Gameboy Micro – evoluce zmenšuje

Podívali jsme se na zoubek nové variaci starého dobrého GBA, která se co nevidět dostane do obchodů. Co od Micra můžete čekat, co nás nadchlo, co zklamalo. Vše se dozvíte v našem článku a nádavkem jsme vybrali některé z nejlepších her pro GBA.
Kapitoly článku

Výrobce: Nintendo
Homepage:
http://micro.gameboy.com/
Distributor v ČR: Conquest (www.gameboy.cz)

Začal to Gameboy, poté následoval Gameboy Color, Gameboy Advance, pak Gameboy Advance SP a zatím poslední vývojové stádium se jmenuje Gameboy Micro. Možná to může vypadat jako levárna, cpát nám další verzi téhož, ale Micro si svoje místo na trhu určitě najde. Do našich neustálým hraním mírně roztřeseným rukou se dostal tento nejmenší handheld na trhu, tak se pojďme podívat, co tento pidižvík nabízí.

  

Malé kruhové otvory k vycvaknutí krytu * Nový konektor * Kolébkové tlačítko k ovládání hlasitosti 

V první řadě by bylo záhodno podotknout, že kromě designu a lepšího displeje k žádným větším změnám nedošlo. Hardware zůstal na stejné úrovni a můžete za vděk vzít technickými specifikacemi minulých modelů. Ani hry se nějak nezměnily, žádné speciální pro Micro nečekejte, dát se hrají pouze ty určené pro GBA. Za své vzala zpětná kompatibilita s hrami na GB Color, takže ty můžete klidně nechat ve svých krabičkách. Možná je to trochu škoda, neboť na minulých GBA jste si starší hry mohli spustit, ale nedokážu si představit, jak by vypadaly na novém malém displeji Micra.

První dojmy

Už na první pohled a hlavně pohmat poznáte, že se vám do ruky dostalo něco fortelného a stylového. Stejně jako starý GBA, ani Micro se nebudete brát jen tak do kapsy. I když nějaké stylové pouzdro jako na mobil by se určitě hodilo. Se svými 10x5x2 cm se rozhodně jedná o nejmenší handheld. I přes velmi nízkou váhu (asi 80 gramů) však nemáte pocit, že máte v ruce nějaký křehký plastový šmejd.

O design šlo tentokrát v první řadě a je to vidět. Micro rozhodně vypadá lépe než Nintendo DS či GBA SP. Svůj díl na tom nesou nejen okrouhlé linie čelního panelu, seříznuté či zaoblené hrany, ale i velmi kvalitní plast těla přístroje, kovová tlačítka či čelo ze zabarveného plexi.   

   

Slot na cartridge byl posunut více vpravo * Srovnání velikosti Micra s GBA SP * Srovnání displejů 

Jak už je u Ninteda dobrým zvykem, na trh se postupně dostanou různé barevné variace, přičemž my jsme měli tu čest se stříbrnou verzí. Vzhled svého Micra lze ještě modifikovat, neboť přístroj disponuje vyměnitelnými čelními kryty. Původně jsem měl trochu obavy, jestli nebude moci dojít k poškození krytu při výměně, jak se často stává u mobilů, ale Nintendo vymyslelo jednoduchý a praktický systém.

Na levém boku najdete dva malé kruhové otvory, do kterých stačí lehce zatlačit hrotem tužky, nebo něčím podobným, a krytka prakticky vyskočí sama. K výměnným krytům bych měl ale malou poznámku. Kolem displeje je sice těsnění, které přiléhá na spodek výměnného čela, ale stejně se mi pod něj jednou dostal prach. A zbavit se ho byla opravdu fuška. I když se jedná jen o módní záležitost, výměnné kryty jsou fajn, můžete si je volit podle nálady a Micro se vám hned tak neokouká.

Tlačítka, tlačítka

Pochopitelně se žádné nové ovládací prvky nekonají, vystačit si musíte s klasickým ovládacím křížem a tlačítky A, B, L a R. Vlastně, A,B jsou tu značena malými písmeny: a, b. Zřejmě, aby korespondovala s celkovým stylem přístroje. Vzhledem ke klasickému rozložení ovládacích tlačítek vedle displeje, jako tomu bylo u prvního GBA, jsme se dočkali jejich daleko lepšího zpracování než u DS a SP, kdy se přístroj zaklapoval.

Tlačítka na Micru mají o něco vyšší zdvih, jsou vyrobena se solidního lesklého plastu a vypadají bytelně, narozdíl od DS, kde působila levným a křehkým dojmem. Směrový kříž je sice poměrně malý, ale problémy s jeho manipulací jsem neměl, spíš naopak. Díky většímu zdvihu se daleko lépe vytvářejí kruhové pohyby. Tlačítka a, b nejsou zbytečně blízko sebe, takže se nestane, že omylem zmáčknete obě najednou, avšak rychlý přesun palce z jednoho na druhé nedělá problémy.

   

Cartridge zabírá 3/4 přístroje * Elegantní design v plné kráse * Vypínací tlačítko je opravdu mrňavé 

Vzhledem k malým rozměrům přístroje se dočkala tlačítka L a R přepracování. Zaprvé jsou daleko delší, obě dohromady zabírají zhruba polovinu délky přístroje. Spínače jsou umístěny na vnitřních koncích tlačítek, nemusíte ukazováčky při jejich mačkání zbytečně krčit. Celkový dojem ještě umocňuje jejich pokovení, i když jsou možná kovová celá, to nedokážu posoudit.

Tlačítka Start a Select jsou umístěna na snadno dostupném místě na seřizlé hraně pod displejem. Stejně jako L a R jsou pokovena a navíc velice efektně podsvícena. Při spuštění přístroje na chvíli probliknou modře, pokud dochází baterie, tak zhruba hodinu před jejím úplným vybitím svítí červeně a během nabíjení modře.

Ovládání hlasitosti má tentokrát na svědomí kolébkové tlačítko, které vystřídalo klasický posuvný jezdec. Změna má souvislost s tím, že se pomocí něj reguluje i intenzita podsvícení displeje, které měníte pokud současně držíte tlačítko L. Výborné dojmy z ovládacích prvků trochu kazí nešťastně zpracovaný hlavní vypínač Micra. Je až zbytečně malý a příliš tuhý. Sice nehrozí náhodné zapnutí, ale to se mi nestalo ani u GBA SP a to má vypínač vyřešen lépe.

Technické specifikace

CPU - 32-Bit ARM se zapouzdřenou pamětí

Paměť - 32 Kbyte + 96 Kbyte VRAM (v CPU), 256 Kbyte WRAM (mimo CPU)

Obrazovka - širokoúhlá reflektivní TFT barevná LCD

Rozlišení - 240 x 160 pixelů

Barvy - Může zobrazit 511 barev najednou v znakovém módu a 32,768 barev najednou v módu bitmapy

Kompatibilita - Zcela kompatibilní se systémem Game Boy Advance

Velikost  - 10,16 cm délka, 5,08 cm šířka a 1,77 cm hloubka

Úhlopříčka displeje - 5,08 cm

Váhá přístroje - 80 g

Celkový dojem z ergonomie přístroje mám velice pozitivní. Sice si chviličku musíte zvyknout na jiný styl držení, dlaně vytáčíte trochu víc ven, než při hraní u ostatních handheldů či na joypadu. Díky displeji jsou tlačítka a, b a směrový kříž dál od sebe, což snižuje namáhání zápěstí, která víc trpěla při hraní na GBA SP. Testoval jsem Gameboy Micro na více lidech a žádný si při ovládání na nic nestěžoval. Jedině lidé s extrémně velkýma rukama mohou mít problémy při hraní a držení přístroje celkově. 

Displej, konektory, a tak vůbec

Gameboy Micro konečně disponuje standardním výstupem jack na sluchátka, takže si nemusíte zbytečně kupovat nějakou hloupou a drahou redukci. Ovšem tuto výhodu znevažuje nový druh konektoru k příslušenství. Nelze použít stejnou nabíječku jakou u GBA SP a Nintenda DS, nový si budete muset pořídit bezdrátový adaptér či kabel na propojení pro pru více hráčů.

  

Micro v černé barvě * Takhle vypadá bez čelního krytu * A další obrázek

Slot na cartridge musel uvolnit místo na baterii a posunul se k pravé straně přístroje. Teoreticky vám to může být úplně jedno, až do okamžiku, kdy budete hrát nějakou hru s nestandardní cartridgeí. Což je například u her Boktai, Warioware: Twisted či Yoshi’s Universal Gravitation. V tom případě vám přesahující část bude mírně vadit. Ovšem nejdená se o žádný kritický nedostatek.

Konečně se dostáváme k tomu nejlepšímu, k displeji. Jeho malé rozměry jsou spíš plus a to z toho důvodu, že zůstalo zachováno původní rozlišení. Jen se zmenšily rozměry na nějakých 5 cm úhlopříčky. Všechny hry tak vypadají daleko lépe než na minulých verzích GBA. Micro disponuje tím nejkvalitnějším displejem, co zatím Nintendo předvedlo a to se týká i DS. Obraz je neskutečně světlý a detailní, navíc se kontrast dá regulovat, jak už jsem uvedl výše.

  

další barevné variace Gameboy Micro

Při hraní nevadí ani poměrně ostré slunce a dívat se dá na displej dobře i ze stran. Případné problémy by mohly nastat u her s velkým obsahem textů, jako jsou například RPG. Písmo je přeci jen menší a někteří s horším zrakem by mohli mít při jeho luštění problémy. Ovšem moje zkušenosti z hraní FF 1&2 a Golden Sun, které obsahují poměrně dost textu, žádný takový problém nepřinesly.

Stojí tedy za to vyrazit do obchodu?

Celkově jsem s Gameboy Micro spokojen. Jedná se o stylovou a kvalitní hračku, která se vejde takřka do každé kapsy a vydrží hodně drsné zacházení.. Je pravda, že pokud máte GBA SP, nemá asi smysl si jen kvůli lepšímu displeji Micro kupovat, ale pokud přemýšlíte o nějaké té zábavě na cesty, můžete zde najít solidní ekvivalent „velkých“ handheldů, jako je PSP či NDS. Ovšem musíte se spokojit s tím, že lze na něm pouze hrát a nic jiného. Bez speciálního příslušenstvím si nespustíte film ani hudbu, na internet se nepřipojíte a ke hře více hráčů musíte dokoupit speciální kabel.

Světlé stránky hry
  • Hezký design
  • Kvalitní displej
  • Malé rozměry
  • Výměné kryty
  • Standardní konektor na sluchátka
  • Dobré rozložení tlačítek
  • Kvalitní a pevný plast 
Temné stránky hry
  • Nejdou hrát hry na GBC
  • Špatný hlavní vypínač
  • Pod kryt se může naprášit
  • Nustost kupovat nové kabely

 

Na druhou stranu GBA disponuje zatím nepřekonatelným plus, kterým je neskutečně široká knihovna kvalitních her. V další části jsem vybral pár těch, které stojí rozhodně za to si pořídit. Jako největší mínus tedy považuji cenu, která je na stanovených 2 990 Kč vcelku vysoká, zvlášť v porovnání s NDS, které stojí asi 4 500 Kč a nejbližší době mi mělo jít na cenu na hranici 4 000.

Též stojí zauvažovat nad tím, zda si nepořídit GBA SP, které se dočká stejně kvalitního displeje, jako má Micro. Víc se můžete dočíst tady. Ovšem pokud vás Gameboy Micro zaujal a chcete si ho pořídit, můžete pomalu vyrazit do obchodu, protože se u nás začne prodávat od 7. října.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,