Game4U: Comanche 4 – letem světem vrtulníkem

Mohly by hrát důležitou roli v budoucích vojenských operacích. Při práci jsou tiché jako Hitman a svůj úkol vždy splní precizně a se stoprocentní úspěšností. Nové číslo Game4U nám přináší poslední díl ze série leteckých "simulátorů" Comanche. Tak nastartujme motory a hurá do vzduchu, ale opatrně, ať nevzbudíme sousedy!

Platforma: PC
Typ hry: Letecký "simulátor"
Multiplayer: Internet, LAN
Minimální konfigurace: Procesor 450 MHz, 128 MB RAM, 16 MB grafická karta
Doporučená konfigurace: Procesor 800 MHz, 256 MB RAM, 32 MB grafická karta
Testovací konfigurace: Celeron 2,2 GHz, 512 MB RAM, 128 MB grafická karta
Výrobce hry: Novalogic (
http://www.novalogic.com
Distributor: Novalogic (
http://www.novalogic.com)
Distributor v ČR: Cenega (
http://www.cenega.cz)

Psal se začátek prosince roku 2001. Sníh tehdy ještě nenapadl. Přesto však, jak je zvykem, na obchodních domech visely obrovské svítící vločky a kamkoliv jste přišli nakupovat, zněly jen koledy. Jistě odporné, ale právě tehdy nám náladu spravila firma Novalogic, když vydala čtvrtý díl ze série leteckých simulátorů Comanche.

Létají jako Čestmír

Roztomilá mašinka, o které bude řeč, se jmenuje RAH-66 Boeing-Sikorsky Comanche. Americká armáda musí mít vždy něco extra a proto pro své účely vyvíjí vrtulník, jehož start je tišší než rozjezd cyklisty. A jelikož se ve své podstatě jedná o fiktivní stroj, neboť zatím není vojensky využíván, i mise a nepřátelé ve hře jsou fiktivní.

  

Twin Towers down * Pořádáme i zaoceánské lety * Přelet nad kukaččím hnízdem

Jste-li fanoušky leteckých simulátorů, na své si patrně nepřijdete. Comanche 4 je především akční hrou. Vzlétnete ze základny, srovnáte výšku, uletíte tak tři kilometry, zničíte šest tanků a je po misi. Létání si ve hře moc neužijete. Nejspíš jste si také všimli, že slovo simulátor jsem ohraničil uvozovkami. Oprávněně, protože těžko mluvit o simulátoru stroje, který je stále ve fázi vývoje. Z toho plyne i neznalost chování vrtulníku, což se projevilo na příliš jednoduchém a přímočarém ovládání.

Hra je rozdělena na šest kampaní, pokud se však dá o kampaních hovořit, protože jednotlivé mise na sebe nijak nenavazují. Mise, na kterých vás obvykle bude doprovázet jeden vrtulník, končí tím, že zlikvidujete dané objekty, základny, budovy apod. Není to však tak stereotypní, jak by se mohlo zdát. Je zde i několik špionážních misí. Přece jen by byla ostuda nevyužít možností, které nejtišší a nejnebezpečnější vrtulník světa nabízí (bude nabízet :-)

Arzenál lepší než Londýn

Hra nabízí mnoho možností, jak nepřítele sestřelit, popřípadě mu něco ustřelit. Od klasického kulometu, přes rakety a střely všeho druhu. Namátkou jsou to například rakety Stinger či Hellfire. Jestli jsem mluvil o tom, že ovládání je jednoduché a tudíž nerealistické, není tomu tak v případě zbraní. Následky po zasažení podle všeho odpovídají skutečnosti. Co se týče ničení nepřátel, nejde jen tak vybrat raketu a pálit. Každá zbraň je určená pro určitý cíl a její užití v jiné situaci nemusí být vhodné. Co to znamená? Že nepřítel nemusí být zničen nebo zasažen.

  

Hezká i z profilu * Koukání pod sukni * Vodoměrka

Automatické zaměřování je skvěle fungující věcička, bez které by se dnes žádný bojový letoun neobešel. Nemluvě o počítačových hráčích. Právě automatické zaměřování vám bude velkým pomocníkem. Ať už se bude jednat o pozemní či vzdušný cíl.

K celkové arkádovosti přispívá také to, že váš vrtulník může být jen těžko zasažen a poškozen. A je-li přece jen zasažen, na jeho letové vlastnost to má velmi malý vliv. A tak si můžete vesele letět s dojmem, že se vašemu miláčkovi nic nestalo, pak vás náhodou zasáhne jedna kulka z kulometu a ejhle: ,,Ohnivá koule na obloze!”. K tomu, abyste poznali, jak na tom váš plechou je, slouží panel na zobrazování škod. Jakmile dosáhne plné hodnoty, je spočítáno. Vtipná je situace, kdy se poškodí panel na zobrazení škod. Potom je to, jak se říká, o hubu!

Čtyři šipky ke štěstí

Klávesy WSAD, mezerník, pár číslic a pro zpestření ještě tři klávesy a tlačítka myši. Rajská hudba pro ty, které od leteckých simulátorů odrazovala ta spousta kláves a klávesových kombinací, bez nichž by se nešlo obejít. Na hře to ale zanechává následky v podobě monotónnosti. S postupem času navíc hraní jako vejce vejci podobných misí omrzí.

  

"A vlevo můžete vidět letiště, které nechal postavit kníže Boleslav" * Tohle není Titanic * "Zlato, jsem doma"

Pohyby a chování vrtulníku také nejsou příliš realistické. Jedná se však o arkádu, takže těžko se dá tento fakt odsuzovat.

Je vidět, ale není slyšet

Je na denním pořídku, aby firmy, vyvíjející grafické karty, oznamovaly novinky ze světa grafiky. Často se tak stává, že rok stará hra, která se proslavila svou krásnou grafikou, se za pouhý rok zoškliví oku hráče. Comanche 4 disponoval ve své době skvělou grafikou. Dnes tomu tak pochopitelně není. Neznamená to ale, že by grafické zpracování bylo špatné. Naopak jsem byl mile překvapen a náramně jsem se u hraní bavil. Přesto by se však dala grafika Comanche označit za podprůměrnou (vzhledem k dnešnímu měřítku).

Světlé stránky hry
  • Zábavnost
  • Vrtulníkových her je málo
  • Zbraňový arzenál
  • Ovládání
Temné stránky hry
  • Grafika
  • Zvuk
  • Hudba

Ne nadarmo je Comanche nejtišším vrtulníkem. Marně budete protáčet ovladač hlasitosti, nic z vrtulníku neuslyšíte (tedy krom vysílačky a střelby). Zvuky ve hře opravdu nejsou bohaté. Totéž platí i o hudbě, jenž je více než nevýrazná. Celkový dojem z grafiky a zvuků je tedy průměrný.

Back to the base

Čtyřicáté třetí číslo časopisu Game4U rozhodně nezklamalo. Nabízí zábavnou hru plnou střelby a rychlého létání. Samozřejmostí je i hra přes internet a LAN. Nečekejte od ní realistický letecký zážitek, ten hra nenabízí. Chcete-li se však pobavit a trochu si zablbnout ve vzduchu, je Game4U s plnou hrou Comanche 4 dobrou volbou. Přeji příjemný let. P.S.: Pytlíky na zvracení jsou pod sedadlem.

Grafika: 4,5/10
Zvuky: 4/10
Hudba: 4/10
Hratelnost: 6,5/10

Vrtulníková akční hra, nabízející dobrou zábavu pro prázdninové podvečery. Není to láska na první pohled, ale za 199Kč? To není špatné!

Celkové hodnocení: 5/10

Diskuze (7) Další článek: Americká vláda varuje před používáním Internet Exploreru!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,