Gamepad Virtual Twister

Bývaly doby, kdy měl gamepad čtyři ovládací tlačítka,...

Bývaly doby, kdy měl gamepad čtyři ovládací tlačítka, poziční tlačítko se čtyřmi, u lepších modelů s osmi polohami nebo malý joystick, obdélníkový tvar a hodil se opravdu jen pro plošinové hry nebo herní konzoly. Na dnešních špičkových modelech je ale tlačítek podstatně více, a i když poziční tlačítko má pořád jen osm poloh, je citlivější a navíc je tvar ergonomický – hry se s těmito zařízeními dají tedy hrát podstatně lépe. Pokud ale k pěknému gamepadu přidáte ještě citlivost na náklon, přestanete hry hrát – začnete je prožívat.

Pohyb v prostoru je hráčům počítačových her už pár let příjemným společníkem a akční hry si bez něj už nelze představit; nemluvě o leteckých simulátorech. Jenže zatím se hráč vždy pohyboval jen pomocí kláves a tlačítek nebo umělých pohybů joystickem. Na loňském Invexu, poprvé u nás, Microsoft prezentoval svůj gamepad, který reagoval kromě stisku tlačítek a pohybu polohovacím tlačítkem také na své naklonění – měl uvnitř pohybový senzor. Stejnou technologii využívá také gamepad Zykon Virtual Twister. Reaguje na náklon dopředu a do boků a samozřejmě se také propočítávají kombinace – záleží na hře.

Oproti svému konkurentu z Redmondu je lehčí, menší a jeho plocha je poseta více tlačítky. Nechybí samozřejmě dvě hlavní tlačítka na spodní přední straně, stejně jako polohovací tlačítko snadno ovladatelné levým palcem. Když říkám snadno, tak tím myslím jen naklopením palce, ne hledáním vhodné polohy přesunem. Druhým palcem je snadno dostupných šest dalších tlačítek. Kdyby vám těchto šest tlačítek přišlo málo, můžete si jich nadefinovat až 24 – na gamepadu je dvojitý Shift. A to ještě zbylo místo pro tlačítko automatické střelby, vypínač pohybového senzoru a kalibraci.

Pokud by vás už nezaujalo nic jiného – např. komfortní ovládací program, ve kterém si nadefinujete opravdu vše – mohl by vás uchvátit tvar gamepadu. Velmi dobře sedne do rukou, všechna tlačítka jsou snadno dostupná a navíc má dobrou hmotnost – cítíte, že v ruce něco držíte, ale zároveň vás to nevysiluje. Po otevření krabice na vás vypadnou dvě cédéčka – jedno s ovladači, dobrým elektronickým manuálem, několika utilitami a demoverzemi her a druhé s plnými verzemi her Battle Zone a Snow Wave Avalanche. A když k tomu přidáte cenu, kterou se odvážím nazvat pro hráče počítačových her lidovou, musí vás to ke koupi rozhodně zviklat.

Prodává:
Top Distributor, Ostrava
Tel: 069/6622724

Převzato z časopisu Computer

Diskuze (4) Další článek: Flight Unlimited 3

Témata článku: , , , , ,