Tower of Goo UNLIMITED! je výborná hra vzniklá pod záštitou Experimental Gameplay. Originální zpracování snoubící se se stylovou grafikou, ladnou hudbou v pozadí a hlavně zábavou na hodně dlouho... to se neodmítá.

Konečné se nebudete muset otáčet za každou špatně položenou příčkou. Důležité je, aby vaše věž vůbec dokázala stát a měla opravdu pevné základy. Její výška není předem daná, proto můžete stavět až do skonání světa nebo do doby, než vámi opečovávané dílo spadne. A to je pak panečku pohled, když dojde ke kolapsu a celá věž začne padat :-).

3. Fish Fillets

Přestože jsme v redakci váhali, zda-li Fish Fillets zařadit do slosování o nejlepší hru roku, nakonec jsme neodolali. Tato hra je sice staršího data a na FreHrách se objevila teprve v loňském roce, nicméně její kvality jsou tak jako tak nezpochybnitelné. Cílem je dostat velkou a malou rybku na konec každého z levelů. Přitom se tvrdí, že jen málokdo dokáže projít veškerými úrovněmi díky jejích velkém obtížnosti.

Příběh začíná jednoho letního dne, kdy se do moře zčista jasna zřítí UFO. Kousek od nich ve svém útulném domečku bydlí dvě malé rybky, doslova rybí agenti. Tušíte dobře, že právě tyto dva dostanete na starosti. A jejich úkolem nebude nic jiného, než jít po stopách létajícího talíře, při tom stihnout najít bájnou Atlantidu, vyřešit záhadu Bermudského trojúhelníku, najít počítač zločinecké organizace, uprchlého vězně a vyřešit problém s jaderným odpadem.

4. Quadrax 3 – skvělá logická hra

5. Wild Wild Web - pavučina

V další kapitole si představíme ty nejlepší freehry minulého roku z kategorií Mobilní a PDA, tahové strategie a RTS, RPG, Sportovní a simulátory.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,